Nye idretter på vei inn i OL: – Blir mer relevant og spennende å se på

Fem nye idretter kan gjøre sitt inntog i OL i Tokyo i 2020. I dag var det jubel både hos klatreforbundet og kampsportforbundet.

KARATE-WORLD

FÅR NY MOTIVASJON: Gitte Brunstad får et nytt mål å satse mot.

Foto: CARMEN JASPERSEN / Afp

Arrangøren for OL i Tokyo anbefalte i dag at karate, klatring, skateboard, surfing og baseball/softball blir nye OL-grener i 2020. Det betyr 18 nye øvelser der det deles ut medaljer, ni for kvinner og ni for menn.

Gitte Brunstad tok VM-sølv i karate i fjor og er glad for nyhetene fra Tokyo.

Magnus Midtbø

Dette kan du få se i OL i 2020; Magnus Midtbø i klatreveggen.

Foto: NRK

– Dette betyr mye. Nå har jeg noe konkret å satse mot og det gjør noe med motivajonen, sier hun. Nå blir det også tilgang på mere midler og støtte tror Brunstad.

– Karate er ikke så synlig for folk, men nå kan det bli sendt på TV. Når man forteller at man satser mot OL skjønner folk lettere hva det er, sier hun.

Klatrerne gleder seg

Også i Norges klatreforbund er det jubel i dag.

– Her er det topp stemning. Dette er en anerkjennelse av klatresporten, vi er veldig fornøyd med at klatring anbefales som OL-gren, sier president Reidun Bolsø.

Presidenten tror dette vil være bra for rekrutteringen og er glad for at OL ser ut til å fornye seg.

– Det er veldig positivt at de tar til seg flere livsstilsidretter med stor appell. OL vil bli mer relevant og spennende å se på tror Bolsø.

President i Norges klatreforbund, Reidun Bolsø

President i Norges klatreforbund, Reidun Bolsø

Foto: Norges klatreforbund

Nytt regelverk gir rom for nye idretter

Nye regler gjør at den enkelte OL-arrangøren kan selv foreslå idretter den vil ha med i programmet.

Japanerne kunngjorde altså i dag at de i tillegg til karate og klatring ønsker seg skateboard, surfing og baseball/softball.

Bowling, squash og kamsporten wushu ville også inn i OL, men kom ikke med denne gangen. Det er IOC som tar den endelige avgjørelsen i august neste år.

Sportsklatrer Magnus Midtbø trener for harde livet før klatre-VM i september.

Magnus Midtbø er blant verdens beste klatrere.

Siste nytt

 • Tøff motstand for Maflin i VM

  Norske Kurt Maflin får en stor oppgave i første runde i snooker-VM i Sheffield. Han møter tredobbel verdensmester Mark Selby.

  Den engelske 37-åringen har vært verdensener mye av de ti siste årene, første gang fra 2011 og forrige gang fra 2015 til 2019. Han ble verdensmester i 2014, 2016 og 2017.

  Oppgjøret mot Maflin avgjøres i best av 19 partier og avgjøres onsdag og torsdag neste uke.

  VM innledes lørdag. Tradisjonen tro spiller tittelforsvareren første kamp. Ronnie O'Sullivan møter sin engelske landsmann Mark Joyce.

  VM varer til 3. mai. I fjor tok Maflin seg helt til kvartfinale.

  Britain Snooker
  Foto: Nigel French / AP
 • Vant sitt første NM-gull

  Thea Louise Stjernesund vant torsdagens NM-storslalåm på Oppdal foran Marte Monsen. Seiersmarginen endte på 0,59 sekunder.

  Duoen var i en klasse for seg. Det skilte hele 2,27 sekunder til Andrine Mårstøl på bronseplass.

  NM-gullet er Stjernesunds første i karrieren. Tidligere i vinter var den 24 år gamle Hakadal-utøveren med på å ta VM-gull for Norge i blandet lagkonkurranse i parallellslalåm.

  cQAlLa-ZeRI
  Foto: Torstein Bøe / NTB8BIM8
 • Warholm åpner for OL som 36-åring

  – Hvis du spør meg nå, så håper jeg å kunne løpe OL i 2032, sa Karsten Warholm i et intervju med Ato Boldon onsdag kveld.

  Boldon er tidligere verdensmester på 200 meter og ekspertkommentator på NBC. Hver uke gjennomfører han direkteintervju med en friidrettstjerne på instagram, og Warholm var gjest i anledning at det onsdag var 100 dager til OL i Tokyo.

  25-åringen avslørte altså at Tokyo-lekene neppe blir hans siste. Hvis han stiller i OL i 2032 som 36-åring, blir det imidlertid neppe på 400 meter hekk.

  – Jeg vil prøve meg på 800 meter, men jeg vet ikke når, fortalte han.

  I intervjuet fortalte Warholm også at det største presset før OL i Tokyo kommer innenfra.

  – Jeg legger mest press på meg selv, jeg er på trening hver dag, med treneren og treningskameratene, det er hardt arbeid og dedikasjon. Jeg skylder meg selv det og jeg føler jeg fortjener å gjøre det bra. Derfor løper jeg med hjertet utenpå drakta. Jeg ville kuttet av meg en arm for å komme først over mållinja, sa han med et et smil.

  TJmbnXm5lo0
  Foto: Berit Roald / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal