Hopp til innhold

Nye endringer for å redusere den norske dominansen

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har vedtatt en økonomisk utjevningspolitikk for å hjelpe frem små nasjoner i langrenn.

SKI-NORDIC-WORLD-WOMEN

FOR SUVERENE: Norge tapetserte pallen flere ganger under fjorårets sesong. Her fra Tour de Ski, der Marit Bjørgen vant, Therese Johaug ble nummer to, mens Heidi Weng kapret den siste pallplassen. Nå gjøres det tiltak for å få frem flere nasjoner, slik at den internasjonale interessen for langrenn ikke skal minske.

Foto: VINCENZO PINTO / Afp

Vegard Ulvang

LEDER: Vegard Ulvang er leder i den internasjonale langrennskomiteen. Han har deltatt på møter i Zürich denne uken.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Vi har blitt enige om å innføre et makstak på hvor mange utøvere fra en nasjon som vil få dekket reise og opphold i forbindelse med verdenscup, sier Vegard Ulvang, leder i den internasjonale langrennskomiteen, til NRK.

Fra og med sesongen 2016/2017 vil ingen nasjoner få dekt utgifter for mer enn seks løpere for hvert verdenscuprenn.

– Norge kan f.eks. stille med elleve løpere i et sprintverdenscuprenn for herrer. Da må de betale for fem, sier Ulvang.

Til nå, og det som gjelder den kommende sesongen, har det vært slik at verdenscuparrangørene har dekket reise og opphold for de 30 best seedede løperne i henholdsvis sprint og distanse for begge kjønn.

– På grunn av hvor suverene nordmennene har vært de siste årene, så har jo store deler av disse pengene gått til norske løpere, sier Ulvang.

– Flere får en del av potten

For å begrense den norske dominansen i langrennssporten varslet FIS allerede i desember at tiltak ville bli satt i gang. Under FIS-vårmøtet i juni ble blant annet forslaget om en omfordeling fra arrangørene til de ulike nasjonene, lagt på bordet.

Denne uken har FIS hatt møte i Zürich.

– Vi har vedtatt at det kun er de 15 beste i verdenscupen som får dekt reise og opphold av arrangøren. De resterende pengene i potten fordeles på de ti beste nasjonene. Det blir ikke mye, men ett lite bidrag etter et ønske om å støtte flere nasjoner, forklarer Ulvang.

Vidar Løfshus

FORNØYD: Landslagssjef Vidar Løfshus fryktet endringene skulle bli mer dramatiske.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Norge får dekket utgiftene for litt færre utøvere, mens flere nasjoner får en del av potten, sier Ulvang.

Fryktet store konsekvenser

– Dette er ikke så dramatisk som vi fryktet, sier landslagssjef Vidar Løfshus til NRK.

Han tror vedtaket vil få en viss konsekvens, men ser ikke mørkt på de nye reglene.

– Da vi fikk se forslaget i sommer, så det ut som makstaket skulle bli fire. Da kunne det blitt snakk om over en million i ekstrakostnader. Nå skal jeg først sette opp budsjettet mitt, men det blir nok ikke mer enn noen få hundre tusen ekstra, sier landslagssjefen, forteller Løfshus.

Arrangerer juniorløp i Holmenkollen

Ulvang er opptatt av å trekke frem noe helt annet som ble vedtatt på møtet i Zürich.

– Den største utfordringen sporten står ovenfor er å få rekruttert nye løpere, og da særlig fra Mellom-Europa. Derfor har vi bestemt at det skal arrangeres et juniorløp i før femmila i Kollen i februar.

– Ifølge de som sitter sammen med meg i komiteen, så er det den største opplevelsen du kan gi en ung løpere, avslutter Ulvang.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal