Hopp til innhold

«Kyllingen» skal ha angitt Riis i dopingsak

Den skandaliserte danske ekssyklisten Michael Rasmussen skal ha angitt Bjarne Riis til danske dopingmyndigheter.

Riis

Her er Bjarne Riis (t.h.) under årets Tour de France. Dansken nektet imidlertid å svare på dopingspørsmål mandag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Rasmussen

Michael Rasmussen innrømmet langvarig dopingbruk tidligere i år.

Foto: BAS CZERWINSKI / Afp

Det skriver den danske avisen Politiken.

Rasmussen med tilnavnet kyllingen har ifølge avisen fortalt Anti Doping Danmark at Saxo-Tinkoff-sjefen Bjarne Riis viste om dopingbruken på sitt lag da Rasmussen kjørte der i 2001 og 2002.

Flere kilder med innsikt i saken har også fortalt dette til avisen. Rasmussen selv ønsker ikke å bekrefte Politikens opplysninger, men sier følgende:

– Jeg har inntrykk av at Riis er en del av Anti Doping Danmarks pågående undersøkelse.

Det er ikke noe nytt i at en av Bjarne Riis' tidligere syklister står fram og sier at Riis var fullt klar over bruken av ulovlige midler på sitt laget, men det er første gang en landsmann av ham gjør det.

Sto fram

39 år gamle Michael Rasmussen sto tidligere i år fram og innrømmet at han hadde brukt doping fra 1998 til 2010. Etter innrømmelsen la han opp og inngikk et samarbeid med antidopingmyndighetene for få forkortet sin utestengelse.

Tidligere har både tyskeren Jörg Jaksche og amerikaneren Tyler Hamilton sagt at Riis kjente til dopingbruken fra deres tid på laget.

Jaksche ble avhørt av Anti Doping Danmark tidligere i år.

Hamilton

Tyler Hamilton har også rettet sterke anklager mot sin tidligere sjef.

Foto: Marcio Jose Sanchez / Ap

– Det virket som om Anti Doping Danmark hadde godt kjennskap til hvordan den organiserte dopingen fungerte på Bjarne Riis lag. Og de visste at Riis hadde fullt kjennskap til det, sier Jaksche til Politiken.

Hele intervjuet mitt handlet om Bjarne Riis og dopingen på CSC. Det var alt de spurte om, legger han til.

Norske Kurt Asle Arvesen syklet også for CSC fra 2004 og senere Team Saxo Bank (nå Team Saxo-Tinkoff).

Nordmannen har flere ganger nektet for å ha visst om dopingbruk i det danske profflaget.

Bjarne Riis måtte i 2007 gå ut og erkjenne dopingbruk i sin egen sykkelkarriere fra 1993-98. Dette var årene hvor han ble forvandlet fra en solid hjelperytter til blant annet å vinne Tour de France i 1996.

Benektet kjennskap

Saxo-Tinkoff-laglederen har derimot hardnakket benektet at han skal ha hatt kjennskap til doping på sitt lag etter at han lageier.

Avisen spurte Bjarne Riis tirsdag om saken i forbindelse med fjerde etappen i Tour de France i Nice.

– Anti Doping Danmark har en etterforskning på gang og den respekterer jeg. Så lenge den pågår har jeg ingen kommentarer, men jeg står til rådighet for dem hvis det er behov for det, sa Riis.

Bjarne Riis er på plass i Tour de France, men vil ikke kommentere at flere av hans ryttere har innrømmet doping mens de syklet på laget til Riis.

SE VIDEO: Bjarne Riis måtte svare på mange spørsmål utenfor lagbussen til Team Saxo-Tinkoff, men ville ikke kommentere mange av spørsmålene så lenge det foregår undersøkelser i Danmark.

Siste nytt

  • Svensk tennisprofil gjør helomvending – varsler comeback etter dopingutestengelse

    Den svenske tennisspilleren Mikael Ymer la opp etter at han ble utestengt i 18 måneder for brudd på dopingreglene i juli i fjor. Nå åpner han for comeback.

    – Jeg har bestemt meg for å legge opp som profesjonell tennisspiller. Takk alle sammen for fantastiske minner! For en reise det har vært! Jeg ønsker alle mine gamle kollegaer lykke til videre, skrev han på X i slutten av august 2023.

    Ymer ble måneden før utestengt i 18 måneder for å ha misset tre dopingtester i løpet av ett år. Da var han rangert som verdens 51. beste tennisspiller på herresiden.

    Ymer mente selv at utestengelsen var urettferdig og forklarte at han aldri har brukt eller vært mistenkt for å bruke et ulovlig middel.

    Nå kan det imidlertid se ut til at svensken skal gjøre comeback på tennisbanen.

    – Pensjonisttilværelsen var kjedelig, sees om åtte måneder, skriver han på X.

    Det var Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne som landet på 18 måneders utestengelse av svensken. (NTB)

    Britain Wimbledon Tennis
    Foto: Kin Cheung / AP
  • Tre norske skyttere i finalen i OL-kvalfiseringen i Rio

    Jon-Hermann Hegg, Synnøve Berg og Jeanette Hegg Duestad skal skyte finale på 10 meter luftrifle i OL-kvalifiseringen i Rio de Janeiro.

    Jon-Hermann Hegg ble først finaleklar etter 3.-plass i kvalifiseringen med 632,0 poeng. Hegg har kvoteplass fra tidligere og kjemper ikke om dette i finalen.

    Synnøve Berg er en av bare fire finalister som kan ta en kvoteplass i finalen for kvinne. Jeanette Hegg Duestad har fra tidligere, det samme gjelder franske Oceane Müller, mens Iran har fylt opp kvoten med to plasser så derfor er deres to finalister er heller ikke med i kampen om flere kvoteplasser.

    Jeanette Hegg Duestad best av alle i kvalifiseringen med 633,6 poeng. Synnøve Berg ble overraskende nummer fire med 631,3 poeng etter å ha ledet etter at ett av to lag hadde skutt. Pernille Nor-Woll gjorde også en god konkurranse og ble nummer 19 av de 102 deltakerne med 628,5 poeng.

    Det er to kvoteplasser til OL i Paris som deles ut etter finalen. Berg skal kjempe med Manon Herbulot fra Frankrike, Marlene Pribitzer fra Østerrike og Eszter Mezaros fra Ungarn om plassene. (NTB)

    Sommer-OL i Tokyo 2021
    Foto: Heiko Junge / NTB
  • Chelsea-stjerner kranglet heftig om straffespark: – Voks opp!

    Cole Palmer scoret fire mål da Chelsea knuste Everton på hjemmebane. Likevel var det scenene i forkant av straffesparket til 5–0 som ble snakkisen etter kampen.

    Noni Madueke grep bestemt tak om ballen etter at dommeren pekte på straffemerket. Deretter prøvde lagkompis Nicolas Jackson å melde seg på i kampen om å få ta straffesparket.

    Palmer har vært Chelseas faste straffetaker denne sesongen, og i lang tid ble stjernene stående ved 11-metersmerket å krangle om hvem som skulle ta den.

    – Jeg har aldri sett noe lignende. Voks opp! sa tidligere Arsenal-spiller Alan Smith hos Sky Sports.

    – Det er bare dumt å se på. Ordentlig dumt. Når du leder 5-0, har spilt sesongens kanskje beste kamp og har en spiller som har scoret hattrick. Da klapper du bare igjen brødsaksa og lar han ta straffesparket. Dette er pinlig, sa Viaplays ekspert Lars Tjærnås.

    Til slutt grep Conor Gallagher inn og ga ballen til Palmer, som en siste gang dyttet Madueke bort.

    Oppstyret til tross, Palmer satte sikkert inn sitt fjerde mål for kvelden og 20. sesongen. Dermed tangerer han Erling Braut Haaland på toppen av toppscorerlisten i Premier League.

    Jackson og Alfie Gilchrist scoret Chelseas to andre mål i 6-0-seieren over Everton, som bare et to poeng over nedrykksplass. Chelsea er tre poeng bak en plass som gir spill i Serieligaen kommende sesong.

    Premier League - Chelsea v Everton
    Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal