NRK Meny
Normal

«Kyllingen» skal ha angitt Riis i dopingsak

Den skandaliserte danske ekssyklisten Michael Rasmussen skal ha angitt Bjarne Riis til danske dopingmyndigheter.

Riis

Her er Bjarne Riis (t.h.) under årets Tour de France. Dansken nektet imidlertid å svare på dopingspørsmål mandag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Rasmussen

Michael Rasmussen innrømmet langvarig dopingbruk tidligere i år.

Foto: BAS CZERWINSKI / Afp

Det skriver den danske avisen Politiken.

Rasmussen med tilnavnet kyllingen har ifølge avisen fortalt Anti Doping Danmark at Saxo-Tinkoff-sjefen Bjarne Riis viste om dopingbruken på sitt lag da Rasmussen kjørte der i 2001 og 2002.

Flere kilder med innsikt i saken har også fortalt dette til avisen. Rasmussen selv ønsker ikke å bekrefte Politikens opplysninger, men sier følgende:

– Jeg har inntrykk av at Riis er en del av Anti Doping Danmarks pågående undersøkelse.

Det er ikke noe nytt i at en av Bjarne Riis' tidligere syklister står fram og sier at Riis var fullt klar over bruken av ulovlige midler på sitt laget, men det er første gang en landsmann av ham gjør det.

Sto fram

39 år gamle Michael Rasmussen sto tidligere i år fram og innrømmet at han hadde brukt doping fra 1998 til 2010. Etter innrømmelsen la han opp og inngikk et samarbeid med antidopingmyndighetene for få forkortet sin utestengelse.

Tidligere har både tyskeren Jörg Jaksche og amerikaneren Tyler Hamilton sagt at Riis kjente til dopingbruken fra deres tid på laget.

Jaksche ble avhørt av Anti Doping Danmark tidligere i år.

Hamilton

Tyler Hamilton har også rettet sterke anklager mot sin tidligere sjef.

Foto: Marcio Jose Sanchez / Ap

– Det virket som om Anti Doping Danmark hadde godt kjennskap til hvordan den organiserte dopingen fungerte på Bjarne Riis lag. Og de visste at Riis hadde fullt kjennskap til det, sier Jaksche til Politiken.

Hele intervjuet mitt handlet om Bjarne Riis og dopingen på CSC. Det var alt de spurte om, legger han til.

Norske Kurt Asle Arvesen syklet også for CSC fra 2004 og senere Team Saxo Bank (nå Team Saxo-Tinkoff).

Nordmannen har flere ganger nektet for å ha visst om dopingbruk i det danske profflaget.

Bjarne Riis måtte i 2007 gå ut og erkjenne dopingbruk i sin egen sykkelkarriere fra 1993-98. Dette var årene hvor han ble forvandlet fra en solid hjelperytter til blant annet å vinne Tour de France i 1996.

Benektet kjennskap

Saxo-Tinkoff-laglederen har derimot hardnakket benektet at han skal ha hatt kjennskap til doping på sitt lag etter at han lageier.

Avisen spurte Bjarne Riis tirsdag om saken i forbindelse med fjerde etappen i Tour de France i Nice.

– Anti Doping Danmark har en etterforskning på gang og den respekterer jeg. Så lenge den pågår har jeg ingen kommentarer, men jeg står til rådighet for dem hvis det er behov for det, sa Riis.

Bjarne Riis er på plass i Tour de France, men vil ikke kommentere at flere av hans ryttere har innrømmet doping mens de syklet på laget til Riis.

SE VIDEO: Bjarne Riis måtte svare på mange spørsmål utenfor lagbussen til Team Saxo-Tinkoff, men ville ikke kommentere mange av spørsmålene så lenge det foregår undersøkelser i Danmark.

Siste nytt

 • Rooney sentral i Everton-seier

  Wayne Rooney var involvert i samtlige av Evertons mål i 3-1-seieren mot Swansea mandag. Først bommet han på straffen, som Calvert-Lewin satt i mål på returen. Så assisterte han Gylfi Sigurdsson, før han selv satte inn 3-1 fra krittmerket.

  Rooney
  Foto: Martin Rickett / AP
 • Avis: Gatlin i ny dopingskandale

  Ifølge britiske Telegraph er den tidligere dopingtatte sprinteren Justin Gatlin og det amerikanske støtteapparatet under etterforskning. Avisen skriver at medlemmer av støtteapparatet skal ha tilbudt stoffer i brudd med idrettens antidopingregler.

  gull
  Foto: Jewel Samad / AFP
 • Ny russisk bobfører OL-utestengt

  Den internasjonale olympiske komité (IOC) har utestengt bobfører Aleksej Voevoda fra OL på livstid for å være en del av Russlands statsstøttede dopingprogram, skriver NTB. Voevoda (37) tok gull i toer- og firerbob under Sotsji-OL i 2014.

  ol
  Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal