Politiet varsler bevis i kampfiksingssaken

Utvikling i kampfiksingssaken ett år etter de mistenkelige resultatene i norsk andredivisjon. Politiet sier de vil komme med nye bevis. Flere av spillerne nekter nå å la seg avhøre.

Østsiden-Follo

FIKSET? Det var den 24. juni i fjor i kampen mellom Østsiden og Follo at Norges første tilfelle av kampfiksingen skal ha funnet sted. Her scorer Østsiden kampens siste mål og sørger for 4-3-seier over Follo.

Foto: Knut Stenseth

Ragnvald Brekke

Politiadvokat Ragvald Brekke vil informere partene og pressen om nye bevis i kampfiksingssaken.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Politiet vil innkalle til en pressekonferanse torsdag klokken 13.00. Flere av partene trodde nå det ville komme en avklaring, men etter det NRK erfarer vil etterforskingen fortsette.

– Politiet vil informere om nye bevis i kampfiksingssaken, bekrefter politiadvokat Ragnvald Brekke til NRK.

Han vil ikke si noe mer før pressebriefen senere i dag.

Før pressekonferansen skal politiet møte de berørte partene, Norsk Tipping, Norges Fotballforbund, Asker og Follo, og informere om utviklingen i saken.

– I år har dette vært en ikke-sak for oss som klubb. Jeg håper og tror det kommer til en avklaring. Men vi har ikke fått noen ny informasjon på lenge, og vet ikke hva politiet nå vil informere om, sier daglig leder Arne Knoph i Asker Fotball.

Flere av spillerne er igjen i aksjon på fotballbanen for andre klubber, både i Norge og Sverige. Spillerne fikk ikke spille for Follo og Asker etter siktelsen.

Startet med et anonymt tips

Det var et anonymt tips til fotballklubben Follo som fikk ballen til å rulle i fjor sommer. Tipset kom etter to oppsiktsvekkende resultater i norsk 2. divisjon.

24. juni vant Østsiden 4–3 over Follo, etter at Follo ledet 3–0 til godt ut i 2. omgang. Samme dag gikk Asker på et oppsiktsvekkende 1–7-tap for Frigg.

Tipset fra den anonyme innringeren om at kampene skulle være manipulert, startet kampfiksingssaken.

I ukene og månedene etter vokste saken i omfang og stadig flere spillere ble siktet.

I dag er totalt ti personer siktet i saken. Tre spillere fra Follo og to fra Asker, en 30-årig tipper og fire personer med tilhold i Sverige.

Kommisjonæren som mottok spill med høye beløp på de to bestemte kampene er sjekket ut av kampfiksingssaken. Men politiet etterforsker ham for bedrageri mot Norsk Tipping.

Som NRK har fortalt har kommisjonæren innrømmet å ha tilrettelagt for spill ut over lovlig maksgrense, samt å ha flere spillekort liggende.

Vil ikke la seg avhøre

Ole Petter Drevland

Advokat Ole Petter Drevland forsvarer den 25 år gamle Asker-spilleren. Han har nå anbefalt at spilleren ikke lar seg avhøre.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Alle spillerne skal ha blitt innkalt til nye avhør for noen uker siden.

Ole Petter Drevland er forsvarer for en av de siktede. Den tidligere Asker-spilleren ønsker nå ikke å avgi forklaring etter anbefaling fra sin forsvarer.

– Han sa seg villig til å avgi forklaring i fjor høst for å avklare sin rolle. Da var ikke politiet interessert. Nå har han fått fotballkarrieren ødelagt, og vi har ikke fått fullt innsyn i alle dokumentene. Når dette foregår på politiets premisser, er det ikke i hans interesse å avgi forklaring, sier Drevland.

– Er det ikke naturlig at politiet konfronterer ham hvis de har ny informasjon?

– Da må vi få se den informasjonen først, svarer Drevland.

Ifølge forsvareren har ikke politiet avhørt spilleren siden pågripelsen.

Han spiller nå i en 4. divisjonsklubb i Oslo sammen med en av de andre siktede fra Follo.

Spiller i Sverige

Per Sjong Larsen

Per Sjong Larsen forsvarer en 26 år gammel tidligere Asker-spiller som nå spiller i Sverige.

Foto: Holm, Morten, Morten Holm / Scanpix

Per Sjong-Larsen forsvarer den andre tidligere Asker-spilleren, som nå spiller for en svensk klubb. Mannen i midten av 20-årene ble også nylig innkalt til avhør.

– Ut fra den kontakten vi har hatt med politiet, er det nærliggende å tro at den siste runden med avhør var den siste runden før de tar stilling til påtalespørsmålet, uttaler Sjong-Larsen.

Heller ikke denne spilleren har latt seg avhøre nå, og begrunner det også med kravet om fullt innsyn.

– I utgangspunktet har han vært villig til å snakke med politiet, men begjærer fullt innsyn før han lar seg avhøre, sier Sjong-Larsen.

– Når du nå tror det nærmer seg avklaring, ville ikke da et avhør ført til en raskere slutt på dette?

– Ikke nødvendigvis. Hvis man blir spurt om detaljer så lenge etterpå, og husker feil eller lite, kan det snarere vanskeliggjøre etterforskningen. Med innsyn, kunne min klient gitt greie svar som ville lettet etterforskningen, svarer Sjong-Larsen.

Pressekonferanse i NFF

De berørte partene skal få ny informasjon fra politiet torsdag. Her fra pressekonferansen etter siktelsen av flere spillere i fjor høst. Fra venstre: Daglig leder Arne Knoph i Asker Fotball, styreleder Ole Bjørn Fausa i Follo og generalsekretær Kjetil Siem i NFF.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Siste nytt

 • Kleveland operert

  Marcus Kleveland er blitt operert i kneet etter å ha skadet seg på trening i Colorado onsdag kveld. Snøbrettkjøreren ligger nå på post-operativ avdeling på sykehuset i Vail.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Big Air Snowboard menn.
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Nordmennene langt bak i Val Gardena

  Heller ikke torsdag klarte alpinherrene å henge med de beste under utfortreningen i Val Gardena. Aksel Lund Svindal ble beste nordmann på 9.-plass.

  Fredag og lørdag går v-cupen i Italia, og utfortreningene de siste dagene har ikke vært lovende.

  SKI-ALPINE-MEN-WORLD-DOWNHILL-TRAINING
  Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP
 • Lie slått ut i semifinalen

  Lie ble nummer fire i sitt semifinaleheat, men tiden var ikke god nok til å avansere til finalen. Nordmannen ble nummer ni, ett tidels sekund bak sistemann som tok seg til finale.

  SVØMMING, KORTBANE-EM 2017
  Foto: Jessica Gow / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Europaligaen: Genk - Sarpsborg 08
Europaligaen: RB Leipzig - Rosenborg