NRK Meny
Normal

- Jeg er så lykkelig!

Usain Bolt i lykkerus etter å ha løpt 200 meter på 19,30 sekunder.

Usain Bolt
Foto: WOLFGANG RATTAY / SCANPIX

Jamaicaneren Usain Bolt utklasset konkurrentene på OL-finalen i 200 meter. Han slo samtidig den 12 år gamle verdensrekorden til Michael Johnson med to hundredels sekunder.

Se bildene: Bolt ga jernet

Han løp inn på tiden 19,30 til tross for 0,9 sekundmeters motvind og en middelmådig reaksjonstid ved starten. Bolt slo samtidig sin egen personlige rekord med hele 37 hundredels sekunder.

Da Bolt vant OL-gull på 100-meter tidligere i denne olympiaden, jublet han og roet ned de siste meterne - men satte likevel verdensrekord på 9,69.

Usain Bolt på 200 meter

Usain Bolt utklasset sine konkurrenter på 200 meter.

Foto: David Phillip / AP

Men på 200-meteren ga Bolt jernet hele veien, til tross for at han hadde seieren i lomma hele veien. Det var tydelig at han var sulten på å sende Michael Johnsons verdensrekord på historiens skrapdynge foran 91.000 jublende tilskuere.

Før dagens finale sa Johnson at han ikke trodde Bolt klarte å løpe raskere enn 19,50, og at rekorden hans fra Atlanta-OL 1996 ville leve videre. Snakk om svar på tiltale!

– Han er Supermann 2! Fantastisk. En utrolig prestasjon, var Johnson sin kommentar.

Hilset til Norge

Etter seieren kastet en panegyrisk Bolt seg ned og kysset underlaget, før han improviserte en hjertelig seiersdans, hvor han tok av seg gullskoene, og pakket seg inn i det jamaicanske flagget.

– Jeg har det fremragende. Jeg har nettopp vist verden at jeg er en ekte mester, og at alt er mulig gjennom hardt arbeid, sa Bolt til den første mikrofonen han fikk tak i, skriver NTB.

Etterpå sa han dette til NRKs reporter:

- Jeg kan ikke forklare hvordan dette føles. Jeg har ønsket dette siden jeg var liten. Jeg startet med å løpe 200 meter da jeg var ung, og mitt første mål var å bli verdensrekordholder. Nå som det har skjedd, kan jeg ikk besekrive hvordan det føles. Jeg er så lykkelig, sa han før han så inn i kamera og hilset til alle sine norske fans.

To løpere disket

De to løperne som kom i mål som nummer to og tre, henholdsvis Churandy Martina fra De nederlandske antiller og Wallace Spearmon fra USA, ble begge disket fordi de løp utenfor banen sin.

Tittelforsvarer Shawn Crawford fra USA tok dermed sølvet på tiden 19,96, mens hans landsmann Walter Dix tok bronse.

Bolt sin seiersmargin er dermed på sensasjonelle 0,66 sekunder.

Vi får aldri vite hvordan norske Jaysuma Saidy Ndure kunne hevdet seg om han hadde vært skadefri og i finalen. Men hans personlige rekord på 19,89 sekunder ville holdt til OL-sølv i dette heatet.

Kan ta gull nummer tre

Dette er Usain Bolts andre gull i olympiaden, og han er den første siden Carl Lewis i 1984 som vinner 100 og 200 meter i ett OL,

Bolt har gode muligheter til å ta sitt tredje OL-gull når Jamiacas gode stafettlag skal løpe 4 x 100 meter stafett.

Les også: Ryker Johnsons fantomrekord?

Siste nytt

 • Storseier mot Sverige

  Norge knuste Sverige hele 7-2 i den siste kampen i gruppespillet i curling. Kampen var over allerede etter den sjette omgangen. Norges semifinalesjanser var over allerede tirsdag. Svenskene var allerede klare for semifinale, og hadde lite å spille for.

  WEB_SPORT
  Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix
 • Singh klar for Sarpsborg

  Den tidligere VIF-profilen Harmeet Singh er tilbake i norsk fotball. Midtbanespilleren signerte i dag en 1,5-årskontrakt med Sarpsborg.

  – Sarpsborg 08 har et lag der alle gir alt for hverandre. Et tøft og robust lag, sier Singh til sarpsborg08.no.

  Harmeet Singh
  Foto: Sarpsborg 08
 • Birkeland går stafetten

  Lars Helge Birkeland går inn på stafettlaget, sammen med brødrene Bø og Emil Hegle Svendsen. Det betyr at Erlend Bjøntegaard er vraket, til tross for at Bjøntegaard blant annet havnet på en kanonsterk femteplass på 10km sprint tidligere i OL.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Langrenn, team-sprint
OL i Pyeongchang: Skøyter lagtempo
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
OL-profiler: Johannes Høsflot Klæbo