NRK Meny
Normal

- Jeg er så lykkelig!

Usain Bolt i lykkerus etter å ha løpt 200 meter på 19,30 sekunder.

Usain Bolt
Foto: WOLFGANG RATTAY / SCANPIX

Jamaicaneren Usain Bolt utklasset konkurrentene på OL-finalen i 200 meter. Han slo samtidig den 12 år gamle verdensrekorden til Michael Johnson med to hundredels sekunder.

Se bildene: Bolt ga jernet

Han løp inn på tiden 19,30 til tross for 0,9 sekundmeters motvind og en middelmådig reaksjonstid ved starten. Bolt slo samtidig sin egen personlige rekord med hele 37 hundredels sekunder.

Da Bolt vant OL-gull på 100-meter tidligere i denne olympiaden, jublet han og roet ned de siste meterne - men satte likevel verdensrekord på 9,69.

Usain Bolt på 200 meter

Usain Bolt utklasset sine konkurrenter på 200 meter.

Foto: David Phillip / AP

Men på 200-meteren ga Bolt jernet hele veien, til tross for at han hadde seieren i lomma hele veien. Det var tydelig at han var sulten på å sende Michael Johnsons verdensrekord på historiens skrapdynge foran 91.000 jublende tilskuere.

Før dagens finale sa Johnson at han ikke trodde Bolt klarte å løpe raskere enn 19,50, og at rekorden hans fra Atlanta-OL 1996 ville leve videre. Snakk om svar på tiltale!

– Han er Supermann 2! Fantastisk. En utrolig prestasjon, var Johnson sin kommentar.

Hilset til Norge

Etter seieren kastet en panegyrisk Bolt seg ned og kysset underlaget, før han improviserte en hjertelig seiersdans, hvor han tok av seg gullskoene, og pakket seg inn i det jamaicanske flagget.

– Jeg har det fremragende. Jeg har nettopp vist verden at jeg er en ekte mester, og at alt er mulig gjennom hardt arbeid, sa Bolt til den første mikrofonen han fikk tak i, skriver NTB.

Etterpå sa han dette til NRKs reporter:

- Jeg kan ikke forklare hvordan dette føles. Jeg har ønsket dette siden jeg var liten. Jeg startet med å løpe 200 meter da jeg var ung, og mitt første mål var å bli verdensrekordholder. Nå som det har skjedd, kan jeg ikk besekrive hvordan det føles. Jeg er så lykkelig, sa han før han så inn i kamera og hilset til alle sine norske fans.

To løpere disket

De to løperne som kom i mål som nummer to og tre, henholdsvis Churandy Martina fra De nederlandske antiller og Wallace Spearmon fra USA, ble begge disket fordi de løp utenfor banen sin.

Tittelforsvarer Shawn Crawford fra USA tok dermed sølvet på tiden 19,96, mens hans landsmann Walter Dix tok bronse.

Bolt sin seiersmargin er dermed på sensasjonelle 0,66 sekunder.

Vi får aldri vite hvordan norske Jaysuma Saidy Ndure kunne hevdet seg om han hadde vært skadefri og i finalen. Men hans personlige rekord på 19,89 sekunder ville holdt til OL-sølv i dette heatet.

Kan ta gull nummer tre

Dette er Usain Bolts andre gull i olympiaden, og han er den første siden Carl Lewis i 1984 som vinner 100 og 200 meter i ett OL,

Bolt har gode muligheter til å ta sitt tredje OL-gull når Jamiacas gode stafettlag skal løpe 4 x 100 meter stafett.

Les også: Ryker Johnsons fantomrekord?

Siste nytt

 • Mixed laghopp på OL-programmet

  De norske hopperne får enda en øvelse på OL-programmet i 2022. Mixed laghopp ble offentliggjort som en del av programmet – Med dagens vedtak viser IOC at kvinnene blir mer og mer likestilt innenfor hoppsporten, sier skipresident Erik Røste til NTB.

  Kvinner stor bakke verdenscup Holmenkollen.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Edvald fikk tidsstraff

  Edvald Boasson Hagen er ilagt en tidsstraff på to minutter og en bot på drøyt 1600 kroner etter den ellevte etappen i Tour de France. Han skal ha mottatt hjelp i form av en ny sykkel fra gamlelaget Team Sky da han fikk trøbbel med sin egen, melder TV 2

  Tour de France 2018
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Mol og Sørum tok sin andre seier

  Anders Mol og Christian Sørum vant for andre gang på rad i EM i sandvolleyball i Nederland onsdag. Den norske duoen slo et russisk par 2-0.

  Vår andre herreduo, Berntsen og Mol, gikk på sitt andre strake tap, og på kvinnesiden er EM over for Ulveseth og Lunde, som tapte tre på rad i gruppespillet.

  Mol og Sørum
  Foto: Fivb.com / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical kvalifisering