Hopp til innhold

Endelig triumf for Sjåstad Christiansen: – Som en lang tur på Tusenfryd

Vetle Sjåstad Christiansen drømte om å vinne med en spurt, men det var på siste skyting han tok sin første verdenscupseier siden 2019. Samtidig sikret han den gule trøya.

Vetle Sjåstad Christiansen

BEST: Vetle Sjåstad Christiansen gikk løpet med to ulike hansker. En for godt avtrekk, og en for å holde varmen litt ekstra. Det ga karrierens andre verdenscupseier.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB

– Det er helt hinsides egentlig. Jeg har vært rimelig langt unna å ha noen gultrøyer i karrieren, forteller Vetle Sjåstad Christiansen til NRK.

For etter å ha feid kanonene Sebastian Samuelsson og Emilien Jacquelin av banen på siste stående skyting, tok han også over ledelsen i verdenscupen – tre poeng foran svensken.

Forrige helg viste 29-åringen fra Geilo seg virkelig frem da han ble nummer to på sprinten. På jaktstarten søndag viste han virkelig at han mener alvor inn i OL-sesongen. Det ble fem rett ned da det skulle avgjøres, mens konkurrentene fikk en strafferunde hver.

– For en triumf! ropte NRKs kommentator Andreas Stabrun Smith.

– Det er helt fantastisk det Vetle gjør her. Det er en helt annen Vetle vi ser i år, spesielt mentalt, fulgte Ola Lunde opp med.

EN AV TRE: Bare Vetle Sjåstad Christiansen holdt hodet kaldt nok i kulda på siste skyting.

– Drastiske grep

Forrige sesong ble det hele seks fjerdeplasser på Christiansen. Hans første og forrige verdenscupseier kom i USA i 2019, og siden har det buttet litt imot. I sommer har han vært god hele veien, men for å sikre at formen holder lenger i OL-sesongen, har han blant annet doblet antall løpetimer.

– Det har vært som en lang tur på Tusenfryd, kan du si, Mye opp og ned. Helt siden jeg slo gjennom som junior, egentlig, så har det vært en hard kamp. Jeg har følt at jeg har gjort mye riktig hele tiden, men har tatt drastiske grep før denne sesongen, innrømmer han.

Etter målgang hevder han at egentlig ønsket at det hele skulle avgjøres i en spurtduell med de to kanonene.

– Jeg venta jeg, men de var for langt bak til at det skulle bli noe spurt. I dag hadde drømmen vært at det skulle bli en spurt for jeg følte meg kjempebra. Hadde det blitt en spurt i dag hadde jeg tatt det, men det er lov å avgjøre på siste skyting og.

– Fortjent

Samuelsson slo den sterke franskmannen i spurten og tok andreplassen.

– Jeg tror mange har hatt mye respekt for ham i en spurt, så at jeg spurter ned Jacquelin her, får jeg nok litt respekt for, sier torsdagens sprintvinner.

Biathlon, IBU World Cup, day 9, Men's 12,5 km Pursuit

FART: Vetle Sjåstad Christiansen startet som nummer fem, 31 sekunder bak, og tok sin andre verdenscupseier.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

– Det kjennes fortjent at Vetle vinner i dag, men vi skal kjempe for at han ikke skal gjøre det noe mer, legger Samuelsson til.

NRKs ekspert Synnøve Solemdal sa allerede før rennet at hun hadde troa på at Christiansen kunne stikke av med seieren. Mest imponert er hun over den siste skytingen.

– Helt rått å se på. Det er de tre som har vært best i år, så å få en duell mellom dem er rått. Vetle er iskald og får ned alle. Det var stort og artig å se på, sier Solemdal.

Den tidligere landslagsløperen trekker frem hvor god nordmannen var til å holde roen.

– Han viser alle hvor skapet skal stå!

Biathlon, IBU World Cup, day 9, Men's 12,5 km Pursuit

PÅ TOPPEN: Vetle Sjåstad Christiansen vant, foran Sebastian Samuelsson og franske Emilien Jacquelin.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

– Lyst brekke børsa i to

Tarjei Bø fikk hele tre strafferunder på første liggende, og løpet var spolert – for mannen som gikk ut som nummer seks og endte på 28.-plass.

– Du har lyst til å ta av deg børsa og brekke den i to. Det er ganske ulikt meg, på liggende, sier Tarjei Bø, som ikke vet hva som gikk galt.

Johannes Thingnes Bø falt på lista (var åttendemann ut), med én bom. Deretter to. Likevel ble han nest beste nordmann, på åttendeplass.

– Det er ikke tvil at formmessig må jeg forbedre meg litt utover, forteller Thingnes Bø til NRK.

– Det var vel kanskje Vetle jeg hadde mest troa på av oss i dag. Han har vist kanonform, legger han til.

Johannes Dale, som fikk frostskader etter sprinten, klatret fra startnummer 40 til 23.

– Vetle elsker sånne situasjoner som det her og han er en mann for de anledningene her, og jeg unner Vetle å vinne her. Det er en stund siden sist, så det tror jeg han synes er skikkelig gøy, roser han.

Sivert Bakken kom seg feilfritt gjennom begge liggende-seriene, og klatret fra 19.-plassen – før det ble hele tre strafferunder på første stående. Da ble han nummer 21.

  • Sturla Holm Lægreid sliter med en litt sår hals, og kastet inn håndkleet før start.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal