Hopp til innhold

Endelig triumf for Sjåstad Christiansen: – Som en lang tur på Tusenfryd

Vetle Sjåstad Christiansen drømte om å vinne med en spurt, men det var på siste skyting han tok sin første verdenscupseier siden 2019. Samtidig sikret han den gule trøya.

Vetle Sjåstad Christiansen

BEST: Vetle Sjåstad Christiansen gikk løpet med to ulike hansker. En for godt avtrekk, og en for å holde varmen litt ekstra. Det ga karrierens andre verdenscupseier.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB

– Det er helt hinsides egentlig. Jeg har vært rimelig langt unna å ha noen gultrøyer i karrieren, forteller Vetle Sjåstad Christiansen til NRK.

For etter å ha feid kanonene Sebastian Samuelsson og Emilien Jacquelin av banen på siste stående skyting, tok han også over ledelsen i verdenscupen – tre poeng foran svensken.

Forrige helg viste 29-åringen fra Geilo seg virkelig frem da han ble nummer to på sprinten. På jaktstarten søndag viste han virkelig at han mener alvor inn i OL-sesongen. Det ble fem rett ned da det skulle avgjøres, mens konkurrentene fikk en strafferunde hver.

– For en triumf! ropte NRKs kommentator Andreas Stabrun Smith.

– Det er helt fantastisk det Vetle gjør her. Det er en helt annen Vetle vi ser i år, spesielt mentalt, fulgte Ola Lunde opp med.

EN AV TRE: Bare Vetle Sjåstad Christiansen holdt hodet kaldt nok i kulda på siste skyting.

– Drastiske grep

Forrige sesong ble det hele seks fjerdeplasser på Christiansen. Hans første og forrige verdenscupseier kom i USA i 2019, og siden har det buttet litt imot. I sommer har han vært god hele veien, men for å sikre at formen holder lenger i OL-sesongen, har han blant annet doblet antall løpetimer.

– Det har vært som en lang tur på Tusenfryd, kan du si, Mye opp og ned. Helt siden jeg slo gjennom som junior, egentlig, så har det vært en hard kamp. Jeg har følt at jeg har gjort mye riktig hele tiden, men har tatt drastiske grep før denne sesongen, innrømmer han.

Etter målgang hevder han at egentlig ønsket at det hele skulle avgjøres i en spurtduell med de to kanonene.

– Jeg venta jeg, men de var for langt bak til at det skulle bli noe spurt. I dag hadde drømmen vært at det skulle bli en spurt for jeg følte meg kjempebra. Hadde det blitt en spurt i dag hadde jeg tatt det, men det er lov å avgjøre på siste skyting og.

– Fortjent

Samuelsson slo den sterke franskmannen i spurten og tok andreplassen.

– Jeg tror mange har hatt mye respekt for ham i en spurt, så at jeg spurter ned Jacquelin her, får jeg nok litt respekt for, sier torsdagens sprintvinner.

Biathlon, IBU World Cup, day 9, Men's 12,5 km Pursuit

FART: Vetle Sjåstad Christiansen startet som nummer fem, 31 sekunder bak, og tok sin andre verdenscupseier.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

– Det kjennes fortjent at Vetle vinner i dag, men vi skal kjempe for at han ikke skal gjøre det noe mer, legger Samuelsson til.

NRKs ekspert Synnøve Solemdal sa allerede før rennet at hun hadde troa på at Christiansen kunne stikke av med seieren. Mest imponert er hun over den siste skytingen.

– Helt rått å se på. Det er de tre som har vært best i år, så å få en duell mellom dem er rått. Vetle er iskald og får ned alle. Det var stort og artig å se på, sier Solemdal.

Den tidligere landslagsløperen trekker frem hvor god nordmannen var til å holde roen.

– Han viser alle hvor skapet skal stå!

Biathlon, IBU World Cup, day 9, Men's 12,5 km Pursuit

PÅ TOPPEN: Vetle Sjåstad Christiansen vant, foran Sebastian Samuelsson og franske Emilien Jacquelin.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

– Lyst brekke børsa i to

Tarjei Bø fikk hele tre strafferunder på første liggende, og løpet var spolert – for mannen som gikk ut som nummer seks og endte på 28.-plass.

– Du har lyst til å ta av deg børsa og brekke den i to. Det er ganske ulikt meg, på liggende, sier Tarjei Bø, som ikke vet hva som gikk galt.

Johannes Thingnes Bø falt på lista (var åttendemann ut), med én bom. Deretter to. Likevel ble han nest beste nordmann, på åttendeplass.

– Det er ikke tvil at formmessig må jeg forbedre meg litt utover, forteller Thingnes Bø til NRK.

– Det var vel kanskje Vetle jeg hadde mest troa på av oss i dag. Han har vist kanonform, legger han til.

Johannes Dale, som fikk frostskader etter sprinten, klatret fra startnummer 40 til 23.

– Vetle elsker sånne situasjoner som det her og han er en mann for de anledningene her, og jeg unner Vetle å vinne her. Det er en stund siden sist, så det tror jeg han synes er skikkelig gøy, roser han.

Sivert Bakken kom seg feilfritt gjennom begge liggende-seriene, og klatret fra 19.-plassen – før det ble hele tre strafferunder på første stående. Da ble han nummer 21.

 • Sturla Holm Lægreid sliter med en litt sår hals, og kastet inn håndkleet før start.

Siste nytt

 • LeBron James nærmer seg NBA-rekord

  LeBron James (38) sto for 28 poeng og ti målgivende da Los Angeles Lakers vant tirsdag. Han er nå kun 89 poeng fra å bli ligaens mestscorende gjennom tidene.

  Tirsdagens møte mellom basketballgigantene Lakers og New York Knicks ble en meget jevn affære. Lagene fulgte hverandre tett og tvang kampen ut i forlengning. Til slutt var det gjestene fra California som stakk av med seieren 129-123.

  Han er kun 88 poeng bak scoringsrekorden i NBAs grunnspill. Rekorden har stått siden Kareem Abdul-Jabbar valgte å legge skoene på hylla i 1989. (NTB)

  NBA: Los Angeles Lakers at New York Knicks
  Foto: Brad Penner / Reuters
 • Inter til semifinale i cupen

  Matteo Darmian scoret kampens eneste mål da Inter tok seg til semifinale i den italienske cupen tirsdag kveld.

  Motstander Atalanta kom til kampen i strålende form, men klarte aldri å sette Inter ordentlig på prøve. Dermed fortsetter jakten på nok en Coppa Italia-tittel for Inter. De er regjerende mestere.

  Onsdag og torsdag spilles de resterende kvartfinalene. Fiorentina - Torino og Roma - Cremonese spilles i dag, mens Juventus - Lazio sparkes i gang torsdag kveld.

  Coppa Italia - Quarter Final - Inter Milan v Atalanta
  Foto: DANIELE MASCOLO / Reuters
 • Blackburn Rovers videre i cupen

  Blackburn Rovers tirsdag gikk seirende ut av omkampen i FA-cupen mot Birmingham City. Nå venter Premier League-motstand i neste runde.

  Leicester City blir Blackburns motstander i den femte runden av FA-cupen.

  Det måtte ekstraomganger og et selvmål til for å sende Blackburn videre. Birminghams Auston Trusty, på lån fra Arsenal, satte ballen i eget nett i det 100. minutt, og dermed er Blackburn videre.

  Britain Soccer FA Cup
  Foto: Barrington Coombs / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste