Endelig triumf for Sjåstad Christiansen: – Som en lang tur på Tusenfryd

Vetle Sjåstad Christiansen drømte om å vinne med en spurt, men det var på siste skyting han tok sin første verdenscupseier siden 2019. Samtidig sikret han den gule trøya.

Vetle Sjåstad Christiansen

BEST: Vetle Sjåstad Christiansen gikk løpet med to ulike hansker. En for godt avtrekk, og en for å holde varmen litt ekstra. Det ga karrierens andre verdenscupseier.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB

– Det er helt hinsides egentlig. Jeg har vært rimelig langt unna å ha noen gultrøyer i karrieren, forteller Vetle Sjåstad Christiansen til NRK.

For etter å ha feid kanonene Sebastian Samuelsson og Emilien Jacquelin av banen på siste stående skyting, tok han også over ledelsen i verdenscupen – tre poeng foran svensken.

Forrige helg viste 29-åringen fra Geilo seg virkelig frem da han ble nummer to på sprinten. På jaktstarten søndag viste han virkelig at han mener alvor inn i OL-sesongen. Det ble fem rett ned da det skulle avgjøres, mens konkurrentene fikk en strafferunde hver.

– For en triumf! ropte NRKs kommentator Andreas Stabrun Smith.

– Det er helt fantastisk det Vetle gjør her. Det er en helt annen Vetle vi ser i år, spesielt mentalt, fulgte Ola Lunde opp med.

EN AV TRE: Bare Vetle Sjåstad Christiansen holdt hodet kaldt nok i kulda på siste skyting.

– Drastiske grep

Forrige sesong ble det hele seks fjerdeplasser på Christiansen. Hans første og forrige verdenscupseier kom i USA i 2019, og siden har det buttet litt imot. I sommer har han vært god hele veien, men for å sikre at formen holder lenger i OL-sesongen, har han blant annet doblet antall løpetimer.

– Det har vært som en lang tur på Tusenfryd, kan du si, Mye opp og ned. Helt siden jeg slo gjennom som junior, egentlig, så har det vært en hard kamp. Jeg har følt at jeg har gjort mye riktig hele tiden, men har tatt drastiske grep før denne sesongen, innrømmer han.

Etter målgang hevder han at egentlig ønsket at det hele skulle avgjøres i en spurtduell med de to kanonene.

– Jeg venta jeg, men de var for langt bak til at det skulle bli noe spurt. I dag hadde drømmen vært at det skulle bli en spurt for jeg følte meg kjempebra. Hadde det blitt en spurt i dag hadde jeg tatt det, men det er lov å avgjøre på siste skyting og.

– Fortjent

Samuelsson slo den sterke franskmannen i spurten og tok andreplassen.

– Jeg tror mange har hatt mye respekt for ham i en spurt, så at jeg spurter ned Jacquelin her, får jeg nok litt respekt for, sier torsdagens sprintvinner.

Biathlon, IBU World Cup, day 9, Men's 12,5 km Pursuit

FART: Vetle Sjåstad Christiansen startet som nummer fem, 31 sekunder bak, og tok sin andre verdenscupseier.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

– Det kjennes fortjent at Vetle vinner i dag, men vi skal kjempe for at han ikke skal gjøre det noe mer, legger Samuelsson til.

NRKs ekspert Synnøve Solemdal sa allerede før rennet at hun hadde troa på at Christiansen kunne stikke av med seieren. Mest imponert er hun over den siste skytingen.

– Helt rått å se på. Det er de tre som har vært best i år, så å få en duell mellom dem er rått. Vetle er iskald og får ned alle. Det var stort og artig å se på, sier Solemdal.

Den tidligere landslagsløperen trekker frem hvor god nordmannen var til å holde roen.

– Han viser alle hvor skapet skal stå!

Biathlon, IBU World Cup, day 9, Men's 12,5 km Pursuit

PÅ TOPPEN: Vetle Sjåstad Christiansen vant, foran Sebastian Samuelsson og franske Emilien Jacquelin.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

– Lyst brekke børsa i to

Tarjei Bø fikk hele tre strafferunder på første liggende, og løpet var spolert – for mannen som gikk ut som nummer seks og endte på 28.-plass.

– Du har lyst til å ta av deg børsa og brekke den i to. Det er ganske ulikt meg, på liggende, sier Tarjei Bø, som ikke vet hva som gikk galt.

Johannes Thingnes Bø falt på lista (var åttendemann ut), med én bom. Deretter to. Likevel ble han nest beste nordmann, på åttendeplass.

– Det er ikke tvil at formmessig må jeg forbedre meg litt utover, forteller Thingnes Bø til NRK.

– Det var vel kanskje Vetle jeg hadde mest troa på av oss i dag. Han har vist kanonform, legger han til.

Johannes Dale, som fikk frostskader etter sprinten, klatret fra startnummer 40 til 23.

– Vetle elsker sånne situasjoner som det her og han er en mann for de anledningene her, og jeg unner Vetle å vinne her. Det er en stund siden sist, så det tror jeg han synes er skikkelig gøy, roser han.

Sivert Bakken kom seg feilfritt gjennom begge liggende-seriene, og klatret fra 19.-plassen – før det ble hele tre strafferunder på første stående. Da ble han nummer 21.

 • Sturla Holm Lægreid sliter med en litt sår hals, og kastet inn håndkleet før start.

Siste nytt

 • Spania slo ut EM-favoritt Danmark

  Danmark kom til fredagens EM-semifinale mot Spania som stor favoritt, men kom til kort mot tittelforsvarer Spania, som vant 29-25.

  Danmark er regjerende verdensmester og tok med seg OL-sølv hjem fra Tokyo i fjor, begge ganger etter å ha slått Spania i semifinalen. I EM må laget fortsatt vente på sin første finale siden 2014.

  Spania fortsetter på sin side ferden mot det som kan bli lagets tredje EM-triumf på rad.

  Det så lenge ut til å skulle gå helt fint for danskene. I første omgang ledet danskene med inntil fire mål. Lasse Svan satte inn 14-11 et drøyt minutt før pause, men to spanske reduseringer gjorde at den danske ledelsen halvveis var 14-13.

  Etter pause var Spania best. To raske mål av Barcelona-spiller Aleix Gómez sendte laget i ledelse første gang på 17-16, og danskene kom aldri à jour igjen.

  EM i håndball for menn 2022: Spania - Danmark
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Carlsen snublende nær turneringsseier

  Magnus Carlsen spilte remis mot Santosh Gujrathi Vidit i et over fem timer langt parti fredag. Han er svært nær sammenlagtseier i turneringen i Nederland.

  Det blir i så fall åttende gang han vinner turneringen i Wijk aan Zee. Forrige gang var i 2019.

  Med to runder igjen er Carlsen et halvt poeng foran Richard Rapport, et helt poeng foran Anish Giri og Shakyriyar Mamedyarov. Han kommer til å få et helt poeng søndag i form av walkover mot Daniil Dubov, som er ute av turneringen etter å ha testet positivt på koronaviruset.

  Dubov ga tidligere i turneringen walkover til Giri fordi han nektet å spille med munnbind etter å ha vært nærkontakt med en smittet person. Fredag ble det klart at russeren selv har testet positivt, og hans tre siste motstandere får dermed seier uten å spille.

  Det betyr at Carlsen kan avgjøre allerede lørdag ved å få minst remis mot Fabiano Caruana og matche Rapports resultat mot Andrej Esipenko. (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP
 • Sophie Román Haug blir Roma-spiller

  LSK Kvinner har solgt Sophie Román Haug til Roma, opplyser klubben.

  – Dette var ikke en mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg, sier Haug.

  Hun har spilt for LSK siden 2015. I Roma gjenforenes hun med Emilie Haavi, som ble klar for Roma like før jul.

  – Det gleder jeg meg veldig til. Emilie er jo en av de beste spillerne jeg har spilt med, og har blitt en god venn i løpet av årene i Lillestrøm, så det å få dele dette med henne er noe jeg ser veldig frem til, sier Haug.

  Toppserien 2019, fotball kvinner, Vålerenga - LSK kvinner (1-2)
  Foto: Ryan Kelly / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal