Hopp til innhold

Jakob Ingebrigtsen tok EM-gull – så måtte han på legesjekk

Jakob Ingebrigtsen var storfavoritt, og 21-åringen innfridde. Han løp inn til sitt første seniorgull.

Jakob Ingebrigtsen

GULL: Jakob Ingebrigtsen tok EM-gull i terrengløp.

– Det er som gjennomført bunnsolid fra Jakobs side. Gang etter gang, sa en tydelig imponert Vebjørn Rodal.

Det ble en knusende seier for Jakob Ingebrigtsen til slutt. Til slutt var det ingen som hang helt med tempoet til nordmannen.

– Løpet var som forventet, og jeg åpnet i grei fart. Så gikk det fortere og fortere. Jeg sprang med en godfølelse gjennom hele løpet, sier Ingebrigtsen til NRK.

– Visste du at du kom til å vinne?

– Ja, på en måte. Jeg har alltid tro på meg selv. Man ligger ofte helt på grensa i slike løp, så det er ikke så mye som skal til for å tråkke over streken, sier 21-åringen fra Sandnes.

Måtte plastre flere sår

Han er det andre Ingebrigtsen-broren som har tatt EM-gull i terrengløp. Filip Ingebrigtsen klarte det samme i 2018.

Men seieren kostet. For Jakob Ingebrigtsen rett til legeteltet for å plastre flere sår.

– Det var full operasjon bak her, fleiper han og fortsetter:

– Nei, jeg fikk litt kutt av piggskoene. Det er fort gjort.

– Ikke noe farlig?

– Nei, jeg regner ikke med det.

Jakob Ingebrigtsen

BLODIG: Jakob Ingebrigtsen fikk flere sår under søndagens løp.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Jakob Ingebrigtsens 2021 har vært tilnærmet drømmeår, toppet med OL-gull på 1500 meter i Tokyo. Noen uker etter gullet var i boks, innrømmet han at motivasjonen ikke var på topp på daværende tidspunkt. Men det er ikke så mye som har forandret seg, sier han.

– Det er det samme, svarer EM-vinneren kort.

– Det er hardt arbeid, men det er derfor vi stiller opp som i dag for å få et avbrekk i en eller monoton hverdag. Jeg liker å konkurrere, så da er det gøy å være med på litt løp når man kan, sier han.

I tillegg til Jakob, løp også hans bror Filip Ingebrigtsen i Dublin. Han måtte etter hvert bryte, ettersom han så ut til å få problemer.

Og det startet godt, spesielt for lillebror Ingebrigtsen. Han var i en tetgruppe med fire andre konkurrenter, men som eneste nordmann.

Tøff dag for de andre norske

Filip Ingebrigtsen ble etter hvert hektet litt av i tetkampen.

Zerei Kbrom Mezngi, som var kanskje Ingebrigtsen største konkurrent, så ut til å få en form for strekk halvveis. Han hadde etter det ikke sjans til å henge med i teten.

Dermed ble det en duell med Aras Kaya og Ingebrigtsen. Men på siste runde var Ingebrigtsen suveren, og sikret norsk EM-gull i terrengløp.

Jakob Ingebrigtsen har allerede fire gull i juniorklassen, men dette var hans første løp i seniorklassen.

Det norske laget var flust av medaljekandidater, med Tom Erling Kårbø, Bjørnar Lillefosse og Zerei Kbrom Mezngi i tillegg til Ingebrigtsen-brødrene. Men det ble likevel en liten skuffelse i lagkonkurransen, til tross for at gullet havnet i norske hender.

Bjørnar Lillefosse ble nummer 21 og nest beste nordmann. Han kom i mål 1.06 minutter bak Ingebrigtsen. Narve Gilje Nordås ble nummer 25 like foran Zerei Kbrom Mezngi på plassen bak, mens Tom Erling Kårbø ble nummer 52.

Siste nytt

 • Nadal kontrollert videre i Wimbledon – jakter på etterlengtet tittel

  Rafael Nadal (36) har gått tolv år uten å vinne Wimbledon-turneringen. Mandag tok tennisikonet seg lett til kvartfinale etter seier i tre strake sett. Botic van de Zandschulp ble feid av gresset med sifrene 6-4, 6-2, 7-6 (8-6).

  I kvartfinalen skal Nadal opp mot amerikaneren Taylor Fritz, som tidigere i år slo veteranen i Indian Wells-finalen.

  Gress er ikke Nadals favorittunderlag. Kun to av hans 22 Grand Slam-titler har kommet i Wimbledon (2008 og 2010). I år håper han å stoppe ventetiden og være ett steg nærmere å vinne samtlige fire Grand Slam-turneringer i ett og samme kalenderår. En slik bragd har ingen greid siden Rod Laver i 1969. US Open spilles i august og september.

  Nadal måtte stå over fjorårets Wimbledon på grunn av skade, mens prestisjeturneringen ble avlyst i 2020 på grunn av koronapandemien.

  Rafael Nadal møtte nederlandske Botic Van De Zandschulp i fjerde runde av Wimbledon 2022.
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • SAS-streiken utsetter Warholms VM-reise til USA

  Karsten Warholm må vente til onsdag før han kommer seg av gårde til USA. Han henter fram reserveplanen etter at det brøt ut pilotstreik i SAS. Opprinnelig skulle hekkeløperen og trener Leif Olav Alnes ha reist med flyselskapet tirsdag.

  – Vi hadde en plan B klar i forbindelse med at det var fare for streik hos SAS. Når streiken ble et faktum, så hadde vi heldigvis et alternativ klart. Så det har ikke gitt store endringer for vår del. Vi håper og tror at det skal gå greit i henhold til den planen som vi nå går for. Det er ikke lett å planlegge flyreiser for tiden. Målet har vært å få færrest mulig mellomlandinger og etapper, sier Warholms mor og manager Kristine Haddal i en pressemelding sendt til NTB.

  Warholm pådro seg en skade i låret som har ført til usikkerhet rundt hans deltakelse på 400 meter hekk i friidretts-VM i Eugene. Det første forsøksheatet holdes 16. juli og finalen 19 juli.

  Warholm og Henriksen ankommer Norge etter OL i Tokyo
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • 2. plass på Ding i Madrid – får VM-sjanse hvis Carlsen trekker seg

  Siste avgjørende brikke i kandidatturneringen til sjakk-VM er flyttet. Ding Liren sørget for å bli nest best sammenlagt i kandidatturneringen i Spania. Det gjør kineseren til reserve foran neste års VM i langsjakk.

  Andreplassen var i boks med Dings seier over Hikaru Nakamura med hvite brikker i Madrid mandag. 29-åringen endte på åtte poeng og holdt rivalene bak seg unna med et halvt poeng.

  Ding stepper inn i neste års VM-kamp om Magnus Carlsen bestemmer seg for å droppe eget tittelforsvar. Han har flere ganger vært inne på tanken om å gjøre det. Helt sikkert er det at Jan Nepomnjasjtsjij venter som motstander.

  Russeren sikret seg sammenlagtseieren søndag. Det skjedde én runde før slutt. I fjor tapte «Nepo» klart for Carlsen da de gjorde opp om VM-trofeet i klassisk sjakk.

  Carlsen har vært uavbrutt verdensmester siden 2013 og vunnet mesterskapet fem ganger.

  Ding Liren, kandidatturnering 2022 Madrid.
  Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste