NRK Meny
Normal

Özils skade ga Arsenal fordeler

ANALYSE: Selv om Newcastle kjempet godt med ti mann, hadde Arsenal alltid kontroll og trengte kun ett mål for å ta sin andre ligaseier for sesongen.

SOC/ Newcastle United v Arsenal - Barclays Premier League
Foto: Lee Smith / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..
Rødt kort

UTVIST: Newcastles Aleksandar Mitrovic fikk rødt kort.

Foto: OLI SCARFF / Afp

Kontrasten mellom denne Arsenal-kampen og poengdelingen mot Liverpool var sterk. Her startet Arsène Wengers mannskap med fin flyt og variasjon, før utvisningen av Aleksandar Mitrović etter 16 minutter gjorde oppgjøret mer komfortabelt.

Det kan hevdes at gjestene både kunne og burde skapt flere farligheter her, men dette handlet om å ta tre poeng på kontrollert vis uten dumme kontringer imot.

Den store endringen i Wengers lagoppstilling var Theo Walcotts inntreden på topp, et trekk som antydet en slagplan basert på kontringer. I tillegg var Mesut Özil skadet, så Aaron Ramsey ble flyttet inn sentralt, mens Alex Oxlade-Oxlade-Chamberlain spilte høyre kant.

Kreativiteten til Özil ble savnet her, men byttet ga også Arsenal fordeler. Da spesielt naturlig bredde på høyrekanten.

Dette var betydelig, fordi lagets oppbyggende spill ofte kommer langs venstre. Özil har en tendens til å trekke mot Alexis Sánchez, mens Ramsey vandrer innover fra høyre. Dette betyr at Héctor Bellerín ofte blir ensom på motsatt side, samt at mye av Arsenals pasningsspill finner sted innen et forholdsvis begrenset område. Mot Liverpool slo for eksempel venstrebacken Nacho Monreal 83 pasninger; Bellerín slo 41.

Større bredde, mer Bellerín

Her var faktisk Bellerín lagets farligste spiller i begynnelsen. Innen to minutter var han involvert i en farlig kontring. Syv minutter senere kunne Walcott ha scoret på et lavt innlegg fra den unge spanjolen.

Det beste eksempelet kom etter 13 minutter. Oxlade-Chamberlain mottok en pasning langs krittlinjen, noe som strakk Newcastle-laget. Dette skapte rom sentralt for Bellerín, som stormet fremover på innsiden og ble funnet av Oxlade-Chamberlain med en delikat pasning.

Inne i boksen ble han felt. Det burde vært straffespark.

Så langt hadde Newcastle skapt lite. Steve McClaren hadde gått ut i 4-2-3-1 og gitt den venstre kantrollen til debutanten Florian Thauvin, men utvisningen av Mitrović forandret systemet og tvang frem en 4-4-1 med Thauvin på topp.

Dette førte naturlig nok til lange perioder hvor Arsenal trillet ball mot et dyptliggende forsvar. Med lille Walcott på topp.

Full kontroll for Arsenal

Gjestene slet imidlertid med å skape åpninger her. Newcastle var flinke til å ligge tett og stenge av rom, mens kampen ble oppstykket av en rekke frispark. Da Arsenal kom til innlegg hjalp det lite å ha så begrenset med høyde i boksen, og det var merkelig at Olivier Giroud – som sto med åtte mål på seks ligakamper mot Newcastle – ble sittende på benken så lenge.

Heller ikke i pausen kom Giroud innpå, men Arsenal tok ledelsen kjapt. Omsider lyktes de i å tre seg gjennom midten: Ramsey fikk skutt utenfor boksen, før Oxlade-Chamberlain satte returen via Fabricio Coloccini.

Newcastle kjørte umiddelbart et par kontringer i jakt på utligning, men kampbildet forble i stor grad det samme utover omgangen. Med rundt 20 minutter igjen kom byttene. Wenger satte til slutt Giroud inn for Walcott, og franskmannen burde scoret innen sluttsignalet hadde gått.

McClaren byttet inn Ayoze Pérez, og senere Papiss Cissé og Siem de Jong. Det hjelper imidlertid lite med mange spisser om laget ikke har ballen, og oppgaven ble til slutt for vanskelig. Arsenal beholdt kontrollen.

Siste nytt

 • Kaká legger opp

  Spillerkarrieren til Kaká (35) er over. Den bekreftet den tidligere Milan-stjernen til brasiliansk TV søndag. Han ble kåret til verdens beste spiller i 2007, som den siste spilleren før Messi og Ronaldo tok over.

  Kaká
  Foto: Scott Audette / AP
 • Hvas endte sist i EM-finalen

  Tomoe Hvas (17) lå lenge an til å kapre andreplassen i 200 meter butterfly. Men mye tydet på at han gikk for hardt ut, da han kollapset i nest siste runde. Hvas endte dermed på en sisteplass i EM-finalen i kortbanesvømming.– Det mentale hang ikke helt med i dag. Jeg har mer kraft å gi, men det er hodet som stopper meg, sier Hvas.

  tomoe
  Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix
 • Sjokktap for Celtic

  Celtic hadde ikke tapt i den skotske ligaen siden Brendan Rodgers tok over etter Ronny Deila i 2016. 69 kamper uten tap, men mot Hearts sa det stopp. Den tidligere klubben til Bjørn Maars Johnsen herjet med Glasgow-laget, og vant hele 4-0.

  Champions League - Celtic vs Anderlecht
  Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM håndball kvinner: Finale Frankrike - Norge
VM håndball kvinner: Finale Frankrike - Norge
VM håndball kvinner: Finale Frankrike - Norge
Sportsrevyen
Sportsrevyen