Hopp til innhold

Ny studie: Dobling i hamstringskader

Tallet på fotballspillere som pådrar seg hamstringskader i Europa har doblet seg de siste 21 årene, viser en studie utført på Universitetet i Linköping.

Det er Det europeiske fotballforbundet (Uefa) som har betalt for studien som er publisert i Den britiske journalen for sportsmedisin.

Der kommer det fram flere nye tall på typen hamstringskade i europeisk fotball. I tillegg til at tallet på selve skaden er doblet, er også kampene spillerne mister som følge av skaden nær doblet.

Forskerne i Sverige begrunner tallene med at det er mye høyere intensitet nå enn tidligere, samt at spillerne får mindre fri.

Studien har samlet tall fra 2636 hamstringskader over de siste 21 sesongene. I snitt har skadene holdt spillerne ute i 13 dager.

Nesten 20 prosent av spillerne får tilbakefall innen to måneder etter at de skadet seg for første gang. Risikoen for å pådra seg en slik skade er ti ganger høyere i kamp enn på trening. (NTB)

Ben Chilwell
Foto: GLYN KIRK / AFP

Siste nytt

 • Dobbelt norsk på skiskyttersprinten i EM – Bjøntegaard sikret gullet

  Erlend Bjøntegaard skjøt feilfritt og gikk inn til EM-gull på skiskyttersprinten i Lenzerheide fredag. Vebjørn Sørum fulgte på sølvplass.

  Bjøntegaard sikret gullet med 11,5 sekunder ned til landsmannen Sørum. Sølvvinneren skjøt to bom, men gikk et fantomløp i sporet. Tyske Philipp Nawrath tok bronsen.

  Gullvinneren gikk et tilnærmet perfekt løp, uten noen bom på verken liggende eller stående skyting.

  Gullet er Bjøntegaards andre individuelle EM-seier. Han har også to gull i blandet stafett.

  Sindre Fjellheim Jorde skjøt fire bom og endte som nummer 16, mens Sverre Dahlen Aspenes og Endre Strømsheim fulgte på 17.- og 20.-plass med henholdsvis to og fire bom. Martin Uldal ble nummer 29 med to bom. Mats Øverby røk på fire bom og endte på 59.-plass

  Karoline Erdal ble beste norske på kvinnenes sprint med 7.-plass.

  (©NTB)

  NvICmi0x_DA
  Foto: Anders Wiklund/TT / NTB
 • Østberg Amundsen med god VM-søknad: – Hans plass er udiskutabel

  Harald Østberg Amundsen vant den viktige 10 kilometeren i franske Les Rousses foran Sjur Røthe og William Poromaa.

  Hans Christer Holund er nemlig den eneste med friplass til 15 kilometeren i VM på grunn av gullet fra Oberstdorf-VM, men for de andre norske sto en plass på VM-laget på spill på 10 kilometeren i Les Rousses fredag.

  Dermed var det i praksis fire VM-plasser de norske gutta konkurrerte om i de franske skogene.

  Og med seier for Amundsen ser det lovende ut før VM.

  – Østberg Amundsen er definitivt inne nå. Hans plass er udiskutabel, mener Torgeir Bjørn og ramser opp gode prestasjoner fra Sjur Røthe, Iver Tildheim Andersen og Didrik Tønseth tidligere i vinter.

  – Man må uansett vrake en medaljekandidat. Det uttaket Nossum, Monsen og Bjervig skal gjøre til 15 kilometer- og skiathlon-laget er noe av det vanskeligste en trener har hatt på mange sesonger, sier Bjørn.

  Johannes Høsflot Klæbo og Simen Hegstad Krüger som begge er sett på som de heteste kandidatene til å gå 15 kilometeren i VM, viste ingen styrketegn fredag.

  Likevel føler Klæbo seg fortsatt trygg på å gå distansen i VM.

  – Det skal gås mange skirenn før 15 kilometer i VM, så jeg er veldig lite bekymret for det, sier Klæbo til NRK.

  – Han tenker på optimal VM-form selvfølgelig. Rent resultatmessig på 10- og 15-kilometer friteknikk i vinter er han ikke inne på lista med så mange som har gått fort denne vinteren her. Men han er verdens beste langrennsløper og vunnet stort sett det han har stilt opp på. Hvis han føler selv han vil gå, synes for så vidt jeg at han bør gå, mener Bjørn.

  NM på ski
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Syk Riiber vurderer å dra hjem: – Idioti av meg å gå skirenn

  Jarl Magnus Riiber røpet etter fjerdeplassen i Seefeld fredag at han har sykdom i kroppen. Nå vurderer han å droppe resten av helgen.

  Riiber ledet etter hopprennet i Østerrike, men fikk det tungt i langrennssporet og måtte nøye seg med den sure fjerdeplassen.

  – Det er som forventet. Nei, vi er en uke inn i den sykdommen jeg har. Det er idioti av meg å gå skirenn, egentlig. Jeg må vurdere hva jeg gjør framover, sier han til NRK.

  Jens Lurås Oftebro vant rennet i Seefeld. Det var Oftebros tredje verdenscupseier i karrierren.

  Oftebro gikk ut som nummer sju, men leverte et solid langrenn. Han avgjorde det hele opp den siste stigningen med et voldsomt rykk.

  Verdenscup i nordiske grener i Ruka
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste