Oppsiktsvekkende studie om kommentatorspråket i fotballen

Fotballkommentatorer trekker oftere fram hvite spilleres intelligens enn mørkhudede. Den engelske spillerforeningen ønsker økt bevissthet rundt temaet.

Palace

VISER STØTTE: Her er et «Black lives matter»-banner på tribunen under kampen mellom Crystal Palace og Burnley mandag kveld.

Foto: Daniel Leal-Olivas / DANIEL LEAL-OLIVAS

Studien er utført av det danske forskningsfirmaet RunRepeat i samarbeid med PFA (fagforeningen for fotballspillere i Storbritannia).

Det danske studiet så nærmere på 80 fotballkamper i toppdivisjonene i England, Italia, Spania og Frankrike. De analyserte 2073 uttalelser fra kringkastere i land som England, USA og Canada.

– For å møte den reelle virkningen av strukturell rasisme, må vi erkjenne og ta for oss rasemessige skjevheter. Denne studien viser en tydelig skjevhet i hvordan vi beskriver ferdighetene til fotballspillere basert på deres hudfarge, sier Jason Lee i PFA.

Omtale av intelligens

Et av hovedfunnene handler om måten europeiske fotballkommentatorer omtaler spillernes intelligens. Når en spiller får ros for sin intelligens, tilfaller den hvite fotballspillere i 63 prosent av tilfellene, hevdet studiet. På den andre siden var 63 prosent av kritikken mot spilleres intelligens rettet mot mørkhudede spillere.

Holmenkollen blir stengt for publikum

NORGE: NRKs sportskommentator tror sjansen for at situasjonen i Norge er den samme, er stor.

NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt, mener sjansen for at situasjonen er den samme i Norge, dessverre er overhengende.

– Vi er en del av den samme historien, den samme kulturen, og dessverre også i de samme nedarvede fordommer og stereotyper, sier Saltvedt og fortsetter:

– Tidsånden tilsier heldigvis at det nå endelig er en åpenhet rundt dette som gjør at vi alle kan prøve å endre noe i vårt grunnsyn på verden, som dette er, enten vi vil det eller ikke.

Lee i PFA peker på konsekvensen av kommentatorspråket og funnene i undersøkelsen.

– Kommentatorer er med på å forme oppfatningen vår av hver enkelt spiller, sier Lee.

xDNxoZ6u_T8

MARKERING: Spillere fra Watford og Southampton kneler før kamp i støtte til «Black lives matter»-kampanjen.

Foto: JUSTIN SETTERFIELD / REUTERS

Funnene forteller også at kommentatorene var omtrent sju ganger mer sannsynlig til å snakke om en mørkhudet spiller i forbindelse med styrke, og tre ganger mer sannsynlig å omtale en mørk spiller som rask.

Samtidig viste undersøkelsen at når kommentatorene snakket om arbeidsmoral, var 60,4 prosent av skrytet rett mot de med en lysere hudtone.

Ønsker bevissthet

PFA ønsker at medieorganisasjoner skal gi opplæring om ubevisste skjevheter til medarbeiderne sine.

FYmahPLLePE

STØTTE: Arsenals Joe Willock med «Black lives matter»-merke på trøya.

Foto: Cath Ivill / Cath Ivill

– Når du spiller fotball, og noen maler et bilde av deg som mektig, rask og aggressiv, og sier at det er gode egenskaper å ha – men samtidig sier at du ikke er flittig, intelligent og kreativ, er ikke det den rette terminologien å bruke, sier Lee.

– Hvis du fortsetter å stigmatisere folk på denne måten, hvordan skal denne idrettsutøveren gå fra fotballbanen til å bli tatt seriøst som trener, manager eller være i en annen maktposisjon? spør Lee.

Siste nytt

 • Coe hardt ut mot Russland

  Russisk friidrett har ikke betalt en dopingbot på 960 millioner kroner ilagt av Det internasjonale friidrettsforbundet. Fristen gikk ut onsdag.

  Det russiske friidrettsforbundet var ilagt en kraftig bot på ti millioner dollar som følge av flere dopingsaker. Derfor har de også vært utestengt fra internasjonale konkurranser siden 2015.

  Halvparten av boten skulle vært betalt innen 1. juli. Det har ikke russerne gjort, og det får den internasjonale friidrettspresidenten Sebastian Coe til å se rødt.

  – RusAF svikter sine egne utøvere grovt, sier Coe i en pressemelding, ifølge NTB.

  Selv om Russland har vært utestengt fra friidrettsvarmen, har utøvere som beviselig er rene hatt muligheten til å konkurrere under nøytralt flagg. Den muligheten kan nå ryke.

  – Vi er veldig skuffet over den manglende fremgangen RusAF viser, sier Coe.

  azxn66B0z6I
  Foto: FABRICE COFFRINI
 • Helomvending om alpin-VM

  Det italienske skiforbundet ville ha alpin-VM i Cortina d'Ampezzo utsatt fra 2021 til 2022 på krunn av koronapandemien. Nå er det klart at mesterskapet går som opprinnelig oppsatt. Det opplyser Det internasjonale skiforbundet torsdag, ifølge NTB.

  xxDOitkVWlA
  Foto: Gabriele Facciotti / Gabriele Facciotti
 • Dommar vedgår feil utvisning

  Dommar Marius Hansen Grøtta vedgår at han truleg skulle greidd seg med gult kort då Odds Espen Ruud fekk marsjordre mot Bodø/Glimt onsdag.

  Ruud blei utvist etter berre 15 minutt.

  – Men sett i ettertid kunne han fått gult kort der, seier Grøtta til Varden.

  Odd vurderer å anke utvisninga inn for NFF.

  Rødt kort til Espen Ruud
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal