Oppsiktsvekkende studie om kommentatorspråket i fotballen

Fotballkommentatorer trekker oftere fram hvite spilleres intelligens enn mørkhudede. Den engelske spillerforeningen ønsker økt bevissthet rundt temaet.

Palace

VISER STØTTE: Her er et «Black lives matter»-banner på tribunen under kampen mellom Crystal Palace og Burnley mandag kveld.

Foto: Daniel Leal-Olivas / DANIEL LEAL-OLIVAS

Studien er utført av det danske forskningsfirmaet RunRepeat i samarbeid med PFA (fagforeningen for fotballspillere i Storbritannia).

Det danske studiet så nærmere på 80 fotballkamper i toppdivisjonene i England, Italia, Spania og Frankrike. De analyserte 2073 uttalelser fra kringkastere i land som England, USA og Canada.

– For å møte den reelle virkningen av strukturell rasisme, må vi erkjenne og ta for oss rasemessige skjevheter. Denne studien viser en tydelig skjevhet i hvordan vi beskriver ferdighetene til fotballspillere basert på deres hudfarge, sier Jason Lee i PFA.

Omtale av intelligens

Et av hovedfunnene handler om måten europeiske fotballkommentatorer omtaler spillernes intelligens. Når en spiller får ros for sin intelligens, tilfaller den hvite fotballspillere i 63 prosent av tilfellene, hevdet studiet. På den andre siden var 63 prosent av kritikken mot spilleres intelligens rettet mot mørkhudede spillere.

Holmenkollen blir stengt for publikum

NORGE: NRKs sportskommentator tror sjansen for at situasjonen i Norge er den samme, er stor.

NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt, mener sjansen for at situasjonen er den samme i Norge, dessverre er overhengende.

– Vi er en del av den samme historien, den samme kulturen, og dessverre også i de samme nedarvede fordommer og stereotyper, sier Saltvedt og fortsetter:

– Tidsånden tilsier heldigvis at det nå endelig er en åpenhet rundt dette som gjør at vi alle kan prøve å endre noe i vårt grunnsyn på verden, som dette er, enten vi vil det eller ikke.

Lee i PFA peker på konsekvensen av kommentatorspråket og funnene i undersøkelsen.

– Kommentatorer er med på å forme oppfatningen vår av hver enkelt spiller, sier Lee.

xDNxoZ6u_T8

MARKERING: Spillere fra Watford og Southampton kneler før kamp i støtte til «Black lives matter»-kampanjen.

Foto: JUSTIN SETTERFIELD / REUTERS

Funnene forteller også at kommentatorene var omtrent sju ganger mer sannsynlig til å snakke om en mørkhudet spiller i forbindelse med styrke, og tre ganger mer sannsynlig å omtale en mørk spiller som rask.

Samtidig viste undersøkelsen at når kommentatorene snakket om arbeidsmoral, var 60,4 prosent av skrytet rett mot de med en lysere hudtone.

Ønsker bevissthet

PFA ønsker at medieorganisasjoner skal gi opplæring om ubevisste skjevheter til medarbeiderne sine.

FYmahPLLePE

STØTTE: Arsenals Joe Willock med «Black lives matter»-merke på trøya.

Foto: Cath Ivill / Cath Ivill

– Når du spiller fotball, og noen maler et bilde av deg som mektig, rask og aggressiv, og sier at det er gode egenskaper å ha – men samtidig sier at du ikke er flittig, intelligent og kreativ, er ikke det den rette terminologien å bruke, sier Lee.

– Hvis du fortsetter å stigmatisere folk på denne måten, hvordan skal denne idrettsutøveren gå fra fotballbanen til å bli tatt seriøst som trener, manager eller være i en annen maktposisjon? spør Lee.

Sportsnyheter

Roy Keane kritiserer Nederland: – Dei blir avslørte når dei møter topplaga

Då Nederland var i ferd med å rote bort ein sikker siger fordi forsvaret ikkje heldt mål, fann Denzel Dumfries tida inne til å score sitt første landslagsmål.

Siste nytt

 • Ruud avanserer på rankingen

  Som ventet er Casper Ruud ranket som nummer 15 på siste ATP-ranking etter innsatsen i Roland-Garros.

  Casper Ruud røk for Alejandro Davidovich Fokina i tredje runde i Paris, men det holdt likevel til å avansere til 15.-plass. Nordmannen har aldri vært høyere rangert.

  Nordmannen tok tilsvarende plassering som i fjorårets utgave av Grand Slam-turneringen i Paris, og dermed tapte han ingen rankingpoeng. Ruud passerte franskmannen Gaël Monfils, som røk ut i andre runde i turneringen. (NTB)

  French Open
  Foto: Benoit Tessier / Reuters
 • Eriksen: – Jeg gir ikke opp

  Christian Eriksen har uttalt seg for første gang til media etter at han fikk hjertestans under EM-kampen mellom Danmark og Finland lørdag.

  Uttalelsen er gitt via agenten Martin Schoots til den italienske avisen La Gazzetta dello Sport. Til avisen sier agenten på vegne av den danske stjernen:

  – Takk skal dere ha, jeg gir ikke opp. Jeg føler meg bedre nå, men jeg vil forstå hva som skjedde. Jeg vil si takk til alle for hva de gjorde for meg, sier Eriksen ifølge avisen.

  29-åringen har vært innlagt på Rigshospitalet i København siden lørdag, og skal etter forholdene ha det bra.

  Denmark Finland Euro 2020 Soccer
  Foto: Stuart Franklin / AP
 • Målløs Sarpsborg-debut for Bohinen

  Den ferske Sarpsborg-treneren Lars Bohinen fikk se sine elever spille 0-0 hjemme mot Brann i Eliteserien søndag.

  Det skjedde i en kamp uten mange store sjanser, men der Sarpsborg kan være noe lettet over at Branns Moonga Simba ble stoppet av tverrliggeren drøye ti minutter før slutt.

  – Det var vel kanskje ikke festspill, men jeg synes vi spesielt i første omgang prøver på en del av det vi har trent på og avtalt. I 2. omgang mister vi litt struktur, gir bort ballen for tidlig og klarer ikke å etablere nok angrep, sa Bohinen til Discovery.

  Vertene hadde lenge god kontroll defensivt og var også det lille hakket bedre enn gjestene fra Bergen i første omgang.

  Ibrahima Koné headet like over etter et kvarter, mens Ole Jørgen Halvorsen ble stoppet av keeper da han kom alene igjennom like før pause.

  Etter en drøy time skulle Brann muligens hatt straffe da Koné ble dyttet hardt i ryggen av Vegard Forren på et innlegg i Brann-boksen, men dommer vinket spillet videre.

  Brann noterte ikke et eneste skudd på mål, men kom likevel svært nær scoring etter 78 minutter. I et flott angrep headet Daniel Pedersen ballen via hodet til Simba og opp i tverrliggeren bak en utspilt Anders Kristiansen.

  Også en Koné-heading på tampen strøk tverrliggeren, og Sarpsborg lyktes ikke i å vinne i Bohinens trenerdebut.

  For Brann fikk Niklas Jensen Wassberg (17) sin første kamp fra start. Han er barnebarnet til Roald "Kniksen" Jensen, som også Brann-debuterte som 17-åring, skriver BT.

  diLSqske_Q8
  Foto: Christoffer Andersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal