Ny straffe-farse i VM skaper frustrasjon: – Ekstremt

NICE/OSLO (NRK): At keeper må ha en fot på streken når et straffespark tas har skapt flere spesielle VAR-situasjoner i VM. Norges keeper Ingrid Hjelmseth synes det er blitt for strengt.

X02443

BLE AVBLÅST: Dommeren slo fast at Skottlands keeper Lee Alexander hadde begge føtter utenfor streken da hun her reddet straffeskuddet til Maria Bonsegundo. Argentina fikk ta straffen på nytt.

Foto: GONZALO FUENTES / Reuters

Praten om dobbeltstraffen som sikret Frankrike-seier over Nigeria hadde knapt stilnet da nok et straffekaos tok til i VM.

Skottland lå an til å ta seg videre i mesterskapet og ledet 3–2 over Argentina da dommeren pekte på straffemerket like før full tid onsdag kveld. Skottlands Lee Alexander vartet opp med en kjemperedning, og ble omfavnet av lagvenninnene.

Skottland - Argentina VM

SITUASJONEN: Det er på dette bildet VAR slo fast at Lee Alexander beveger seg fra streken idet Bonsegundo tar straffesparket.

Men de jublet for tidlig. For etter at VAR hadde sett på situasjonen pekte sørkoreanske Ri Hyang-ok igjen på 11-meteren, og Alexander fikk det gule kortet. Hun hadde nemlig så vidt forlatt streken da Maria Bonsegundo tok straffen. Gleden over avansement ble raskt snudd til hjemreise og frustrasjon da det neste forsøket gikk i mål.

– Jeg vet ikke om noen keeper i verden som klarer å redde straffer med den nye regelen, sier Skottland-spiller Leanne Crichton ifølge BBC.

Likte det bedre før

Skottland - Argentina VM

FORKLARER: Dommer Ri Hyang-ok brukte nesten et minutt på å forklare Lee Alexander at hun må holde seg på streken i det straffesparket tas.

Norges keeperveteran Ingrid Hjelmseth er langt ifra overbegeistret over hvor strengt regelen overholdes.

– Nå er det litt ekstremt. Jeg likte det i utgangspunktet bedre før, at hvis keeperen fikk en fordel av å være for tidlig ute så skal straffen tas på nytt, men om ikke lar de det gå. Vi må bare forholde oss til det, sier hun til NRK.

Norges keepertrener, Roger Eskeland, er enig.

– Det er paragrafryttere ute og går. Jeg synes det er litt dumt å ta vekk det menneskelige i det. Nå blir alt datastyrt. Jeg tipper de slipper litt opp etter hvert, sier han.

Ingrid Hjelmeseth

VOKTER BURET: Ingrid Hjelmseth.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

At keeperne nå har en umulig oppgave, er Hjelmseth ikke enig i.

– Man er i stand til å redde straffer slik også. Det handler bare litt om hvilken teknikk man bruker, og man må tenke at man må ta et skritt til siden i stedet for frem når man skal slenge seg, påpeker 39-åringen.

Hadde dommermøte

Landslaget var forberedt på at de nye reglene ville komme i søkelyset.

– Vi hadde dommermøte i forkant av mesterskapet og har gått igjennom alle områdene vi må være OBS på, og selvsagt blir de nye reglene litt spesielle. Dommere er alltid veldig strenge i starten, til det blir en mer naturlig del, forklarer Hjelmseth.

Norge har scoret på to straffer og fått en imot, mot Frankrike. I finalespillet kan ellevemetere fort bli avgjørende.

– Jeg føler meg godt forberedt. Vi kommer til å analysere de som skal skyte straffer i hjel nå. Det handler om killerinstinkt og å gå rett vei. Ellers har jeg ikke noe fokus på det, sier Norges førstekeeper.

Norge - Frankrike

RAKK IKKE FREM: Ingrid Hjelmseth klarte ikke å redde Eugénie Le Sommers straffespark da Norge og Frankrike møttes i VM.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Siste nytt

 • Ruud videre etter ett sett

  Casper Ruud slo sørafrikanske Lloyd Harris tirsdag og er klar for 3. runde i ATP-turneringen i tennis i North Carolina. Oppgjøret i Winston-Salem ble stoppet etter at Ruud hadde vunnet åpningssettet 6-1. Harris ga seg da med skade.

  ATP 250-turnering Kitzbühel
  Foto: JOHANN GRODER / AFP
 • Toppjockey tatt i doping

  Jockeyen Rafael Schistl red inn til seier i to av Norges største galoppløp i fjor. Nå har han avlagt positiv dopingprøve.

  Han testet positivt etter løpene på Øvrevoll 29. juni,melder Norsk Rikstoto.

  Schistl skulle vært en av nøkkelaktørene på Norsk Derby førstkommende søndag.

  Rafael Schistl
  Foto: Eirik Stenhaug / Equus / NTB scanpix
 • Billetthysteri før Elverum - PSG

  Elverum håper å selge ut hele Haakons Hall til mesterligakampen mot Paris Saint-Germain i september.

  Klubben vurderer å be om at det settes opp ytterligere tribuner til kampen. Da kan det komme inn 13.500 personer.

  Sagosen
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal