NRK Meny
Normal

Norge fikk ikke gå med smører – måtte trekke laget

For andre gang på rad ville Norge gå verdenscupstafett i langrenn med en smører på laget. Det fikk de ikke lov til. De brøt også reglene første gang det skjedde.

Løfshus

NY NØDLØSNING: Det begynner å bli en vane for landslagssjef Vidar Løfshus å fylle stafettlageten med smørere.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I La Clusaz før jul måtte smører Lars Høgnes inn på tredjeetappe for det norske andrelaget da Simen Andreas Sveen måtte kaste inn håndkleet med magesjuke.

Høgnes var naturligvis sjanseløs mot de fleste, men klarte seg likevel meget anstending. Faktisk hadde han bedre etappetid på sin skøyteetappe enn ankermannen på Norge 2, Kasper Stadaas. Stadaas er i motsetning til Høgnes satsende skiløper, men også Stadaas ble hentet inn på kort varsel rett og slett fordi han befant seg i området.

Visste ikke om regel

Søndag var planen at smører Christian Nordkvelde skulle trå til, etter at lørdagens positive overraskelse Daniel Stock våknet med sår hals.

Det får han imidlertid ikke lov til. Klokka 11 søndag formiddag kom meldingen fra Norges skiforbund om at Norge må trekke sitt andrelag i herrestafetten.

«Løpere må ha under 60 FIS-punkter for å få starte i WC stafett. Christian Nordkveld har ikke dette og vi må dessverre trekke Norge 2. Dette er selvsagt svært beklagelig for gutta på det norske 2. laget.»

Denne regelen burde også ha rammet Lars Høgnes og det norske laget i la Clusaz før jul.

Da var imidlertid verken FIS eller Norge klar over regelen, ifølge meldingen fra skiforbundet.

For uinnvidde: FIS-punkter er noe man opparbeider ved å gå FIS-renn. Jo lavere punkter, jo bedre.

Kvotekutt

At Norge har slitt med å stille to lag i verdenscupstafetter, handler altså ikke mangel på gode skiløpere. Derimot skyldes det kvotekuttene som Det internasjonale skiforbundet (FIS) innførte for å begrense de største nasjonenes (les: Norges) dominans i langrenn.

Denne sesongen har Norge en grunnkvote på seks løpere i individuelle renn. Det blir som kjent knapt når det trengs åtte løpere for å fylle to stafettlag.

I Ulricehamn lørdag stilte Norge med sju løpere, fordi Martin Johnsrud Sundby for tiden har en ekstra friplass som verdenscupleder.

Regelen betydde at Mathias Rundgreen, Mattis Stenshagen og Simen Andreas Sveen ikke fikk gått renn søndag.

Spesielt kjedelig er det kanskje for Rundgreen, som reiste til Ulriceham utelukkende for å gå stafetten etter å ha vunnet norgescupløpet på Sjusjøen lørdag.

Siste nytt

 • Norske Mathias (18) til NHL-lag

  NHL-laget Calgary Flames har draftet den norske 18-åringen Mathias Emilio Pettersen fra Manglerud, opplyser klubben på Twitter. Det siste året har han spilt på Muskegon Lumberjacks i United States Hockey League.

  Mathias Emilio Pettersen
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Molde slo tilbake

  Molde vann 3–0 heime mot Stabæk i kveld. Dermed slo dei tilbake på første forsøk etter 1-0-tapet mot Kristiansund. Fredrik Aursnes og Eirik Hestad scora begge før kvarteret var spelt, medan innbytar Mattias Moström slo til med eit lekkert mål i det 90. minutt.

  Fredrik Aursnes og Eirik Hestad
  Foto: Arne Flatin / NRK
 • Vil sende dommaren til Haag

  Serbia-trenar Mladen Krstajic er svært skuffa over at Aleksandar Mitrovic ikkje fekk straffe i 2-1-tapet mot Sveits. – Dommaren (tyske Felix Brych) burde ha blitt sendt til Haag, rasar Krstajic – og siktar til byen der den internasjonale straffedomstolen ligg.

  FBL-WC-2018-SRB-PRESSER
  Foto: OZAN KOSE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal