Norge fikk ikke gå med smører – måtte trekke laget

For andre gang på rad ville Norge gå verdenscupstafett i langrenn med en smører på laget. Det fikk de ikke lov til. De brøt også reglene første gang det skjedde.

Løfshus

NY NØDLØSNING: Det begynner å bli en vane for landslagssjef Vidar Løfshus å fylle stafettlageten med smørere.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I La Clusaz før jul måtte smører Lars Høgnes inn på tredjeetappe for det norske andrelaget da Simen Andreas Sveen måtte kaste inn håndkleet med magesjuke.

Høgnes var naturligvis sjanseløs mot de fleste, men klarte seg likevel meget anstending. Faktisk hadde han bedre etappetid på sin skøyteetappe enn ankermannen på Norge 2, Kasper Stadaas. Stadaas er i motsetning til Høgnes satsende skiløper, men også Stadaas ble hentet inn på kort varsel rett og slett fordi han befant seg i området.

Visste ikke om regel

Søndag var planen at smører Christian Nordkvelde skulle trå til, etter at lørdagens positive overraskelse Daniel Stock våknet med sår hals.

Det får han imidlertid ikke lov til. Klokka 11 søndag formiddag kom meldingen fra Norges skiforbund om at Norge må trekke sitt andrelag i herrestafetten.

«Løpere må ha under 60 FIS-punkter for å få starte i WC stafett. Christian Nordkveld har ikke dette og vi må dessverre trekke Norge 2. Dette er selvsagt svært beklagelig for gutta på det norske 2. laget.»

Denne regelen burde også ha rammet Lars Høgnes og det norske laget i la Clusaz før jul.

Da var imidlertid verken FIS eller Norge klar over regelen, ifølge meldingen fra skiforbundet.

For uinnvidde: FIS-punkter er noe man opparbeider ved å gå FIS-renn. Jo lavere punkter, jo bedre.

Kvotekutt

At Norge har slitt med å stille to lag i verdenscupstafetter, handler altså ikke mangel på gode skiløpere. Derimot skyldes det kvotekuttene som Det internasjonale skiforbundet (FIS) innførte for å begrense de største nasjonenes (les: Norges) dominans i langrenn.

Denne sesongen har Norge en grunnkvote på seks løpere i individuelle renn. Det blir som kjent knapt når det trengs åtte løpere for å fylle to stafettlag.

I Ulricehamn lørdag stilte Norge med sju løpere, fordi Martin Johnsrud Sundby for tiden har en ekstra friplass som verdenscupleder.

Regelen betydde at Mathias Rundgreen, Mattis Stenshagen og Simen Andreas Sveen ikke fikk gått renn søndag.

Spesielt kjedelig er det kanskje for Rundgreen, som reiste til Ulriceham utelukkende for å gå stafetten etter å ha vunnet norgescupløpet på Sjusjøen lørdag.

Siste nytt

 • Ni tap på rad

  Aalesund tapte 3-0 hjemme mot Odd, har ni strake tap og holder stø kurs mot nedrykk fra eliteserien. Odin Bjørtuft, Kevin Egell-Johansen og Mushaga Bakenga scoret målene for gjestene i Ålesund.

  Aalesund
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Rosenborg reddet tre poeng

  Sarpsborg 08 presset på for en utligning, men Rosenborg holdt unna og vant 2-1. Dino Islamovic scoret på straffe og Pa Konate på en kontring, og dermed ledet RBK 2-0 til pause. Jonathan Lindseth reduserte i andre omgang, men alle de tre poengene ble med til Trøndelag. Dermed ligger Rosenborg ett poeng bak Molde i kampen om sølvet.

  Islamovic, Rosenborg
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Molde beholder sølvgrepet

  Valdimar Ingimundarson reduserte for Strømsgodset på tampen, men Molde vant 2-1 etter scoringer av Martin Ellingsen og Magnus Wolff Eikrem. Dermed beholde moldenserne grepet om sølvplassen i eliteserien i fotball, ett poeng foran Rosenborg.

  Molde
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal