NRK Meny
Normal

Norge fikk ikke gå med smører – måtte trekke laget

For andre gang på rad ville Norge gå verdenscupstafett i langrenn med en smører på laget. Det fikk de ikke lov til. De brøt også reglene første gang det skjedde.

Løfshus

NY NØDLØSNING: Det begynner å bli en vane for landslagssjef Vidar Løfshus å fylle stafettlageten med smørere.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I La Clusaz før jul måtte smører Lars Høgnes inn på tredjeetappe for det norske andrelaget da Simen Andreas Sveen måtte kaste inn håndkleet med magesjuke.

Høgnes var naturligvis sjanseløs mot de fleste, men klarte seg likevel meget anstending. Faktisk hadde han bedre etappetid på sin skøyteetappe enn ankermannen på Norge 2, Kasper Stadaas. Stadaas er i motsetning til Høgnes satsende skiløper, men også Stadaas ble hentet inn på kort varsel rett og slett fordi han befant seg i området.

Visste ikke om regel

Søndag var planen at smører Christian Nordkvelde skulle trå til, etter at lørdagens positive overraskelse Daniel Stock våknet med sår hals.

Det får han imidlertid ikke lov til. Klokka 11 søndag formiddag kom meldingen fra Norges skiforbund om at Norge må trekke sitt andrelag i herrestafetten.

«Løpere må ha under 60 FIS-punkter for å få starte i WC stafett. Christian Nordkveld har ikke dette og vi må dessverre trekke Norge 2. Dette er selvsagt svært beklagelig for gutta på det norske 2. laget.»

Denne regelen burde også ha rammet Lars Høgnes og det norske laget i la Clusaz før jul.

Da var imidlertid verken FIS eller Norge klar over regelen, ifølge meldingen fra skiforbundet.

For uinnvidde: FIS-punkter er noe man opparbeider ved å gå FIS-renn. Jo lavere punkter, jo bedre.

Kvotekutt

At Norge har slitt med å stille to lag i verdenscupstafetter, handler altså ikke mangel på gode skiløpere. Derimot skyldes det kvotekuttene som Det internasjonale skiforbundet (FIS) innførte for å begrense de største nasjonenes (les: Norges) dominans i langrenn.

Denne sesongen har Norge en grunnkvote på seks løpere i individuelle renn. Det blir som kjent knapt når det trengs åtte løpere for å fylle to stafettlag.

I Ulricehamn lørdag stilte Norge med sju løpere, fordi Martin Johnsrud Sundby for tiden har en ekstra friplass som verdenscupleder.

Regelen betydde at Mathias Rundgreen, Mattis Stenshagen og Simen Andreas Sveen ikke fikk gått renn søndag.

Spesielt kjedelig er det kanskje for Rundgreen, som reiste til Ulriceham utelukkende for å gå stafetten etter å ha vunnet norgescupløpet på Sjusjøen lørdag.

Siste nytt

 • Karjakin har tatt teten

  Sergej Karjakin, som opna kastrofalt svakt, slo i dag Fabiano Caruana og leier kandidatturneringa i sjakk. To rundar står att. Vinnaren skal møte Magnus Carlsen i VM-kamp i november.

  Karjakin
  Foto: KENA BETANCUR / Afp
 • Verdensrekord på halvmaraton

  Netsanet Kebede fra Etiopia løp inn til verdensrekord da hun sikret VM-gullet i halvmaraton for kvinner i Valencia lørdag.

  Vinnertiden lød på 1.06.11. Med det slo Kebede verdensrekorden til nederlandske Lornah Kiplagat fra 2007 med 14 sekunder.

  Netsanet Kebede
  Foto: HEINO KALIS / Reuters
 • Vann lengste skiløpet i verda igjen

  Vasalopp-vinnar Andreas Nygaard vann det 220 km lange Nordenskioldsloppet frå Jokkmokk til Kvikkjokk og tilbake i Nord-Sverige. Løpet starta klokka 06 og var ikkje over før nærmare klokka 19.30.

  – Dette er det tøffaste eg har gjort, sa Nygaard etterpå. Han spurtslo Øyvind Moen Fjeld.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM alpint: Paraalpint slalåm 1. omgang
NM alpint: Paralpint slalåm og slalåm kvinner
NM alpint: Slalåm 1. omgang, kvinner
Vinterstudio
V-cupfinale kombinert: Hopp
NM alpint: Slalåm menn
V-cupfinale hopp: Skiflyging
Sportssøndag: V-cupfinale hopp skiflyging
V-cupfinale kombinert: Hopp
NM alpint: Slalåm 1. omgang, menn
Sportssøndag: NM alpint og v-cupfinale kombinert