Hopp til innhold

Ny sjakkgren får eget VM: – Magnus er favoritt også her

Magnus Carlsen får en helt ny VM-tittel å jakte på denne høsten. Da skal det for første gang arrangeres VM i fischersjakk, og det skjer i Norge.

AFP_1B689M

KAN FÅ NOK EN VM-TITTEL: Magnus Carlsen har allerede flere ganger blitt verdensmester i både tradisjonell sjakk og i lyn- og hurtigsjakk, og til høsten kan han også bli verdensmester i fischersjakk.

Foto: TOLGA AKMEN / AFP

– Dette er fantastisk gode nyheter. Det er en stor fjær i hatten til Norge som sjakknasjon, sier NRKs sjakkekspert Atle Grønn.

I fjor vant Magnus Carlsen det som ble omtalt som et uoffisielt VM i såkalt fischersjakk. Da var det hele «bare» en show-kamp mellom to stormestere.

Men nå har det internasjonale sjakkforbundet FIDE bestemt seg for å anerkjenne årets utgave som en offisiell VM-turnering. Den skal spilles i månedsskiftet oktober-november på Henie-Onstad Kunstsenter i Bærum.

Dermed får Carlsen muligheten til å bli verdensmester i enda en type sjakk.

Han er fra før verdensmester i tradisjonell sjakk, og har også vunnet VM i lyn - og hurtigsjakk.

– Det er veldig kjekt at det første sjakk-VM på norsk jord også blir det første verdensmesterskapet i fischersjakk, sier president i Norges Sjakkforbund, Morten Lillestøl Madsen, i en pressemelding.

Mindre sjanse for remis

Fischersjakk skiller seg ut fra klassisk sjakk ved at brikkene er satt opp tilfeldig på brettet fra start. Dette gir et annet type spill. Først og fremst gjør det at spillerne ikke kan forberede seg på åpningstrekk - eller så mye annet.

– Da er man tilbake til at den som har det beste hodet vinner, og det er jo veldig fascinerende. I dagens sjakk har computeranalyser i forkant blitt så viktig, men mange savner litt den opprinnelige sjakken der det hele skulle avgjøres bare på brettet. Det får man her, forklarer Grønn.

fischer

Bobby Fischer, en av tidenes beste sjakkspillere, fant opp det vi i dag kaller fischersjakk.

Foto: ROBERT KRADIN / Ap

At man ikke kan forberede seg, fører også til noe som kan kalles en gladmelding til sjakkpublikummet: I denne sjakktypen unngår man stort sett remis. Partiene får som regel en vinner, og det blir ikke som da Carlsen i fjor til slutt ble verdensmester etter en lang rekke med remiser.

– Sjansene for remis er mye mindre, for man kommer ikke inn i åpninger man har jobbet mye med på forhånd. Dét er jo veldig publikumsvennlig, sier Grønn.

Carlsen har selv uttalt at han er glad i denne måten å spille på, og Grønn holder også nordmannen som favoritt i verdensmesterskapet.

– Han er favoritt, og like stor favoritt her. Magnus selv har sagt at han synes teorifokuset i klassisk sjakk kan være litt kjedelig, så for ham er det egentlig perfekt med fischersjakk. Men siden det er ukjent terreng for alle, har man heller ikke så stor kontroll. Det vil skje oftere at en favoritt taper her enn i vanlig sjakk, sier Grønn.

Flere stjerner

Turneringen får også et helt nytt format. Den starter nemlig med innledende runder hvor hvem som helst kan melde seg på. Disse rundene spilles på nett. De som kvalifiserer seg videre derfra kan til slutt få spille mot verdenseliten i sjakk.

Det er ventet at flere sjakkstjerner kommer til å delta. Arrangøren skriver i pressemeldingen at i tillegg til Carlsen skal Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana, Ian Nepomniachtchi, Wesley So, Alexander Grischuk, Peter Svidler og flere andre av de aller beste sjakkspillerne i verden prøve å vinne tittelen.

Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura

Carlsen slo amerikanske Hikaru Nakamura i fjorårets uoffisielle verdensmesterskap i fischersjakk.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

De åpne kvalifiseringsrundene starter 28. april og fortsetter ut juni, før selve hovedrunden altså arrangeres senere på høsten.

Grønn sier det er uhyre sjeldent at sjakksporten, som tradisjonelt har vært litt konservativ, gjør nye grep som dette.

Det samme er FIDE-president Arkady Dvorkovich inne på.

– Det er et enestående tilfelle at det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) anerkjenner en ny variant av sjakk, så dette var en beslutning som måtte være nøye gjennomtenkt, sier Dvorkovich i pressemeldingen.

Han utdyper:

– Vi mener at Fischer Random er en positiv innovasjon: den innfører ny energi og entusiasme i spillet vårt uten å bryte med klassisk sjakk og dets tradisjoner. Det er trolig derfor Fischer Random har vunnet gunst i sjakkmiljøet, både blant toppspillere og hos verdensmesteren selv. FIDE kunne ikke lukke øynene for dette; det var på tide å omfavne og innlemme denne versjonen av sjakk.

Finalene vil gå over syv dager i perioden 27. oktober til 3. november. Da vil Magnus Carlsen møte tre utfordrere som skal kjempe om den nye tittelen.

Hele finalen sendes direkte hos NRK og VG.

Sportsnyheter

Norsk EM-krise etter skotsk skalp: – Et sjokkresultat

Laget som slo Norge 3-0 var borte. Med åtte nye mann inne, gikk Spania på et sjokktap mot Skottland. Nå har Norges vei til EM blitt uendelig mye lenger.

Siste nytt

  • Renard forlater Saudi-Arabia – skal ta over Frankrikes kvinnelandslag

    Hervé Renard slutter i jobben som trener for Saudi-Arabias herrelandslag i fotball for å ta over jobben som trener for Frankrikes kvinnelandslag.

    Det opplyser Saudi-Arabias fotballforbund (SAFF) tirsdag.

    Den 54 år gamle franskmannen fikk jobben som trener for Saudi-Arabias herrelandslag i juli 2019 og ledet laget til sin berømte 2-1-seier over Argentina i gruppespillet i fjorårets VM i Qatar.

    SAFF sier i en uttalelse på Twitter at de har gått med på å Renards forespørsel om å slutte i jobben, og legger til at de ønsker ham suksess i sin videre karriere.

    – Renard har et tilbud fra det franske fotballforbundet og har uttrykt at han ønsker å takke ja til den muligheten, sier SAFF-president Yasser Al-Misehal til saudisk TV.

    Det franske fotballforbundet ga trener Corinne Diacre sparken tidligere i mars etter at kaptein Wendie Renard gikk ut og sa at hun ikke ville spille for landslaget så lenge Diacre var trener. (NTB)

    VM fotball 2018, Portugal - Marokko.
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Solbakken gjør én endring på laget

    Landslagssjef Ståle Solbakken har funnet plass til Ola Solbakken på bekostning av Sander Berge til oppgjøret mot Georiga. Dermed er det én endring fra laget som tapte 3–0 for Spania: Ørjan Håskjold Nyland – Marcus Holmgren Pedersen, Stefan Strandberg, Leo Skiri Østigård, Birger Meling – Martin Ødegaard, Patrick Berg, Fredrik Aursnes – Ola Solbakken, Alexander Sørloth, Mohamed Elyounoussi.

    Ola Solbakken
    Foto: Fredrik Varfjell
  • Nye IOC-anbefalinger – dårlig nytt for Bolsjunov

    IOC-president Thomas Bach sier tirsdag at IOC står fast ved fordømmelsen og utestengelsen av Russland og Belarus, men organisasjonen har ennå ikke vurdert hvorvidt russiske og belarusiske utøvere skal få delta under nøytralt flagg i OL i 2024.

    Forutsetningene for å slippe til russiske utøvere er følgende, ifølge en pressemelding sendt ut fra IOC:

    * Utøverne må konkurrere som nøytrale.
    * Ingen får delta som lag.
    * Utøvere som støtter Russlands krig er ikke velkommen.
    * Utøvere som er en del av hæren, får ikke delta.

    Flere russiske utøvere er tilknyttet hæren, deriblant Aleksandr Bosljunov. Langrennsstjernen har tittelen kaptein i Putins hær.

    – IOC skal diskutere dette når tiden er inne, uavhengig av om de (utøverne) har kvalifisert seg for OL gjennom kravene i deres enkelte internasjonale forbund, sa Bach på en pressekonferanse.

    – IOC føler dypt med det ukrainske folk og det ukrainske olympiske miljøet. Smerten og lidelsen er forbi fatteevne, uttalte IOC-presidenten.

    Thomas Bach
    Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste