Ny sjakkgren får eget VM: – Magnus er favoritt også her

Magnus Carlsen får en helt ny VM-tittel å jakte på denne høsten. Da skal det for første gang arrangeres VM i fischersjakk, og det skjer i Norge.

AFP_1B689M

KAN FÅ NOK EN VM-TITTEL: Magnus Carlsen har allerede flere ganger blitt verdensmester i både tradisjonell sjakk og i lyn- og hurtigsjakk, og til høsten kan han også bli verdensmester i fischersjakk.

Foto: TOLGA AKMEN / AFP

– Dette er fantastisk gode nyheter. Det er en stor fjær i hatten til Norge som sjakknasjon, sier NRKs sjakkekspert Atle Grønn.

I fjor vant Magnus Carlsen det som ble omtalt som et uoffisielt VM i såkalt fischersjakk. Da var det hele «bare» en show-kamp mellom to stormestere.

Men nå har det internasjonale sjakkforbundet FIDE bestemt seg for å anerkjenne årets utgave som en offisiell VM-turnering. Den skal spilles i månedsskiftet oktober-november på Henie-Onstad Kunstsenter i Bærum.

Dermed får Carlsen muligheten til å bli verdensmester i enda en type sjakk.

Han er fra før verdensmester i tradisjonell sjakk, og har også vunnet VM i lyn - og hurtigsjakk.

– Det er veldig kjekt at det første sjakk-VM på norsk jord også blir det første verdensmesterskapet i fischersjakk, sier president i Norges Sjakkforbund, Morten Lillestøl Madsen, i en pressemelding.

Mindre sjanse for remis

Fischersjakk skiller seg ut fra klassisk sjakk ved at brikkene er satt opp tilfeldig på brettet fra start. Dette gir et annet type spill. Først og fremst gjør det at spillerne ikke kan forberede seg på åpningstrekk - eller så mye annet.

– Da er man tilbake til at den som har det beste hodet vinner, og det er jo veldig fascinerende. I dagens sjakk har computeranalyser i forkant blitt så viktig, men mange savner litt den opprinnelige sjakken der det hele skulle avgjøres bare på brettet. Det får man her, forklarer Grønn.

fischer

Bobby Fischer, en av tidenes beste sjakkspillere, fant opp det vi i dag kaller fischersjakk.

Foto: ROBERT KRADIN / Ap

At man ikke kan forberede seg, fører også til noe som kan kalles en gladmelding til sjakkpublikummet: I denne sjakktypen unngår man stort sett remis. Partiene får som regel en vinner, og det blir ikke som da Carlsen i fjor til slutt ble verdensmester etter en lang rekke med remiser.

– Sjansene for remis er mye mindre, for man kommer ikke inn i åpninger man har jobbet mye med på forhånd. Dét er jo veldig publikumsvennlig, sier Grønn.

Carlsen har selv uttalt at han er glad i denne måten å spille på, og Grønn holder også nordmannen som favoritt i verdensmesterskapet.

– Han er favoritt, og like stor favoritt her. Magnus selv har sagt at han synes teorifokuset i klassisk sjakk kan være litt kjedelig, så for ham er det egentlig perfekt med fischersjakk. Men siden det er ukjent terreng for alle, har man heller ikke så stor kontroll. Det vil skje oftere at en favoritt taper her enn i vanlig sjakk, sier Grønn.

Flere stjerner

Turneringen får også et helt nytt format. Den starter nemlig med innledende runder hvor hvem som helst kan melde seg på. Disse rundene spilles på nett. De som kvalifiserer seg videre derfra kan til slutt få spille mot verdenseliten i sjakk.

Det er ventet at flere sjakkstjerner kommer til å delta. Arrangøren skriver i pressemeldingen at i tillegg til Carlsen skal Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana, Ian Nepomniachtchi, Wesley So, Alexander Grischuk, Peter Svidler og flere andre av de aller beste sjakkspillerne i verden prøve å vinne tittelen.

Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura

Carlsen slo amerikanske Hikaru Nakamura i fjorårets uoffisielle verdensmesterskap i fischersjakk.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

De åpne kvalifiseringsrundene starter 28. april og fortsetter ut juni, før selve hovedrunden altså arrangeres senere på høsten.

Grønn sier det er uhyre sjeldent at sjakksporten, som tradisjonelt har vært litt konservativ, gjør nye grep som dette.

Det samme er FIDE-president Arkady Dvorkovich inne på.

– Det er et enestående tilfelle at det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) anerkjenner en ny variant av sjakk, så dette var en beslutning som måtte være nøye gjennomtenkt, sier Dvorkovich i pressemeldingen.

Han utdyper:

– Vi mener at Fischer Random er en positiv innovasjon: den innfører ny energi og entusiasme i spillet vårt uten å bryte med klassisk sjakk og dets tradisjoner. Det er trolig derfor Fischer Random har vunnet gunst i sjakkmiljøet, både blant toppspillere og hos verdensmesteren selv. FIDE kunne ikke lukke øynene for dette; det var på tide å omfavne og innlemme denne versjonen av sjakk.

Finalene vil gå over syv dager i perioden 27. oktober til 3. november. Da vil Magnus Carlsen møte tre utfordrere som skal kjempe om den nye tittelen.

Hele finalen sendes direkte hos NRK og VG.

Siste nytt

 • Eks-verdensrekordholder utestengt

  Den kenyanske friidrettsprofilen Abraham Kiptum får fire års utestengelse for brudd på antidopingreglementet.

  Friidrettens integritetsenhet (AIU) bekrefter beslutningen på sin Twitter-konto.

  Kiptum, som i fjor satte verdensrekord på halvmaraton, ble midlertidig suspendert 26. april i år som følge av et regelbrudd relatert til hans blodpass.

  Alle Kiptums resultater siden 13. oktober 2018 er strøket fra historiebøkene.

  Kenyaneren løp inn til tiden 58.18 da han satte verdensrekord i Valencia i fjor. Tidligere i år forbedret landsmannen Geoffrey Kamworor rekorden til 58.01 i København.

  Abraham Kiptum
  Foto: Joaquin Sarmiento / AFP
 • Klepps suksesstrener gir seg

  Olli Harder gir seg som trener for Klepps toppserielag i fotball. Harder bekrefter beslutningen overfor Stavanger Aftenblad.

  – Det er en vanskelig avgjørelse. Jeg har jobbet med denne gruppen i tre år, og det har vært en ære. Men tiden er inne. Jeg må ta neste steg, sier han til avisen.

  Klepp styrer mot bronsemedalje i toppserien for kvinner denne sesongen. Harder har gjort klubben til et stabilt topplag.

  33-åringen fra New Zealand kom til Klepp fra jobben som trener i Amazon Grimstad. Han overtok Klepp i 2017.

  Hvor veien går videre har han ikke bestemt seg for.

  Olli Harder
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Ingebrigtsen ble månedens utøver

  Jakob Ingebrigtsen er stemt fram til utmerkelsen månedens utøver hos Det europeiske friidrettsforbundet for juli. Det skriver forbundet på Twitter. Yngstebror Ingebrigtsen satte i slutten av oktober ny norsk rekord på 10 kilometer under «Hytteplanmila». Tiden på 27:54 er også europeiske U20-rekorden på distansen.

  Jakob Ingebrigtsen
  Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal