Hopp til innhold

Ny regel gjorde sesongstarten skummel for Kleveland

En ny regel i Big Air byr på ekstra utfordring for snøbrettkjører Marcus Kleveland. Nå tvinges han til å gjøre noe han ikke er god til.

Marcus Kleveland

I SVEVET: Marcus Kleveland ble nummer fem i sin verdenscupåpning i Big Air denne sesongen i Modena.

Foto: Glenn Pettersen/Process films

Lørdag åpnet snøbrettkjørerne verdenscupsesongen i Europa med Big Air-konkurranse i italienske Modena. Der fikk mange også sitt første møte med Det internasjonale skiforbundets (FIS) nye regel øvelsen. For blant annet Marcus Kleveland skaper den en utfordring.

– Personlig synes jeg det er ganske dårlig. Det er smak og behag hvordan man vil kjøre, sier han til NRK etter å ha blitt nummer fem.

For nå kan ikke utøverne bare velge det trikset de mener de kan lande for å sikre seg høyest mulig poengsum, og i tillegg til å kjøre ulike veier, må de nå også rotere én gang mot venstre og én gang mot høyere i de to tellende triksene.

– Rigid system

Kleveland foretrekker venstrerotasjoner, men nå tvinges han og mange andre til å rotere en annen vei enn det de foretrekker – og er best til. Det har også vært det store samtaletemaet i Modena de siste dagene.

– Jeg tror det vil dra ned nivået på kjøringa. De fleste jeg har snakket med her har snakket om reglene, og mange mener det rart, mener Dombås-gutten.

Marcus Kleveland

SKEPTISK: Norges kanskje beste snøbrettkjører er ikke begeistret for den nye regelen.

Foto: Glenn Pettersen/Process films

Han får støtte av NRKs kommentatorduo.

– Jeg mener det var bedre før. Da fikk vi se flere som kjørte bra, sier Jonas Greve.

– Det er kanskje et litt rigid system når man MÅ gjøre «sånn» eller «sånn». Men dette er jo nytt, og nye regler er jo aldri populære mener ekspert Tom Hovde, som trekker frem at det vil gjøre det vil gjøre det enklere å skille i toppen nå.

Tilbake fra skade

Kleveland satt sitt første triks, en « Back side triple cork» med rotasjon til venstre, og ble belønnet med 91,50 poeng. Dermed fulgte to forsøk med rotasjon til høyre, men selv om spesielt det tredje trikset en «frontside 1260 med tailgrab» var bra, var ikke vanskelighetsgraden høy nok.

– Jeg synes det er jæ***g skummelt, for det er ikke en ting jeg er vant til, men man må jo bare lære seg det man er nødt til, sier 19-åringen.

TILBAKE: Klevelands første run var meget solid, og med venstrerotasjon. I det siste runnet satte han et triks med høyrerotasjon han aldri hadde gjort før.

Han har slitt med en skade i hælen de siste månedene, og har ikke trent på snø siden august. Derfor var han uansett for fornøyd med både femteplassen, og å lande det siste trikset for første gang.

Forholdene var dessuten vanskelige i stillaset. Med 15 plussgrader på dagtid har arrangøren vannet, noe som førte til is og humper.

– Jeg var sykt nervøs i dag, og er bare glad jeg kom ut av det uten skader, forteller han.

Nå skal han legge seg i hardtrening, og han tror høyrerotasjonene vil sitte i løpet av kort tid. Det samme mener landslagssjef Marius Håker.

– Nå har han vært lite på snø og har ikke fått trent så mye, men han kommer til å lære seg nye triks. Han tar alt fort, sier han.

  • Silje Norendal kjørte kvinnenes finale. Også hun ble nummer fem i Modena.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal