Hopp til innhold

Sundby brøt nytt renn: Slet med store ryggsmerter og klarte ikke bøye seg

DAVOS (NRK): Selv om Simen Hegstad Krüger reddet Norges ære på det som var en ellers svak norsk dag i Davos, var det mest bekymringsfullt for landslagsledelsen at Martin Johnsrud Sundby brøt et skirenn for andre gang denne sesongen.

B9I1vTMm-so

FIKK TRØBBEL: Martin Johnsrud Sundby (nummer to fra venstre) underveis på 15 kilometeren i Davos søndag.

Foto: Gian Ehrenzeller

Etter 15 kilometeren i intervallstart, der Hegstad Krüger vant på imponerende vis foran Sergej Ustjugov og Dario Cologna, handlet vel så mye om Martin Johnsrud Sundby.

Klarer ikke bøye seg skikkelig

Han måtte bryte rennet i Davos. NRK observerte at Sundby stod oppreist i den siste nedoverbakken på den andre av tre runder. Deretter tok han seg til ryggen og valgte å stå av rennet.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum forteller til NRK at det handler om store ryggproblemer for Sundby. Det er ene og alene grunnen til at han brøt.

Nossum har søndag ettermiddag snakket med eleven. Landslagsveteranen har fortalt at han ikke klarte å sitte i «hocke», eller ned i en slags sittestilling med overkroppen bøyd fremover i utforkjøringer.

– Har han store smerter?

– Ja.

– Han klarer ikke bøye seg ordentlig. Plutselig stivner det bare til for ham, sier Nossum.

dhSuguylwZ4

LANDSLAGSTRENER: Eirik Myhr Nossum, her avbildet tidligere denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Å bryte sitter langt inne

Det er ikke første gangen ryggproblemer fører til at Sundby bryter et renn. Landslagsveteranen gjorde det samme på samme distanse på Beitostølen i november.

Sundby fikk imidlertid en enorm opptur ved å bli nummer fem på 30 kilometer med skibytte på Lillehammer sist helg.

Dermed valgte Sundby å reise også til Davos denne helgen.

– Denne uken har vært brukbar rygg- og treningsmessig. Men det er et ryggproblem. Det er ikke bare å sette på et plaster. Vi håpet det skulle gå bra og vi var spent. Å bryte skirenn sitter langt inne. Da skal du være dårlig, sier landslagstreneren.

Davos-konkurransen var for øvrig det siste Sundby gjorde før jul. Nå satser Nossum på at han får orden på ryggen til midten av januar, der flere av 35-åringens prioriterte renn denne sesongen venter.

World Cup 30 km skiathlon herrer

HADDE VONDT I RYGGEN: Martin Johnsrud Sunby hadde så vondt i ryggen på dagens 15 kilometer at han valgte å bryte. Det er andre gang denne sesongen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Ufattelig deilig

Men om dagen ble det tung for Sundby, ble den stikk motsatt for Simen Hegstad Krüger. Lyn-løperen har ikke stått for de store prestasjonene så langt denne sesongen.

I dag ville han det annerledes og leverte for det man kan kalle en maktdemonstrasjon på 15 kilometeren i Davos.

– Det var ufattelig deilig å få til et så godt løp her. Det har vært litt stang ut for meg i en del løp. I dag satt det virkelig og det var utrolig godt, sier han til NRK.

Langrennsåpning Beitostølen.

TOK SIN ANDRE VERDENSCUPSEIER: Simen Hegstad Krüger knuste konkurrentene og tok sin første verdenscupseier etter OL-suksessen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det så lenge ut til å bli en kamp mellom Hegstad Krüger, russiske Sergej Ustjugov og finske IIvo Niskanen halvveis ut i løpet, men ingen kunne måle seg med nordmannen på de siste kilometerne.

Inn på selve oppløpet ledet han med nærmere halvminuttet og knuste samtlige konkurrenter. Han sikret dermed sin andre verdenscupseier i karrieren foran russeren og hjemmehåpet Dario Cologna, som hentet inn mange sekunder på sisterunden.

– Jeg må si at jeg gledet meg fryktelig til å gå og har hatt en god følelse i hele dag. Det er nok et godt tegn, sier Hegstad Krüger og legger til:

– Jeg kan ta juleferie med en god følelse og gleder meg veldig til å gå flere løp over jul.

Gikk på trynet

En som også hang godt med fra start i Davos var Hans Christer Holund. Han var siste nordmann i aksjon, og var kanskje den eneste som hang med i toppen ved de første sekunderingene. Løpet ble imidlertid ødelagt da han kjørte ut i en sving og mistet mange sekunder.

World Cup 4x7,5 km stafett menn

KJØRTE UT: Hans Christer Holund hang lenge med, men tapte mange sekunder da han falt.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Han innrømmer at også han, i likhet med Sundby, var inne på tanken om å bryte.

– Jeg var bra med, men så var det en sving oppi her der jeg mistet helt taket på skiene. Jeg hadde veldig lyst til å bryte, men har som prinsipp å ikke gjøre det, sier Holund.

Han fullførte løpet til tross for fallet og ble til slutt nummer 37. De øvrige nordmennene plasserte seg slik: Emil Iversen (9), Sjur Røthe (20), Mattis Stenshagen (35), Didrik Tønseth (49).

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal