Ny Løfshus-tirade: Etterlyser astmastøtte fra FIS

PYEONGCHANG/OSLO (NRK): Langrennssjef Vidar Løfshus mener Det internasjonale skiforbundet (FIS) burde forsvart Norge i større grad når det gjelder bruk av astmamedisin.

Gulljubel etter tremila (Løfshus innfelt)

«ASTMAGULL»: Norges eventyrlige OL-suksess blir mistenkeliggjort i internasjonal presse. Langrennssjef Vidar Løfshus (innfelt) mener FIS burde ha ryddet opp.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Norge knuste nærmest alt av rekorder under OL i Pyeongchang, noe som fikk en rekke internasjonale medier til å trekke frem det store antallet astmamedisiner Olympiatoppen hadde med seg til Sør-Korea. NRK meldte nemlig før lekene at Norge tok med seg betydelig mer astmamedisin enn både Sverige, Finland og Tyskland til OL-byen, og astmaskriveriene i både utenlandske og sosiale medier, økte i takt med medaljebeholdningen.

Bild om astma

MISTENKELIGGJØR NORGE: Den tyske storavisen Bild.

Foto: Faksimile

Der Spiegel skrev at astmalageret gjør suksessen «mistenkelig», Bild spurte «Hvor rene er Norges astmagull?» og den anerkjente antidopingjournalisten Hajo Seppelt sa at bruken kunne grense til doping.

Løfshus mener FIS kunne og burde ha ryddet opp.

– Jeg synes FIS gjør en dårlig jobb når de ikke kommer på banen og forklarer hva det handler om, de har jo eksperter på dette området. Jeg føler meg ganske trygg på at tyske medier ikke har lest granskningsrapporten på astma, og da er det igjen slett journalistisk arbeid, sier langrennssjefen til NRK, og henviser til utvalget som i fjor frikjente Norges Skiforbund for måten de medisinerte sine utøvere på etter en omfattende granskning.

– Jeg blir helt matt

Det var med andre ord ikke bare Johaug-dommen og mangelen på utestengelse av russiske løpere, som fikk Løfshus til å fyre etter OLs siste øvelse. Også FIS' astmahåndtering får langrennstoppen til å ta frem slaktekniven.

– Hvem i FIS burde ryddet opp i dette?

– De har en medisinsk komite som bør tørre ta tak i slike problemer og løfte det opp, tørre å diskutere doping og juks i FIS også. De er jo totalt fraværende, freser Løfshus.

– Har du kommunisert dette til noen?

– Nei, men jeg blir helt matt av den jobben Gianfranco Kaspar (FIS-president) og Sarah Lewis (generalsekretær) gjør, avslutter han.

Løfshus på offensiven

NRK har vært i kontakt med Sarah Lewis, som ikke ønsker å kommentere det konkrete innholdet i kritkken fra Løfshus:

– Hvis lederen for Norges langrennslandslag har innvendinger og spørsmål han ønsker å ta opp med FIS, og da særlig påstander om enkeltpersoner, er han velkommen til å gjøre det gjennom ledelsen i Norges Skiforbund, skriver hun i en mail.

Løfshus har virkelig vært på offensiven det siste døgnet. Etter at Marit Bjørgen søndag ble tidenes vinterolympier da hun vant gull på tremila, benyttet langrennssjefen anledningen til å lange ut mot FIS for en rekke forhold.

– Timingen er jo helt feil. Det endrer helt fokus, både på den norske OL-innsatsen og ikke minst fordi det er Bjørgens store dag, kommenterte NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland i går.

Siste nytt

 • Bare nesten for Hovland og Ventura

  De to norske golfhåpene Viktor Hovland og Kristoffer Ventura hadde gode utgangspunkt før siste dag, men ingen av dem fikk til en superrunde som kunne satt dem i posisjon til å kjempe om seier.

  Hovland gikk sin runde på en under par og endte til slutt på 14 under par, på en 12. plass. Ventura gikk to slag under par og endte slaget bak Hovland totalt, med en delt 21. plass.

  Bryson DeChambeau imponerte stort og endte tilslutt opp med seieren på hele 23 under par på de 72 hullene.

  Hovland
  Foto: Gregory Shamus / AFP
 • Sørloth scoret og fikset straffe

  Alexander Sørloth skaffet straffesparket som ga 1-0 og scoret selv 3-1-målet da Trabzonspor slo Galatasaray i gullkampen i tyrkisk fotball.

  Sørloth er toppscorer med sine 21 scoringer i ligaen.

  Det gjenstår fire serieomganger før seriemesteren blir kåret i Tyrkia. (NTB)

  Alexander Sørloth
  Foto: Fredrik Hagen
 • Drømmetreff senket City

  Southamptons Che Adams scoret sto nærmere midtbanen enn Manchester Citys 16-meter da han smalt inn kampens eneste scoring.

  City reiste derfor hjem tomhendte, og hjemmelaget tok tre poeng og avslutter derfor runden på 13. plass med 43 poeng.

  Southampton
  Foto: Catherine Ivill / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal