Ny Løfshus-tirade: Etterlyser astmastøtte fra FIS

PYEONGCHANG/OSLO (NRK): Langrennssjef Vidar Løfshus mener Det internasjonale skiforbundet (FIS) burde forsvart Norge i større grad når det gjelder bruk av astmamedisin.

Gulljubel etter tremila (Løfshus innfelt)

«ASTMAGULL»: Norges eventyrlige OL-suksess blir mistenkeliggjort i internasjonal presse. Langrennssjef Vidar Løfshus (innfelt) mener FIS burde ha ryddet opp.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Norge knuste nærmest alt av rekorder under OL i Pyeongchang, noe som fikk en rekke internasjonale medier til å trekke frem det store antallet astmamedisiner Olympiatoppen hadde med seg til Sør-Korea. NRK meldte nemlig før lekene at Norge tok med seg betydelig mer astmamedisin enn både Sverige, Finland og Tyskland til OL-byen, og astmaskriveriene i både utenlandske og sosiale medier, økte i takt med medaljebeholdningen.

Bild om astma

MISTENKELIGGJØR NORGE: Den tyske storavisen Bild.

Foto: Faksimile

Der Spiegel skrev at astmalageret gjør suksessen «mistenkelig», Bild spurte «Hvor rene er Norges astmagull?» og den anerkjente antidopingjournalisten Hajo Seppelt sa at bruken kunne grense til doping.

Løfshus mener FIS kunne og burde ha ryddet opp.

– Jeg synes FIS gjør en dårlig jobb når de ikke kommer på banen og forklarer hva det handler om, de har jo eksperter på dette området. Jeg føler meg ganske trygg på at tyske medier ikke har lest granskningsrapporten på astma, og da er det igjen slett journalistisk arbeid, sier langrennssjefen til NRK, og henviser til utvalget som i fjor frikjente Norges Skiforbund for måten de medisinerte sine utøvere på etter en omfattende granskning.

– Jeg blir helt matt

Det var med andre ord ikke bare Johaug-dommen og mangelen på utestengelse av russiske løpere, som fikk Løfshus til å fyre etter OLs siste øvelse. Også FIS' astmahåndtering får langrennstoppen til å ta frem slaktekniven.

– Hvem i FIS burde ryddet opp i dette?

– De har en medisinsk komite som bør tørre ta tak i slike problemer og løfte det opp, tørre å diskutere doping og juks i FIS også. De er jo totalt fraværende, freser Løfshus.

– Har du kommunisert dette til noen?

– Nei, men jeg blir helt matt av den jobben Gianfranco Kaspar (FIS-president) og Sarah Lewis (generalsekretær) gjør, avslutter han.

Løfshus på offensiven

NRK har vært i kontakt med Sarah Lewis, som ikke ønsker å kommentere det konkrete innholdet i kritkken fra Løfshus:

– Hvis lederen for Norges langrennslandslag har innvendinger og spørsmål han ønsker å ta opp med FIS, og da særlig påstander om enkeltpersoner, er han velkommen til å gjøre det gjennom ledelsen i Norges Skiforbund, skriver hun i en mail.

Løfshus har virkelig vært på offensiven det siste døgnet. Etter at Marit Bjørgen søndag ble tidenes vinterolympier da hun vant gull på tremila, benyttet langrennssjefen anledningen til å lange ut mot FIS for en rekke forhold.

– Timingen er jo helt feil. Det endrer helt fokus, både på den norske OL-innsatsen og ikke minst fordi det er Bjørgens store dag, kommenterte NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland i går.

Sportsnyheter

YcTkcXtlRJc

Reagerer på Portugals taktiske tabbe i EM-drama: – Surrealistisk

Gruppe F ble på forhånd dømt til å være «dødens gruppe» i EM. Onsdag kveld fikk vi med all tydelighet demonstrert hvorfor.

Tyskland-helten feiret med hjertetegn foran Ungarn-tilskuerne

Leon Goretzka har ofte uttrykt støtte til LHBT-samfunnet. Da han sendte Tyskland videre og Ungarn hjem, viste han hjertetegnet til det ungarske publikummet.

Siste nytt

 • Slik spilles åttedelsfinalene i EM

  Nå som alle gruppene er ferdigspilt, er åttedelsfinalene klare. Her kommer det noen ordentlige storoppgjør:
  ** Wales – Danmark (26. juni)
  ** Italia – Østerrike (26. juni)
  ** Nederland – Tsjekkia (27. juni)
  ** Belgia – Portugal (27. juni)
  ** Kroatia – Spania (28. juni)
  ** Frankrike – Sveits (28. juni)
  ** England – Tyskland (29. juni)
  ** Sverige – Ukraina (29. juni)

  fQSyNCeeiXo
  Foto: LAURENCE GRIFFITHS / Reuters
 • Gullkampen lever videre

  Gullduellen i tysk håndball lever helt til siste serierunde på søndag. Flensburg-Handewitt inntok tabelltoppen etter seier i kveldens kamp.

  Dermed ligger laget ett poeng foran erkerivalen Kiel, med Sander Sagosen og Harald Reinkind på laget, har en kamp mindre spilt.

  De norske landslagsspillerne Magnus Abelvik Rød, Torbjørn Bergerud. Gøran Johannessen og Magnus Jøndal spiller for Flensburg-Handewitt.

  I siste serierunde søndag spiller Flensburg hjemme mot Balingen-Weilstetten og Kiel borte mot Rhein-Neckar Löwen.

  Håndball menn, EM-kvalifisering: Norge - Italia (37-16)
  Foto: Toms Kalnins / NTB
 • Stormet banen med regnbueflagg

  En tilskuer løp ut på banen med et regnbueflagg i begge hendene da den ungarske nasjonalsangen runget over stadion før oppgjøret mot Tyskland. Banestormeren ble til slutt «taklet» og tatt hånd om av sikkerhetsvakter. Det ble en svært spesiell opptakt til kampen etter at Uefa sa nei til Münchens ønske om å lyse opp stadion med regnbuefarger for å vise støtte til LHBT-samfunnet. Avgjørelsen har vakt sterke reaksjoner.

  Pride
  Foto: Matthias Schrader / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal