Hopp til innhold

Ny Gjert-elev med årsbeste i verden: – Han nærmer seg Europa-toppen

Mens treningskameratene i Team Ingebrigtsen har vært i Sveits for å forberede seg til Diamond League, har Narve Gilje Nordås levert løping som får NRKs friidrettskommentator Jann Post til å sperre opp øynene.

rVAlXkNJoqI

NÆRMER SEG EUROPATOPPEN: Narve Gilje Nordås (21) trener med Ingebrigtsen-brødrene, og er i ferd med å bli en løper å regne med også internasjonalt.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

– Dette er et tydelig eksempel på at du ikke trenger å hete Ingebrigtsen til etternavn for å få effekt av treningen Gjert Ingebrigtsen legger opp til. Han har fått et vanvittig løft av å være i den treningsgruppa, sier Post.

Han snakker om Narve Gilje Nordås. Mens treningskameratene – det vil si brødrene Ingebrigtsen og Per Svela – har vært i St. Moritz for å forberede seg til fredagens Diamond League-stevne i Monaco, har Nordås imponert stort her hjemme den siste uka.

Lørdag løp han 1500-meter på 3.41,40 i et stevne på Jessheim, en personlig rekordforbedring på over åtte sekunder.

Onsdag løp han for første gang i karrieren en engelsk mil i et stevne i Bergen. Han klinket til med 3.56,62, som er årsbeste i verden. Tiden bringer ham også rett inn på en sjetteplass på norgesstatistikken gjennom alle tider.

Bare brødrene Ingebrigtsen og brødrene Kvalheim har løpt raskere.

Skulle «måkt forbi» Kvalheim-brødrene

Likevel er 21-åringen ganske langt fra å ta av.

– Jeg angrer litt, jeg føler jeg hadde mer å gå på, det ble litt feiring på oppløpssida. Jeg angrer på at jeg ikke ga absolutt alt og måkte forbi Kvalheim-brødrene. Jeg føler jeg hadde den inne, sier Nordås til NRK.

Arne Kvalheim har 3.56,4, Knut Kvalheim har 3.56,2. Det var altså ikke mye som manglet.

Filip Ingebrigtsens norgesrekord er på 3.49,60.

o2fStjxZilk

LANG, LANG REKKE: Filip Ingebrigtsen, Henrik Ingebrigtsen, Jakob Ingebrigtsen, Narve Gilje Nordås og Per Svela utgjør en av verdens beste treningsgrupper for mellom- og langdistanseløping.

Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

Nordås henger seg heller ikke opp i at resultatet er årsbeste i verden.

– Det er best i verden i år, men det er en veldig stor bismak. Jeg tar det med ei veldig stor klype salt. Jeg er fullstendig klar over at jeg ikke er best i verden. Men samtidig står du øverst, og det er en spesiell følelse, sier han.

Tiden hans ville holdt til en 32.-plass på verdensstatistikken i fjor.

Likevel gleder han seg stort over å ha tatt et stort steg. Han har trent med Ingebrigtsen-brødrene siden 2014, og fått treningsråd av Gjert Ingebrigtsen like lenge.

Unik treningsgruppe

Men det er først nå han føler han har noe å bidra med i gruppa. Ifølge Nordås, er han treningsmessig på samme nivå som Henrik Ingebrigtsen og Per Svela.

– De pusher meg på trening, det har fått meg til å ta et ekstra steg på baneøktene jeg ikke har vært så glad i tidligere, med syre, forklarer han.

NRKs friidrettskommentator Jann Post mener det Nordås og Svela er i ferd med å få til sammen med Ingebrigtsen-brødrene, vitner om noe unikt i norsk friidrett.

– Du må til USA, Kenya eller Etiopia for å finne grupper på fire-fem løpere som er på det snittnivået. Og prosjektet er så vidt i gang, påpeker han.

– Hvor stort er potensialet til Narve Gilje Nordås?

– Jeg tror han kan løpe bra på flere distanser. Han matcher jo Henrik Ingebrigtsen bra på trening. Jeg tror han kan løpe like fort som Henrik på sikt på 5000 og 10.000, hvis han er villig til å stå i systemet og ofre det som skal til.

Jann Post sammenligner altså Nordås med en løper som har tatt medalje i fire europamesterskap på rad.

Droppet samling av koronafrykt

Allerede neste år håper Nordås å kvalifisere seg for OL i Tokyo. Men han er ikke misunnelig på lagkameratene som er i Monaco for å løpe Diamond League. Jakob og Filip Ingebrigtsen løper 1500 meter i fredagens stevne, mens Henrik Ingebrigtsen og Per Svela løper 5000 meter.

– Jeg føler at det ennå er et nivå som er et hakk over der jeg er. Jeg er redd det ville blitt et løp der det hadde gått litt for fort i starten og jeg hadde fått syra litt for tidlig, forklarer han.

vUSzNi52USM

SUKSESSTRENER: Sønnene har lenge sanket mesterskapsmedaljer for Norge. Nå får også Gjert Ingebrigtsen fram andre løpere som nærmer seg europatoppen.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Av andre årsaker hadde det uansett ikke vært aktuelt å reise til Monaco. De samme årsakene gjorde at han i motsetning til resten av treningsgruppa også droppet høydeoppholdet i St. Moritz.

– Jeg er veldig redd for å bli koronasmittet og ikke minst for å dra med meg smitte hjem til Norge, erkjenner han.

– Selvfølgelig tar de nødvendige forholdsregler, men å være innom internasjonale flyplasser og alt vil gi en form for uro for min del.

– Føler du de tar en risiko?

– I så fall en veldig liten en, for de tar absolutt alle de rette forholdsreglene. Så jeg er ikke bekymret for at de skal bli smittet. Det blir god avstand på trening når de kommer tilbake. Det blir visir og munnbind på samtlige økter, sier han humoristisk.

NM-satsing

Etter strålende konkurranseløping, går han nå selv inn i en mengdetreningsperiode. Formen skal bygges fram mot NM i Bergen 19.–21. september.

– Jeg legger inn toppformen der. Det er årets mesterskap og vi får gjøre det beste ut av det, sier Narve Gilje Nordås.

 • NRK har ikke lyktes å komme i kontakt med Gjert Ingebrigtsen til tross for gjentatte henvendelser denne uka.

Siste nytt

 • Frankrike utklasset USA - Selvmål sikret Israel ett poeng mot Mali

  OL tjuvstartet onsdag med både fotball og sjumannsrugby.

  I fotballkampen mellom Mali (U23) og Israel (U23) i gruppe D var det en sjansefattig og målløs første omgang.

  Mali hadde ballen mest og kom til flest avslutninger, men etter pause klarte backen Hamidou Diallo å sette ballen i eget mål.

  Få minutter senere utlignet spissen Cheickna Doumbia med hodet. Kampen endte med poengdeling.

  – Det var en vanskelig kamp, og vanskelig motstand, sier Israels kaptein Omri Gandelman til NRK.

  De israelske spillerne ble fraktet til stadion i politieskorte og det var mye sikkerhet på utsiden av stadion.

  – Vi fokuserer bare på kampen. Vi prøver å ikke høre på støyet utenfor, sier Gandelman.

  Japan leder gruppe D, etter 5-0-seieren over Paraguay. Israel og Mali deler andreplassen i gruppa.

  I kampen mellom Frankrike (U23) og USA (U23) i gruppe A, sto det også 0-0 til pause. I andre omgang sendte veteranen Alexandre Lacazette (33) Frankrike opp i ledelsen. Hvert U23 lag får ha med seg tre spillere over 23.

  Men også Frankrikes unge spillere kan å score mål. 22-årige Michael Olise doblet ledelsen fra utenfor boksen etter 70 minutter. Loïc Badé fulgte opp kvarteret senere og Frankrike vant 3-0.

  De leder med det gruppe A foran New Zealand, som slo Guinea 2-1 tidligere onsdag.

  Åpningskampen mellom Argentina og Marokko i gruppe B endte derimot i kaos, den kan du lese mer om her.

  Doumbia setter 1-1 mot Israel
  Foto: AFP
 • Fosser med kruttsterk triumf i O-ringen

  Den norske orienteringsløperen Kasper Harlem Fosser vant sprinten i O-ringen i Sverige onsdag. Verdenseneren tok seieren foran landsmann Jørgen Baklid.

  Fosser vant med 19 sekunder ned til Baklid.

  – Dette viser at sprintsatsingen til norsk orientering gir resultater. Utrolig moro at vi får til en dobbeltseier, og det har kommet opp en bra generasjon i Norge nå som presterer bra i sprint, sa duoen etter løpet.

  Verdensener Fosser klatret til 8.-plass i sammendraget. Svenske Emil Svensk leder.

  Baklid var også svært fornøyd med egen prestasjon.

  – Det var overraskende at jeg skulle slå alle disse toppløperne, bortsett fra Kasper da. Planen var å løpe fort etter at jeg kom til O-ringen uten de store ambisjonene sammenlagt. Det var utrolig moro å få det til i kveld, sa han.

  Marie Olaussen, som tirsdag slo Tove Alexandersson på mellomdistansen, ble nummer tolv på sprinten. Den ble vunnet av Fossers samboer Simona Aebersold. Olaussen er på 6.-plass sammenlagt.

  Torsdag er det hviledag for eliten i Sverige, før de siste konkurransene avholdes fredag og lørdag.

  (NTB)

  Kasper Fosser
  Foto: NTB
 • Svensk Warholm-konkurrent tatt for kokainbruk: – Jeg skammer meg

  Den svenske friidrettsutøveren Oskar Edlund (21) ble tatt for kokainbruk og dømt til bøter av politiet. Episoden skjedde på en fest i Stockholm før jul i fjor, men ble offentlig kjent først nå gjennom avisa Expressen.

  21-åringen, som konkurrerer på 400 meter hekk, har kun fortalt sine nærmeste om det som skjedde. Dermed ble ikke de svenske idrettslederne først kjent med kokaindommen like før OL.

  Kokain er ikke regnet som prestasjonsfremmende når det brukes utenfor konkurranse. Dermed har ikke Edlund brutt noen dopingbestemmelser og kan delta i OL.

  – Jeg skammer meg fryktelig mye. Det var på en fest etter sesongen der jeg ble tilbudt kokain, og jeg var dum nok til å si ja, sier han til Expressen.

  Edlund har EM-medaljer fra både U20 og U23-klassen. I år har han satt personlig rekord flere ganger. Med tiden 48,70 kvalifiserte han seg til OL, der drømmen er å avansere fra forsøksheatet i konkurranse med blant annet Karsten Warholm.

  Den svenske friidrettssjefen Kajsa Bergqvist sier deres fokus er å hjelpe Edlund. Han får blant annet tilbud om å snakke med psykolog.

  Friidrott, JVM, ankomst Arlanda, Oskar Edlund.
  Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal