Hopp til innhold

– Tarjei vil nok få et ekstra «kick»

Det er duket for brødreduell når Johannes Thingnes Bø (18) neste sesong skal konkurrere mot storebror Tarjei Bø (23) på skiskytterlandslaget.

Brødrene Bø

Johannes Thingnes Bø vant sprinten under junior-VM i skiskyting i Kontiolahti i Finland.

Foto: NTB Scanpix

Tarjei Bø

Tarjei Bø får konkurranse av lillebroren på landslaget den kommende sesongen.

– Dette betyr alt for meg. Jeg synes egentlig at det er sykt å bli tatt ut til et lag og skal trene med Bjørndalen, Svendsen og alle de beste i verden. Jeg er veldig priviligert sånn sett. Jeg ser fram til å bli bedre kjent med den gjengen, sier Bø til NRK.no.

VG melder tirsdag at 18-åringen får tillit hos landslagets nye trenerteam, som består av Roger Grubben og Espen Nordby Andersen.

Stortalentet vant gull under junior-VM i år , og har også gull i ungdoms-OL i skiskyting å vise til.

– Tarjei har et psykisk overtak

Denne sesongen skal han bryne seg mot landets, og forhåpentligvis verdens aller beste skiskyttere.

Blant dem er storebror Tarjei (23), som allerede har vunnet verdenscupen sammenlagt og står med flere gulltriumfer i VM.

– Tarjei har en dum uvane. Når vi begge konkurrerer på samme plass presterer han på sitt aller beste. Han har et psykisk overtak på meg som gjør at han slår meg på det aller meste. At jeg kommer inn på laget er nok bare sunt for Tarjei.

– Eg trur det kan få han til å skjerpe seg det lille hakket ekstra, slik at jeg ikke slår han, sier lillebror Johannes lattermildt.

Storebror Tarjei klarte ikke å følge opp den strålende gjennombruddssesongen fra i i fjor denne sesongen.

Likevel ble det to verdenscupseire og et VM-gull i stafett. Med dette har Tarjei en del å revansjere neste sesong.

– Jeg tror han klarer å motivere seg helt fint selv, men jeg legger vel ingen demper på den motivasjon. At han vil få et «kick» på treningsfronten tror jeg,

– Hvordan vurderer du sjansene for å slå Tarjei?

– Det går selvfølgelig an å slå Tarjei om jeg skyter veldig bra og han skyter under pari. Men at jeg skal slå han når vi begge leverer like løp klarer jeg nok helt sikkert ikke neste sesong. Til det må jeg ha et par år på meg, sier lillebror Bø.

VIDEO: Se Thingnes Bø ta gull under junior-VM.

Video a00b02f1-6dc0-431f-a615-5200aab43aaf.png

Johannes Thingnes Bø tok gull under junior NM

Ola Lunde

NRKs skiskytterekspert, Ola Lunde.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Får ikke fokusere på verdenscupen

Johannes er ikke eldre enn at han denne våren skal gjøre seg ferdig med videregående skole. Deretter blir det skiskyting på full tid.

– Jeg kan ikke la en sånn sjanse gå fra meg. Nå blir det kun skiskyting det kommende året. Jeg skal gjøre alt for å bli en god skiskytter, sier Bø.

Men Johannes Thingnes Bø regner ikke med å få lov til å kaste seg ut i verdenscupsirkuset med det første. Fra landslagsledelsen har han fått melding om å være tålmodig.

– Det er sikkert mange som tror at verdenscupen og Nove Mesto-VM gjelder for meg nå. Men jeg har fått beskjed om at jeg skal fokusere på junior-VM, prøve å gå litt europacup og la alt annet bli en bonus.

– Men skal det skje at jeg er god nok under åpningsrennet på Beitostølen til vinteren, da får vi se hva som skjer, legger han til.

– Men landslagsledelsen utelukker vel ikke at de kan ta deg ut til verdenscupen denne sesongen?

– Jeg tror ikke de ville tatt meg med på et elitelag hvis de ikke ville at jeg skulle gå verdenscup. De har de nok helt klart tenkt på, sier lillebror Bø.

Lunde: – Overraskende

NRKs skiskytterekspert vurderer uttaket slik:

– Det var litt overrasnkende at «mini-Bø» kom inn i troppen. Ledelsen tenker nok OL i 2014 når de har gjort det uttaket der. Han kan bli aktuell for en stafett-etappe i Sotsji, sier Lunde.

Men ennå er det langt igjen til Johannes er på storebror Tarjeis nivå, mener han.

– Det handler først og fremst om hva han gjør på Beitostølen, og eventuelt i europacupen. Hvis han fortsetter utviklinga som han har hatt de siste åra, er jeg ganske sikker på at han vil få sjansen i verdenscupen neste sesong, sier Lunde.

Stortalent inn blant jentene

Hilde Fenne

Hilde Fenne (18) får også sjansen på seniorlandslaget. Talentet stemples som svært lovende av NRKs skiskytterekspert, Ola Lunde.

Foto: Ole Kristian Stoltenberg / NTB scanpix

Det er også tatt ut et stortalent på kvinnesiden. 18 år gamle Hilde Fenne skal innlemmes i suksesstroppen med Tora Berger i spissen.

– Hun er også juniorverdensmester, og har et veldig bra potensial. Hilde har kanskje har sjansen til å gå enda flere verdenscuprenn enn Johannes per dags dato, og er også en potensiell løper med tanke på OL i Sotsji, sier Lunde.

Landslagsjentene fikk skryt for samholdet i gruppa forrige sesong. Fellesskapet kan få Fenne til å blomstre, tror skiskyttereksperten.

– Tora Berger har gjort en kjempejobb med å ta seg av de unge jentene så langt. Med riktig og god trening, og en bedre oppfølging enn noen gang på landslaget, vil alt dette være en fordel for Hilde, sier Lunde.

Ny sjanse for Berger

Norges Skiskytterforbund presenterer neste sesongs landslag tirsdag.

Veteranen Lars Berger får også en siste sjanse til å overbevise den nye landslagsledelsen som består av Espen Nordby Andersen, Roger Grubben og Ola Ravald.

Norges Skiskytterforbunds uttak til landslag 2012-2013 sesongen:

Menn elite:

Lars Berger Dombås IL
Ole Einar Bjørndalen Simostranda IL
Rune Brattsveen Nordre Land
Johannes Bø Markane IL
Tarjei Bø Markane IL
Alexander Os Ishavslaget
Emil Hegle Svendsen Trondhjems skiskyttere

Trenere: Espen Nordby Andersen, Roger Grubben, Ola Ravald


Kvinner elite:

Tora Berger Dombås IL
Tiril Kampenhaug Eckhoff Fossum IF
Hilde Fenne Voss SSL
Bente Landheim Tynset IF
Elise Ringen Meråker SSK
Synnøve Solemdal Tingvoll IL
Fanny Welle-Strand Horn Oslo SSL
(Ann Kristin Aafedt Flatland ) Vik IL

Trenere: Egil Gjelland, Geir Ole Steinslett, Jon Kristian Svaland

Sportsnyheter

Molde vant sjumålsdrama: Berisha hånet med «slanger» og falske sedler

Veton Berisha fikk ikke noe hyggelig gjensyn med Stavanger og Viking, men helt på tampen sikret Molde tre dramatiske poeng.

Siste nytt

 • Russisk politi anholdt over 100 Navalnyj-tilhengere

  Russisk politi anholdt søndag over 100 tilhengere av Aleksej Navalnyj, da de markerte den fengslede opposisjonspolitikerens 47-årsdag.

  Den uavhengige russiske menneskerettighetsgruppa OVD-Info skriver søndag kveld at 109 personer i 23 russiske byer er anholdt av politiet i forbindelse med at de foretok offentlige markeringer av Aleksej Navalnyjs 47-årsdag.

  Myndighetene har slått kraftig ned på alle tegn til opposisjon siden den russiske invasjonen av Ukraina. I de fleste byene var det en håndfull kritikere som ble anholdt av politiet.

  Aleksej Navalnyj soner en dom på elleve og et halvt års fengsel for korrupsjon og forakt for retten, anklager som han selv hevder er fabrikkert for å bringe ham til taushet i den russiske offentligheten.

  (NTB)

 • Ibrahimovic legger opp

  Det svenske fotballikonet Zlatan Ibrahimovic bekrefter at han setter punktum for sin unike fotballkarriere. Tidligere søndag rapporterte Aftonbladet at han takket av i Italia. – Familien min visste ikke at jeg skulle legge opp da vi våknet i dag. Jeg ville at alle skulle vite det samtidig, sier svensken på en pressekonferanse sent søndag kveld.

  – Det er trist, for dette har vært hele livet mitt, fortsetter han.

  Zlatan
  Foto: AP
 • Zlatan Ibrahimovic (41) ser ut til å legge opp

  Det svenske fotballikonet Zlatan Ibrahimovic synes å gi seg som profesjonell fotballspiller, melder blant andre Aftonbladet.

  Svenskens kontrakt med AC Milan går ut etter sesongen, og etter sesongavslutningen mot Hellas Verona søndag, antydet han tydelig at han vil legge skoene på hylla.

  – Det er på tide å ta farvel med fotballen, men ikke med dere, sa han til klubbens fans, ifølge Aftonbladet. Avisa skriver videre at Zlatan og klubben skal holde pressekonferanse senere søndag kveld. Oppholdet i klubben er svenskens andre.

  – Så mange følelser og minner på denne arenaen. Første gangen jeg kom til Milan, ga dere meg lykke, den andre gangen ga dere meg kjærlighet. Dere har tatt meg imot med åpne armer og fått meg til å føle meg som hjemme. Jeg kommer til å være Milan-supporter livet ut, sa Zlatan videre.

  – Fra og med i morgen er jeg en fri mann, sier han.

  Beslutningen om legge opp hadde han holdt hemmelig, til og med for sine nærmeste, skriver Aftonbladet.

  41-åringen har spilt for flere av Europas aller største klubber og vunnet en lang rekke titler.

  (NTB/NRK)

  AC Milans svenske spiss Zlatan Ibrahimovic takker publikum under en avskjedsseremoni etter den italienske Serie A-fotballkampen mellom AC Milan og Hellas Verona 4. juni 2023
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste