NRK Meny
Normal

Ny avsløring: Brøt meldeplikten to ganger før OL

Dopingbeskyldningene mot britiske Mo Farah og hans trenerteam avtar neppe etter at det nå er kjent at friidrettsstjernen skal ha uteblitt fra to dopingkontroller i forkant av OL-suksessen på hjemmebane.

Mo Farah

MÅ FORKLARE SEG: Mo Farah har valgt å støtte sin dopingbeskyldte trener, men Det britiske friidrettsforbundet er i gang med å analysere OL-heltens medisinske data.

Foto: Mike Egerton / Ap

Det er den britiske avisen Daily Mail som sent onsdag kveld skriver at gullvinneren på 5.000 og 10.000-meteren i forrige sommer-OL ved to anledninger var utilgjengelig for dopingkontrollører.

32-åringen har de siste ukene havnet i et ufrivillig søkelys som følge av at en BBC-kommentar beskylder treneren hans, amerikaneren Alberto Salazar, for å ha oppfordret sine utøvere til å bruke forbudte medikamenter.

Selv om beskyldningene aldri har vært rettet direkte mot ham, har Mo Farah måtte bedyre sin uskyld. Daily Mails avsløringer gjør det imidlertid vanskelig for 32-åringen å unngå å forklare seg skikkelig.

Ifølge avisen sitter de nemlig på dokumenter som viser at Farah brøt meldeplikten og uteble fra dopingkontroller to ganger i løpet av ett års tid.

– Hørte ikke ringeklokken

Den første forseelsen skal ha vært tilbake i 2010, flere måneder før han ansatte Salazar som trener. Det andre bruddet på meldeplikten skal så ha skjedd etter at Farah og den kontroversielle treneren inngikk sitt samarbeid.

Ved sistnevnte hendelse skal dopingkontrollørene ha reist hjem friidrettsstjernen i Teddington i London, uten å komme i kontakt med Farah.

Mannen med to OL-gull, tre VM-gull og fem EM-gull åpnet ikke døren da det ringte på, og unnskyldte seg i etterkant med at han ikke hørte ringeklokken.

Farah skal til og med ha laget en hjemmesnekret video for å overbevise Det britiske antidopingbyrået (UKAD) om at det var vanskelig å høre ringeklokken inne i sitt eget hus.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Alberto Salazar

Den dopingbeskyldte treneren Alberto Salazar omfavner sine utøvere Galen Rupp og Mo Farah etter VM-5.000-meteren i Daegu.

Foto: JUNG YEON-JE / Afp

Ble ikke trodd

Videoen ble avfeid som bevis, og Farah var dermed kun ett brudd på meldeplikten unna å risikere fire års utestengelse og med det gå glipp av OL på hjemmebane. Dette ifølge UKADs reglement.

Ifølge Daily Mail, som hevder å sitte på en e-post-samtale mellom Salazar og Farah, skal treneren ha skrevet følgende til sin utøver:

«Går du glipp av én test til, så henger de deg».

Farah har stilt opp for dopingkontrollørene siden og ble en folkefavoritt da han løp inn til OL- gull på både 5.000- og 10.000-meteren i London. 32-åringen velger også å stille opp for sin trener og uttalte for to uker siden at han ikke har noen planer om å bryte samarbeidet med Salazar.

Det hindrer imidlertid ikke Det britiske friidrettsforbundet i å analysere Mo Farahs medisinske data.

– Vi kan se på all data tilhørende vår utøver Mo Farah. Blodpass og alt som har med hans medisinske behandlinger å gjøre, sa styreformann Ed Warner til BBC Radio for tid dager siden.

Siste nytt

 • Svendsen får gå mixed-stafett

  Laget som får gå mixed-stafetten i skiskyting ble klart søndag kveld norsk tid. Det er følger (i alfabetisk rekkefølge): Johannes Thingnes Bø, Tiril Kampenhaug Eckhoff, Marte Olsbu, Emil Hegle Svendsen.

  Morten og broren
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
 • Ny seier for Team Ulsrud

  I natt slo de Danmark før Team Ulsrud i ettermiddag knuste USA i den niende omgangen, med 8-5. Den muligheten fikk de etter en amerikansk kjempeblemme i 5. omgang. Med tre seiere er nå Norge på en delt fjerdeplass. Det er de fire beste som når en semifinale.

  OLYMPICS-2018-CURL-M-RR-USA-NOR/
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Årets første seier for Kristoff

  Alexander Kristoff tok sin første etappeseier for sesongen da vant spurten på den siste etappen av rittet Tour of Oman for tredje gang på rad søndag.

  Kristoff
  Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang