NRK Meny
Normal

Ny avsløring: Brøt meldeplikten to ganger før OL

Dopingbeskyldningene mot britiske Mo Farah og hans trenerteam avtar neppe etter at det nå er kjent at friidrettsstjernen skal ha uteblitt fra to dopingkontroller i forkant av OL-suksessen på hjemmebane.

Mo Farah

MÅ FORKLARE SEG: Mo Farah har valgt å støtte sin dopingbeskyldte trener, men Det britiske friidrettsforbundet er i gang med å analysere OL-heltens medisinske data.

Foto: Mike Egerton / Ap

Det er den britiske avisen Daily Mail som sent onsdag kveld skriver at gullvinneren på 5.000 og 10.000-meteren i forrige sommer-OL ved to anledninger var utilgjengelig for dopingkontrollører.

32-åringen har de siste ukene havnet i et ufrivillig søkelys som følge av at en BBC-kommentar beskylder treneren hans, amerikaneren Alberto Salazar, for å ha oppfordret sine utøvere til å bruke forbudte medikamenter.

Selv om beskyldningene aldri har vært rettet direkte mot ham, har Mo Farah måtte bedyre sin uskyld. Daily Mails avsløringer gjør det imidlertid vanskelig for 32-åringen å unngå å forklare seg skikkelig.

Ifølge avisen sitter de nemlig på dokumenter som viser at Farah brøt meldeplikten og uteble fra dopingkontroller to ganger i løpet av ett års tid.

– Hørte ikke ringeklokken

Den første forseelsen skal ha vært tilbake i 2010, flere måneder før han ansatte Salazar som trener. Det andre bruddet på meldeplikten skal så ha skjedd etter at Farah og den kontroversielle treneren inngikk sitt samarbeid.

Ved sistnevnte hendelse skal dopingkontrollørene ha reist hjem friidrettsstjernen i Teddington i London, uten å komme i kontakt med Farah.

Mannen med to OL-gull, tre VM-gull og fem EM-gull åpnet ikke døren da det ringte på, og unnskyldte seg i etterkant med at han ikke hørte ringeklokken.

Farah skal til og med ha laget en hjemmesnekret video for å overbevise Det britiske antidopingbyrået (UKAD) om at det var vanskelig å høre ringeklokken inne i sitt eget hus.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Alberto Salazar

Den dopingbeskyldte treneren Alberto Salazar omfavner sine utøvere Galen Rupp og Mo Farah etter VM-5.000-meteren i Daegu.

Foto: JUNG YEON-JE / Afp

Ble ikke trodd

Videoen ble avfeid som bevis, og Farah var dermed kun ett brudd på meldeplikten unna å risikere fire års utestengelse og med det gå glipp av OL på hjemmebane. Dette ifølge UKADs reglement.

Ifølge Daily Mail, som hevder å sitte på en e-post-samtale mellom Salazar og Farah, skal treneren ha skrevet følgende til sin utøver:

«Går du glipp av én test til, så henger de deg».

Farah har stilt opp for dopingkontrollørene siden og ble en folkefavoritt da han løp inn til OL- gull på både 5.000- og 10.000-meteren i London. 32-åringen velger også å stille opp for sin trener og uttalte for to uker siden at han ikke har noen planer om å bryte samarbeidet med Salazar.

Det hindrer imidlertid ikke Det britiske friidrettsforbundet i å analysere Mo Farahs medisinske data.

– Vi kan se på all data tilhørende vår utøver Mo Farah. Blodpass og alt som har med hans medisinske behandlinger å gjøre, sa styreformann Ed Warner til BBC Radio for tid dager siden.

Siste nytt

 • Ruud tapte i kvartfinalen

  Casper Ruud ga meritterte Richard Gasquet god motstand, men den franske veteranen ble for sterk og vant i strake sett i kvartfinalen i ATP-turneringen i Båstad. Til slutt endte det med settsifrene 7–6 (7-4), 6–2.

  Tennis, Australian Open.
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix
 • AC Milan vant anken i CAS

  Den italienske storklubben ble utestengt fra Europaligaen av UEFA, for å ha brutt reglene for økonomisk fair play (FFP). AC Milan anket til CAS, som nå ber UEFA finne en annen straff. De anser det som for strengt å nekte «Rossoneri» spill i Europa.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Antonio Calanni / AP
 • Times: Conte saksøker Chelsea

  Antonio Conte har bestemt seg for å gå rettens vei etter at han fikk sparken som Chelsea-manager, melder den britiske avisen The Times.

  Conte krever å få kompensasjon for skaden han mener klubben har påført hans karriere. 48-åringen mener den sene sparkingen har fratatt ham sjansen til å bli ansatt i andre storklubber.

  Antonio Conte
  Foto: David Klein / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France: 13. etappe
X Games Minneapolis
Sport i dag
Friidrett: Diamond League fra Monaco
Friidrett: Diamond League, Monaco
Friidrett: Diamond League fra Monaco
X Games: Skateboard, street
X Games Minneapolis -- Menn BMX Street Finale | Dave Mirra's BMX Park beste triks
X Games Minneapolis -- Menn Motorcross Quaterpipe High Air Finale | Menn BMX Big Air Finale | Menn Motorcross Freestyle Finale