Hopp til innhold

Nusa (18) serverte Haaland og Ødegaard: – En ny verdensstjerne på gang

Alle som så kampen mot Georgia har én ting til felles: De ble vitne til starten på et svært spennende kapittel i norsk fotballhistorie.

EM-kvalifisering menn Norge - Georgia

– Vi har en verdensstjerne i Erling Braut Haaland, men fy søren, vi har en ny verdensstjerne på gang. Jeg er villig til å bruke så store ord, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp om 18-åringen fra Langhus.

Norge slo Georgia 2-1 tirsdag kveld, og det skal nemlig Antonio Nusa ha mye av æren for.

Football, UEFA Euro Qualifier, Norway - Georgia

HERJET: Antonio Nusa er kommet for å bli på det norske landslaget.

Foto: BILDBYRÅN

– En blind kan se det

Nusa var nest sist på både Norges 1-0-scoring og 2-0-scoring, og det var noe poetisk over hvem han serverte: Erling Braut Haaland på 1-0 og Martin Ødegaard på 2-0.

Som en skrev på Twitter: Han har ordnet seg brukbare dansepartnere i både Helene Spilling og Nusa, Martin Ødegaard.

– Du kan ikke forlange mer enn det. To målgivende og skaper mye. Så lenge kreftene er der, så er han jo veldig farlig, sier Ståle Solbakken til NRK.

Georgias sjef Willy Sagnol oppsummerte det ganske presist overfor NRK etter kampen:

– Han har et fantastisk potensial. Selv en blind person kan se det.

Hovedpersonen selv er veldig fornøyd med å få en målgivende til hver av Norges to største stjerner.

– Det var veldig stort. Veldig gøy. Det er folk du ser opp til. Det er utrolig gøy at jeg kunne assistere begge to i dag, sier han til NRK.

– Hvordan skal du unngå å ta av etter dette?

– Jeg kommer ikke til å ta av i det hele tatt. Jeg skal bare fortsette å jobbe videre. Jeg er i en god flyt nå, men det handler om å være i øyeblikket. Jeg skal kose meg med det her, men i morgen er det å jobbe videre, sier supertalentet.

Les også Børsen etter Norge-Georgia: – Verdt inngangs­billetten alene

Fotball, EM-kvalifisering: Norge - Georgia

Da unggutten ble byttet ut 20 minutter før slutt, takket Ullevaal for showet ved å gi ham stående applaus da han tuslet av gressmatta etter sin andre landskamp.

Det blir ikke den siste.

For dem som trenger fornyet håp om en bedre norsk fotballfremtid for A-landslaget: Martin Ødegaard (24), Erling Braut Haaland (23) og Antonio Nusa (18) kan alle spille ti år til på landslaget. Minst.

Haaland gikk rett forbi det norske pressekorpset uten å si ett ord, og gikk dermed en hel landslagssamling uten å svare på et eneste spørsmål, men Stefan Strandberg hyller sin nye lagkamerat på landslaget.

– Kampen hans var klasse. Jeg kan stå her og brette ut i det vide og brede, men han er en fantastisk spiller. Litt annerledes enn det vi har hatt og vanskelig å forsvare seg mot. Han har kommet for å bli på det øverste nivået, sier Strandberg til NRK.

– Hvordan stopper man en sånn spiller?

– Det er vanskelig. Hvis du ikke får ham feilvendt tidlig nok, da er det, ikke umulig, men ekstremt vanskelig. Han har et ekstremt rykk på de første meterne og kan både gå innvendig og utvendig. Da må man nesten bare falle med han og håpe på det beste, sier midtstopperen.

EM-kvalifisering menn Norge - Georgia

FLYR HØYT: Erling Braut Haaland gjorde det han gjør best, score mål.

Foto: Lise Åserud / NTB

Martin Ødegaard er sånn passe fornøyd med kampen, men roser lagets yngste spiller for prestasjonene mot Georgia:

– Veldig bra, igjen. Veldig uredd, tøff i spillet sitt, går rett på og er veldig skapende. Får vel to målgivende. Igjen, veldig bra. Kult å se, sier Ødegaard til NRK.

Men den skuffende andreomgangen var han ikke spesielt imponert over. Nok en gang lot Norge motstanderen slippe inn igjen i kampen.

– Det er mulig det sniker seg inn en sånn ... at vi ikke skal få en for rotete kamp og så prøver vi kanskje å dra tempoet litt for mye ned. Og så går det litt for sakte. Kan kanskje bli bedre der til å bare fortsette å male på. Men igjen, vi har full kontroll helt til de scorer ut av ingenting på slutten. Så ja, bortsett fra det var det ganske solid, sier han.

Les også Nusas ukjende x-faktor: – Gøy å berre setje seg ned med han

Football, International friendly, Norway - Jordan

Kampen startet med norsk overtak, men det tok en stund før det ble farlig foran Georgia-målet. Etter 25 minutter smalt det imidlertid skikkelig.

Antonio Nusa fikk ballen ute til venstre, og den lynhurtige kantspilleren lot seg ikke be to ganger. 18-åringen dro seg forbi backen og slo et nydelig innlegg til Erling Braut Haaland i feltet, som steg til værs og banket inn 1-0 med en nådeløs heading.

– Noe av det råeste vi har sett

Der fikk Ullevaal-publikummet første forsmak på det som kan bli et langt og fruktbart samarbeid på landslaget mellom to spillere med hver sine ekstreme kvaliteter.

Men Nusa ga seg ikke der. Syv minutter senere kjørte han karusell forbi to svimle georgiere før han la ballen 45 grader ut til Martin Ødegaard.

Norge-kapteinen, som bare sto med to scoringer på 52 landskamper før tirsdag, hamret ballen kontant i nettet med en glimrende avslutning langs gresset.

– Noe av det råeste vi har sett på Ullevaal noensinne, var dommen fra en entusiastisk Jesper Mathisen på TV 2 etter å ha sett forarbeidet til 2-0-scoringen.

EM-kvalifisering menn Norge - Georgia

ENDELIG: Martin Ødegaard har ikke bøttet inn mål for Norge, men tirsdag satt den.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Har savnet det

NRK-ekspert Carl-Erik Torp lot seg imponere av 2-0-scoringen.

– Antonia Nusa, da. Kjører en «elastico»-variant mellom to georgiske spillerne og så kiler han den videre til Martin Ødegaard, som kommer i full «power» og banker den ned, utagbart i lengste hjørne. Vi har jo savnet flere målpoeng fra vår kaptein, og nå kommer det, sa Torp.

Andre omgang var, tross norsk dominans i ballinnehav, av det mer skuffende slaget. Et komfortabelt norsk lag slet med å skape de helt store mulighetene.

På overtid reduserte Georgia da Budu Zivzivadze snek seg foran Stefan Strandberg, og satte inn 2-1.

– Det var veldig, veldig unødvendig. Det virker som vi mister konsentrasjonen og at vi var i mål, sier landslagssjef Ståle Solbakken til TV 2.

2-1 ble også resultatet, og dermed lever det teoretiske EM-håpet videre. Men Georgias redusering gjorde Norges sjef noe tyngre til sinns.

– Vi gjør en del taktiske ting når vi har 2-0 og det er 4-5-6 minutter igjen hvor vi prøver å sende Erling på noen kontringer, hvor vi heller kan holde på ball. Det må vi lære av, sier Solbakken til TV 2.

Norges EM-kvalifiseringsgruppe fortsetter nå med kamper mot Kypros (borte) og Spania (hjemme) 12. og 15. oktober.

EM-kvalifisering menn Norge - Georgia

FIKK PRIS: Erling Braut Haaland fikk før kampen det synlige beviset på at han ble toppscorer i Nasjonsligaen.

Foto: Lise Åserud / NTB

Sportsnyheter

Mange nordmøringar har møtt opp for å ta imot opprykksheltane.

KBK-gutane blir tatt imot som heltar i Kristiansund

På straffekonk klarte Kristiansund BK å knuse Vålerenga i siste minutt. Dermed er dei klare for Eliteserien.

Siste nytt

 • NRK erfarer: Skjelbred til Ranheim

  Etter det NRK erfarer blir Per Ciljan Skjelbred presentert som Ranheim-spiller i løpet av mandag. Skjelbred fikk ikke forlenga kontrakten sin med Rosenborg da årets sesong var over.

  Per Ciljan Skjelbred på Hertha Berlin
  Foto: David Vojislav Krekling / NRK
 • Vålerenga: Spillere og trenere må ned 20-25 prosent i lønn

  Vålerenga må ta grep etter nedrykket. Allerede dagen derpå bekrefter klubben tunge kutt i økonomien.

  Det kommer fram en i en statusmelding Oslo-klubben har lagt ut på sine nettsider.

  «For Vålerenga Fotball Elite innebærer nedrykket en lønnsreduksjon for spillere og trenere på 20-25%. Spillerlogistikken blir påvirket av et nedrykk. Slik er mekanismene i fotballen», skriver VIF.

  Det blir også opplyst at nettoinntektene reduseres med mellom 15 og 20 millioner kroner.

  Søndag rykket Vålerenga ned fra Eliteserien etter å ha tapt kvalifiseringsfinalen mot Kristiansund over to kamper. Laget vant borteoppgjøret 2-0, men KBK slo tilbake med samme sifre i Oslo. Etter to målløse ekstraomganger vant nordmøringene 5-4 på straffer.

  Det er første gang siden 2001 at Vålerenga blir å se på nivå to i norsk fotball. (NTB)

  Vålerenga depper etter nedrykket mot Kristiansund
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Zuccarello med viktig assist: Wild tilbake på vinnersporet

  Etter fire seirer på rad under den nye treneren John Hynes, ble det to tap på rappen i forrige uke mot Vancouver Canucks og Edmonton Oilers for Minnesota Wild.

  Natt til mandag slo de tilbake borte mot Seattle Kraken, med en 3-0-seier på bortebane.

  Mats Zuccarello har de siste sesongene herjet i rekke med Kirill Kaprizov, men til nattens kamp hadde Hynes stokket om på rekkene. Det førte til at Zucarello spilte sammen med Marco Rossi og Marcus Johansson.

  I den første perioden fant nevnte Kaprizov Matthew Boldy, som scoret kampens første mål. Det var lenge også det eneste målet, men syv og et halvt minutt før slutt fikk Wild litt pusterom.

  Zuccarello vant pucken like foran mål og fikk på elegant vis spilt pucken videre til Rossi, som satte inn 2-0 fra skrått hold.

  I sluttsekundene fastsatte Joel Erikson Ek sluttresultatet til 3-0 etter en scoring i åpent bur.

  Zuccarellos assist var hans første målpoeng på tre kamper. Før det hadde nordmannen hele ti kamper på med målpoeng. Totalt for sesongen har Zuccarello seks mål og 22 assists på 26 kamper. Med det er han den Wild-spilleren med flest målpoeng, fire mer enn Kaprizov (åtte mål og 16 assists).

  Zuccarello Seattle Kraken
  Foto: John Froschauer / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal