NRKs sjakkekspert om Carlsen: – Alt kan ryke på en gang

Det å være verdensener er viktigere enn å være verdensmester for Magnus Carlsen. I november kan han i verste fall miste begge titlene samtidig.

Carlsen

FORBEREDER SEG TIL VM: Magnus Carlsen møter Fabiano Caruana i VM, det kan bli hans tøffeste utfordring i VM-sammenheng.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Carlsen ble verdensener på Det internasjonale sjakkforbundets (FIDE) rankingliste i januar 2010. Siden juli 2011 har han vært nummer én på den listen. I sju år har han dominert internasjonal sjakk som verdens beste sjakkspiller.

– Jeg tenker en del på det. Det har vært en del av min identitet i veldig mange år at jeg har vært rangert som nummer en i verden. Det vil være veldig trist å miste den, sier Magnus Carlsen til NRK.

Carlsen er for tiden i Hellas, der han deltar i europacupen i sjakk som et av lagmedlemmene på Vålerenga. Laget henger fortsatt med i tetsjiktet. Magnus Carlsen spilte remis da Oslo-klubben overrasket med 3-3 mot tsjekkiske AVE Navy Bor søndag.

Torstein Bae

NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / NRK

Hans tøffeste VM

Europacupturneringen er en viktig del av VM-oppkjøringen til nordmannen.

Snart venter større utfordringer for sjakkeneren. I november er det sjakk-VM i London, et VM som spås å bli hans aller tøffeste så langt.

For taper han VM-tittelen til Fabiano Caruana, så taper han også verdensener-statusen, mener NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

– Alt tyder på at hvis han taper VM-tittelen, så taper han også førsteplassen på rankingen. Da ryker alt på en gang, forteller han.

Det vil i så fall falle 27-åringen tungt for brystet. Overfor NRK innrømmer han nemlig at førsteplassen på rankingen betyr svært mye for ham - mer enn en VM-tittel.

– VM er en turnering, mens man må vise at man er god over flere år på rankingen. Det at jeg har holdt den (førsteplassen) i sju år, er egentlig en større prestasjon enn det en VM-tittel er, sier Carlsen.

Saken fortsetter under bildet

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen under europacupturneringen i Hellas.

– Må være bedre

Carlsen-manager Espen Agdestein fortalte nylig til NRK at trusselen fra Caruana gir ham ekstra motivasjon.

– Han liker det ikke. Han har ligget på topp lenge. Det gir han ekstra motivasjon. Men det viktigste for Magnus er å få en god følelse og en fin oppladning til VM-kampen.

Derfor er også turneringen i Hellas en kjærkommen anledning for Carlsen til å plukke poeng og å holde Caruana unna førsteplassen.

Det kan han trenge. VM-motstanderen er for øyeblikket på andreplass på rankingen, og puster Magnus Carlsen i nakken.

– Det er første gang på noen år man er enig om at det er de to beste spillerne i verden som møtes. Det er ingen som betviler det, og det betyr at det er min tøffeste motstander så langt. Jeg må være bedre enn jeg var i den forrige matchen, understreker verdenseneren.

– Men hadde jeg trodde jeg skulle tape, så hadde jeg ikke vært med, smiler han.

Magnus Carlsen møter Fabiano Caruana

Carlsen og hans kommende VM-motstander Fabiano Caruana.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Siste nytt

 • Russland-dom i desember

  Verdens antidopingbyrå (WADA) sier at de klare til å komme med en dom i neste måned hvorvidt Russland har manipulert innsamlet dopingmateriale eller ikke. Russland risikerer å bli utestengt fra OL i Tokyo i 2020, og de kan også bli nektet å være arrangør for store internasjonale mesterskap og konkurranser.

  SPORT-DOPING/WADA
  Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters
 • Verdscup-laget til Östersund

  Desse er tekne ut til verdscup-opninga i skiskyting i ôstersund frå 28. november til 8. desember:

  Kvinner: Tiril Kampenhaug Eckhoff, Emilie Kalkenberg, Karoline Knotten, Marte Olsbu Røiseland, Ingrid Landmark Tandrevold. Troppen blir supplert med enten Synnøve Solemdal eller Thekla Brun-Lie etter sprinten i IBU-cupen på Sjusjøen.

  Menn: Lars Helge Birkeland, Erlend Øvereng Bjøntegaard, Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø, Vetle Sjåstad Christiansen, Johannes Dale.

  Sesongstart Skiskyting Sjusjøen
  Foto: Geir Olsen / Geir Olsen
 • Ørjan Nyland i mål mot Malta

  Ørjan Nyland erstattar Rune Almenning Jarstein som keeper på Norges lag mot Malta i kveld.

  Landslagssjef Lars Lagerbäck gjer tre endringar til frå laget som slo Færøyane 4-0 fredag: Jonas Svensson, Birger Meling og Mats Møller Dæhli går inn for Omar Ebdellaoui, Haitam Aleesami og Ole Selnæs.

  Laget ser dermed slik ut: Ørjan Nyland, Jonas Svensson, Kristoffer Ajer, Tore Reginiussen, Birger Meling, Iver Fossum, Sander Berge, Markus Henriksen, Mats Møller Dæhli, Alexander Sørloth, Joshua King.

  Kampstart på Malta er kl 20.45.

  Ørjan Nyland
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal