NRKs ekspert: – Ustjugov burde vært straffet

QUEBEC CITY (NRK): Sergej Ustjugov går ut først i lørdagens jakstart. Det burde juryen satt en stopper for, mener NRKs ekspert Fredrik Aukland.

Ski Tour Canada

– Det var en episode som burde fått konsekvenser som dessverre ikke fikk det, sier Aukland.

Han snakker om det som skjedde i gårsdagens sprint Ski Tour Canada. Det var i kvartfinalen den russiske tourlederen Sergej Ustjugov begikk det NRKs langrennsekspert mener var ureglementert.

– Det var et klart regelbrudd, faktisk to ganger, men spesielt da han gikk forbi Hans Christer Holund og Ola Vigen Hattestad. Han krysset skiene til begge løperne og ødela delvis løpet for dem. Det er et regelbrudd det burde vært slått ned på, sier Aukland.

TV-bilde viser dessuten at Ustjugov brukte sin høyre arm til å dytte Hattestad i situasjonen.

Fredrik Aukland

KRITISERER JURYEN: NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Skulle ikke ledet

Men Ustjugov slapp straff og gikk helt til finale. Der ble han nummer tre og tok med seg 52 bonussekunder.

– Han burde ha fått et gult kort og vært plassert sist i kvartfinaleheatet. Da hadde han ikke hatt de bonussekundene, og da hadde han ikke ledet Ski Tour Canada sammenlagt, fastslår Aukland.

Rennets TD, tyske Geirg Zipfel, vil ikke svare på NRKs spørsmål om hvordan juryen vurderte situasjonen.

Ola Vigen Hattestad opplevde imidlertid akkurat som Fredrik Aukland så det. Han måtte også finne seg i at russeren etter kvartfinalen kom bort og dyttet ham i panna.

– Han gjorde det. Unggutta – jeg må lære dem opp, sier Hattestad til NRK

– Ufint?

– Det er litt derfor jeg blir irritert. Jeg hadde mest grunn på å bli irritert, ikke han.

– Ufin gåing

Slik beskriver Hattestad det som skjedde:

– Jeg og Hans Christer går side om side, og jeg mener at det ikke er plass mellom oss. Hadde Ustjugov gått på høyresiden, hadde det vært greit, jeg ville ikke stenge. Men mellom oss er det ikke plass.

– Det er rart hvis de ikke har vurdert det. Jeg synes det er ufin gåing, sier Hattestad.

– Det er litt latterlig, sier Ustjugov selv til Dagbladet om kritikken fra Hattestad.

Han slapp uansett straff, og leder sammenlagt før lørdagens 15 km lange jaktstart. Der jages han av Petter Northug og Emil Iversen som starter 17 og 24 sekunder bak.

– Jeg må vel regne med å tape 5-6 sekunder med at Emil tar inn meg, så får vi ha 20 sekunder som et nullpunkt og så jobbe etter det, sier Northug – som ikke tror det er umulig å være a jour med russeren etter fire etapper.

– Han er sterk, men i finalen fredag viste han svakhetstegn. Han var stiv på slutten. Det kan være en fordel for oss lørdag, fastslår Northug.

Ski Tour Canada

Siste nytt

 • Lægreid står over

  Sturla Holm Lægreid går ikke jaktstarten i Östersund. Det bekrefter landslagssjef Per Arne Botnan overfor NRK. Lægreid har vært småsyk siden sprinten torsdag, og stod også over lørdagens stafett. Det er meldt ned mot 16 minusgrader og noe vind i Östersund søndag.

  Nordmannen hadde et godt utgangspunkt etter sprinten hvor han ble nummer 6, og skulle startet 41 sekunder bak svenske Sebastian Samuelsson om han hadde stilt.

  Sturla Holm Lægreid
  Foto: Anders Wiklund/TT / NTB
 • Ingen Iversen og Tønseth i Davos

  Etter å ha røket ut i sprintprologen fredag, blitt nummer 23 på 15 kilometer fristil lørdag og gått andreetappe for Norge på søndagens stafett, tar Emil Iversen seg nå en konkurransepause.

  Han kunne i pressesonen i Lillehammer fortelle NRK at han ikke er en del av Norges tropp til verdenscupen i Davos neste helg.

  Trønderen kommer i stedet til å reise hjem til Meråker for å trene den neste perioden. Iversen kunne ikke fortelle hva som blir hans neste konkurranse.

  Heller ikke Didrik Tønseth blir en del av Norges tropp til Davos. Det bekrefter han selv til NRK søndag. Tønseth ble nummer seks på 15 kilometeren på Lillehammer lørdag, men er altså ikke funnet god nok og har reist hjem til Trondheim. Han forbereder seg nå til Skandinavisk cup på Beitostølen neste helg.

  sXZ09011T1I
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Hovland på skuddhold

  Viktor Hovland gikk tredje runde av den pågående Hero World Challenge-turneringen fem slag under par, noe som gjør at han ligger på en delt tredjeplass før det hele skal avgjøres søndag.

  Nordmannen er bare slaget bak Brooks Koepka som ligger som nummer to, men Collin Morikawa har skaffet seg en kjempeluke i tet. Morikawa storspilte lørdag og gikk åtte slag under par. Dermed har han en ledelse på hele fem slag ned til Koepka. Hovland er altså seks slag bak lederen.

  Viktor Hovland, Bahamas
  Foto: Mike Ehrmann / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal