Hopp til innhold

NRKs ekspert om regelbrudd: – Har følelsen av at man burde ha disket halve feltet

NRKs langrennsekspert kom med en skikkelig brannfakkel under herrenes langløp i dag.

Sundby og Bjørn

ENIGE: Martin Johnsrud Sundby og Torgeir Bjørn har samme oppfatning.

Foto: Terje Pedersen / NTB

En seer skrev nemlig inn til sportspraten i NRKs digitale vinterstudio, der han stilte følgende spørsmål:

Løpere som står utenfor sporet, har en tendens til å småskøyte hele tiden. Er det lov? Hvis ikke, hva blir gjort med det?

Da ble Torgeir Bjørn fryktelig engasjert:

– Det er et veldig godt spørsmål. Mitt svar er at det gjøres veldig lite. For lite. Man har sett i altfor stor grad mellom fingrene med det, svarte han på direkten.

– Enkelte ganger har jeg følelsen av at man burde ha disket halve feltet. Det er langt strengere i tradisjonell langrenn, og det er noe av det vi skal følge utover vinteren. Om de tar tak i dette, eller ikke, fortsatt langrennseksperten.

Kommentator Ole Kristian Stoltenberg var enig:

– Du er inne på noe relevant, svarte han, og la til at tradisjonelt langrenn og langløp følger samme regelverk, og at det derfor skulle ha vært dømt på samme måte.

HER SVARER EKSPERTENE: I denne videoen kan du høre seansen der Torgeir Bjørn og Ole Kristian Stoltenberg svarer på spørsmålet om regelbrudd.

Er ikke lov til å skøyte

Det er ikke lov til å ta skøytetak i klassiskrenn hverken i tradisjonelt langrenn, eller i langløp. Likevel kunne man likevel se løpere som til stadighet tok skøytetak ved siden av løypa.

– Poenget er at når du står utenfor sporet, så er det vanskelig å få skiene til å gå rett frem. Står du i spor, så er det meste gjort. forklarte Bjørn underveis av dagens konkurranse.

– Det er ikke besvisst juks, men det er viktig at du ikke legger noe trykk i taket, slik at du får et ordentlig skøytetak.

– Vi går jo fristil

Også Martin Johnsrud Sundby stusser på håndhevelsen av reglene.

– Det er en uting at man ikke skal stå i sporet når det er spor. Den fighten er jeg nødt til å ta. Vi går jo fristil, sier han etter rennet.

37-åringen ble til slutt nummer fire etter et temmelig kaotisk renn. Først brakk han staven hele to ganger før han hadde gått to kilometer, og deretter måtte han gå med ulik lengde på stavene resten av løpet.

– Jeg får nok ganske vondt i ryggen i morgen, tror Sundby.

Det var svenske Emil Persson som gikk hen og vant rennet. Han er ikke enig i at mange skøytet.

– Så mye skøyting var det ikke. Det har vært verre før. Alle oppførte seg bra, oppsummerer vinneren.

STAVBRUDD: Martin Johnsrud Sundby fikk en marerittstart på søndagens konkurranse.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal