Carlsen fortsetter storspillet - passerte «drømmegrensen» igjen

Magnus Carlsen er like bak sine egne verdensrekorder, både i lang- og hurtigsjakk. Torstein Bae mener han nærmer seg Gary Kasparovs posisjon som tidenes beste sjakkspiller.

Chess - 2018 World Rapid and Blitz Chess Championships

GOD TID: Verdensmester Magnus Carlsen vant også lynsjakk-VM i desember. Siden det har han fortsatt det imponerende spillet sitt.

Foto: ANTON VAGANOV / Reuters

Magnus Carlsen fortsetter storspillet han har vist den senere tiden.

Carlsen var klart best i hurtigsjakk i årets første Grand Chess Tour-turnering. Med seks seirer og tre remis vant han turneringen suverent. Han avsluttet med seier over kinesiske Wei Yi, mens han spilte remis med Ding Liren i nest siste runde.

Det var imidlertid klart at Carlsen hadde vunnet hurtigsjakkturneringen allerede før partiet mot Wei Yi.

Hikaru Nakamura var den eneste med sjanse til å innhente nordmannen, men han måtte nøye seg med remis mot Wesley So.

Carlsen vant tre poeng foran Nakamura, og fire poeng foran Maxime Vachier-Lagrave og Wesley So.

– Det første partiet i dag var ganske bra, og etter hvert ble det lett. Mot Ding hadde jeg en fin posisjon, men forserte litt for tidlig. Det var litt synd, for ellers ville jeg hatt en god sjanse til seier. I det siste var jeg under en stund, men han overså noen muligheter, og mot slutten kollapset han, sa Carlsen i intervju med arrangøren.

Det gjør at han klatrer ytterligere på ratinglistene, og passerte det magiske 2900-tallet i hurtigsjakk igjen. Etter det siste partiet mot Wei Yi er Carlsen nemlig oppe i 2903. Hans egen verdensrekord i hurtigsjakk er på 2919, og ble satt i juni 2017.

Turneringen avsluttes med lynsjakk både lørdag og søndag.

Torstein Bae

IMPONERT: NRKs ekspert Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / NRK

69 partier uten tap

NRKs ekspert Torstein Bae mener det mest imponerende er at nordmannen er tilbake på nivået han holdt mellom 2013 og 2015.

– Da var han verdens ubestridte ener, sier Bae.

– Men så kom en tung periode der han såvidt klarte å forsvare VM-tittelen som en av mange jevne spillere. Han slet med selvtilliten, og mange fryktet at glansperioden var over. Men det som har skjedd etter at han forsvarte VM-tittelen mot Caruana i høst, viser at han har fått enormt med selvtillit. Nå er han igjen den suverene spilleren som jakter rekorder. Det er bare Carlsen mot Carlsen nå, fortsetter Bae.

28-åringen utvider også sin stadig mer imponerende rekke av partier i alle formater uten tap. Den teller nå 66 partier siden forrige nederlag. Sergej Tiviakov har rekorden, med 110 partier i klassisk sjakk uten tap.

Mener han nærmer seg Kasparov

Det får Bae til virkelig å dra frem supperlativene. Han mener Carlsen nå er nærmere å være tidenes beste sjakkspiller.

– Russiske Gary Kasparov holdt VM-tittelen i 15 år og var verdensener i 20 år, så mange holder ham som tidenes beste. Men konkurransen er hardere nå, og VM arrangeres oftere, så det Magnus gjør er uhyre sterkt, sier Bae.

Laster Twitter-innhold

De offisielle rankinglistene kommer ut én gang i måneden, men på liverankingen står Carlsen nå med 2875,4 poeng i klassisk sjakk. Det er bare 13,8 poeng bak hans egen verdensrekord på 2889,2 satt i april 2014.

Det betyr at Carlsen kan slette rekorden i Norway Chess som begynner 3. juni.

De to neste dagene skal det spilles 18 lynsjakkpartier i Abidjan. Også i lynsjakk er Carlsen soleklar verdensener.

 • Turneringen er den første i Grand Chess Tour, som er sjakkens svar på Mesterligaen. Det er første gang en regjerende verdensmester spiller på det afrikanske kontinentet.
Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Kjetil Haug har signert for VIF

  Målvakt Kjetil Haug har teikna kontrakt med Vålerenga fram til juli 2022. 22-åring har vore på utlån ifrå Sogndal sidan april. Han har ei fortid i mellom annan Manchester City og Sarpsborg, og har 39 landskampar bak seg i aldersbestemte klassar.

  Kjetil Haug
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
 • Gulbrandsen ferdig i Salzburg

  Fredrik Guldbransen har signert en treårskontrakt med den tyrkiske toppklubben Basaksehir og forlater dermed Red Bull Salzburg etter tre år. Gulbrandsen som har en fortid i Molde og Lillestrøm blir lagkamerat med Robinho og Adebayor i Istanbul-klubben.

  Europa League - Group Stage - Group B - Celtic v RB Salzburg
  Foto: Lee Smith / Reuters
 • Ekstraordinært møte om VAR

  Det internasjonale fotballforbundet har innkalt til ekstraordinært møte om det omdiskuterte videodømmingsverktøyet VAR onsdag, skriver Aftonbladet. Det skjer dagen etter at VAR igjen stjal oppmerksomheten i Sveriges seier over Canada i fotball-VM.

  Stina Blackstenius og Kosovare Asllani
  Foto: Benoit Tessier / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal