Carlsen fortsetter storspillet - passerte «drømmegrensen» igjen

Magnus Carlsen er like bak sine egne verdensrekorder, både i lang- og hurtigsjakk. Torstein Bae mener han nærmer seg Gary Kasparovs posisjon som tidenes beste sjakkspiller.

Chess - 2018 World Rapid and Blitz Chess Championships

GOD TID: Verdensmester Magnus Carlsen vant også lynsjakk-VM i desember. Siden det har han fortsatt det imponerende spillet sitt.

Foto: ANTON VAGANOV / Reuters

Magnus Carlsen fortsetter storspillet han har vist den senere tiden.

Carlsen var klart best i hurtigsjakk i årets første Grand Chess Tour-turnering. Med seks seirer og tre remis vant han turneringen suverent. Han avsluttet med seier over kinesiske Wei Yi, mens han spilte remis med Ding Liren i nest siste runde.

Det var imidlertid klart at Carlsen hadde vunnet hurtigsjakkturneringen allerede før partiet mot Wei Yi.

Hikaru Nakamura var den eneste med sjanse til å innhente nordmannen, men han måtte nøye seg med remis mot Wesley So.

Carlsen vant tre poeng foran Nakamura, og fire poeng foran Maxime Vachier-Lagrave og Wesley So.

– Det første partiet i dag var ganske bra, og etter hvert ble det lett. Mot Ding hadde jeg en fin posisjon, men forserte litt for tidlig. Det var litt synd, for ellers ville jeg hatt en god sjanse til seier. I det siste var jeg under en stund, men han overså noen muligheter, og mot slutten kollapset han, sa Carlsen i intervju med arrangøren.

Det gjør at han klatrer ytterligere på ratinglistene, og passerte det magiske 2900-tallet i hurtigsjakk igjen. Etter det siste partiet mot Wei Yi er Carlsen nemlig oppe i 2903. Hans egen verdensrekord i hurtigsjakk er på 2919, og ble satt i juni 2017.

Turneringen avsluttes med lynsjakk både lørdag og søndag.

Torstein Bae

IMPONERT: NRKs ekspert Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / NRK

69 partier uten tap

NRKs ekspert Torstein Bae mener det mest imponerende er at nordmannen er tilbake på nivået han holdt mellom 2013 og 2015.

– Da var han verdens ubestridte ener, sier Bae.

– Men så kom en tung periode der han såvidt klarte å forsvare VM-tittelen som en av mange jevne spillere. Han slet med selvtilliten, og mange fryktet at glansperioden var over. Men det som har skjedd etter at han forsvarte VM-tittelen mot Caruana i høst, viser at han har fått enormt med selvtillit. Nå er han igjen den suverene spilleren som jakter rekorder. Det er bare Carlsen mot Carlsen nå, fortsetter Bae.

28-åringen utvider også sin stadig mer imponerende rekke av partier i alle formater uten tap. Den teller nå 66 partier siden forrige nederlag. Sergej Tiviakov har rekorden, med 110 partier i klassisk sjakk uten tap.

Mener han nærmer seg Kasparov

Det får Bae til virkelig å dra frem supperlativene. Han mener Carlsen nå er nærmere å være tidenes beste sjakkspiller.

– Russiske Gary Kasparov holdt VM-tittelen i 15 år og var verdensener i 20 år, så mange holder ham som tidenes beste. Men konkurransen er hardere nå, og VM arrangeres oftere, så det Magnus gjør er uhyre sterkt, sier Bae.

Laster Twitter-innhold

De offisielle rankinglistene kommer ut én gang i måneden, men på liverankingen står Carlsen nå med 2875,4 poeng i klassisk sjakk. Det er bare 13,8 poeng bak hans egen verdensrekord på 2889,2 satt i april 2014.

Det betyr at Carlsen kan slette rekorden i Norway Chess som begynner 3. juni.

De to neste dagene skal det spilles 18 lynsjakkpartier i Abidjan. Også i lynsjakk er Carlsen soleklar verdensener.

 • Turneringen er den første i Grand Chess Tour, som er sjakkens svar på Mesterligaen. Det er første gang en regjerende verdensmester spiller på det afrikanske kontinentet.
Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Norges gruppemotstander straffes

  EM-kvalifiseringsmøtet mellom Romania og Norge skal spilles for tomme tribuner. Romania straffes hardt av UEFA for supporternes oppførsel i tidligere kamper, det melder NTB. Bakgrunnen for straffen var supporternes oppførsel i kampene mot Spania og Malta, hvor kampen ble utsatt i ett minutt på grunn av at det ble kastet fyrverkeri inn på banen. Det rumenske fotballforbundet har i tillegg fått en bot på 83.000 euro, tilsvarende cirka 820.000 kroner. Romania og Norge møtes i Bucuresti 15. oktober. Norge trenger trolig seier dersom det skal være et reelt håp om å gå videre fra sin EM-kvalifiseringsgruppe.

  Fotball EM-kvalifisering menn Norge - Romania 2-2
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Hovland med eagle og tetkamp

  Med fire slag under par i dag og seks under par totalt er Viktor Hovland førebels nummer 8 etter to rundar av PGA Championship på europatouren i Wentworth i England.

  Hovland hadde ein eagle (to under par) og fire birdiar (eitt under par), men også tre bogeyar (eitt over par) fredag.

  Engelske Justin Rose og svenske Henrik Stenson leier med ni under par.

  Turneringa blir avslutta søndag, og er ei av fire europeiske turneringar som Hovland må delta i for å vere aktuell for Europas lag til Ryder Cup neste år.

  Viktor Hovland
  Foto: Carl Andreas Wold / NRK
 • Barcelonas stjerneskudd blir spansk

  Stortalentet Ansu Fati (16) fikk fredag spansk statsborgerskap. Det betyr at han kan spille for Spanias landslag i framtiden, melder NTB. 16-åringen er født og oppvokst i Guinea-Bissau i Afrika, men kom til Spania som sjuåring. Han startet på Barcelonas fotballakademi som tiåring og ble tidligere denne uken tidenes yngste Barcelona-spiller i mesterligaen.

  Ansu Fati er tidenes yngste Barcelona-spiller som har scoret i ligaen
  Foto: John Macdougall / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal