Hopp til innhold

NRKs ekspert kritisk til manglende hjelp: – En uskreven regel

Maren Lundby har mistet troen på sammenlagtseieren etter utstyrsmangel. NRKs ekspert er rimelig oppgitt over innsatsen til andre nasjoner, og garanterer at hennes argeste konkurrenter koser seg litt ekstra nå.

Johan Remen Evensen

KRITISK: Johan Remen Evensen forstår ikke at det ikke var mulig å oppdrive et par ski i riktig størrelse til Maren Lundby.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Det norske hopplaget hadde ingen optimal start på verdenscuphelgen i østerrikske Hinzenbach. Fire av fem kvinner sto uten ski, da bagasjen aldri ble sendt fra Gardermoen. Samme antall sto til start fredag.

Regjerende verdenscupvinner sammenlagt for tredje året på rad, Maren Lundby, sto over.

– Det var en avgjørelse jeg tok, sier Lundby til NRK.

Lundby hadde muligheten til å hoppe med ti centimeter for korte ski, men den sjansen ville hun ikke ta. Torsdag øynet hun fortsatt muligheter til å bli historisk med sin fjerde sammenlagtseier på rad. Da NRK ringer henne fredag, har hun mistet troen.

– Den verdenscupen sammenlagt ryker nok likevel, så da tenkte jeg at jeg bare sto over i dag og forbereder meg maksimalt til i morgen, sier hun.

NM hopp under nasjonale renn for toppidretten på Lillehammer: Hopp-NM stor bakke kvinner

KJIPT: Maren Lundby har ikke fått det helt til å stemme i hoppbakken så langt i år.

Foto: Geir Olsen / NTB

– De andre valgte å hoppe med for korte ski. Hvorfor gjorde ikke du det?

– Det var ingen god oppladning i går. Jeg fikk ikke gjort noe forberedelser, og å hoppe med ti centimeter kortere ski, det ville ikke vært optimalt. Da ville jeg heller bruke dagen og sørge for at jeg er i en posisjon hvor jeg kjemper om seieren, erkjenner hun.

«Uskreven regel»

NRKs hoppekspert, Johan Remen Evensen, støtter Lundbys avgjørelse hundre prosent, men stiller seg kritisk til andre hoppnasjoner. Til tross for at det er over 60 utøvere til start i helgens tre renn i Hinzenbach, var det ingen som hadde ski i tilnærmet riktig størrelse for henne.

– Det er ikke forsvarlig å hoppe med så korte ski. Jeg støtter den avgjørelsen, men jeg syns fortsatt det er veldig rart at de ikke har fått tak i ski i riktig størrelse til henne, sier Remen Evensen til NRK.

Han presiserer at det er en «uskreven regel» i hoppmiljøet.

– De fleste har to par ski. Jeg forstår ikke at de andre nasjonene ikke skjønner at neste gang er det de som står i Norge uten ski, og som må låne av andre norske utøvere. Det er en uskreven regel. Slik gjør man bare.

– Mener du at konkurrentene ser på henne som en trussel?

– Jeg tror det er der hovedproblemet ligger. Folk har ikke kjempelyst til å gi en stor konkurrent muligheten til å konkurrere. Det har man ikke, men det er fortsatt en uskreven regel. Det gjør vi bare, sier Remen Evensen.

– Tror du de fikk det litt som de ville nå?

– Ja, om jeg hadde vært i situasjonen til Marita Kramer, som leder sammenlagt, og vet hva Lundby kan gjøre på sitt aller beste, så hadde vi nok koset oss litt ekstra i skiftebua og tenkt at det var lurt for oss at ho ikke kom på i dag. Det er det ikke tvil om. Samtidig er det sikkert litt bismak om man satt med et par ski man visste man kunne lånt bort til en utøver som ikke fikk hoppa, sier han.

Landslagssjefen selv, Christian Meyer, opplevde at nasjonene var imøtekommende. Ski ble lånt av Tyskland, Østerrike og Frankrike til Silje Opseth, Anna Odine Strøm og Thea Minyan Bjørnseth.

Skihopper Ingebjørg Saglien Bråten i Lysgårdsbakkene på Lillehammer. Her med trener Christian Meyer.

FORNØYD: Landslagssjef Christian Meyer takker for hjelpa de fikk.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Strøm hoppet med åtte centimeter for korte ski og Bjørnseth ble disket grunnet for lange ski.

– Det var veldig, veldig bra. De kastet seg rundt og fikk sendt ski til oss etter lagledermøte i går. Det var ikke mange som hadde lange nok ski, og uheldigvis fikk Thea én centimeter for lange ski. Vi kunne ikke kappe og sage i lånte ski, det hadde også blitt gærent. Det var ikke lett å gjøre noe riktig i dag, oppsummerer Meyer til NRK.

Revansjesugen

Neste hopprenn er lørdag, og heldigvis for hoppjentene er skiene endelig på plass i Østerrike. En offensiv og pigg Maren Lundby har brukt dagen til å lade opp, og allerede i morgen forventer hun at det smeller.

– Jeg skal love deg at jeg er skikkelig revansjesugen. Jeg kjenner på at nå er det min tur, sier Lundby.

– Hva gjør slikt med deg?

– Jeg må si det er veldig bra for meg. Det bygger seg opp, for det har vært mye trøbbel en god stund nå. I starten var jeg ganske likegyldig, men etterhvert blir man bare mer og mer forbanna. Det er da jeg drar frem det beste i meg. Jeg gleder meg så utrolig til å hoppe fremover.

vtbf7hmbEuY

LEDER: Østerrikske Marita Kramer leder verdenscupen med 247 poeng til Maren Lundby.

Foto: Andreas Schaad / AP

Ekspert Evensen håper at det er dette som skjer, for etter å ha kikket på sammenlagtlista, mener han at ingenting er kjørt enda.

– Det er ingenting som er avgjort med å være 247 poeng bak. Hvis hun skrur på bryteren og vinner resten, så kan hun fremdeles vinne. Men når det kommer til sammenlagtseieren og muligheten til å bli historisk med fire verdenscupseirer, så er det aldri gunstig å stå uten utstyr og ikke ha muligheten til å konkurrere, avslutter han.

Siste nytt

  • VG: Skistad sier nei til landslaget

    Kristine Stavås Skistad skal ha gitt sin endelige beskjed om at hun ikke kommer til å gå for landslaget i VM-sesongen. Det skriver VG tirsdag.

    Avisen skriver at ski-ledelsen er informert om avgjørelsen, og at det ble diskutert på et møte forrige uke.

    Norges største langrennsprofil på kvinnesiden tok fem seire i sprint forrige sesong, og hele 11 pallplasser.

    Sist fredag ble det klart at Johannes Høsflot Klæbo returnerer til landslaget, mens Astrid Øyre Slind bekreftet til NRK tirsdag formiddag at hun vraker landslaget nok en sesong.

    Kommende sesong er VM i Trondheim i februar og mars det store høydepunktet, og langrennslandslagene for den sesongen blir offentliggjort 24. april.

    Kristine Stavås Skistad
    Foto: NTB
  • Slind vraker landslaget igjen: – Jeg har ikke lyst til å skuffe noen

    Astrid Øyre Slind takker nei til landslagsplass. Hun har signert ny kontrakt med langløpslaget Aker Dæhlie.

    – Jeg har bestemt meg for å bli på Team Aker Dæhlie. Jeg turte ikke å bytte. Rent sportslig vet jeg at dette har fungert ganske bra, og da er det risikabelt å bytte i en VM-sesong, sier Slind til NRK.

    – De har sluttet å tvinge folk inn på lag, og skjønner at jeg står i det som er trygt, sier Slind.

    Langrennssirkuset er på vei inn i en VM-sesong som krones med mesterskap på hjemmebane i Trondheim. Slind sier forbundet forsøkte å overtale henne, men i påsken ga hun beskjed om at hun takker nei.

    Slind forteller at hun likevel har slitt mye med avgjørelsen, og det faktum at hun har stått utenfor resten av landslaget.

    – Jeg synes det har blitt for mye alvor og negativt rundt et valg som bare er artig. Det er idrett og underholdning. Jeg tror det kan fungere godt for begge lag, istedenfor at man skal ha dårlig samvittighet og skyld for å ikke backe. Det har blitt så mye rundt det som jeg synes har vært tungt.

    – Har du tenkt mye på det?

    – Det har jeg tenkt ganske mye på. Sikkert altfor mye. Jeg har jo ikke lyst til å skuffe noen eller sette noen i et dårlig lys. Jeg har bare lyst til å gå fort på ski. Det har ikke vært så enkelt, sier Slind og slår fast:

    – Det er godt å ha tatt et valg. Det føles som jeg har tatt det riktige valget for meg.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Svensk tennisprofil gjør helomvending – varsler comeback etter dopingutestengelse

    Den svenske tennisspilleren Mikael Ymer la opp etter at han ble utestengt i 18 måneder for brudd på dopingreglene i juli i fjor. Nå åpner han for comeback.

    – Jeg har bestemt meg for å legge opp som profesjonell tennisspiller. Takk alle sammen for fantastiske minner! For en reise det har vært! Jeg ønsker alle mine gamle kollegaer lykke til videre, skrev han på X i slutten av august 2023.

    Ymer ble måneden før utestengt i 18 måneder for å ha misset tre dopingtester i løpet av ett år. Da var han rangert som verdens 51. beste tennisspiller på herresiden.

    Ymer mente selv at utestengelsen var urettferdig og forklarte at han aldri har brukt eller vært mistenkt for å bruke et ulovlig middel.

    Nå kan det imidlertid se ut til at svensken skal gjøre comeback på tennisbanen.

    – Pensjonisttilværelsen var kjedelig, sees om åtte måneder, skriver han på X.

    Det var Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne som landet på 18 måneders utestengelse av svensken. (NTB)

    Britain Wimbledon Tennis
    Foto: Kin Cheung / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal