Hopp til innhold
Kommentar

Vil du ha juling - kom til Norge

Norske boksere står med 34 seire, én uavgjort og bare tre tap på hjemmebane de siste to årene. Er Norge plutselig verdens beste boksenasjon?

 Kevin Melhus

DEN FØRSTE PROFFKAMPEN: Den første proffkampen på norsk jord etter 1981 ble holdt i Oslo Spektrum da Kevin Melhus møtte Christian Dulz i ringen.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Oslo Spektrum 1. oktober 2016.

Kevin Melhus klatrer inn i ringen i bar overkropp til den første profesjonelle boksekampen på norsk jord på 36 år. Etter drøye fem minutter har han stoppet motstander Christian Dulz.

Siden da har det blitt bokset 38 kamper med norske boksere i Norge. Og for en statistikk de kan slå i bordet; 34 seire, én uavgjort og bare tre tap.

Norge har én verdensstjerne i boksing. Alle vet hva hun heter. Cecilia Brækhus er så god at det kan være vanskelig å finne kvalifisert motstand til henne.

Det kan virke som om det er et problem også for de andre norske proffene.

Virker umulig å slå

Det har vært arrangert til sammen åtte proffstevner i Norge i løpet av de to årene som har gått siden forbudet ble opphevet. Bare to ganger har det vært armen til en utenlandsk bokser som har blitt løftet av kampleder til slutt.

Bergenseren Tim Robin Lihaug røyk på et flaut tap da han tapte for en 38 år gammel tsjekker med tilnavnet «Jumbo» i Spektrum i 2017.

I februar fikk ungareren Tamas Kozma en sjelden seier da han fikk inn en kanonsmell på Kent Erik Bådstad.

Den foreløpig siste kampen en nordmann har tapt, var i et helnorsk oppgjør mellom to debutanter i et stevne i Oslo i mai.

Norske boksere virker å være nesten umulig å slå.

Kai Robin Havnaa

Kai Robin Havnaa vant på knockout mot Daniel Vencl fra Tsjekkia under The Homecoming i Arendal tidligere i år.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Går fra seier til seier

Litt historie.

Vi har hatt flere gode proffboksere i Norge. Noen har kanskje hørt om Otto von Porat. Gullvinneren i tungvekt i OL i 1924 var helt i toppen også som profesjonell. De mest boksekyndige vil sikkert trekke fram Pete Sanstøl.

Fra 1926 til 1942 gikk han 110 proffkamper, for det meste i USA og Canada og tapte bare seks. Selv om det har vært diskusjon rundt anerkjennelsen av VM-tittelen hans, er han sannsynligvis den aller beste vi har hatt.

I litt mer moderne tid husker nok ennå mange Svein Erik «Spikern» Paulsen. Han tok EM-tittel på hjemmebane mot tyskeren Lothar Abend. I 1975 fikk han VM-kamp mot Alfredo Escalera fra Puerto Rico, men tapte på teknisk knockout i Ekeberghallen.

Steffen Tangstad vant både EM-tittel - og han fikk møte Michael Spinks i kamp om VM-tittelen i tungvekt. VM-kampen gikk i Las Vegas. Steffens eneste kamp på norsk jord kom høsten 1980.

21 år gamle Tangstad bokset uavgjort i sin proffdebut i på Chateau Neuf i Oslo. Det skulle bli siste gang på 36 år det ble bokset en profesjonell kamp i Norge.

Magne Havnå, Ole Klemetsen, Thomas Hansvoll, Roar Petäjämaa, Reidar Walstad og flere til hadde hele sin proffkarriere på «utebane» - mange av dem i Danmark og med suksess.

Nå kan det se ut som vi har flere som er nesten uovervinnelige. Tim Robin Lihaug, Kai Robin Havnaa, Alexander Hagen, Simen Nysæter og Kevin Melhus går fra seier til seier. Bak følger talenter som for eksempel Hadi Srour, Bernard Torres og Anders Eggan i samme stil.

Problemet er motstanden.

Simen Nysæter

Simen Nysæter jubler etter seier mot tyske Sinan Baran under Oslofjord Fight night i 2017.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Møter såkalte «journeymen»

«The Homecoming», «This is Oslo», «This is my house». Stevneplakatene er flotte, rammen upåklagelig og promotorene gjør sitt aller beste for å snakke opp kvaliteten på motstanderne.

Heldigvis er det ennå ingen som har våget å presentere «The Thrilla i Oslo».

Det er ikke i boksing som i fotball, håndball eller hockey at bare de beste blir proffe. Det kryr av boksere uten hverken erfaring, treningsgrunnlag eller ferdigheter som likevel får gå i ringen som proff.

Med noen ytterst få unntak har de norske proffbokserne bare møtt slike såkalte «journeymen», boksere som lever av å få noen småkroner for å stille opp for å få juling.

Kanonføde for boksere med ressurser i ryggen og som det satses på.

Når en såpass god bokser som Kevin Melhus møter en 40-årig svenske som ikke har vært i ringen på fem år, og i tillegg er en vektklasse under sin egen, sier det seg selv at publikum ikke sitter ytterst på stolen og dirrer av spenning.

Og det er lett å bli lurt når slike motstandere skal selges. Da Kai Robin Havnaa hadde sin «Homecoming» i Arendal i februar, var det mot en bokser som faktisk hadde holdt en VM-tittel.

Daniel Vencl (40) var i 2017 verdensmester i cruiservekt i forbundet Global Boxing World Federation. Tittelen hadde han vunnet i kamp mot en bokser med 38 (!) tap på rad.

Havnaa sa etter kampen at han håpet han ved neste anledning kunne by publikum på en tittelkamp.

Det aner meg at cruiservekt-tittelen i Global Boxing World Federation er innenfor rekkevidde - ikke bare for Havnaa, men også for de fleste andre som kunne tenke seg å prøve.

Fortjener bedre kamper

Et argument da proffbokseforbudet ble fjernet, var at det var mye tryggere for norske boksere å utøve idretten sin på hjemmebane. Så langt har det vært i overkant trygt.

Proffboksing har tradisjon for å matche talentene forsiktig fram til titler. Det er et taktisk spill å manøvrere utøverne inn i tittelkamper, og det er verken mulig eller klokt å gape over for tøff motstand tidlig.

Men – jeg tror ikke det gagner norsk boksing at stevnene ofte er uten reell konkurranse og spenning.

Jeg tror flere av de norske proffbokserne har potensial til å nå langt. Alle kamper er et steg på veien, men for flere er det på tide den veien blir mer utfordrende.

Det norske boksepublikummet fortjener bedre og mer spennende kamper.

Tim Robin Lihaug

Tim Robin Lihaug fra Norge bokser mot Vasyl Kondor (tv) fra Ukraina.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Sportsnyheter

Mistet det etter mareritt­minutter: – Har åpenbart et problem

Tre røde kort, straffespark og vakre scoringer. Kvartfinalen mellom Barcelona og PSG ble akkurat like ellevill som man kunne drømme om.

Siste nytt

  • Ryersons Dortmund til semifinalen: Snudde ellevill kamp på tre minutter

    Julian Ryerson startet for Dortmund mot Atlético Madrid da en plass i Mesterligaens semifinaler sto på spill.

    Og det startet så bra for den norske landslagsbacken og lagkameratene. Dortmund var det førende laget gjennom første omgang, og straffet de spanske gjestene ved to anledninger.

    Først da Julian Brandt banket til fra spiss vinkel, og fem minutter senere da Ian Maatsen kopierte tyskeren med en markkryper fra samme sted.

    Kort tid ut i andre omgang reduserte imidlertid Atletico etter et selvmål fra Mats Hummels. Den første kampen i Madrid endte 2–1 til Diego Simeones menn og dermed var lagene likt med 3–3 sammenlagt.

    Atletico presset på for mer midtveis i andre omgang Etter litt klabb og babb i feltet fikk Ángel Correa banket ballen via tverrliggeren og inn, og plutselig var det spanjolene som nærmet seg semifinale.

    Ryerson og co. nektet imidlertid å gi seg, og i løpet av tre magiske minutter klarte de å snu kampen nok en gang. Først stanget Niclas Füllkrug på vakkert vis ballen stolpen inn, så i det 74. minutt hamret Marcel Sabitzer ballen i hjørnet.

    Det ble kampens siste mål. 5–4 sammenlagt til Dortmund som møter PSG i semifinalen.

    – Det er kjempegøy for Norge med Ryerson i en semifinale i Mesterligaen. Det er helt rått at vi har spillere som spiller på det aller høyeste nivået. Det er virkelig noe å være stolt av, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

    Germany Soccer Champions League
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Kronprinsesse Mette-Marit fikk se Norge knuse Storbritannia

    Norge har fått en god start på VM i parahockey på hjemmebane i Skien.

    Tirsdag vant de norske iskrigerne hele 18-0 over Storbritannia med kronprinsesse Mette-Marit på tribunen.

    I mandagens åpningskamp slo Norge til med 25-0 over Frankrike.

    Nå venter Kasakhstan, Sverige og til slutt Tyskland. Målet er å rykke opp til A-VM.

    Kronprinsessen delte ut bestemannspremiene etter kampslutt.

    B-VM-paraHockey-Norge-England-Mette-Marit
    Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK
  • KFUM-tapte etter omdiskutert scoring

    Strømsgodset vant 3-1 borte mot KFUM Oslo i Eliteserien tirsdag kveld.

    I forkant av Herman Stengels 2-0-scoring mente KFUM at de burde fått frispark da Godsets Logi Tómasson hadde en «høy fot» i duellen med KFUM-stopper Momodou Lion Njie, som gikk inn i duellen med hodet.

    – Jeg tør ikke å gå inn ordentlig med hodet når foten hans er såpass høy, men det er tydeligvis lov, sa KFUMs Momodou Lion Njie til TV 2 i pausen.

    KFUM-trener Johannes Moesgaard var ikke like bestemt.

    – Ja, det er høyt spark. Men i pausen sa jeg at han må ofre tennene og ta den i ansiktet, for da blåser dommeren. Hvis ikke får vi ikke noe. Vi kan ikke trekke oss slik som det. Jeg trenger mer hjerte og sjel enn det, sa Moesgaard om situasjonen til TV 2 i pausen.

    Strømsgodset tok ledelsen allerede etter seks minutter. Eirik Ulland Andersen scoret etter et nydelig angrep.

    KFUM styrte det meste av spillet i førsteomgang, men uten å skape de største sjansene.

    I stedet var det Strømsgodset som var effektive. Da Herman Stengel scoret 2-0 målet like før pause.

    Etter pause fikk KFUM reduseringen. Midtbanespiller Simen Hestnes viste frem skuddfoten og klinket ballen i lengste hjørne fra 15-meter. Dermed stod det 2-1.

    Hjemmelaget fortsatte å presse på etter scoringer og skapte flere store muligheter, men nok en gang var det bortelaget som scoret mot spillets gang da Stengel fastslo resultatet til 3-1.

    KFUM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal