Hopp til innhold

Edvald Boasson Hagen tok VM-sølv

NRK.no følger Edvald Boasson Hagen og de andre norske rytterne i dagens fellesstart i sykkel-VM.

Tett i tett av tilskuere følger rytterne opp bratte Cauberg.

Tett i tett av tilskuere følger rytterne opp bratte Cauberg.

Foto: Bas Czerwinski / Reuters

Direkteoppdateringen er nå avsluttet. Les mer om rittet her.

17.01: SØLV TIL EDVALD BOASSON HAGEN! Ingenting å gjøre med Gilbert, men Hagen utklasser konkurrentene i kampen om sølvet.

17.00: Gilbert ser sterk ut, han har en del meter ned til Boasson Hagen, som sitter sammen med to andre ryttere. Belgieren har gullet i lomma nå.

16.59: Gilbert stikker på vei opp Cauberg, men Hagen er med! Han er nummer to over toppen. To kilometer igjen, knallsterkt av nordmannen!

16.58: Nå er vi i gang med Cauberg for siste gang. Nå skal det avgjøres!

16.56: Nordhaug og Boasson Hagen sitter rolig på hjulet til Peter Sagan. Klokt av nordmennene. Dette ser foreløpig lovende ut!

16.53: Spania og Alberto Contador er blant dem som ligger offensivt i front.

16.47: Ti kilometer igjen! Bruddet er hentet for en god stund siden, og det er et samlet felt som nå nærmer seg målgang.

16.46: Alle favorittene henger med. Boonen, Sagan og Gilbert er alle fint plassert i det 48 mann store feltet.

16.44: Hei igjen, på grunn av tekniske problemer fikk vi ikke oppdatert på en stund. Men vi er tilbake i grevens tid! Vi er godt i gang med rittets siste runde. Boasson Hagen og Nordhaug er fint med i det samlede feltet. Gabriel Rasch har dessverre brutt etter å ha blitt hindret av velt.

16.12: Ryder Hesjedal, som vant Giro d'Italia, er blant rytterne som ble hindret av velten. De fremste rytterne har nå drøyt 36 kilometer igjen til mål.

16.02: Velten har redusert hovedfeltet til 57 ryttere. De har et snaut halvminutt opp til 17 mann i brudd, i det vi er inne i rittets tre siste runder.

15.59: Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug ble ikke hindret. Gabriel Rasch var ikke like heldig, og er nå over to minutter bak.

15.57: Velt! Fullt kaos i hovedfeltet da det går en velt i et smalt parti. De norske ser ut til å gå klar av hindringene. Fortsatt litt uklart hvem som har gått i bakken og/eller tapt mye tid på uhellet.

15.53: 52,5 kilometer igjen. Målgang blir trolig noen få minutter etter kl 17.00.

15.52: De britiske Tour de France-heltene, Bradley Wiggins og Chris Froome, har begge brutt. Med Cavendish allerede ute, tyder lite på britisk suksess i VM.

15.49: De norske sitter fortsatt trygt plassert i hovedfeltet, snaut minuttet bak utbryterne.

15.39: Hovedfeltet er nå bare 52 sekunder bak, med litt under fire runder igjen.

15.32: Spanske Alberto Contador er sjefen i utbrytergruppa. Da han gjorde comeback etter dopingutestengelsen sa han at målene i år var Spania Rundt og VM. Spania Rundt vant han tidligere i måneden.

15.28: Tetgruppa består nå av 29 ryttere. De to mest kjente navnene er spanske Alberto Contador og franske Thomas Voeckler. Hverken nordmennene eller de belgiske favorittene er med i tetgruppen.

15.22: Danske Matti Breschel, mannen som tok sølv bak Thor Hushovd i 2010, bryter ved passering fem runder igjen. Han har sølv og bronse fra før, gullet må vente i minst ett år til.

15.16: De to første gruppene er nå sammen, mens hovedfeltet ligger 29 sekunder bak.

14.57: De belgiske hjelperytterne er aktive i teten i hovedfeltet. Belgias to favoritter Tom Boonen og Phillipe Gilbert er begge i feltet.

14.55: Rytterne har nå snaut seks runder igjen. Utbryterne ligger 1.42 foran hovedfeltet.

14.46: Ledergruppa passerte akkurat punktet der det er 100 kilometer igjen til mål. Det betyr antatt målgang noe etter klokken 17.00.

14.38: Verdensmester Mark Cavendish ga seg målpassering. Årets løype ble for tøff, men han gjorde en respektabel jobb som hjelperytter så lenge det varte.

14.32: Forfølgergruppen på ni ryttere er nå 1.49 minutt bak teten, mens hovedfeltet, med Boasson Hagen og Nordhaug, er 2.17 minutter bak.

14.27: De norske sitter fortsatt i hovedfeltet og virker som om de har is i magen.

14.23. Mark Cavendish er hektet av feltet og sykler rolig mot videre. Alt tyder på at han bryter når han runder målpassering neste gang. Dermed har han syklet sitt siste ritt som regjerende verdensmester, i det minste på ett år.

14.20: En gruppe på ni ryttere er nå bare 58 sekunder bak utbryterne.

14.05: Det meldes om at det er i ferd med å blåse opp. Det kan gjøre avslutningen tøff.

14.03: Feltet tar stadig inn på de 11 i teten. Spørsmålet nå er om ryttere vil prøve å støte seg opp i tetgruppen, eller om gruppen blir tatt igjen av et samlet felt.

13.48: Hovedfeltet har tatt inn litt når det er ni runder igjen. Tetgruppa er nå 4.27 minutt foran.

13.36: Favoritten Philippe Gilbert fra Belgia jobber med å komme seg opp til hovedfeltet igjen etter en punktering. Gilbert har ingen hjelperyttere med seg.

13.34: Nær dramatikk i hovedfeltet. En tilskuer holdt en plakat ut foran Mark Cavendish for å vise sin støtte, men plakaten sneiet hodet til den britiske verdensmesteren og holdt på å sende ham i asfalten.

13.17: Tetgruppa passerer mål for første gang. Avstanden til hovedfeltet er 5.17 minutter.

13.13: Rytterne har nå bare noen få kilometer igjen før de kommer til rundbaneløypa på 16,5 kilometer. Den har to harde stigninger, 900 meter lange Bemelberg og deretter 1,5 kilometer Cauberg, og skal sykles ti ganger.

13.00: Spania trekker nå hovedfeltet og Alberto Contador viser seg frem for første gang.

12.47: Tetgruppen øker stadig og er nå 5.39 minutter foran.

12.36: De 11 i teten har nå øket ledelsen til 4.15 minutter.

12.32: Regjerende verdensmester Mark Cavendish trekker hovedfeltet. Britene har ingen med i bruddet. Det kan virke som om britene tror avslutningen blir for tøff for Cavendish og derfor bruker ham som hjelperytter.

12.13: Juniorenes fellesstart er akkurat over. Fridtjof Røinås ble best av de norske på 11. plass. Gullet gikk til Mateh Mohoric fra Slovenia.

12.11: De 11 i teten er: Lastras (Spania), Cataldo (Italia), Duggan (USA), Howes (USA), Coppel (Frankrike), Anacona (Columbia), Mezgec (Slovenia), Isaichev (Russland), Buts (Ukraina), Ferrari (Uruguay), and Smukulis (Latvia).

12.10: Hovedfeltet har tatt seg en lengre tissepause. De 11 i tet har nå en ledelse på tre minutter. Dermed kan det virke som om bruddet har etablert seg.

12.03: Flere ryttere har kommet opp til tetduoen. Nå er det 11 ryttere som ligger 1.24 minutt foran hovedfeltet. De norske har ikke vist seg frem så langt.

11.51: Bruddet til Buts og Smukulis virker seriøst. De to har fått en ledelse på 1.08 minutt.

11.44: Vitaliy Buts fra Ukraina og latviske Gattis Smukulis har fått en luke. De ligger 18 sekunder foran feltet.

11.25. Utbryterne Roy og Lindeman er tatt igjen. Hele feltet er samlet.

11.23: Freire jobber med å ta igjen feltet. Han har tidligere sagt at han legger opp etter sesongen dersom han ikke tar gull i dag.

11.19: Spanske Oscar Freire velter og ender i grøften. Han kommer seg fort på sykkelen, men holdt seg til skulderen. Freire har tre ganger tidligere vunnet VM-gull. Se oversikt nederst i saken.

11.11: Franske Jeremy Roy og nederlandske Bert-Jan Lindeman har gått i brudd og fått en ledelse på 19 sekunder til hovedfeltet.

10.56: Noen forsiktige rykk fra tet i feltet, men ennå har ingen kommet løs. Rytterne er på vei til den første bakken i rittet.

10.49: Regjerende verdensmester Mark Cavendish og Tour de France-vinner Bradley Wiggins fikk lede feltet det første stykket.

10.45: Starten har gått i Maastricht og feltet ligger samlet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Norges VM-lag

De tre rytterne på det norske laget før start søndag.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Før start rapporterer NRKs utsendte om ti grader og surt vært i Maastricht, der starten går.

Rytterne skal ut på en 267 kilometer lang fellesstart i nederlandske Valkenburg.

De første 100 kilometrene går i en vanlig løype, og deretter kommer rytterne frem til en 16,5 kilometer lang rundløype som skal sykles ti ganger.

På hver runde skal rytterne opp to bakker. Første den 900 meter lange Bemelberg og deretter 1,5 kilometer Cauberg.

Tre norske deltakere

Norge stiller med Edvald Boasson Hagen, Lars Petter Nordhaug og Gabriel Rasch på dagens fellesstart.

Taktikken til det norske laget er å ikke gå i brudd de første timene, men å avvente det som skjer. Gabriel «Gabba» Rasch skal være kaptein og disponere laget underveis.

Bronsevinneren fra London-OL, Alexander Kristoff, har valgt å stå over VM fordi løypa ikke passer ham.

Blant favorittene ellers er belgierne Philippe Gilbert og Tom Boonen de heteste navnene.

Siste nytt

 • Valijeva-høringen utsatt til november

  CAS-høringen i dopingsaken til kunstløper Kamila Valijeva ble torsdag satt på pause. Den gjenopptas 9. november.

  Det opplyser Idrettens voldgiftsrett (CAS) i en melding på sitt nettsted.

  Etter at partene hadde lagt fram sine saker i løpet av tre dager, ba voldgiftspanelet om ytterligere dokumentasjon. Partene vil få tid til å fremskaffe dette, og det er berammet to nye høringsdager i Lausanne 9. og 10. november.

  Det vil trolig ytterligere forsinke den endelige avgjørelsen i saken, ettersom dommerne vil ha tid til å fatte sin avgjørelse og skrive begrunnelsen.

  Valijeva avga en positiv dopingprøve i desember 2021. Hun rakk å vinne laggull i Beijing-OL med ROC-laget før den positive prøven ble kjent. Seiersseremoni og fordeling av medaljer i den øvelsen er ennå ikke foretatt.

  Valijeva krever selv at hun ikke skal bli straffet for den positive prøven.

  FILE PHOTO: Figure Skating - Team Event - Women Single Skating - Free Skating
  Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / Reuters
 • Tiller nær seier i Belgia

  Uno-X gjorde en sterk prestasjon i det belgiske endagsrittet Circuit-Franco Belge torsdag.

  Rasmus Fossum Tiller kjempet om seieren, men klarte ikke å angripe Arnaud De Lie de siste meterne før mål.

  Corbin Strong ble nummer tre, mens Tillers lagkamerat Tobias Halland Johannessen tok fjerdeplassen.

  Rittet er et Pro-ritt, nivået under WorldTour.

  Uno-X kjemper i øyeblikket om tredjeplassen blant ProTeamene. Det vil gi automatisk invitasjon til alle endagsrittene på WorldTouren neste sesong.

  Tour de France
  Foto: BENOIT TESSIER / Reuters
 • Hovland starter med stjerneskuddet Åberg i Ryder Cup

  Golfstjernen Viktor Hovland skal gå i par med det svenske stjerneskuddet Ludvig Åberg mot amerikanske Max Homa/Brian Harman i foursome i Ryder Cup.

  De slår ut 07.50 på Marco Simone-banen utenfor Roma som oppgjør nummer to av fire. Det hele starter med Jon Rahm/Tyrrell Hatton mot Scottie Scheffler/Sam Burns.

  Etter at foursome er unnagjort (der spillerne slår annenhver gang på samme ball) blir det fire kamper med fourball. Da har hver spiller sin egen ball.

  Også lørdag er det fire kamper foursome og fire kamper fourball før det hele avsluttes med tolv singlekamper søndag. Laget som først oppnår 14,5 poeng vinner.

  USA er tittelforsvarere etter utklassingsseieren i USA for to år siden. Amerikanerne har derimot ikke klart å vinne på europeisk mark siden 1993.

  (©NTB)

  European Tour - BMW PGA Championship
  Foto: PAUL CHILDS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste