Hopp til innhold

Kronet utrolige uker med Birken-seier: – Gleder meg til sommerferie

I løpet av to uker har hun gått tremila i VM, Vasaloppet, en historisk femmil i Holmenkollen og Birkebeinerrennet. I sistnevnte kunne Astrid Øyre Slind juble for seier.

Andreas Nygaard og Astrid Øyre Slind Birkebeinerrennet 2023

VINNERDUO: Astrid Øyre Slind og Andreas Nygaard.

Foto: Morten Stenberg / NRK

Det har vært noen innholdsrike uker for Slind i det siste. I VM-debuten tok hun bronse på 15 kilometer fellesstart med skibytte og var så med på det norske gullaget på stafetten.

VM ble avsluttet med en tremil for to uker siden. Der ble Slind nummer ti, og rett etter rennet gikk turen nordover til Sverige for å gå Vasaloppet dagen etter. Der startet hun best, men fikk det etter hvert tøft og endte på femteplass.

Forrige helg var femmila i Holmenkollen som sto på programmet, hvor Slind lenge så ut som den sterkeste. Men på oppløpet kom Ragnhild Haga forbi og henviste Slind til andreplass.

Men denne helgen kunne hun juble for seier, etter at hun rett og slett kjørte fra svenske Ida Dahl i utforkjøringene til Lillehammer.

– Jeg hadde vanvittige ski på slutten og jeg utnyttet det maks, sier Slind.

OVERLEGEN: Astrid Øyre Slind fortsatte drømmesesongen med seier i Birkebeinerrennet.

I mål var hun nesten minuttet for Dahl og kunne dermed juble for sin andre seier i det 54 kilometer lange Birkebeinerrennet.

– Jeg kjente fra start at nå begynner det å bli tom tank. Det er to helger til, så en får bare bite tennene sammen og klare det. Og så gleder jeg meg til sommerferien, sier Slind til NRK.

Nå er det to uker til neste langløp, Reistadløpet 1. april, men Slind blir trolig å se på 20-kilometeren i verdenscupavslutningen i Lahti neste helg.

– Den er heldigvis på søndag, så da blir det noen ekstra dager med restitusjon, sier hun med et smil.

Ragde fikk revansje etter Vasaloppet

I Vasaloppet hadde Team Ragde Charge tre av fem løpere i tetgruppa, men de klarte aldri helt å bli enige om hvem de skulle gå for og endte istedenfor opp med å gå litt i veien for hverandre.

Også i Birkebeinerrennet viste det norske laget seg frem og fikk med to løpere i kvartetten som spurtet om seieren. Denne gangen endte det på perfekt vis for laget, med dobbeltseier ved Andreas Nygaard og Johan Hoel.

For Nygaard er det sesongens første seier og den første seieren siden han vant Birken i fjor.

– Det var en bra dag og et hardt skirenn. Det var skikkelig rått og årets første seier, det smaker skikkelig godt, sier Nygaard til NRK.

Inne på oppløpet gjorde han også sitt for å hjelpe lagkameraten til en andreplass, i det som ble en svært jevn kamp om pallplassene – med kun to tideler fra første- til tredjeplass.

– Da jeg på oppløpet så at jeg hadde Johan ved siden av meg og at jeg hadde noen på bakskiene, så ville jeg ikke spurte maks, slik at han bak meg kunne komme foran Johan, sier Nygaard.

Hoel selv sier at han spurtet det han var god for, noe som akkurat holdt til å holde unna foran Runar Skaug Mathisen.

– Jeg må takke Andreas for at han holdt igjen én meter der. For det var ikke mye mer enn 15 centimeter jeg hadde på Runar til slutt, sier Hoel.

Magnus Vesterheim ble nummer fire.

Persson kom i mål til en 14. plass, nesten seks minutter bak Nygaard.

– De tok jo revansje i hvert fall. Det er bare å gratulere. De var sterke hele toget, sier Persson.

Les også: Hang på stjernen i fem timer som 13-åring. Nå advares Alvar (16) av Northug

Anders Aukland på rulleski med Alvar Myhlback.
Anders Aukland på rulleski med Alvar Myhlback.

NRK svarer: «Hvor går grensa for disk?»

I boksen under kan du stille dine spørsmål til ekspertene, som vil bli besvart underveis i sendingen. Jann Post og Torgeir Bjørn vil kommentere sendingen, mens Mårten Skinstad svarer på spørsmål direkte her i denne saken.

Blant spørsmålene som har kommet inn har vi dette:

Rune Aas-Eng: «Gutta skifter spor hele tiden ... Blir jo nesten skøyting! Hvor går grensa for disk?»

Torgeir Bjørn: «Det er et meget godt spørsmål. Jeg synes det har vært meget utydelige regler for det. Iblant så slår man ned og gir gule kort og man mister spurtpoeng og så videre, men det er ingen klar linje i langløp på akkurat det. I noen renn er det ikke et problem, i andre renn så er det betydelig skøyting som faktisk er med på å ødelegge litt. Ikke hittil i dagens Birkebeinerrenn, men i en del Ski Classics-løp tidligere.»

På startlisten i Birkebeinerrennet finner vi blant andre de regjerende mesterne Andreas Nygaard og Astrid Øyre Slind. De to løperne som vant Vasaloppet for to uker siden, Emil Persson og Emilie Fleten, er naturligvis også på plass, sammen med resten av langløpseliten.

Det er også flere av løperne som gikk femmilene i Holmenkollen forrige helg, blant andre overraskelsen Nora Sanness, Andrew Musgrave, Håvard Moseby og Mattis Stenshagen.

Siste nytt

 • Stortalent scoret hattrick – ordnet dansk drømmeåpning i EM-jakten

  Rasmus Højlund (20) scoret alle målene for Danmark da Finland ble slått 3–1 på hjemmebane i EM-kvalifiseringen torsdag. Det skjedde i hans tredje landskamp.

  Atalanta-spissen sendte danskene i ledelsen i Parken etter 21 minutter, men Oliver Antman utlignet for finnene ti minutter etter pause. Åtte minutter før slutt scoret Højlund sitt andre mål, og på overtid fullbyrdet han hattricket.

  Det var hans første landslagsmål siden debuten i september i fjor. Da ble det to innhopp mot Kroatia og Frankrike i nasjonsligaen. Torsdag fikk han tillit fra start og takket for det med tre nettkjenninger.

  Højlund har gått gradene raskt i det danske landslagssystemet. Han rakk bare å spille tre kamper for U21-laget før debuten for A-laget. 20-åringen gjorde unna sine første oppgjør for U21- og A-landslaget med tre måneders mellomrom.

  Han har scoret sju mål på 23 kamper for Atalanta i Serie A denne sesongen.

  Danmark møter Kasakhstan borte i neste runde av EM-kvalifiseringen. Nord-Irland, Slovenia og San Marino er også en del av puljen.

  (©NTB)

  Rasmus Højlund
  Foto: LISELOTTE SABROE / AFP
 • Ronaldo med verdensrekord og måldobbel for Portugal

  Cristiano Ronaldos Portugal lekte seg til 4-0-seier over Liechtenstein i EM-kvalifiseringen torsdag kveld.

  Ronaldo, som scoret to av kampens mål ble fotballhistoriens mestspillende landslagsspiller med sin 197. opptreden for hjemlandet.

  João Cancelo sendte Portugal i ledelsen etter kun åtte minutter med et lavt skudd via to spillere.

  Bernardo doblet ledelsen like etter pausen, før Ronaldo klinket til med to raske mål med drøye ti minutters mellomrom.

  Torsdagens oppgjør var tidligere Belgia-sjef Roberto Martínez' første som trener for det portugisiske landslaget.

  cristiano ronaldo
  Foto: Armando Franca / AP
 • England brøt forbannelsen mot Italia – Kane ble historisk

  For første gang siden 2012 vant England over Italia.

  Italienerne åpnet best på hjemmebane, men England fikk maks ut av et hjørnespark fra Bukayo Saka etter 12 minutter. Harry Kane var først på ballen, men skøyt på sisteskansen. Ballen spratt videre til Declan Rice som sendte England i ledelsen.

  Italia bar preg av et rotete forsvar i store deler av kampen, og Giovanni Di Lorenzo ble synderen med hands innenfor 16-meteren like før pause.

  Kaptein Kane fikk en gylden mulighet til å doble ledelsen med straffespark, og det gjorde Tottenham-spissen som satte rekord med sin 54. landslagsscoring. Han passerte med det Wayne Rooneys målrekord for England.

  Få minutter senere fikk Jack Grealish en gigantisk mulighet til å sette 3–0 etter en strålende assist fra Kane. Men på magisk vis gikk ballen utenfor mål.

  Etter hvilen hadde italienerne funnet ny giv.

  Med drøye ti minutter spilt av andre omgang fant Lorenzo Pellegrini debutant Mateo Retegui som satte ballen sikkert i nettveggen.

  Luce Shaw pådro seg to gule kort på to minutter. England måtte dermed spille de siste ti ordinære spilleminuttene med ti mann.

  Et desperat Italia mestret likevel ikke å utligne mot engelskmennene som gikk seirende ut 2-1.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste