Hopp til innhold

Derfor skaper Russland hodebry for WADA

Dette er de viktigste punktene i konflikten mellom det internasjonale antidopingbyrået Wada og Russland.

Wada og Russland

DOPING: Det russiske antidopingbyrået Rusada har vært utestengt av Wada siden 2015.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Hva skjer ved gjeninnsetting av Russland som Wada-medlem?

Det er ikke sikkert at konsekvensene blir merkbare, iallfall ikke med det samme. De fleste særforbundene har ikke utestengt Russland, slik at russiske utøvere har deltatt internasjonalt på vanlig måte også siden Rusada-utestengelsen.

IOC tok Russland inn i varmen igjen rett etter at Pyeongchang-OL var slutt.

IAAF skal diskutere Russlands status på nytt i desember, altså i god tid før neste sesong begynner.

Les også: Helleland etter WADAs avgjørelse: – En mørk dag for antidopingarbeidet

Derfor er dette en sak nå

Compliance Review Committee (CRC), som er en komité under Wada, har anbefalt at Wada på sitt styremøte 20. september tar inn igjen Russlands antidopingkomite (Rusada). Landet ble utestengt i 2015 etter avsløringene om omfattende og statlig styrt doping.

CRC-anbefalingen er møtt med kritikk fra flere hold.

CRC mener imidlertid at de har fått gode nok løfter fra Russland om at Wada vil få fullt innsyn i rapporter og prøver fra dopinglaboratoriet i Moskva, samt en innrømmelse av statlig styrt doping, slik som McLaren-rapporten avslørte.

Dette har hele tiden vært de to viktigste kravene fra Wada.

De viktigste Wada-kravene

Et av kravene for at Russland skal tas inn i varmen igjen, er at de anerkjenner McLaren-rapporten, rapporten som avslørte at russiske utøvere hadde deltatt i et statlig dopingprogram.

Det kravet har i ettertid blitt endret av Wada til at Russland skal anerkjenne rapporten til Schmid-kommisjonen.

Schmid-rapporten, som kom etterpå, konkluderte med å utestenge russerne fra vinter-OL i Pyeongchang, men mente at Russland kunne delta under nøytralt flagg.

I Schmid-rapporten står det ikke direkte at statlig styrt doping har funnet sted. Den legger i stedet ansvaret over på navngitte enkeltpersoner i det russiske systemet.

Rapporten er også noe mindre kritisk enn det Mc-Laren-rapporten er.

Saken fortsetter videre under bildet

FILE PHOTO: A sign is on display outside the office of Russian Anti-Doping Agency (RUSADA) in Moscow

Ifølge nettstedet Insidethegames er Russland gjeninnsatt med ni stemmer for, to mot og et styremedlem som avsto fra å stemme.

Foto: Maxim Shemetov / Reuters

Hva sier Russland?

Russland har hele tiden benektet at statsstyrt doping har funnet sted, men har likevel valgt å anerkjenne IOCs behandling av Schmid-rapporten, selv om de aldri har sagt at de godtar selve innholdet i den.

Sportsminister Pavel Kolobkov har også lovet full tilgang til Moskva-laboratoriet. Men først etter at Russland er tatt opp som fullverdig medlem i Wada igjen.

Bakgrunn: Forklaringene som felte Russland-toppene

Dette er aktørene

Wada (Verdens antidopingorganisasjon) skal samordne kampen mot doping i idretten. Fra starten i 1999 var den finansiert av IOC, men senere har medlemslandene finansiert 50 prosent av midlene. Britiske Craig Reedie er president. Linda Hofstad Helleland er visepresident, og vil stille som presidentkandidat ved valget neste år.

CRC er Wadas kontrollkomité, og har ansvaret for å se til at medlemslandene følger opp Wadas regelverk.

IOC er den internasjonale olympiske komité, som er suveren i avgjørelser om hvem som skal få delta i OL – uavhengig av hva andre organisasjoner bestemmer seg for. Under vinter-OL i Pyeongchang utestengte IOC Russland som nasjon, men lot mange av de russiske utøverne delta som uavhengige utøvere.

Rusada er den russiske antidopingorganisasjonen.

Den ble suspendert av Wada i november 2015 etter en Wada-rapport om omfattende russisk dopingjuks. Rapporten kom etter at en tysk tv-dokumentar hadde avslørt jukset.

Vitaly Mutko

Tidligere sportsminister Vitaly Mutko er utestengt fra alle fremtidige OL.

Foto: Sergei Karpukhin / AFP

Hva har skjedd tidligere?

Russland – eller mer presist det russiske antidopingbyrået Rusada – ble stengt ute fra Wada på grunn av påstander og dokumentasjon av statlig styrt russisk doping over flere år, i alle fall siden 2011.

Ikke minst under OL i Sotsji i 2014, der det skal ha foregått storstilt operasjon der dopingprøver av russiske utøvere ble byttet ut med reine prøver.

Dette arbeidet skal ha blitt ledet av Grigorij Rodtsjenkov.

Men i 2015 flyktet han fra Russland til USA, der han bor på hemmelig adresse. Han har under FBI-beskyttelse forklart hvordan jukset foregikk, og mye av rapportene som er kommet seinere, er bygd på Rodtsjenkovs forklaringer.

IOC overlot til de internasjonale særforbundene å avgjøre hvem som skulle få delta i Rio-OL i 2016. Dermed ble det stor forskjell på hvor mange russere som fikk delta i de ulike idrettene.

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har i prinsippet utestengt Russland siden 2015. Bare de som har blitt regelmessig testet av uavhengige kontrollører, har fått delta i mesterskap, og da som nøytrale utøvere.

Også det internasjonale para-idrettsforbundet har utestengt Russland på grunn av dopingbeskyldningene. Resultatet var at landet ikke fikk delta i Paralympics verken i Rio i 2016 eller Pyeongchang i vinter.

Tidligere sportsminister Vitaly Mutko er utestengt fra alle fremtidige OL av IOC. Mutko var minister under Sotsji-OL.

Siste nytt

 • Hauger-rival får fullføre sesongen tross rasistisk uttalelse

  Jüri Vips (21) er kastet ut av Red Bulls juniorprogram etter å ha uttalt seg rasistisk, men kjører likevel videre for Hitech-laget i Formel 2.

  Det opplyser Hitech-sjef Oliver Oakes i en uttalelse onsdag. Avgjørelsen ble kjent dagen etter at Red Bull kuttet samarbeidet med estlenderen.

  – Vi har diskutert dette nøye. Å la han få fullføre sesongen med Hitech, gir ham en mulighet til å vise hva slags person han er. Jeg har gjort det klart at det er helt uakseptabelt å bruke slikt språk, men jeg velger å gi ham en sjanse til å gjøre opp for seg, sier Oakes.

  Vips ble 22. juni suspendert for å ha uttalt seg rasistisk under en strømmesending mens han spilte TV-spill.

  Formel 2 reagerer på at Hitech lar Vips få fortsette. I en pressemelding påpeker ledelsen at avgjørelsen er «overraskende» og «ikke en vi ville ha tatt». (NTB)

  JURI VIPS
  Foto: Sebastian Rozendaal/DPPI/LiveMedia/Shutterstock / Shutterstock editorial
 • Ny rytter ut av Tour de France etter koronasmitte

  Israel-Premier Tech-rytter Omer Goldstein er kategorisert som nærkontakt til en koronasmittet. Han går dermed glipp av årets Tour de France.

  Det bekrefter laget selv på Twitter. Israeleren blir erstattet av canadiske Guillaume Boivin.

  Daryl Impey regnes også som nærkontakt til den smittede, og laget vil innen kort tid ta stilling til om sørafrikaneren likevel kan stille til start fredag.

 • Jøsendal fra start mot Danmark

  Landslagssjef Martin Sjögren gjør noen endringer i forsvar i den viktige EM-generalprøven mot Danmark onsdag kveld. Inn fra start kommer Rosenborg-spiller Anna Jøsendal. Hun tar ventreback-posisjonen, mens Julie Blakstad flyttes over på høyreback.

  – Det er fordi våre to tiltenkte høyrebacker er skadet. Synne Skinnes Hansen prøvde vi der sist, men nå ønsker vi å prøve Anna, fordi hun har vært god og unnagjort debuten hvor hun var veldig nervøs, sier Sjögren til NRK.

  Både Tuva Hansen og Anja Sønstevold står over mot Danmark på grunn av skader. Det samme gjør Celin Bizet Ildhusøy. Sjögren opplyser om at alle tre ligger an til å være skadefri til EM starter.

  Resten av laget er likt som mot New Zealand. Dermed blir Norges startoppstilling slik:

  Guro Pettersen - Anna Jøsendal, Maria Thorisdottir, Maren Mjelde - Guro Reiten, Frida Maanum, Ingrid Syrstad Engen, Amalie Eikeland - Caroline Graham Hansen - Ada Hegerberg

  Football, International friendly, Norway - New Zealand. Anna Jøsendal.
  Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste