NRK Meny
Normal

NRK sender ikke omstridt dopingdokumentar

NRK vil ikke sende SVT-dokumentaren «Skidåkarnas hemliga blodvärden» der det rettes dopingmistanker mot utøvere med høye blodverdier.

Langrenn

«Skidåkarnas hemliga blodvärden» ble sendt på SVT onsdag kveld. NRK har valgt å ikke sende dokumentaren.

Foto: SVT

Anders Aukland

Anders Aukland er den eneste norske som navngis i dokumentaren.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Som en helhetsvurdering er det redaksjonelle valg som vi ikke er komfortable med. Det dreier seg først og fremst om identifisering, og til dels også hvordan de har jobbet med tilsvar, sier Lars A. Kristiansen, programredaktør for dokumentar- og samfunnsavdelingen i NRK.

I «Uppdrag Granskning», som ble sendt på SVT onsdag kveld, ble det vist frem tall og blodverdier fra det internasjonale langrennsmiljøet i et omfang som aldri tidligere har vært fremme.

Norske Anders Aukland er blant utøverne som blir navngitt av kanalen ettersom han har stått på en liste FIS hadde over løpere med mistenkelige blodverdier.

Identifisering og tilsvar

NRK har i en periode vurdert om dokumentaren, som har fått navnet «Skidåkarnas hemliga blodvärden», skal vises på kanalen, men dagen etter at den ble sendt på svensk-tv, ble det bestemt at dokumentaren droppes.

Dette til tross for at kjernebeskyldningene i «Skidåkarnas hemliga blodvärden» allerede er vist på tv, radio og nett i andre flater i NRK. Per Arne Kalbakk, nyhetsdirektør i NRK, begrunner valget slik:

– Vi tok kontakt med Anders Aukland på tirsdag, og han var selv veldig opptatt av å fortelle sin versjon og tilbakevise påstandene om mistenkelige blodverdier. Da mente vi det var riktig å referere både påstander og svar som en del av nyhetsdekningen vår. Samtidig mener NRK at håndteringen av identifisering og tilsvar i selve dokumentaren ikke har gjort oss trygge på at det er riktig å sende den i sin helhet, og vi lar derfor være å gjøre det, sier Kalbakk.

– Kommer man til å behandle dokumentaren i andre programmer – for eksempel «Debatten»?

Per Arne Kalbakk

Per Arne Kalbakk, nyhetsdirektør i NRK.

Foto: Ekroll, Anne Liv / NRK

– Debatten om doping er viktig, og det framkommer mye interessant om blodverdier generelt i tallene SVT presenterer. Vi vil derfor jobbe videre med dette på både nyhets- og debattplass, men i «Debatten» på NRK1 i kveld har vi prioritert den dramatiske situasjonen i Ukraina, svarer han.

Skyter av arbeidet

Mange utøvere har reagert etter at SVT startet arbeidet med dokumentaren. Marit Bjørgen har blant annet sagt til NRK.no at hun synes det er rart at de svenske journalistene har fått tak i blodverdiene til utøverne.

– Det er skremmende. Selv har jeg aldri fått utlevert mine blodverdier fra 2000-tallet av FIS og IOC, sa hun.

Lars A. Kristiansen gir honnør til SVT for arbeidet de har gjort med dokumentaren, selv om NRK velger å ikke vise den.

– Vi synes det er gjort mye godt arbeid av SVT, som vil komme dopingdebatten til gode. De har gravd frem mye god dokumentasjon, som vi også bruker mye nyhetsplass på, sier Kristiansen.

Skaperne av dokumentaren er de samme som for ett år siden sto bak «Blodracet», som også ble sendt på samme kanal. Også da valgte NRK å ikke sende dokumentaren.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM feltritt: Sprangridning
EM feltritt: Sprangridning
EM feltritt: Sprangridning
Friidrett: Diamond League fra Birmingham
Friidrett: Diamond League
Friidrett: Diamond League
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Radiosporten følger den 20.runden av Eliteserien
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten