NRK og TV 2 sikret nye rettigheter – skal vise fotball-EM til 2028

ULLEVAAL STADION (NRK): Mandag ble det klart at NRK og TV 2 sammen kjøper rettighetene til fotball-EM for menn i 2024 og 2028. Avtalen ble skrevet under i ettermiddag.

Thor Gjermund Eriksen og Olav T. Sandnes

MEGET FORNØYDE: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og TV 2-sjef Olav T. Sandnes er glad for å fortsettes samarbeidet om store fotballmesterskap.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

I tillegg har TV 2 kjøpt rettighetene til å vise EM-kvaliken og UEFA Nations League fra 2022 til 2028.

– Det er en stor dag for både NRK og TV 2, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og TV 2-sjef Olav T. Sandnes.

– Både NRK og TV 2 har en klar ambisjon om å formidle idrettsøyeblikkene som samler Norge, slik de store mesterskapene gjør. Dette er en avtale som sikrer det norske folk tilgang til topp internasjonal fotball på de to største allmennkringkasterne i Norge, utdyper de to toppsjefene.

– En del av oppgaven vår

NRK og TV2 har allerede rettighetene til EM i fotball for herrer i 2021 og EM i fotball for kvinner i England i 2022, samt fotball VM-for herrer i Qatar i 2022.

– Det er en knalltøff konkurranse om de mest attraktive sportsrettighetene, og da er det ekstra gledelig å få en slik avtale i havn. Denne avtalen sikrer at NRK fortsatt kan samle og engasjere publikum rundt de største fotball-mesterskapene i mange år fremover, sier Thor Gjermund Eriksen.

– Hvor viktig er det for NRK å få en sånn rettighet?

– Det er en del av oppgaven vår å kunne samle folk. Det står i oppdraget vårt at vi skal kunne tilby store begivenheter. Og vi vet at det er ikke alle som er interessert i fotball hele tiden, men vi vet at når det blir VM og EM er nesten alle er interessert i det.

EIUf1v4Ltqg

FOTBALL TIL FOLKET:Hvis Erling Braut Haaland og Norge kvalifiserer seg til et av de tre neste europamesterskapene, blir kampene å se på NRK og TV2.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Han håper naturligvis at Norge blir en del av disse mesterskapene.

– Vi har stor på at det norske laget kan utvikle seg og kjempe om å både være med og gjøre det veldig bra i disse turneringene, sier kringkastningssjefen.

– Treffer alle

– Fotball treffer alle, ikke minst de unge, og vi gleder oss til å fortelle de gode historiene i årene fremover, forhåpentligvis med det norske landslaget som del av det hele, sier NRKs sportsredaktør i NRK Egil Sundvor.

– Med den konkurransen vi nå opplever i rettighetsmarkedet, så er det enormt tilfredstillende å ha klart å sikre oss disse attraktive EM-rettighetene, sier rettighetssjef i NRK, Runar Østmo.

TV 2 har i tillegg andre fotballrettigheter som inkluderer UEFA Champions League til 2024, La Liga til 2026, Premier League til 2022, og UEFA Europa League til 2021.

EM 2024 spilles i Tyskland 14. juni til 14. juli. 24 nasjoner deltar.

Det er ikke avgjort hvor EM 2028 spilles, men mesterskapet skal etter planen spilles i juni og juli. 24 nasjoner deltar.

Sportsnyheter

VM-kvalifisering i fotball for damer: Norge - Armenia

Landslagsdebutanten åpnet målfesten: – Jeg tenkte «åh, hva gjør jeg her?»

ULLEVAAL (NRK): I sin aller første kamp for det norske landslaget åpnet Guro Bergsvand (27) ballet for det som ble en målrik affære for det norske landslaget.

Siste nytt

 • Dette er Beijings OL-slagord

  «Saman for ei delt framtid» blir mottoet til vinter-OL i Beijing neste år. Det vart lansert i den kinesiske hovudstaden fredag.

  Ifølgje den lokale organisasjonskomiteen vart frasen vald frå eit utval på 79 forslag frå det mest kjende universitetet i Kina.

  – Ikkje berre omfamnar det konseptet om å dele, men det speglar òg situasjonen i verda med ein global pandemi og ambisjonar alle land har om å komme saman for ei betre framtid, seier seremonidirektør Chen Ning.

  Opningsseremonien blir 4. februar. Beijing blir første vertsbyen som arrangerer leikane både sommar og vinter. I 2008 hadde den kinesiske hovudstaden ansvaret for sommar-OL.

  Motto for Beijing-OL
  Foto: Tingshu Wang / Reuters
 • Meir rulleski for Northug

  Petter Northug held fram med å gå på rulleski på svenske vegar. Søndag stiller han til start på det ni mil lange rennet i Värmland.

  I slutten av august hamna Northug på 42.-plass i Alliansloppet i Trollhättan. Då gjorde han unna 48 kilometer, og rennet vart vunne av heimehåpet Max Novak.

  Søndag prøver Northug seg på nytt i Värmland. Det melder det svenske nyheitsbyrået TT.

  Førre månad gjekk Northug òg to andre rulleskirenn. Han gjorde comeback i ein lagkonkurranse i Blink-festivalen 8. august, og snautt to veker seinare kom han på 65.-plass i ein konkurranse i Toppidrettsveka. Novak dominerte begge gonger.

  Northug la opp som langrennsløpar i 2018.

  Medietreff Langrenn Menn Elite Sprint & Allround
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Brettforbundet: Markering aktuelt

  Ola Keul i Brettforbundet seier det er aktuelt å markere menneskerettssituasjonen i Kina i Beijing-OL. IOC godtek ikkje det i konkurranse og seremoniar.

  Den siste tida har skipresident Erik Røste og idrettspresident Berit Kjøll teke avstand frå menneskerettsbrota i arrangørlandet Kina. Vinterleikane er 140 dagar unna.

  Torsdag presenterte norsk idrett et nytt strategidokument som skal veilede hele norsk idrett i internasjonale spørsmål, blant annet om menneskerettigheter.

  Det var forslaget frå Brettforbundet på tinget tidlegare i år som førte fram til dokumentet. Presidenten i forbundet, Ola Keul, seier til NTB at ein kan få sjå utøvarar markere seg, ikkje berre sportsleg, i Kina.

  – Det er aktuelt. Landslaget har for eksempel møtt Amnesty for å få informasjon om menneskerettssituasjonen i Kina og moglege markeringar. Vi trur mest på krafta i felles markeringar på tvers av idrettar og vil samarbeide med andre, skriv Keul i ein e-post.

  OL i Beijing
  Foto: Nicolas Asfouri / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal