NRK nektet visum for å dekke skøyte-EM

NRKs korrespondent i Russland, Morten Jentoft, skulle dekke EM på skøyter i Minsk, men får ikke innreisetillatelse av myndighetene.

Njåtun

TIL EM: Ida Njåtun skal gå for Norge, men NRK får ikke være til stede.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Morten Jentoft/ulykke i Moskva

NRKs korrespondent i Russland, Morten Jentoft.

Foto: NRK/Radiostasjonen Moskvas Ekko

Etter planen skulle Jentoft reise til den hviterussiske hovestaden på torsdag for å lage reportasjer fra europamesterskapet i allround skøyter 9. og 10. januar. Men korrespondenten har ikke blitt innvilget visum.

NRK får dermed ikke dekket mesterskapet redaksjonelt, selv om kanalen har kjøpt senderettigheter til arrangementet.

NRK har i flere uker forsøkt å få en begrunnelse, med har ikke fått noe svar til tross for henvendelser gjennom flere instanser.

Jentoft: – Har alltid holdt meg til reglene

– Jeg har lett med lys og lykte for å finne ut hva som kan være årsaken. Men jeg kan ikke skjønne hvorfor de nekter meg visum, sier Jentoft.

Han har vært i Hviterussland fire ganger tidligere og laget flere reportasjer fra landet som er blitt kalt Europas siste diktatur.

– Jeg har alltid holdt meg til reglene og hatt papirene i orden, sier han.

Jentoft fikk senest innvilget visum til landet i høst, men hadde ikke anledning til å reise.

– Vi er midt i julefeiringen, og det er vanskelig å få hente inn informasjon fra andre offentlige strukturer, sier pressetalsmann i det hviterussiske utenriksdepartementet, Dmitry Mironchik, til VG.

Ifølge avisa mener pressetalsmannen at avslaget må ha kommet fra «andre strukturer» enn utenriksdepartementet.

– Vi gjør alt for å få klarhet i dette, sier han.

– Uakseptabelt

Rune Haug, sportsdredaktør i NRK

REAGERER: sportsredaktør i NRK, Rune Haug.

Foto: NRK

Sportsredaktør i NRK, Rune Haug, er svært overrasket over visumnekten.

– Vi har i det lengste håpet at dette er en misforståelse, men det ser ikke slik ut. Det er selvsagt helt uakseptabelt at hviterussiske myndigheter nekter NRKs journalist innreise for å dekke EM på skøyter, sier Haug.

Det er Det internasjonale skøyteforbundet som har valgt å tildele EM på skøyter til Hviterussland, men jeg vil tro at dersom dette står seg, vil Hviterussland slite med å få tildelt store idrettsbegivenheter i framtiden, sier sportsredaktøren.

NRKs sendinger fra EM går likevel som planlagt. Løpene blir kommentert fra Oslo.

Siste nytt

 • Mikkelsen leder sin klasse

  Andreas Mikkelsen leder WRC2-klassen klart etter fredagens etappe i Rally Monte-Carlo. Totalt er Elfyn Evans i ledelsen, men Sébastien Ogier kjører fortest.

  Mikkelsen er på 7.-plass i sin Skoda Fabia, men han er klart best av deltakerne i WRC2-klassen.

  – Jeg nyter dette. Jeg har en god luke nå, og det gir en god følelse, for vi føler ikke at vi presser særlig hardt. Jeg synes bilen er fantastisk under disse forholdene, sa Mikkelsen ifølge WRCs nettsted etter fullført dagsetappe.

  Oliver Solberg, som konkurrerer på svensk lisens, er på 13.-plass totalt etter fredagens kjøring.

  Rallyet fortsetter lørdag og avsluttes søndag.

  Andreas Mikkelsen
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Bare nesten for Island

  Seier til Island over Frankrike i hovedrunden i VM ville gi Norge hjelp, og oppgjøret ble av den spennende sorten. Lagene fulgte hverandre tett hele veien, og til pause ledet franskmennene med to. Island slo tilbake i andre omgang, men helt på tampen mistet de overtaket. Da vant Frankrike 28-26 og er med det oppe på åtte poeng i gruppa i Egypt.

  – Jeg er av den tro at det franske laget vil spille bra nok til å slå Portugal på søndag, men jeg er litt skeptisk nå, sier NRKs ekspert Håvard Tvedten.

  For Norge må først slå Algerie, og er avhengig av fransk poeng mot Portugal, eller at portugiserne vinner med sju mål eller mer for å nå kvartfinalen.

  w5rr7HxYzFE
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / Reuters
 • V-cupseier til Saltvik Pedersen

  Paraalpinisten Jesper Saltvik Pedersen vant fredagens slalåmrenn i verdenscupen i Veysonnaz i Sveits, etter tre 2.-plasser på rad i storslalåm.

  – Det er veldig digg å være i gang med seier. Jeg har hatt noen 2.-plasser, og det er herlig å være tilbake på toppen, sa Pedersen.

  – Den første omgangen var litt rotete, men jeg ledet med noen hundredeler. I finaleomgangen gikk det bedre, og jeg økte ledelsen.

  Han seiret 0,26 sekund foran nederlenderen Jeroen Kampschreur, som slo ham i storslalåm både onsdag og torsdag. Tirsdag kjørte Kampschreur ut, men da var det italienske René De Silvestro som henviste Pedersen til 2.-plassen.

  Det skal være slalåmrenn også lørdag.

  Jesper Saltvik Pedersen
  Foto: Thomas Brun / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal