NRK Meny
Normal

NRK nektet visum for å dekke skøyte-EM

NRKs korrespondent i Russland, Morten Jentoft, skulle dekke EM på skøyter i Minsk, men får ikke innreisetillatelse av myndighetene.

Njåtun

TIL EM: Ida Njåtun skal gå for Norge, men NRK får ikke være til stede.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Morten Jentoft/ulykke i Moskva

NRKs korrespondent i Russland, Morten Jentoft.

Foto: NRK/Radiostasjonen Moskvas Ekko

Etter planen skulle Jentoft reise til den hviterussiske hovestaden på torsdag for å lage reportasjer fra europamesterskapet i allround skøyter 9. og 10. januar. Men korrespondenten har ikke blitt innvilget visum.

NRK får dermed ikke dekket mesterskapet redaksjonelt, selv om kanalen har kjøpt senderettigheter til arrangementet.

NRK har i flere uker forsøkt å få en begrunnelse, med har ikke fått noe svar til tross for henvendelser gjennom flere instanser.

Jentoft: – Har alltid holdt meg til reglene

– Jeg har lett med lys og lykte for å finne ut hva som kan være årsaken. Men jeg kan ikke skjønne hvorfor de nekter meg visum, sier Jentoft.

Han har vært i Hviterussland fire ganger tidligere og laget flere reportasjer fra landet som er blitt kalt Europas siste diktatur.

– Jeg har alltid holdt meg til reglene og hatt papirene i orden, sier han.

Jentoft fikk senest innvilget visum til landet i høst, men hadde ikke anledning til å reise.

– Vi er midt i julefeiringen, og det er vanskelig å få hente inn informasjon fra andre offentlige strukturer, sier pressetalsmann i det hviterussiske utenriksdepartementet, Dmitry Mironchik, til VG.

Ifølge avisa mener pressetalsmannen at avslaget må ha kommet fra «andre strukturer» enn utenriksdepartementet.

– Vi gjør alt for å få klarhet i dette, sier han.

– Uakseptabelt

Rune Haug, sportsdredaktør i NRK

REAGERER: sportsredaktør i NRK, Rune Haug.

Foto: NRK

Sportsredaktør i NRK, Rune Haug, er svært overrasket over visumnekten.

– Vi har i det lengste håpet at dette er en misforståelse, men det ser ikke slik ut. Det er selvsagt helt uakseptabelt at hviterussiske myndigheter nekter NRKs journalist innreise for å dekke EM på skøyter, sier Haug.

Det er Det internasjonale skøyteforbundet som har valgt å tildele EM på skøyter til Hviterussland, men jeg vil tro at dersom dette står seg, vil Hviterussland slite med å få tildelt store idrettsbegivenheter i framtiden, sier sportsredaktøren.

NRKs sendinger fra EM går likevel som planlagt. Løpene blir kommentert fra Oslo.

Siste nytt

 • Gerrard kan bli Rangers-manager

  Tidligere Liverpool-kaptein Steven Gerrard kan være på vei mot sin første managerjobb. Han er ifølge britiske medier blant de mest aktuelle kandidatene til å overta Rangers.

  SOCCER-ENGLAND-LIV-WLV/
  Foto: Phil Noble / Reuters
 • Magnus Carlsen slo Topalov

  Magnus Carlsen beseiret Veselin Topalov for første gang på seks år og avløste bulgareren som leder av storturneringen Shamkir Chess i Aserbajdsjan, melder NTB. Det var den norske verdensmesterens annen seier i turneringen. De fem øvrige partiene har endt med remis, og totalt er Carlsen nå ubeseiret i sine 30 siste partier.

 • Bayern uten Boateng mot Real Madrid

  Bayern München må klare seg uten midtstopperkjempen Jerome Boateng i semifinalereturen i mesterligaen mot Real Madrid, melder NTB. Boateng pådro seg en lårskade i den første kampen som ble spilt onsdag kveld.

  FBL-EUR-C1-BAYERN MUNICH-REAL MADRID
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal