NRK-kilder: Forbundet presset Klæbo om økonomiske følger av sponsornekt

LILLEHAMMER (NRK): Johannes Høsflot Klæbo har snudd og vil likevel bruke logoen fra en av forbundets sponsorer under den kommende verdenscupen på Lillehammer. Det skjer ikke uten press og dramatisk spill i kulissene.

7-bvVAluNrw

ORDKNAPP: Johannes Høsflot Klæbo, her rett før pressekonferansen på et hotell på Lillehammer.

Foto: Geir Olsen / NTB

Det var nemlig en svært preget Klæbo som torsdag møtte til pressekonferanse på utøverhotellet på Lillehammer.

Det som skal være en jubelhelg med verdenscup på hjemmebane har i stedet blitt noe helt annet for Norges store stjerne på herresiden.

25-åringen ville ikke kommentere 17 spørsmål knyttet til konflikten med ledelsen i Skiforbundet.

Han uttalte at han var lei.

– Jeg synes Johannes var veldig tydelig i sitt kroppsspråk og i sine uttalelser. Han virker misfornøyd, umotivert og preget, vurderer NRK-ekspert Fredrik Aukland.

Nektet å fronte samarbeid

Det hele startet etter at Adresseavisen mandag fortalte at Klæbo nektet å gå med forbundets nye sponsor, nemlig Viaplay, på konkurransedressen.

k_RDiL0-h8g

MED OG UTEN LOGO: Johannes Høsflot Klæbo og Erik Valnes, her under verdenscupsprinten i Ruka sist helg. En har ifølge Norges Skiforbund rett logobekledning. Den andre ikke.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Viaplay er eid av NENT-gruppen og har rettighetene til verdenscupen i langrenn. For Klæbo var det et spørsmål om verdier. Han ville ikke fronte et samarbeid det gikk an å stille spørsmål rundt uavhengigheten og troverdigheten ved.

I dette tilfellet når Viaplay skulle dekke ham og landslaget journalistisk, samtidig som de hadde investert i lagene gjennom en kommersiell avtale. Han varslet samtidig at han kom til å fortsette å nekte å bruke logoen.

– Bjervig har vært fremme med pisken

Men torsdag morgen kom pressemeldingen fra Norges Skiforbund og langrennssjef Espen Bjervig om at Klæbo hadde snudd. Partene var fortsatt uenige, men skistjernen aksepterte at han måtte føye seg etter reglene.

xt5OOi16yr8

VILLE IKKE KOMMENTERE: Johannes Høsflot Klæbo.

Foto: Geir Olsen / NTB

Hva skjedde i dagene fra saken ble kjent tidligere i uken og frem til pressemeldingen?

– Det virker som Bjervig har vært framme med pisken, sa Emil Iversen om situasjonen.

Etter det NRK forstår var «deadline» for å finne en løsning onsdag kveld, før ski-profilene torsdag skulle møte til pressekonferanse før verdenscupen fortsetter på Lillehammer til helgen.

Formidlet økonomiske konsekvenser

Under pressekonferansen gjentok langrennssjef Espen Bjervig at de var enige om å være uenige, at partene hele tiden var opptatt av å se løsninger underveis i prosessen og nå var klare for å se fremover. Men spillet i kulissene har vært mer dramatisk.

Ingen i ski-ledelsen ønsker å kommentere noen detaljer, men ifølge kilder ble det mest dramatiske skrittet mot skistjernen diskutert tidlig i ski-ledelsen. Nemlig å gi ham startnekt i konkurransene på Lillehammer.

Så langt gikk det aldri, ettersom en slik avgjørelse må bli tatt opp på skistyrenivå.

Men det ble videre sjekket om Klæbo hadde brutt klausuler i landslagsavtalen og gjort en vurdering av om det utløste krav om erstatning eller annen mulig sanksjon, som å begrense sportslig støtte.

Med andre ord om hvordan Klæbo eventuelt måtte stå dels til ansvar for at avtalen med Viaplay eventuelt ikke ville bli overholdt og de økonomiske konsekvensene av det. Ifølge kilder er det også blitt formidlet til skistjernen og slik NRK forstår det blitt opplevd som et press.

05HYAnjhnes

LANGRENNSSJEF: Espen Bjervig.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Hypotetisk spørsmål

Det er umulig å si hvor mye de siste dagene har påvirket Klæbo. Han ville altså ikke si noe om hvordan han har opplevd dem. Det eneste han ville si på pressekonferansen om sitt eget humør, var at det lå på en treer på en skala opp til ti.

Langrennssjef Espen Bjervig ville heller ikke kommentere noe rundt hva ski-ledelsen har foretatt seg i saken og heller ikke hva slags kommunikasjon han har hatt med Klæbo utover at de har diskutert løsninger.

Han sier til NRK at «det er et hypotetisk spørsmål» om hvorvidt Klæbo hadde fått en straff dersom han fortsatte å nekte å bruke Viaplay-logoen.

– Men varslet dere at en slik handling kunne medføre sanksjoner?

– Johannes, faren hans og jeg har hatt dialog rundt uenigheten rundt avtalen og så respekterer vi at vi har forskjellige synspunkter rundt kompleksiteten det er i en kommersiell avtale med et mediehus.

– Han har sagt at dette er et verdispørsmål, kunne dere straffet ham for å ikke ønske å bruke logoen?

– Det er et hypotetisk spørsmål. Norges Skiforbund er en organisasjon som er rigget for å drive med skiaktivitet og drift av topp og bredde. Vi er ikke rigget for, eller har et system for, hvordan man skal reagere på en overtredelse.

Pappa og manager, Haakon Klæbo, sier til NRK at saken nå er et tilbakelagt kapittel og ønsker ikke å kommentere saken.

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt kommenterer saken her:

Siste nytt

 • Djokovic får ikke spille Australian Open

  Den føderale domstolen i Australia opprettholder avgjørelsen om å kansellere den uvaksinerte tennisspillerens visum til Australia. Det melder flere nyhetsbyråer. Australian Open starter i morgen, og serberen får dermed ikke delta.

  Novak Djokovic var søndag i et rettsmøte og argumenterte for at immigrasjonsminister Alex Hawkes avgjørelse om å tilbakekalle visumet hans må kjennes ugyldig. Like før klokken 5 søndag morgen norsk tid var rettsmøtet over.

  Tennisstjernen ble stoppet ved ankomst til Australia for nesten to uker siden. Dagen etter ble serberens visum annullert. Nå opprettholdes denne avgjørelsen.

 • Spansk cupkamp stoppet etter skandalescener

  Den spanske cupkampen i fotball mellom byrivalene Betis og Sevilla ble stoppet etter at en gjenstand kastet fra tribunen traff gjestenes Joan Jordán i hodet.

  Den avlange gjenstanden traff Jordán mens Betis holdt på å feire Nabil Fekirs utligning direkte på hjørnespark i det 39. minutt. Noen minutter tidligere hadde Papu Gómez scoret for Sevilla.

  Jordán, som er midtbaneanker i Sevilla-laget, falt om og holdt seg til hodet. Han ble hjulpet på beina og støttet ut av banen. Rett etter ga dommeren beskjed om at begge lag skulle gå i garderoben.

  Det er uklart om kampen vil bli satt i gang igjen.

  Sevilla-derbyet er kjent som Spanias heteste byderby, og det har vært stygge scener også tidligere. I 2007 fikk Sevilla-trener Juande Ramos en flaske i hodet, kastet av en Betis-tilhenger.

  Fekir slo an tonen for lørdagens oppgjør da han sekunder etter avspark stemplet Gómez på foten. (NTB)

 • Salah-mål ga Egypt håp

  Mohamed Salah ble matchvinner da Egypt slet seg til 1-0-seier over Guinea-Bissau i afrikamesterskapet lørdag. Dermed lever håpet om suksess.

  Egypt hadde tre avslutninger i målstengene, men Salahs volley ved lengste stolpe i det 69. minutt ble eneste scoring.

  Guinea-Bissau raste da Mama Baldes kjempetreff i det 82. minutt ble annullert etter at de VAR-ansvarlige fant at scoreren brukte ulovlige midler mot Omar Kamal i forspillet. Egypt-keeper Mohamed El Shenawy måtte i aksjon på overtid for å stoppe et godt skudd fra Moreto Cassama.

  Egypt tapte 0-1 for Nigeria i sin første kamp i sluttspillet, men trenger nå bare uavgjort mot Sudan onsdag for å være garantert plass i åttedelsfinalen.

  – Det var en veldig vanskelig kamp, og vi var litt heldige med annulleringen, sa Salah etter kampen.

  Nigeria er allerede videre i turneringen etter sin 3-1-seier over Sudan. (NTB)

  Mohamed Salah for Egypt
  Foto: DANIEL BELOUMOU OLOMO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal