Hopp til innhold

NRK-kilder: Forbundet presset Klæbo om økonomiske følger av sponsornekt

LILLEHAMMER (NRK): Johannes Høsflot Klæbo har snudd og vil likevel bruke logoen fra en av forbundets sponsorer under den kommende verdenscupen på Lillehammer. Det skjer ikke uten press og dramatisk spill i kulissene.

7-bvVAluNrw

ORDKNAPP: Johannes Høsflot Klæbo, her rett før pressekonferansen på et hotell på Lillehammer.

Foto: Geir Olsen / NTB

Det var nemlig en svært preget Klæbo som torsdag møtte til pressekonferanse på utøverhotellet på Lillehammer.

Det som skal være en jubelhelg med verdenscup på hjemmebane har i stedet blitt noe helt annet for Norges store stjerne på herresiden.

25-åringen ville ikke kommentere 17 spørsmål knyttet til konflikten med ledelsen i Skiforbundet.

Han uttalte at han var lei.

– Jeg synes Johannes var veldig tydelig i sitt kroppsspråk og i sine uttalelser. Han virker misfornøyd, umotivert og preget, vurderer NRK-ekspert Fredrik Aukland.

Nektet å fronte samarbeid

Det hele startet etter at Adresseavisen mandag fortalte at Klæbo nektet å gå med forbundets nye sponsor, nemlig Viaplay, på konkurransedressen.

k_RDiL0-h8g

MED OG UTEN LOGO: Johannes Høsflot Klæbo og Erik Valnes, her under verdenscupsprinten i Ruka sist helg. En har ifølge Norges Skiforbund rett logobekledning. Den andre ikke.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Viaplay er eid av NENT-gruppen og har rettighetene til verdenscupen i langrenn. For Klæbo var det et spørsmål om verdier. Han ville ikke fronte et samarbeid det gikk an å stille spørsmål rundt uavhengigheten og troverdigheten ved.

I dette tilfellet når Viaplay skulle dekke ham og landslaget journalistisk, samtidig som de hadde investert i lagene gjennom en kommersiell avtale. Han varslet samtidig at han kom til å fortsette å nekte å bruke logoen.

– Bjervig har vært fremme med pisken

Men torsdag morgen kom pressemeldingen fra Norges Skiforbund og langrennssjef Espen Bjervig om at Klæbo hadde snudd. Partene var fortsatt uenige, men skistjernen aksepterte at han måtte føye seg etter reglene.

xt5OOi16yr8

VILLE IKKE KOMMENTERE: Johannes Høsflot Klæbo.

Foto: Geir Olsen / NTB

Hva skjedde i dagene fra saken ble kjent tidligere i uken og frem til pressemeldingen?

– Det virker som Bjervig har vært framme med pisken, sa Emil Iversen om situasjonen.

Etter det NRK forstår var «deadline» for å finne en løsning onsdag kveld, før ski-profilene torsdag skulle møte til pressekonferanse før verdenscupen fortsetter på Lillehammer til helgen.

Formidlet økonomiske konsekvenser

Under pressekonferansen gjentok langrennssjef Espen Bjervig at de var enige om å være uenige, at partene hele tiden var opptatt av å se løsninger underveis i prosessen og nå var klare for å se fremover. Men spillet i kulissene har vært mer dramatisk.

Ingen i ski-ledelsen ønsker å kommentere noen detaljer, men ifølge kilder ble det mest dramatiske skrittet mot skistjernen diskutert tidlig i ski-ledelsen. Nemlig å gi ham startnekt i konkurransene på Lillehammer.

Så langt gikk det aldri, ettersom en slik avgjørelse må bli tatt opp på skistyrenivå.

Men det ble videre sjekket om Klæbo hadde brutt klausuler i landslagsavtalen og gjort en vurdering av om det utløste krav om erstatning eller annen mulig sanksjon, som å begrense sportslig støtte.

Med andre ord om hvordan Klæbo eventuelt måtte stå dels til ansvar for at avtalen med Viaplay eventuelt ikke ville bli overholdt og de økonomiske konsekvensene av det. Ifølge kilder er det også blitt formidlet til skistjernen og slik NRK forstår det blitt opplevd som et press.

05HYAnjhnes

LANGRENNSSJEF: Espen Bjervig.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Hypotetisk spørsmål

Det er umulig å si hvor mye de siste dagene har påvirket Klæbo. Han ville altså ikke si noe om hvordan han har opplevd dem. Det eneste han ville si på pressekonferansen om sitt eget humør, var at det lå på en treer på en skala opp til ti.

Langrennssjef Espen Bjervig ville heller ikke kommentere noe rundt hva ski-ledelsen har foretatt seg i saken og heller ikke hva slags kommunikasjon han har hatt med Klæbo utover at de har diskutert løsninger.

Han sier til NRK at «det er et hypotetisk spørsmål» om hvorvidt Klæbo hadde fått en straff dersom han fortsatte å nekte å bruke Viaplay-logoen.

– Men varslet dere at en slik handling kunne medføre sanksjoner?

– Johannes, faren hans og jeg har hatt dialog rundt uenigheten rundt avtalen og så respekterer vi at vi har forskjellige synspunkter rundt kompleksiteten det er i en kommersiell avtale med et mediehus.

– Han har sagt at dette er et verdispørsmål, kunne dere straffet ham for å ikke ønske å bruke logoen?

– Det er et hypotetisk spørsmål. Norges Skiforbund er en organisasjon som er rigget for å drive med skiaktivitet og drift av topp og bredde. Vi er ikke rigget for, eller har et system for, hvordan man skal reagere på en overtredelse.

Pappa og manager, Haakon Klæbo, sier til NRK at saken nå er et tilbakelagt kapittel og ønsker ikke å kommentere saken.

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt kommenterer saken her:

Siste nytt

  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Tenåring pågrepet etter terrormelding mot Paris-OL – ville dø som en martyr

    En 16 år gammel gutt har blitt arrestert i Frankrike etter at han skal ha planlagt en terrordåd under OL i Paris.

    Tenåringen skal ha fremmet et budskap i sosiale medier om at han ved hjelp av et selvmordsbelte ønsket å dø som en martyr under de olympiske lekene i Frankrike denne sommeren. Gutten skal ha truet med å sprenge seg selv i luften.

    16-åringen ble arrestert tirsdag som følge av terrormeldingen, ifølge AFP. Deretter skal det ha blitt iverksatt etterforskning av saken.

    Under en ransaking av foreldrenes hjem ble det oppdaget håndskrevne papirer der tenåringen hadde lovet troskap til den islamske staten, har en politikilde sagt til AFP. Den samme kilden har informert om at tenåringen skal ha innrømmet å ha planlagt en terrorhandling ved hjelp av pistol eller selvmordsbelte.

    Arbeidet med å fastslå tenåringens eksakte intensjoner pågår fortsatt. Frankrikes sikkerhetstjeneste (DGSI) gjennomfører en etterforskning.

    Frankrike er vertskap for de olympiske lekene i Paris fra 26. juli til 11. august. I mars hevet regjeringen beredskapsnivået til det høyeste nivået.

    (©NTB)

    BFo3Dgwqg8I
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal