Hopp til innhold

NRK erfarer: OL-mester Krüger vrakes fra VM-laget

MERÅKER/OSLO (NRK): I fjor vant Simen Hegstad Krüger (25) gull på tremila med skibytte i OL i Pyeongchang. I år er han ikke inne på VM-laget på distansen.

Klæbo

PÅ PALLEN I TOUR DE SKI: Johannes Høsflot Klæbo vant årets tour, mens Simen Hegstad Krüger smiler for tredjeplass.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det erfarer NRK onsdag. Utøverne skal ifølge NRKs opplysninger ha fått beskjed tidligere denne uken, kort tid etter NM i Meråker.

Uttaket har naturligvis blitt en stor «snakkis» i landslagsmiljøet siden.

Fem mann kjempet om fire plasser – og landslagsledelsen har etter det NRK erfarer landet ned på at Johannes Høsflot Klæbo, Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe og Emil Iversen er inne på laget.

Derme er altså Simen Hegstad Krüger ute av laget.

– Vraker en reell gullkandidat

Det til tross for at han viste form med en andreplass på 15 km fristil i Ulricehamn i det siste verdenscuprennet før uttaket.

– Det er egentlig helt umulig å ta det valget. Man kan like godt trekke lodd blant de fem, og hvis det nå er sånn at olympiamesteren er ute, så ble det han som fikk taperloddet, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

– Uansett hvem man vraker av de fem, så vraker man en reell gullkandidat, konstaterer han.

– To usikkerhetsmomenter

Bjørns ekspertkollega Fredrik Aukland synes også det er vanskelig å sette ut en av de fem utøverne, men påpeker at dersom man ser på uttakskriteriene, så «kan man forsvare at Krüger ikke er på laget».

Aukland

NRK-EKSPERT: Fredrik Aukland, her avbildet under årets utgave av Tour de Ski.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Men det betyr at man får et lag som er avhengig av at Klæbo er i form, sier han, og svarer deretter at de største usikkerhetsmomentene i laget som er tatt ut, er Iversen og Klæbo, fordi de mest sannsynlig kommer til å gå flest distanser i det kommende mesterskapet.

– Dersom de skal gå fem distanser, er det ikke gitt at de er i superform denne dagen. Ser man på helheten, er det litt usikkerhetsmoment ved de som skal gå flest distanser, sier Aukland.

Mener Klæbo må få bygge form

Om Krüger hadde vært inne på laget, hadde det trolig gått på bekostning av Johannes Høsflot Klæbo. Klæbo klarte ikke å henge med i OL-tremila i fjor, og klarte noe mer overraskende heller ikke å henge med i NM-tremila lørdag.

Torgeir Bjørn vil likevel ikke kritisere landslagsledelsen for å ha Klæbo på laget.

– Da han valgte å gå Tour de Ski helt til ende, med den belastningen det medfører, må man ta hensyn til at han får den treningsperioden han trenger for å bygge opp en ny formtopp til VM, helst en formtopp som er enda høyere, sier Bjørn.

Johannes Høsflot Klæbo vant altså Tour de Ski og leder også verdenscupen sammenlagt.

Før helgen: – Kjedelig

Krüger har ikke besvart NRKs henvendelser onsdag, men i et intervju etter 30 kilometeren med skibytte, der han ble nummer fire bak nettopp Iversen, Røthe og Sundby, svarte han følgende på hvordan det ville føles for ham, som regjerende olympisk mester, å bli vraket.

Tremil

RENNET SOM AVGJORDE? Emil Iversen (foran til venstre) drar på Sjur Røthe (bak), Martin Johnsrud Sundby (foran til høyre) og Simen Hegstad Krüger (bak høyre) under 30 kilometeren i NM lørdag. I den rekkefølgen ble også resultatlisten til slutt.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Sånn har det blitt. Det er såpass mange som går fort her i Norge og i år er det veldig mange som har levert knallsterkt i verdenscupen. Da er vi i den situasjonen at det er så godt kvalifiserte løpere, at en som er kandidat til å ta gull på en topp dag, ikke får gå, sa han.

Krüger la deretter til «at det er kjedelig, men at det er sånn det er», før han understreket at en vraking er noe man er innstilt og forberedt på.

Da NRK også spurte om han følte han var ute av laget etter fjerdeplassen i NM, svarte 25-åringen slik:

– Nei, jeg føler ikke jeg er ute. Men jeg vet ikke om jeg føler jeg er inne heller. Vi må vente til det laget kommer ut. Jeg vet at de som tar ut laget klør seg i hodet og synes det er en fryktelig vanskelig jobb. Uansett hvordan det blir så er det i alle fall en løper som er godt kvalifisert som ikke får gå. Det er kjipt uansett hvem det blir.

«Ingen kommentar»

Onsdag ettermiddag fikk NRK tak i allroundtrener Eirik Myhr Nossum. Konfrontert med NRKs opplysninger, svarer han følgende i en SMS:

– Vi offentliggjør uttaket på mediedagen på Sjusjøen tirsdag. Utover at jeg har fem stykker som forbereder seg til å gå duathlon i VM, har jeg ingen kommentar, sier han.

Resten av landslagsledelsen har ikke besvart NRKs henvendelser. Flere av utøverne ønsker ikke å si noe om uttaket til konkurransen som er VMs aller første distanserenn, mens enkelte andre løpere og Klæbos pappa og manager, Haakon, har ikke vært tilgjengelig.

Regjerende olympisk mester

VM åpner med sprint den 21. februar, mens 30 kilometeren med skibytte går to dager senere, nemlig lørdag 23. februar.

At Krüger vrakes må regnes som svært oppsiktsvekkende. 25-åringen fra Lyn Ski vant tremila i OL i 2018.

Krüger

TOK OL-GULL: Simen Hegstad Krüger, her fra medaljeseremonien etter 30 kilometeren med skibytte under OL i Pyeongchang i fjor.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Han startet dét rennet med å falle og brekke staven, men hentet seg opp i tet igjen. Deretter leverte han en avslutning det luktet svidd av. Og så vant han nærmest sensasjonelt på den aller største scenen for langrennsløperne.

– Stor utfordring

– Krüger tok to gull og ett sølv i OL i fjor, nå er det plutselig usikkert om han får gå noe som helst annet enn femmila i VM, hva tror du det betyr mentalt for Krüger å få en sånn beskjed rett før mesterskapet?

– Det er helt klart nedslående for Krüger, som har vist ekstremt gode resultater tidligere, og kunne vært med og kjempe om gull på denne distansen. Nå reiser han til et mesterskap og vet at han kanskje bare får gå én distanse. Stafetten er også usikker, han er avhengig av at andre utøvere blir syke, det er en stor utfordring for Simen, sier Aukland.

I år har ikke Krüger vært blant de beste norske på distanse, men blant Norges aller beste fristilsløpere.

Han åpnet med å bli nummer 11 på den 15 kilometer klassiske intervallstarten i Ruka. Deretter nummer åtte på samme distanse i fristil på Lillehammer.

Krüger ble så nummer syv på tremila i skøyting intervallstart på Beitostølen i desember og fulgte opp med et sterkt skøyterenn i intervallstart i Toblach, hvor han ble nummer to på andre dag av Tour de Ski. I touren ble han til slutt nummer tre etter en fantastisk bakkeklatring opp Alpe Cermis den siste etappen.

Etter Tour de Ski ble Krüger nummer to i skøyterennet i Ulricehamn. Under NM i Meråker, da tremilslaget virkelig skulle avgjøres, ble han imidlertid bare nummer fire – og nå er han ute av det laget til VM.

PS: Allerede tirsdag skal Krüger ifølge Norges Skiforbund møte pressen igjen i forbindelse med landslagets mediedag på Sjusjøen under en såkalt precamp før VM.

Siste nytt

  • Slind vraker landslaget igjen: – Jeg har ikke lyst til å skuffe noen

    Astrid Øyre Slind takker nei til landslagsplass. Hun har signert ny kontrakt med langløpslaget Aker Dæhlie.

    – Jeg har bestemt meg for å bli på Team Aker Dæhlie. Jeg turte ikke å bytte. Rent sportslig vet jeg at dette har fungert ganske bra, og da er det risikabelt å bytte i en VM-sesong, sier Slind til NRK.

    – De har sluttet å tvinge folk inn på lag, og skjønner at jeg står i det som er trygt, sier Slind.

    Langrennssirkuset er på vei inn i en VM-sesong som krones med mesterskap på hjemmebane i Trondheim. Slind sier forbundet forsøkte å overtale henne, men i påsken ga hun beskjed om at hun takker nei.

    Slind forteller at hun likevel har slitt mye med avgjørelsen, og det faktum at hun har stått utenfor resten av landslaget.

    – Jeg synes det har blitt for mye alvor og negativt rundt et valg som bare er artig. Det er idrett og underholdning. Jeg tror det kan fungere godt for begge lag, istedenfor at man skal ha dårlig samvittighet og skyld for å ikke backe. Det har blitt så mye rundt det som jeg synes har vært tungt.

    – Har du tenkt mye på det?

    – Det har jeg tenkt ganske mye på. Sikkert altfor mye. Jeg har jo ikke lyst til å skuffe noen eller sette noen i et dårlig lys. Jeg har bare lyst til å gå fort på ski. Det har ikke vært så enkelt, sier Slind og slår fast:

    – Det er godt å ha tatt et valg. Det føles som jeg har tatt det riktige valget for meg.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Svensk tennisprofil gjør helomvending – varsler comeback etter dopingutestengelse

    Den svenske tennisspilleren Mikael Ymer la opp etter at han ble utestengt i 18 måneder for brudd på dopingreglene i juli i fjor. Nå åpner han for comeback.

    – Jeg har bestemt meg for å legge opp som profesjonell tennisspiller. Takk alle sammen for fantastiske minner! For en reise det har vært! Jeg ønsker alle mine gamle kollegaer lykke til videre, skrev han på X i slutten av august 2023.

    Ymer ble måneden før utestengt i 18 måneder for å ha misset tre dopingtester i løpet av ett år. Da var han rangert som verdens 51. beste tennisspiller på herresiden.

    Ymer mente selv at utestengelsen var urettferdig og forklarte at han aldri har brukt eller vært mistenkt for å bruke et ulovlig middel.

    Nå kan det imidlertid se ut til at svensken skal gjøre comeback på tennisbanen.

    – Pensjonisttilværelsen var kjedelig, sees om åtte måneder, skriver han på X.

    Det var Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne som landet på 18 måneders utestengelse av svensken. (NTB)

    Britain Wimbledon Tennis
    Foto: Kin Cheung / AP
  • Tre norske skyttere i finalen i OL-kvalfiseringen i Rio

    Jon-Hermann Hegg, Synnøve Berg og Jeanette Hegg Duestad skal skyte finale på 10 meter luftrifle i OL-kvalifiseringen i Rio de Janeiro.

    Jon-Hermann Hegg ble først finaleklar etter 3.-plass i kvalifiseringen med 632,0 poeng. Hegg har kvoteplass fra tidligere og kjemper ikke om dette i finalen.

    Synnøve Berg er en av bare fire finalister som kan ta en kvoteplass i finalen for kvinne. Jeanette Hegg Duestad har fra tidligere, det samme gjelder franske Oceane Müller, mens Iran har fylt opp kvoten med to plasser så derfor er deres to finalister er heller ikke med i kampen om flere kvoteplasser.

    Jeanette Hegg Duestad best av alle i kvalifiseringen med 633,6 poeng. Synnøve Berg ble overraskende nummer fire med 631,3 poeng etter å ha ledet etter at ett av to lag hadde skutt. Pernille Nor-Woll gjorde også en god konkurranse og ble nummer 19 av de 102 deltakerne med 628,5 poeng.

    Det er to kvoteplasser til OL i Paris som deles ut etter finalen. Berg skal kjempe med Manon Herbulot fra Frankrike, Marlene Pribitzer fra Østerrike og Eszter Mezaros fra Ungarn om plassene. (NTB)

    Sommer-OL i Tokyo 2021
    Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal