Hopp til innhold

NRK-eksperter hudfletter IBU etter sjokkscener: – Det er livsfarlig

Regelverket til Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) sier klart og tydelig at våpenet skiskytterne bruker aldri skal rettes mot noen. Men regelverket brytes stadig vekk, og bildene på standplass under søndagens blandede stafett rystet både konkurrenter og NRKs eksperter.

Thierry Langer
Foto: NRK

Den belgiske skiskytteren Thierry Langer, som gikk andre etappe, hadde nemlig ingen god dag på jobben. Først falt han i sporet etter å ha gått på en løypemarkør, og landet så rett på ryggen. Det gikk ikke bare utover staven han brakk, men også våpenet som han landet på.

Da han ankom standplass for sin stående skyting, brøt han alle former for regelverk når det gjelder våpensikkerhet. Bare se på disse bildene:

Ristet på hodet

– Nei, nei, nei. I all verden..

Det var den umiddelbare reaksjonen til Johannes Dale da NRK viste ham videoen over.

– Jeg tenker det er ille nok at du retter løpet mot hodet, det er noe av det verste man gjør og noe man absolutt ikke gjør som skiskytter. Det er ikke bra å se. Det er førstepunkt i læreboka for en skiskytter at man skal behandle våpenet med respekt, sier han, og legger til:

– Det er fy-fy.

Belgia fikk for øvrig ingen straff fra IBU etter denne situasjonen. Det bekreftet Borut Nunar, renndirektør i IBU, overfor NRK.

– Det er noen utøvere som har problemer med håndteringen av våpen, og det er noe vi jobber kontinuerlig med. Det vil alltid være noen som opererer på grensen. Men reglene er enkle og regelverket godt nok, sier han, og erkjenner at hendelsen med Langer ikke kan beskrives som «pen».

Hovedpersonen selv, Thierry Langer, mener selv at det var trygt, samtidig som han hadde forståelse for at det ikke nødvendigvis så veldig bra ut.

– Det er ikke noe å prøve på hjemme. Det var trygt der og da fordi jeg tok ut magasinet først, men det kan sende «farlige signaler». Man skal nok ikke holde på sånn med riflen sin, sier Langer til NRK, som selv mener at regelverket fungerer bra og at sikkerheten er god.

Selv om dette var ganske unike bilder, er ikke selve situasjonen unik. NRKs eksperter og reportere har nemlig gjentatte ganger merket seg regelbruddene på våpensikkerhet.

Nå har de sett seg lei.

– Det er en ukultur i IBU med tanke på våpensikkerhet. Standplassfunksjonærer sanksjonerer ikke utøvere som gjennomfører farlige våpendriller. Det vi så nå er en konsekvens av dette for det er ingen kultur for å ta opp våpensikkerhet oftere, sier skiskytterekspert Harri Luchsinger.

– Dette er et tiltagende problem. Det er flere og flere skiskyttere som gjør det, og det er ikke bra. Men det kommer av at de som har ansvar ikke følger med og bare lar ting passere. Det er livsfarlig, sier Ola Lunde.

Her er Simon Eders våpen rettet mot funksjonærene bak standplass:

Simon Eder
Foto: NRK

Skal diskes

De to NRK-ekspertene har ved gjentatte anledninger den siste tiden sett det som bare kan beskrives som løssluppen våpenhåndtering på standplass.

NRKs reportere har gått gjennom flere renn og funnet flere bilder som viser tydelige brudd på Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) sitt regelverk.

I kategorien «Konkurranseregler», paragraf 8.5.1 i IBU sitt regelverk, står det:

«Å gjøre bevegelser med riflen som kan sette andre eller våpenbæreren i fare, eller som kan oppfattes som farlig av andre, er forbudt. Til enhver tid er utøvere ansvarlige for handlingene de selv eller riflen gjør.»

Brudd på disse reglene skal resultere i diskvalifikasjon, står det videre i IBU-regelverket.

En av en dem som har brutt regelverket på standplass er den tyske skiskytteren Justus Strelow. NRK snakket med ham etter søndagens parstafett i Pokljuka og viste ham bildene fra serien hans:

Justus Strelow
Foto: NRK

Da hadde han ikke blitt gjort oppmerksom på at børsen pekte mot andre mennesker.

– Takk for at du viser meg dette. Det kan åpenbart være farlig. Jeg har vanligvis hånden på toppen av riflen så det ikke skjer, men jeg tror jeg mistet grepet og våpenet svingte rundt. Hvis funksjonærene ser det og er strenge kan det få konsekvenser, så takk for at du påpeker det, sier han til NRKs reporter.

Han sier videre at han ikke kan huske at noen har blitt sanksjonert for det tidligere. Det får Ola Lunde til å stusse, all den tid regelbruddene skjer med jevne mellomrom.

– Det er folk og dommere her og et klart regelverk. Dette er jo grunnen til at de sender dommere rundt og har renndirektører som skal følge opp sånne ting. Nå må de frem i skoa og gjøre jobben sin, sier Lunde.

I fjor ble franske Emilien Jacquelins våpenhåndtering kalt «en dødssynd» av NRKs kommentatorer:

– Har ikke fokus på det

Harri Luchsinger, som tidligere har jobbet i Norges Skiskytterforbund, sier at han ser brudd på dette regelverket altfor ofte, og at IBU ikke har tatt tak på samme måte som Norge gjorde.

– For noen år siden tok vi tak i det i Norgescupen. Da disket vi utøvere som pekte børsen i feil retning. Da var det snakk om fra et par til fem utøvere per renn. Etter to-tre år med dette forsvant de farlige drillene i Norgescupen. Det viser at sanksjonering fungerer, sier han, og legger til:

– I verdenscupen er det veldig mange farlige driller. IBU har ikke fokus på det og jeg mener de burde gjøre mer. Det er en grunn til at lovverket er som det er. Våpensikkerheten er viktig, og det handler om å minimere risikoen for at noe galt kan skje.

Vegar Rolfsrud, bredde- og rekrutteringssjef i Norges Skiskytterforbund (NSSF) understreker overfor NRK at de har stort fokus på det i Norge.

– Vi har egne sikkerhetsregler når det gjelder våpen, og har jevnlig gjennomgang av de reglene. Og vi starter med det fra 9-10-årsalderen, sier han.

I NSSFs konkurranseregler, paragraf 8.5.4, står det følgende om våpenbehandling:

«Våpenet skal alltid peke mot skivene eller oppover.»

Videre står det under paragraf 11.3.4 at å bryte sikkerhetsreglene skal resultere i diskvalifikasjon. Akkurat som i IBUs regelverk.

Under søndagens parstafett pekte italienske Didier Bionaz børsen rett mot svenske Jesper Nelin på standplass. Også det bryter på regelverket og skal resultere i straff.

Italia-Sverige
Foto: NRK

På spørsmål om regelbruddene i verdenscupen, sier Rolfsrud:

– Det er viktig med tanke på å være gode forbilder også. Det er heltene og forbildene som er på TV-en, så det er bedre for oss om alle er på samme linje.

NRK har fremlagt kritikken og bildene av utøvere som bryter regelverket til IBU. Forbundet sier de følger godt med, og i en uttalelse skriver de:

– Sikkerheten til alle som deltar på våre arrangement, spesielt ved skytebanen, er noe av det viktigste for IBU. Skyteregler, bruk av børsen og det å håndheve reglene følges opp og diskuteres av IBU og den tekniske komiteen, og er regelmessig et tema på våre evalueringsmøter. IBU har ikke mottatt noen klager når det gjelder skytereglene, ei heller henvendelser eller ønsker om å endre på reglene. IBU vektlegger i stor grad håndteringen av rifler for både junior- og barneutøvere.

Les også Nytt system refses og konkurrentene gir opp: – Det blir for dumt

JTB

Siste nytt

  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters
  • Vålerenga utlignet NM-finalen mot Storhamar – hat trick fra Karterud

    Jørgen Karterud ble nøkkelmann med tre mål da Vålerenga snudde til 5-2-seier over Storhamar i den andre finalekampen i NM-sluttspillet i ishockey.

    – Det er helt magisk. Man går rundt med frysninger hele matchen egentlig. Nei, det er helt magisk, spesielt som Vålerenga-gutt, sier Karterud til TV 2.

    Onsdagens resultat på et fullsatt Jordal betyr at det står 1-1 sammenlagt i en serie som spilles i best av sju oppgjør.

    Storhamar tok ledelsen ved Marcus Bryhnisveen etter drøyt ti minutter, men 70 sekunder senere var lagene like langt etter Karteruds første scoring for kvelden.

    Karteruds andre mål sendte Vålerenga i føringen etter halvspilt midtperiode, og Alex Dostie økte til 3-1 kun 38 sekunder senere.

    På benken tok Storhamar-trener Petter Thoresen grep umiddelbart. I timeouten skjelte han ut spillerne sine, og i pausen avslørte kaptein Patrick Thoresen at faren med rette hadde stemplet dem som «jævlig diva» og «ræva».

    – Dette var dårlig, enkelt og greit. Det ser ut som vi er veldig høye på oss selv og er ekstremt fornøyde med kampen vi gjorde sist, sa Storhamar-veteranen til TV 2 før sluttperioden.

    Dostie la på til 4-1 kort tid etter den siste pausen, mens Tommy Hjelm tente et lite Storhamar-håp med en kjapp redusering.

    Nærmere kom ikke gjestene, og i stedet fullførte Karterud hat tricket i sluttsekundene.

    Den første finalekampen vant Storhamar 5-1. Lagene møtes igjen på Hamar fredag.

    Storhamar tok sist NM-pokalen i 2018, mens Vålerenga tok klubbens siste av 26 i 2009. (NTB)

    Jørgen Karterud jubler for mål i 2. NM-finale mot Storhamar
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Heggebø reddet Brann mot HamKam

    Brann var på vei mot nok en frustrerende hjemmekamp, men ti minutter før slutt dukket Aune Heggebø opp og sørget for 1–0-seier over HamKam.

    Etter at sesongens første hjemmekamp for Brann endte med 0–2-tap for Fredrikstad, var bergenserne på vei mot nok en målløs kamp på Brann Stadion.

    Det ville i så fall vært første gang siden høsten 2019 at Brann ikke scoret på to strake hjemmekamper i Eliteserien.

    Da tok angrepsduoen til Bergens Stolthet ansvar, og sørget omsider for jubel blant de drøyt 14.000 på tribunen.

    Bård Finne klarte på mesterlig vis å tråkle seg gjennom på venstresiden i HamKam-feltet, før han fant Heggebø foran mål. 22-åringen bredsidet kontant inn matchvinnermålet.

    Etter fire kamper av eliteseriesesongen har Brann syv poeng, mens HamKam har ett.

    Aune Heggebø jubler for 1-0-scoring mot HamKam i Eliteserien.
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal