Hopp til innhold

NRK-ekspert: – Tror spillerne er dritt lei Hegerberg-spørsmål

Norge er i et VM-sluttspill – og det uten sin aller beste spiss. Likevel ble Ada Hegerberg (23), som har takket nei til landslagsspill, et tema etter bragden mot Nederland.

Nederland - Norge under EM fotball kvinner. (0-1)

EM-STJERNE: Ada Hegerberg (foran) og landslagstrener Martin Sjögren (bak), her fra en trening under mesterskapet i Nederland i fjor sommer.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Jeg tror spillerne er dritt lei Hegerberg-spørsmålene. Dette dras opp hver gang overfor dem som faktisk er der og har gjort gode eller dårlige prestasjoner. De vil naturlig nok ha fokus på de som ønsker å være med, sier NRK-ekspert Morten Morisbak Skjønsberg, etter at VG onsdag skrev at hverken kaptein Maren Mjelde eller landslagssjef Martin Sjögren ville svare på spørsmål om de ønsket Ada Hegerberg med til VM neste år.

– De har klart dette på egenhånd, vil konsentrere seg om de som har gjort gode prestasjoner og de som ønsker å være med, utdyper han.

Sjokkmeldingen

Det er et drøyt år siden konflikten mellom Norges Fotballforbund (NFF) og Ada Hegerberg slo ned som en bombe i fotballmiljøet. Hegerberg takket nei til videre landslagsspill i slutten av august 2017 etter et svært skuffende EM for Norge. Grunnen var manglende motivasjon. Hun rettet i samme øyeblikk en rekke kritiske bemerkninger i retning av Norges Fotballforbund.

Årsakene var manglende kommunikasjon og dialog, samt erfaringene på landslagene hun hadde vært en del av i lang tid. Siden har det ikke vært noen utvikling i saken.

Men etter damenes bragd og hvor de kvalifiserte seg rett til Frankrike-EM neste år, mener både Skjønsberg og VG-kommentator Trond Johannessen at situasjonen er snudd - og føler at det er Hegerberg som må be om å få returnere.

- Situasjonen har jo endret seg i form av at de har kommet seg til VM uten henne. Landslagets «standing» er på et annet nivå. Følelsen er at det er Ada Hegerberg selv som bør ta initiativet nå, hvis hun vil tilbake, innleder Johannessen overfor NRK.

Forventer Klaveness-grep

EKSPERT: NRKs fotballekspert Lise Klaveness

TIDLIGERE NRK-EKSPERT - NÅ FOTBALL-TOPP: Lise Klaveness, her på jobb under en NM-runde tidligere i år.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Avtroppende toppfotballsjef, Nils Johan Semb, sendte i våres en SMS til Hegerberg om de skulle gjenoppta samtalene om en mulig landslagsretur for Lyon-stjernen. Hegerberg kvitterte overfor VG med at det ikke var et tema. Siden har det vært stille fra begge parter.

Nå er det store spørsmålet hva Lise Klaveness, påtroppende NFF-elitedirektør som erstatter for nettopp Semb, gjør med situasjonen. Hun har tidligere gitt Hegerberg støtte, blant annet gjennom en NRK-kronikk.

Husker du? Klaveness om konflikten: «Resultatene er tydeligvis ikke viktigst»

- Lise Klaveness vil naturligvis ta tak i denne saken når hun starter. Jeg forventer at noe av det første hun gjør er å prøve å opprette en kontakt, men dette er vanskelig. Ada har vært krystallklar på at VM er uaktuelt. Hva skal endres for at hun skal være fornøyd med å være på landslaget igjen? Og vil de andre spillerne være enige i de endringene? Og hvordan vil de reagere på at hun kommer tilbake? spør Johannessen.

Må akseptere flere feil

Han påpeker det selvfølgelige om 23-åringen, som er nominert til årets spiller av FIFA: Hun kommer til å heve laget sportslig. «Vil tilføre fart, verdensklasse foran mål og skape frykt hos motstanderne», melder han – og sier at det er en stor fordel at hun forstår spillet i store kamper. Det er tross alt det hun ofte gjør.

– Men hun må nok innse at det er verre å score for Norge enn Lyon. Det blir færre sjanser, færre mål, spillet er dårligere, det er flere feilpasninger. Dette må hun bare akseptere først som sist. «Faren» ved å hente henne inn nå er at det kan bli forstyrrende, når hun var så ekstremt kritisk som hun var, også overfor medspillere, så er det naturlig at dette må ryddes bort og det vil ta mye fokus, avslutter Johannessen.

Les også: Sjefen om triumfen mot Nederland: - Alle skjønner hvor sterke vi er som gruppe

- Må ikke være ødeleggende for lagfølelsen

Eliteserien i fotball 2017: Stabæk - Vålerenga (4-2).

NRK-EKSPERT: Morten Morisbak Skjønsberg, her fra da han i fjor selv var aktiv i Stabæk i fjor.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

NRK-ekspert Morten Morisbak Skjønsberg sier at det må en skikkelig opprydning til dersom Hegerberg skal tilbake på landslaget.

– Så må jo Ada, som har takket nei, ha lyst til dette her, sier han - og mener en retur overhodet ikke kan gi grobunn for flere konflikter.

– Det er en god stemning og kjemi i troppen. Skal hun tilbake må det ikke være ødeleggende for lagfølelsen. Samtidig så er hun blant verdens tre beste spillere. Det må vi heller ikke glemme... sier Skjønsberg.

Også han tror en av Lise Klaveness’ første oppgaver i NFF blir å opprette en form for dialog med fotballstjernen. Klaveness er for øvrig på reise og har ikke vært tilgjengelig for kommentar. Hun tiltrer som elitedirektør i Fotballforbundet den 17. september. Først da vil hun svare på spørsmål i forbindelse med hennes nye jobb. NRK har også forsøkt å komme i kontakt med Nils Johan Semb - uten hell.

Siste nytt

 • Stadaas og Fleten til topps

  Kasper Stadaas spurtslo landsmann Amund Riege og vant Ski Classics-rennet Bad Gastein Criterium søndag.

  Blant kvinnene gikk Emilie Fleten inn til en suveren seier, nesten tre minutter foran svenske Ida Dahl. Karolina Hedenström knep den siste pallplassen.

  Magni Smedås var en av Ski Classics-sirkusets store forgrunnsfigurer sist vinter. En ryggskade har imidlertid satt Dalsbygda-jenta ut av konkurranse før nyttår, melder NTB.

  Sweden Ski Race
  Foto: Ulf Palm / AP
 • Rørt Weng etter sesongbeste: – Det har vært en lang vei

  På 10 kilometer fri teknikk i Östersund var Jessica «Jessie» Diggins i en klasse for seg selv, og økte forspranget i verdenscupen.

  – Hun flyr jo fra alt her!, sa NRKs ekspert Torgeir Bjørn.

  Forhåndsfavoritt Diggins startet knallhardt.

  Det gjorde også Heidi Weng. Med en offensiv åpning la hun seg 3.5 sekunder bak amerikaneren ved én kilometer.

  – Det spruter av gåinga til Heidi Weng, sa NRKs ekspert Fredrik Aukland.

  I tillegg var svenske Ebba Andersson og tyske Victoria Carl på skuddhold.

  Weng tapte ytterligere til amerikaneren, men holdt et jevnt høyt tempo.

  – Det er et palløp innen rekkevidde for Heidi Weng, sa Bjørn.

  Weng gikk i mål 19 sekunder bak Diggins, og holdt unna for tyskeren og svensken. Det holdt til andreplass og sesongbeste for 32-åringen.

  – Jeg var litt rørt i dag. Det er deilig å kjenne at man kan, hvis man vil. Det var en tung sisterunde der mot meg selv. Da jeg hørte at det var en klar andreplass, tenkte jeg at jeg bare måtte kjappe meg til mål, sier Weng til NRK.

  I løpet av de siste åra har Weng mistet OL, fått hjernerystelse og hatt korona. I dag ville hun bevise at hun kunne.

  Hun hadde forberedt seg ved å se på løypa fra Östersund i 2020, og lærte av Therese Johaugs seier.

  – Det har vært en lang vei de siste åra. Det har vært mye stang ut på enkelte ting. For det mentale og styrken trengte jeg virkelig en opptur, sier andreplassen.

  Anne Kjersti Kalvå endte på syvendeplass og Lotta Udnes Weng ble nummer tolv.

  jessie diggins og heidi weng
  Foto: NTB
 • Reiten tilbake i Chelsea-troppen etter langt skadeavbrekk – på benken i toppkampen mot Arsenal

  Den norske landslagsspilleren Guro Reiten gjør et etterlengtet comeback i Chelseas kamptropp i søndagens storoppgjør mot London-rival Arsenal.

  Hos motstander Arsenal sitter Frida Maanum på benken, mens Maren Mjelde er inne i Chelseas startellever.

  Reiten har ikke spilt en tellende kamp verken for Chelsea eller det norske landslaget siden 8. oktober. Da scoret hun et viktig 1-1-mål helt på tampen mot Manchester City.

  29-åringen signerte ny kontrakt med Chelsea forrige uke. Den strekker seg til 2025, med opsjon om forlengelse fram til sommeren 2026. (NTB)

  Womens Super League Chelsea v Arsenal
  Foto: PAUL CHILDS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal