NRK Meny
Normal

NRK-ekspert: – Aldri hørt om noen som har svømt fortere på trening

Henrik Christiansen (19) svømte fortere enn noen annen nordmann har gjort forrige uke. Og det på trening. Det lover svært godt før OL.

Christiansen

SUPERTID: Henrik Christiansen svømte 1500 meter på trening på tiden 14,54. Det var norsk rekord for et par år siden..

Foto: Sergei Grits / Ap

I løpet av den forrige uken tilbakela Christiansen like mange kilometer i svømmebassenget, som distansen mellom Oslo og Sandefjord.

Nærmere 95 kilometer ble svømt. På en av de siste treningene i «helvetes-uka» svømte han yndlingsøvelsen 1500 meter fri raskere enn noen annen nordmann noen gang har gjort.

– Jeg svømmer raskere nå enn hva jeg noensinne har gjort på trening. Da er det ikke noen grunn til at jeg ikke skal raskere på stevne enn jeg noensinne har gjort, sier Christiansen.

– Skaper selvtillit

I en av sesongens tøffeste treningsperioder klokket Christiansen inn på 14 minutter og 54 sekunder. Det er åtte sekunder raskere enn noen annen nordmann.

Trener Ronnie Anstensen la ut et bilde på Instagram etter treningen, hvor han skrev hvor fornøyd han var:

– Absolutt ingen «whining zone» på trening i dag. Sånne økter som skaper motivasjon og selvtillit.

– Helt sinnsykt

Tiden er så sterk at NRKs ekspertkommentator, Gard Kvale, ikke kan huske å ha hørt noen svømme fortere - verken i Norge eller i utlandet.

– Det er helt sinnssykt. Jeg tror ikke jeg har hørt om noen som har gått under 15 minutter på trening. Det er sikkert noen som har gjort det, men den tiden er veldig, veldig sterk.

Gard Kvale

IMPONERT: NRKs svømmeekspert h0r nesten ikke ord for hvor god tiden på trening er.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

Og Kvale vet hva han snakker om. Det er nemlig han som har svømt nest raskest av alle nordmenn. I 2005 svømte han på 15,02 under kortbane-EM.

– Det er jo nesten flaut. Neida, Henrik er i en helt egen klasse. Han er et unikum, han viser virkelig vei for svømmemiljøet i Norge.

– Jeg tror det er en trening vi fikk godt utbytte av. Det bygger selvtillit før Rio, mener Christiansen.

Tror på supertid i OL

Christiansen selv har kun svømt fortere syv ganger i karrieren. 19-åringen mener ikke at han er i form for tidlig. Tvert imot.

– Jeg er i hardtrening. Vi vet at vi kommer til å treffe med formen. Jeg vet at jeg kommer til å svømme mye fortere i Rio enn hva jeg har gjort tidligere.

Christiansen har etter hvert blitt en av verdens beste langdistansesvømmere. En av hans aller største fordeler er evnen til å presetere godt i konkurranser.

– Jeg svømmer mye bedre i konkurranse enn hva jeg får til på trening.

Christiansen

OL-KLAR: Christiansen er allerede klar for OL. Der skal han svømme 200 meter fri, 400 meter fri og 1500 meter fri.

Foto: Matt Dunham / Ap

Det gjør at også Kvale har troen på stjerneskuddet i OL.

– Henrik er en type som det er lett å vite hvordan man skal toppe formen til. Henrik er en type som elsker konkurranse.

– Hvis han kommer til en finale så kan alt skje.

Laster Instagram-innhold

Siste nytt

 • Ronaldo nærmer seg 300-klubben

  Cristiano Ronaldo har for alvor funnet målformen i La Liga. Real Madrid-stjernen gjorde sitt åttende seriemål på under en måned i 5-3-seieren borte mot Betis. Ronaldo er nå tre mål unna å ha scoret 300. ganger i den spanske toppdivisjonen.

  Ronaldo
  Foto: Paul White / AP
 • Svendsen får gå mixed-stafett

  Laget som får gå mixed-stafetten i skiskyting ble klart søndag kveld norsk tid. Det er følger (i alfabetisk rekkefølge): Johannes Thingnes Bø, Tiril Kampenhaug Eckhoff, Marte Olsbu, Emil Hegle Svendsen.

  Morten og broren
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
 • Ny seier for Team Ulsrud

  I natt slo de Danmark før Team Ulsrud i ettermiddag knuste USA i den niende omgangen, med 8-5. Den muligheten fikk de etter en amerikansk kjempeblemme i 5. omgang. Med tre seiere er nå Norge på en delt fjerdeplass. Det er de fire beste som når en semifinale.

  OLYMPICS-2018-CURL-M-RR-USA-NOR/
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal