Hopp til innhold

NRK-ekspert uenig i langrennssjefens Weng-spådom: – Bare å glemme OL

SEISER ALM (NRK): Langrennssjef Espen Bjervig åpner opp for at koronasmittede Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå skal gå OL. Den vurderingen mener NRK-ekspert Torgeir Bjørn det er mange grunner til å være kritisk til.

jJxkzrbeebQ

SMITTET: Heidi Weng, her avbildet underveis i årets Tour de Ski.

Foto: Terje Pedersen / NTB

NRKs ekspert innleder intervjuet med å understreke at han synes det virkelig er synd på både Weng og Kalvå i den situasjonen de er i.

For landslagsduoen venter nå ti dager i isolasjon på hotellet Steger-Dellai i Seiser Alm i Italia etter at de i dag fikk påvist koronasmitte.

Om ti dager har uansett Olympiatoppens to charterfly lettet fra Gardermoen i retning Beijing. Det siste tar av fra rullebanen kommende mandag.

– Det er kjørt

_C7_bmx7qRs

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Men transporten til Kina er et lite problem sammenlignet med andre, mener Bjørn. Han trekker frem disse nøkkelelementene som taler for at det ikke er noe poeng for langrennssjefen å åpne for OL for de to:

 • For det første så venter ti dager i isolasjon. Deretter må de ha tilstrekkelig antall tester for å komme inn i Kina. Det er overhodet ikke gitt at de tester negativt på såkalte PCR-tester ti dager etter sykdommen er påvist for å reise ut av Italia. I tillegg må de avlegge fire negative PCR-tester med 24 timers mellomrom for å komme seg inn i arrangørlandet.
 • Det andre handler om treningsbiten. Weng og Kalvå skal nå være isolert og har svært få muligheter til å holde seg i den aktiviteten som kreves for å forberede seg optimalt for OL.
 • Det tredje går på at det ikke er noen automatikk at man går OL selv om man har fått klarsignal av italienske, norske og kinesiske myndigheter til å komme inn i OL-landsbyen. Er det virkelig fornuftig å presse kroppen maks, under de forholdene med rå luft og lave temperaturer, etter en koronasykdom? spør Bjørn.

– Med koronasykdom så tett på, så er det bare å glemme OL. Det er kjørt, konkluderer han.

3. februar kommer i hvert fall Weng og Kalvå ut av isolasjon i Italia. Bare to dager senere kommer første OL-øvelse. Da er det duket for 15 kilometer med skibytte for langrennsdamene. Siste distanse på programmet er 30 kilometeren den 20. februar. Da har det gått 17 dager etter endt isolasjonstid.

3rzkN-vrcok

SMITTET: Anne Kjersti Kalvå, her avbildet i Tour de Ski denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Må innrømme: Vi har ikke tiden med oss

Langrennssjef Espen Bjervig og landslagslege Øystein Andersen har gjort det klart at de ikke er tilgjengelig for kommentar gjennom onsdagen.

Men Andersen sa følgende under pressekonferansen Norges Skiforbund arrangerte i forbindelse med de to smittetilfellene tidligere i dag:

– Jeg kommer ikke til å kaste noen ut i noe. Det skal være kontrollert. Vi må se an sykdomsforløpet her, sa han, og la til at det må være medisinsk forsvarlig å sende utøverne til start.

Landslagstrener på damesiden, Ola Vigen Hattestad, er imidlertid fortsatt på plass i Seiser Alm og har kontakt med de to smittede.

9kV4GHysjYw

LANDSLAGSTRENER: Ola Vigen Hattestad, her avbildet tidligere denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg forholder meg nå til at Anne Kjersti og Heidi skal være ti dager i isolasjon. Nå sjekker jeg muligheten for å skaffe treningsutstyr slik at de kan trimme på rommet. Blant annet sykler. Det er viktig for å holde seg litt i gang, sier han.

Konfrontert med NRK-ekspert Bjørns vurderinger, svarer Hattestad slik:

– Ja, vi har ikke tiden med oss. Det vet vi. Så er det riktig at vi (ved lege Andersen og langrennssjef Bjervig) sjekker muligheten for hva slags spillerom vi har.

– Min jobb er ikke å sette en stopper. Men å legge forholdene til rette for at det kan være mulig. Men jeg må innrømme: Vi har ikke tiden med oss. Vi får se hvordan ting utvikler seg, sier landslagstreneren.

Sportsnyheter

Da supertalentene trollbandt Norge: – Jeg har prøvd å slette det fra minnet

For ti år siden herjet to 17-åringer med erfarne landslagsspillere i cupfinalen, og lørdag stod duoen ansikt til ansikt i mesterligafinalen. Der var de toneangivende for hvert sitt lag.

Siste nytt

 • Mbappé feiret ny kontrakt med hattrick

  Kylian Mbappé strålte etter å ha kunngjort at han blir værende i Paris. Den franske stjernen feiret ny PSG-kontrakt med hattrick i 5-0-seieren over Metz.

  – Jeg er veldig glad for å bli værende i Frankrike. I Paris, i min by, sa Mbappé til tilskuerne på Parc des Princes da han før kampstart holdt opp en trøye med "Mbappé 2025" på ryggen.

  Mbappé forlenger med Paris Saint-Germain fram til 2025 og skroter en gigantovergang til Real Madrid.

  Kanskje var det noen tusen kilo med press som forsvant fra skuldrene hans. Da kampen kom i gang, herjet Mbappé og de andre storstjernene i PSG. Først satte Mbappé inn 1-0 etter assist fra Angel di Maria etter 25 minutter, før Lionel Messi viste klasse bare to minutter senere.

  Kylian Mbappé
  Foto: FRANCOIS NASCIMBENI / AFP
 • Norge straffet i undertall – tapte mot Tsjekkia

  De norske ishockeygutta holdt følge med storfavoritt Tsjekkia i spill fem mot fem, men tapte VM-kampen 1-3 etter nye problemer i undertall.

  Tsjekkia startet VM på skuffende vis, men har hevet seg etter at blant andre NHL-profil David Pastrnak kom inn i troppen. Norge øynet håpet om en sjokkseier, men i stedet ble det tap nummer sju på rad mot Tsjekkia.

  Men de norske gutta holdt godt følge med Tsjekkia så lenge alle spillere var på isen. I rent fem-mot-fem-spill ble det 0-0.

  – Det er litt sånn det er. Det er jevnt i alle kampene og vanskelig å score i fem mot fem. Så det gjelder å holde seg unna utvisningsboksen, sa Norges Andreas Martinsen til Viaplay.

  Norge sliter nemlig i undertall. Så langt i VM har over 1 av 3 undertallsperioder endt med baklengsmål. Det gjentok seg lørdag. To undertall og ett tsjekkisk straffeslag ga 3-0 før Ludvig Hoff reduserte i tredje periode. Det ble det eneste norske målet tross flere sjanser.

  Roman Cervenka kunne sette inn 4-1 i et tomt norsk bur halvannet minutt før full tid.

  – Det er mye bra som vi bare må ta med oss. Vi spiller mot et av verdens beste hockeylag, sa Martinsen.

  Søndag venter Sverige for Norge.

  Finland Hockey Worlds
  Foto: Jussi Nukari / AP
 • La Liga klager mot Mbappé-kontrakt: – Skandaløst

  Kylian Mbappé (23) har valgt å bli i Paris Saint-Germain i stedet for å gå til Real Madrid, opplyser klubbens president. Det får La Liga til å reagere.

  Nå klager den spanske ligaen mot Uefa, franske myndigheter og EU.

  La Liga skriver at det er skandaløst at en klubb som Paris Saint-Germain kan forlenge med en av sine best betalte spillere tross tap på over 2 milliarder kroner sist sesong.

  – Denne typen avtaler er et angrep på den økonomiske stabiliteten i europeisk fotball og setter flere hundre tusen arbeidsplasser og sportens integritet i fare, skriver La Liga i en uttalelse.

  La Liga påpeker at Det europeiske fotballforbundet (Uefa) tidligere har straffet PSG etter klager fra La Liga. Straffen er senere omgjort av Idrettens voldgiftsrett (CAS).

  – PSG tar på seg en umulig investering med tanke på at klubben har uakseptable lønnskostnader og hadde store økonomiske tap de forrige sesongene. Det er brudd på Uefa-regler og franske økonomiske regler, skriver La Liga.

  La Liga skriver at dette viser at statseide klubber ikke respekterer eller vil respektere reglene i fotballen.

  Mbappé sa sist sommer at han ville bort fra PSG, og Real Madrid ønsket å hente ham. Lørdag ble det kjent at han i stedet forlenger med PSG fram til 2025.

  France Soccer League One
  Foto: Michel Spingler / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste