NRK-ekspert raser mot Tour-tilskuerne: – Kutt ut da!

Dag Erik Pedersen klarte knapt å kommentere den dramatiske etappen til Alpe d'Huez. Han har fått nok av tilskuere som er til fare for rytterne.

SELFIE: Her prøver en tilskuer å ta et bilde med Steven Kruijswijk, som på det tidspunktet ledet opp bakken. Video med tillatelse fra TV 2.

– Kutt ut da! Jeg blir så irritert, utbrøt Dag Erik Pedersen i NRKs Tour de France-sending.

NRK-eksperten har fått nok av tilskuere som løper langs løypene til fare for rytterne.

– Jeg ble skikkelig irritert, redd og engstelig. Jeg synes det er skummelt å se ryttere risikere å ende i asfalten på grunn av folk som har kledd seg ut for å komme på tv, sier Pedersen.

Noe av det spesielle med Tour de France er at publikum får stå langs løypa, og dermed kommer uvanlig tett på utøverne.

CYCLING-TOUR/ Team Sky rider Chris Froome of Britain, race leader's yellow jersey, cycles through the spectators during the 20th stage of the Tour de France cycling race

Tilskuerne får komme betydelig tettere på syklistene i touren enn i de fleste andre idrettskonkurranser. Her blir Chris Froome omringet av tilskuere i en tidligere utgave av touren.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Men ikke alle greier å oppføre seg, og Pedersen er spesielt lei av alle tilskuerne som løper i veien for å ta bilder. «Selfie-problematikken» har vært et tema i touren i noen år nå.

I torsdagens etappe opp til legendariske Alpe d'Huez var det en tilskuer som løp etter Steven Kruijswijk i front, i håp om å forevige øyeblikket med telefonen.

– Det var vanskelig som tidligere syklist å sitte og kommentere det. Da sier man ting man ikke skal si på radio. Det var mange farlige episoder, som gjør at jeg synes arrangøren må ta tak i det med sikkerhet, sier eksperten.

– Blir nesten døv

En som virkelig fikk kjenne trøkket opp fjellet tett på kroppen var Edvald Boasson Hagen. Han satt i gruppe med en gjeng fra hans tidligere lag.

– Det var utrolig mye folk og bra liv. Det var en del buing på noen Sky-ryttere, sier Boasson Hagen.

Spesielt Chris Froome på det britiske laget har fått mye pepper etter at han i fjor testet positivt for et forbudt stoff. Rett før Tour de France startet ble Froome frikjent, men fortsatt er mange svært kritiske til ham og laget – også blant publikum.

Edvald Boasson Hagen

NORSK HÅP: Edvald Boasson Hagen.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

På vei opp fjellsiden fikk 33-åringen, med fire sammenlagtseire i touren, en dytt fra en tilskuer.

– Det er synd når folk prøver å ødelegge for ryttere som prøver å kjøre best mulig. Det er helt vilt og mye roping hele veien. Man blir nesten døv av å kjøre opp der, sier Boasson Hagen.

Kastet urin mot Froome

Froome kom seg helskinnet gjennom etappen, men det er langt fra første gang briten har blitt offer for ubehagelig oppførsel fra publikum. I 2015 fikk 33-åringen kastet urin etter seg.

– En tilskuer kastet en kopp urin mot meg og ropte «doper», sa Froome den gangen til ITV.

På torsdagens etappe endte Froome fire sekunder bak vinneren og lagkameraten i Team Sky, Geraint Thomas. Waliseren leder Tour de France ett minutt og 39 sekunder foran Froome.

– Du kan bue så mye du vil, men ikke påvirk rittet. Ikke ta på rytterne og ikke spytt på oss, sier Geraint Thomas ifølge The New York Times.

Fredag venter en antatt mindre dramatisk etappe. Den 13. etappen til Valence er flat og tilpasset spurterne. Følg den her:

– Da blir det større sjanser for meg og Alexander Kristoff, sier Boasson Hagen.

Thibaut Pinot

KASTET VANN: Her får Thibaut Pinot en god dose vann rett i ansiktet fra en tilskuer opp Alpe d'Huez i 2015.

Foto: Lionel Bonaventure / AFP

Siste nytt

 • RB: Ohi på vei til Molde

  Stabæks Ohi Omoijuanfo skal være på vei til Molde, skriver Romsdals Budstikke. Klubbene skal være enige om en overgangssum, og etter det avisen erfarer kommer spissen til Molde torsdag for å forhandle ferdig sin personlige kontrakt.

  Eliteserien fotball 2018: Odd - Stabæk (0-3).
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
 • Hegerberg og Lyon tok første stikk

  Ada Hegerbergs Lyon slo Wolfsburg og Caroline Graham Hansen 2–1 hjemme i det første oppgjøret i kvartfinalen i mesterligaen for kvinner onsdag. Eugénie Le Sommer og Wendie Renard skåret målene for Lyon, mens Nilla Fischer stod for Wolfsburgs’ mål.

  Hegerberg.
  Foto: Jeff Pachoud / AFP
 • Pedersen vant verdenscupen

  Jesper Saltvik Pedersen ble nummer tre i slalåmrennet i franske Morzine. Det betyr seier i verdenscupen sammenlagt.

  Karmøy-gutten har vært i fyr og flamme den siste tiden. 19-åringen har også vunnet slalåmcupen og super-G-cupen denne sesongen.

  Saltvik Pedersen.
  Foto: Jessica Gow/tt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal