NRK Meny
Normal

NRK-ekspert om Northug: – OL-løypene passer ham perfekt

NRK-ekspert Fredrik Aukland mener OL-løypene i Pyeongchang er som skapt for Petter Northug.

Petter Northug

FORM?: Petter Northug på Blink-festivalen i sommer. NRKs langrennsekspert mener OL-løypene passer trønderen perfekt.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

– Han må gjøre en «stor» jobb for å både komme til OL og prestere i OL. Men med løypene og konkurranseformene som er i Pyeongchang så ligger det til rette for et mesterskap som passer Petter Northug veldig bra, mener NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Aukland

NRK-EKSPERT: Fredrik Aukland

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Løypene i OL-byen har blant annet få lange bratte motbakker. Det er fordel Northug, og sannsynligheten er stor for at flere av konkurransene blir avgjort på spurt.

Blant annet går 50-kilometeren i OL i klassisk stil, distansen der Northug vant VM-gull i Falun i 2015.

– Vært langt fremme

Få vet hva slags form Northug er i fem måneder før OL. Trønderen kjører sitt eget løp utenfor landslaget fram til sesongåpningen på Beitostølen i slutten av november.

Men NRK-eksperten mener langrennsstjernen viste gode takter under Toppidrettsveka i august da han avsluttet med å bli nummer tre sammenlagt.

– Han har vært langt fremme i enkelte av konkurransene han har vært med på i år, mens i andre løp har han bare lagt seg bak.

– Vi har vel ikke fått sett hvilket nivå han er på ennå, sier Aukland, som mener Northug må prestere allerede under åpningen på Beitostølen.

– Han må prestere for å få gå verdenscup. Jeg tror ikke han må vise seg på sitt aller beste, men han må vise en viss form, men det gjelder alle, sier Aukland.

Dyrhaug og Northug

SAMMEN: Petter Northug og Niklas Dyrhaug (midten) under Oslo Skishow i fjor sommer. Gjøran Tefre (t.h.)

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Trene med Dyrhaug

Mens resten av landslaget er på høydesamling i Italia, er Northug på samling i Mosvika denne uka, ifølge trener Stig Rune Kveen.

Snart får han besøk av lagkamerat og kompis Niklas Dyrhaug som onsdag kveld reiste hjem fra Livigno til Trøndelag, blant annet for å trene med Northug.

– Vi møtes mest for å kjøre «hardøkter», og for å «matche» hverandre, sier Niklas Dyrhaug til NRK.

Fredrik Aukland mener Dyrhaug og Northug er perfekte treningskamerater.

– Petter har behov for å trene sammen med noen som har et høyt oksygenopptak og stor kapasitet, og det har Niklas. Det er veldig nyttig for Petter å kjøre hardøkter med noen som holder et høyt nivå. Der er Niklas en av de beste i verden, sier Aukland.

– Samtidig har Petter de fartsressursene som Niklas ikke har. Derfor er de to en veldig god «match», fortsetter Aukland.

Aukland vil ikke avskrive 31-åringen selv om fjorårssesongen var mislykket på grunn av overtrening.

– Så lenge han velger å gjøre «jobben», så tror jeg han har noe i et OL å gjøre. Det er jeg overbevist om. Jeg tror ikke han satser 100 prosent for å bli nummer to. Det er ikke slik jeg kjenner Northug, sier Fredrik Aukland.

Siste nytt

 • Liverpool herjet med West Ham

  Liverpool er oppe på andreplass på tabellen etter lørdagens nedsabling av West Ham. Scoringer av Emre Can, Roberto Firmino, Mohamed Salah og Sadio Mané gjorde at Michail Antonios nettkjenning ikke ble noe annet enn et trøstemål. Kampen endte 4-1.

  FBL-ENG-PR-LIVERPOOL-WEST HAM
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Danske vant vårklassiker

  Michael Valgren Andersen overrasket med seier i Omloop Het Nieuwsblad. Amund Grøndahl Jansen ble beste norske på 19.-plass. Truls Korsæth ble nummer 94, mens både Edvald Boasson Hagen og Daniel Hoelgaard brøt sesongens første klassiker, ifølge NTB.

  Belgium Cycling Omloop Het Nieuwsblad
  Foto: Francois Walschaerts / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang
OL-magasin