NRK-ekspert om Northug-konflikten: – Kan svekke mulighetene hans på landslaget

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mener konflikten mellom landslagsledelsen og Northug-leiren er uholdbar.

PETTER NORTHUG PÅ SKI I VAL SENALES

INSTAGRAM-KONFLIKT: Petter Northugs Instagram-bilder mandag kveld gjør at Skiforbundet oppretter personalsak mot mosvikingen – men Northug-leiren har ikke hørt noe fra forbundet.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Skiforbundet opplyste tirsdag morgen at de har åpnet en personalsak mot Petter Northug etter harseleringen på Instagram mandag kveld.

I Instagram-posten sender Northug et stikk til både landslagsledelsen og egne lagkamerater.

Tror konflikten kan påvirke sjansene

Bjørn tror Northugs harselering på sosiale medier kan påvirke 31-åringens fremtidige sjanser på landslaget.

Tour de Ski.

SKEPTISK: NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn tror sosiale medier-konflikten kan ødelegge for 31-åringens sjanser på landslaget denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Hvis det fører til at det blir mye støy og uro i laget, så kan det hende at det kan svekke både Northugs muligheter og landslagets muligheter framover, sier han.

– Derfor er det så avgjørende at Northug-leiren og skiforbundets ledelse møtes og blir enige om at det viktigste er at de har toppløpere i form. De trenger både en Petter Northug, en Martin Johnsrud Sundby og en Johannes Høsflot Klæbo i toppform til OL i Pyeongchang.

– Humor i kampens hete

Northug-manager Are Sørum Langås understreker at Instagram-posten kun er humoristisk ment.

– Dette er en humor brukt i kampens hete, og Petter har ingen negative tanker om sine lagkompiser. Det forstår lagkompisene hans også. Han bruker humor og selvironi på den kontoen, og det kjenner langrennsgutta til. De tar det med et smil, sier han.

Bjørn er derimot ikke helt sikker på at alle tar Instagram-posten med et smil.

– Det er en uholdbar situasjon slik det er nå. Det er tydelig at Northug-leiren og landslagsledelsen lever i to forskjellige verdener. De opplever situasjonen helt forskjellig, sier han.

Are Sørum Langås

INGEN DIALOG: Northug-manager Are Sørum Langås sier til NRK at de ikke har hørt noe fra Skiforbundet etter Petters Instagram-post mandag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Barndomskompis og lagkamerat Niklas Dyrhaug vil ikke mene så mye om hva Northug legger ut på sosiale medier, men tror det er mye humor inn i bildet.

– Akkurat hva han legger ut på sosiale medier må han stå for. Det er mye ironi og satire inn i bildet her. Så jeg tror ikke man skal ta det så alvorlig som det kanskje ser ut til. Petter er Petter. Han er seg selv, sier Dyrhaug til NRK.

Hva sier du om at Northug ikke er med i troppen?

– Det er jo kjedelig for Petter da selvfølgelig, men det er knallhardt å komme seg inn på laget nå. Vanskelig for meg å si noe om det. annet enn at vi og han får slå hardt tilbake når vi får muligheten, sier Dyhaug.

Ski-VM 2017 Lahti.

IRONI: Lagkamerat Niklas Dyrhaug sier man ikke skal ta Northug-bildet alvorlig.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Dyrhaug har forståelse for at Northug er frustrert over uttaket.

– Alle er frustrert når man ikke får går skirenn og kunne tenkt seg det. Det skjønner jeg. Det er da det handler om å ta opp hansken og revansjere seg og er det noen som er god til det så er det han. Så det tror jeg skal gå veldig bra framover.

– Bensin på bålet

Gro Eide, medieansvarlig i Skiforbundet, har heller ikke besvart NRKs spørsmål om hvilke konsekvenser saken kan få eller hvem som behandler den, men hun presiserer at «personalsak i denne sammenhengen betyr at vi følger opp dette internt».

Det er altså ikke kjent hvordan skiforbundet behandler saken, men landslagsløperne har undertegnet en utøverkontrakt som binder dem til skiforbundets plikter og rettigheter.

Punkt 5.1.2 lyder som følger:

 • Utøver skal til enhver tid opptre lojalt overfor de vedtak og beslutninger NSF fatter, og skal ikke utføre handlinger som kan være i strid med NSFs interesser. Utøvere skal også til enhver tid oppføre seg som en god lagkamerat i vedkommendes lag. Brudd på idrettens regelverk, vedtak, eller alminnelig god oppførsel kan sanksjoneres etter NIFs lov kapittel 11.

Idrettsjurist Robin Mackenzie-Robinson mener Northug har holdt seg innenfor dette reglementet.

– Jeg synes det høres drastisk ut å dra det Northug postet i går, som noe som faller inn under det som står i utøverkontraktens punkt 5.1.2. De bruker vel ikke ordet, men sikter vel til mobbing og det å være en dårlig lagkamerat og illojal oppførsel. Jeg synes ikke Northug kan karakteriseres som en dårlig lagkamerat på grunn av dette.

Idrettsjuristen mener situasjonen burde vært håndtert annerledes.

– Jeg er redd for at dette er med på å helle bensin på bålet, med tanke på at det virker drastisk, og dermed er det ikke akkurat konfliktdempende i et forhold som virker å være ganske betent allerede.

Ifølge NIFs lov kapittel 11 har skiforbundet mulighet til å irettesette, bortvise, utelukke inntil én måned og gi bøter på inntil 5000 kroner, men Mackenzie-Robinson håper saken ikke leder til en formell reaksjon.

– Det er mulig skiforbundet sitter med kunnskap om at noen føler seg tråkket på, men det vet ikke jeg. Det vil overraske meg om noen av utøverne har tatt seg nær av det som ble lagt ut i går, sier han.

Mannen bak instagam-bildet

William Brekke

POSTET BILDET: William Brekke (24) postet bildet på sin Facebook-side i går.

Foto: Privat/Facebook

Studenten William Brekke (24) er mannen som står bak den mye omdiskuterte Instagram-posten som Petter Northug la ut i går kveld.

– Det var i forbindelse med uttaket hvor vennegjengen min fikk vite at han kom til å bli vraket. VI hadde en diskusjon hvor det ble postet noen bilder internt av humoristisk karakter, sier Brekke til NRK.

Brekke og kompisene tagget Jespersen og Northug. I tillegg sendte de bildet til Northug på snapchat og fikk en respons fra ham. Bildet ble senere lagt ut av Northug på Instagram.

– Det var litt gøy da bildet ble slått stort opp, men poenget var jo at vi var uenige med uttaket og hvordan det er blitt kommentert i f.eks. Dagbladet, sier Brekke.

Siste nytt

 • Rangers tapte i Zucca-comeback

  Mats Zuccarello var endelig tilbake på isen etter skade i fredagens målrike New York-derby, men han og Rangers måtte til slutt se seg slått 7–5 av byrivalene Islanders. Nordmannen har stått over tre kamper på grunn av lyskestrekk.

  Predators Rangers Hockey
  Foto: Frank Franklin II / AP
 • Kroatia slo Spania

  Kroatia var avhengig av poeng for ikke å falle helt av i gruppespillet i nasjonsligaen torsdag. Etter en god andreomgang avgjorde Tin Jedvaj til 3-2 på overtid. Spania topper tabellen med seks poeng, mens både England og Kroatia står med fire.

  Croatia Spain Nations League Soccer
  Foto: Darko Bandic / AP
 • Rooney takket av med storseier

  Wayne Rooney kom ikke på scoringslisten i sin siste landskamp for England, men fikk være kaptein i 3-0-seieren over USA. Den mangeårige England-kapteinen har vært ute av landslaget en stund, men fikk ta avskjed med sin 120. kamp for «Three Lions».

  Britain England US Soccer
  Foto: Alastair Grant / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup skøyter: Lagtempo og 500 m, kvinner og menn
V-cup skøyter
V-cup skøyter: Lagtempo menn
V-cup skøyter: 500 m kvinner
V-cup skøyter: 500 m menn
Sesongstart langrenn: 10 km klassisk, kvinner
Vinterstudio
Sesongstart langrenn
Sesongstart langrenn: 10 km klassisk, kvinner
Vinterstudio
NRK Sport Live: 15 km klassisk, menn