Hopp til innhold

NRK-ekspert mener Solskjær er én av Norge-kandidatene

Hvem blir Martin Sjögrens etterfølger? Ekspertene trekker frem seks aktuelle navn.

Trenere

TREKKES FREM: Hege Riise (t.v.) blir sett på som den store favoritten til å ta over Norge. Nils Lexerød og Ole Gunnar Solskjær trekkes også frem som navn som bør vurderes.

Foto: NTB Scanpix

Tirsdag kom bekreftelsen: Martin Sjögren er ferdig som norsk landslagssjef. Det lå på mange måter i kortene etter nok et svakt EM-sluttspill for Norge.

Nå er spørsmålet hvem som leder Norge i VM-kvalikkampene mot Belgia og Albania i september. Norge har veldig gode muligheter til å nå VM i Australia og New Zealand neste sommer.

Dette er noen av de aktuelle kandidatene, ifølge ekspertene.

Hege Riise

Riise
Foto: CRAIG BROUGH / Reuters

Riise ledet nettopp J19-laget til en råsterk EM-finale, hvor det ble 2-1-tap for Spania. Tidligere har hun trent blant annet LSK Kvinner, og hun var midlertidig trener for England i fjor.

Ikke minst har Riise 188 landskamper for Norge.

– Det er umulig å komme utenom henne. Hun er den store favoritten til å ta over. Som taktiker og strateg er hun veldig kompetent, og så er jeg spent på lederegenskapene i en slik gruppe. Hun er også kvinne, noe jeg mener er viktig nå. I EM har vi sett en rekke kvinnelige trenere levere sterke resultater, vurderer NRK-ekspert Carl-Erik Torp.

– Hege Riise er den åpenbare kandidaten. Det handler om erfaringen, merittene hun har som spiller og trener. Hun er nettopp ferdig med et veldig fint mesterskap for J19, sier TV 2s sportskommentator Mina Finstad Berg.

Torp legger til at Riise har lang erfaring med 4-3-3, og eksperten mener det vil være den beste formasjonen for Norge.

Nils Lexerød

Lexerød
Foto: Marit Hommedal / NTB

46-åringen leder Vålerenga som i skrivende stund ligger på 3.-plass i Toppserien. Lexerød kom til osloklubben etter å ha ledet Norge U19 (2015-19) og U23-laget.

NRK-ekspertene Carl-Erik Torp og Elise Thorsnes trekker begge frem Vålerenga-treneren, og sistnevnte kjenner naturligvis Lexerød ekstra godt. Thorsnes har spilt i Vålerenga de siste to sesongene.

– Hvis jeg ikke skal tenke på meg selv, er han min store favoritt. Han er den beste treneren jeg har hatt. Han har vært i landslagssystemet med U19 og U23, og jeg synes han er en naturlig kandidat, sier Thorsnes.

Alexander Straus

Alexander Straus
Foto: Terje Pedersen / NTB

Bergenseren ble nettopp hentet fra Brann til Bayern München. Tidligere har han vært trener for Norges U19- og U23-lag.

Straus trekkes frem av NRKs eksperter, men timingen er trolig helt feil for bergenseren. NRK snakket med bergenseren før det ble kjent at Sjögren er ferdig som landslagssjef.

– Akkurat nå er det helt uaktuelt, for jeg har akkurat byttet jobb. Så det har jeg ikke noe fokus på. Jeg har en kontrakt i to år til med Bayern München. Den er det ingen klausuler i, så det er ikke aktuelt i det hele tatt, sa Straus.

Leif Gunnar Smerud

Leif Gunnar Smerud
Foto: Lise Åserud / NTB

U21-landslagssjefen startet trenerkarrieren i Mandalskameratene før han tok over Hønefoss fra 2011 til 2013. I juni ledet han U21-gutta til EM-sluttspillet neste sommer.

– Han har vært i NFF-systemet lenge. Han var også assistenttrener under Bjarne Berntsen da Norge tok bronse i EM i 2009, sier Thorsnes.

I 2016 var også Smerud konstituert landslagssjef da Roger Finjord ga seg.

Ole Gunnar Solskjær

Ole Gunnar Solskjær
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Den tidligere Manchester United-manageren og -spilleren har vært uten trenerjobb siden han fikk sparken i Manchester 21. november i fjor.

– Jeg aner ikke om han er aktuell eller interessert, men han er definitivt tilgjengelig. Hvorfor ikke? Når han er ledig på markedet, bør han være med i vurderingen. Dette er en av de mest attraktive jobbene i norsk fotball, sier Carl-Erik Torp.

Pål Arne «Paco» Johansen

Pål Arne Johansen
Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY

45-åringen var sjef for guttas U18-, U19- og U20-lag før han tok over Odd før denne sesongen.

Odd ligger nå på 9.-plass med 19 poeng.

– Han har lang fartstid i NFF-systemet, og han var assistenttrener under Bjarne Berntsen. Men det kommer nok for brått på med tanke på Odd-prosjektet, vurderer NRK-ekspertene.

Hvem bør bli neste trener for kvinnelandslaget?

Siste nytt

  • Foss fortsatt i ledelsen i Tour of the Alps

    Tobias Foss kom inn sammen med hovedfeltet på den andre etappen i Tour of the Alps tirsdag.

    Nordmannen vant åpningsetappen i rittet mandag og beholder ledelsen i sammendraget etter tirsdagens etappe.

    Den italienske veteranen Alessandro De Marchi vant etappen solo, mens også Patrick Gamper og Simon Pellaud kom inn før feltet.

    Foss ble nummer 13 på etappen, med Torstein Træen like bak på 23. plass.

    Rittet avsluttes fredag.

    Tobias Foss
    Foto: NTB
  • Jonas Vingegaard utskrevet fra sykehus etter skrekkvelten i Baskerland

    Sykkelstjernen Jonas Vingegaard er ute av sykehuset etter den stygge krasjen i Baskerland rundt for tolv dager siden.

    Vingegaards lag Visma opplyser om nyheten på X.

    Vingegaard takker i samme melding for all støtten han har fått siden velten.

    Dansken havnet på sykehus med omfattende skader for halvannen uke siden. i tillegg til kragebeinsbrudd og flere ribbeinsbrudd fikk Vingegaard også påvist punktert lunge og en betennelse i lungevevet.

    27 år gamle Vingegaard har vunnet Tour de France de to siste årene. Nå ser det ut til at den kommende perioden vil handle om å rekke årets utgave av Touren. (NTB)

    Jonas Vingegaard
    Foto: Team Visma-Lease a Bike/X
  • Norge medarrangør av VM 2031 for menn

    Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har tildelt håndball-VM for menn til Norge, Danmark og Island. Vertskapsbyer er ikke klart.

    – Det blir et mesterskap hvor vi viser fram bredden i nordisk håndball, kultur og folkeliv. Danmark har vi samarbeidet med flere ganger allerede, mens det blir spennende å utvikle vennskapet med Island på nye måter. Vi gleder oss, sier Norges håndballpresident Kåre Geir Lio.

    Norge er også medarrangør av VM i 2025 for menn. Mesterskapet da skal da arrangeres sammen med Danmark og Kroatia, med finale i Telenor Arena.

    EM i 2026 for menn skal også spilles i Norge, da med Danmark og Sverige som medarrangør.

    I tillegg skal EM i 2028 for kvinner spilles i Norge, Danmark og Sverige.

    EHF 2024 Mens European Handball Championship Main Round Norway v Portugal
    Foto: CATHRIN MUELLER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal