Hopp til innhold

– Dette kan være ødeleggende for karrieren til Johaug

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland frykter Therese Johaugs karriere kan være i fare etter at Det internasjonale skiforbundet (FIS) valgte å anke skistjernens dopingdom.

Therese Johaug på Sjusjøen

DOPINGDOM ANKES: FIS tar dopingdommen til Therese Johaug videre til CAS.

Tirsdag morgen kom nyheten om at FIS ikke er tilfreds med Johaugs 13 måneder lange dopingutestengelse, og at saken blir tatt videre til Idrettens Voldgiftsrett (CAS).

Fredrik Aukland

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

I tillegg kan også Verdens antidopingbyrå (WADA) anke dommen.

– Det var det verst tenkelige som kunne skje for Johaug, sier Aukland.

– Nå er uvissheten om når hun kan komme tilbake i skisporet tilbake. Spesielt uvissheten om deltagelse i OL. Det kan være en veldig uheldig og vanskelig situasjon for Johaug å gå gjennom en ny rettsprosess og ikke få fokusere på målet hennes, sier NRKs ekspert.

– En stor belastning

– Hva frykter du konsekvensene blir av denne anken?

– Jeg mener dette kan være ødeleggende for karrieren til Johaug fordi hun risikerer å ikke få være med i OL. Da er jeg usikker på hvor sterk motivasjonen hennes er og hvor mye hun kan tåle, sier han.

Tidslinje: Slik har Johaug-saken utviklet seg

– Denne saken har vært en stor belastning så langt og det vil være en lang og tung prosess videre, så om hun nå mister OL er jeg redd for hva Therese Johaug tenker om fremtiden sin som skiløper, utdyper Aukland.

Overrasket over avgjørelsen

En behandling i CAS kan fort vare i over et halvt år. Det er vanligvis et panel på tre CAS-medarbeidere som jobber med hver sak. Behandlingstiden kan bli et halvt år, ifølge NTB.

Nils Jakob Hoff

Johaug sammen med kjæresten Nils Jakob Hoff.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Nå har hun fått et støtteapparat rundt seg og har satt seg et mål om å være tilbake allerede neste sesong. Nå er det plutselig stor uvisshet rundt hele dette opplegget. Det gjør det vanskelig å planlegge trening, kommenterer NRKs ekspert.

Johaugs manager Jørn Ernst er meget overrasket over at FIS anker straffeutmålingen, mens Johaugs advokat, Christian Hjort sier til NRK at hun har tatt nyheten om anken tungt.

– Johaug er skuffet og lei seg. Vi har ikke snakket så mye sammen, for hun er på reise, men hun er skuffet, forteller han.

– Føler med Johaug

Norges Skiforbund har tirsdag sendt ut en pressemelding der de kommenterer avgjørelsen til FIS. Der skriver forbundet og skipresident Erik Røste at de føler med Johaug, og at de håper på en rask avklaring i saken.

Dette er en svært krevende prosess, først og fremst for Therese, men også for andre som er berørte av denne saken, heter det i pressemeldingen.

– Vi er skuffet og føler med Therese som må leve i fortsatt uvisshet. Samtidig respekterer vi reglene og systemet der FIS og WADA står fritt til å anke, sier Erik Røste.

Les også: IOC dropper Johaug-anke

Siste nytt

 • Ein død i fotballbråk i Argentina

  Politiet måtte bruke tåregass og gummikuler for å stanse bråket under ein fotballkamp i Buenos Aires i natt. Ein person døydde.

  Uroa oppstod då folk pressa på for å kome seg inn på dei allereie fullpaka tribunene under toppkampen mellom Boca Juniors og Gimnasia y Esgrima.

  Då dei greidde å trenge gjennom portane, sprang tilskodarar ut på bana for å kome seg unna. Då var det spela ni minutt av kampen. Bilete viser spelarane i full fart mot garderobene for å kome seg vekk frå folkemassene og tåregassen.

  – Det blei heilt umogeleg å puste, sa dommaren.

  Ein 57 år gammal mann døydde av hjarteattakk under bråket.

  Fotballbråk i Argentina
  Foto: Gustavo Garello / AP
 • Portugal, Wales og Skottland til omspel-finale

  Portugal, Wales og Skottland tok seg torsdag kveld vidare i omspelet om to plassar i fotball-VM for kvinner neste år.

  Alle tre venta lenge med sine sigersmål. Portugals 2-1-mål over Belgia kom i det 89. minutt. Både Wales (mot Bosnia) og Skottland (mot Austerrike) måtte ha ekstraomgangar for å vinne 1-0.

  Omspelfinalene tysdag: Portugal - Island, Skottland - Irland og Sveits - Wales.

  Dei to beste vinnarane, rangert etter gruppespel og omspelfinale, går til VM. Den tredje vinnaren går til vidare omspel mot lag frå andre erdsdeler i februar.

  VM går i Australia og New Zealand i juli/august.

  Wales jubler
  Foto: PETER CZIBORRA / Reuters
 • Zucca med mål og målgivande

  Mats Zuccarello noterte seg for eitt mål og ei målgivande pasning då hans Minnesota Wild slo Chicago Blackhawks i oppkøyringskamp torsdag.

  Nordmannen spelte ikkje i Wilds to førre kampar, men var på isen i drygt 18 minutt mot Blackhawks.

  I første periode var han servitør då Marco Rossi scora. Seinare la lagkamerat Frederik Gaudreau på til 2–0. Blackhawks' Jack Johnson scora i andre periode, men Zuccarello svarte like etter.

  I tredje periode fastsette Sam Steel sluttresultatet til 4–1 for Wild.

  Wild serieopnar heime mot Zuccarellos gamleklubb New York Rangers 13. oktober. Dei spelar sin siste oppkøyringskamp mot Dallas Stars laurdag. .

  Mats Zuccarello
  Foto: Abbie Parr / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste