– Dette kan være ødeleggende for karrieren til Johaug

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland frykter Therese Johaugs karriere kan være i fare etter at Det internasjonale skiforbundet (FIS) valgte å anke skistjernens dopingdom.

Therese Johaug på Sjusjøen

DOPINGDOM ANKES: FIS tar dopingdommen til Therese Johaug videre til CAS.

Tirsdag morgen kom nyheten om at FIS ikke er tilfreds med Johaugs 13 måneder lange dopingutestengelse, og at saken blir tatt videre til Idrettens Voldgiftsrett (CAS).

Fredrik Aukland

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

I tillegg kan også Verdens antidopingbyrå (WADA) anke dommen.

– Det var det verst tenkelige som kunne skje for Johaug, sier Aukland.

– Nå er uvissheten om når hun kan komme tilbake i skisporet tilbake. Spesielt uvissheten om deltagelse i OL. Det kan være en veldig uheldig og vanskelig situasjon for Johaug å gå gjennom en ny rettsprosess og ikke få fokusere på målet hennes, sier NRKs ekspert.

– En stor belastning

– Hva frykter du konsekvensene blir av denne anken?

– Jeg mener dette kan være ødeleggende for karrieren til Johaug fordi hun risikerer å ikke få være med i OL. Da er jeg usikker på hvor sterk motivasjonen hennes er og hvor mye hun kan tåle, sier han.

Tidslinje: Slik har Johaug-saken utviklet seg

– Denne saken har vært en stor belastning så langt og det vil være en lang og tung prosess videre, så om hun nå mister OL er jeg redd for hva Therese Johaug tenker om fremtiden sin som skiløper, utdyper Aukland.

Overrasket over avgjørelsen

En behandling i CAS kan fort vare i over et halvt år. Det er vanligvis et panel på tre CAS-medarbeidere som jobber med hver sak. Behandlingstiden kan bli et halvt år, ifølge NTB.

Nils Jakob Hoff

Johaug sammen med kjæresten Nils Jakob Hoff.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Nå har hun fått et støtteapparat rundt seg og har satt seg et mål om å være tilbake allerede neste sesong. Nå er det plutselig stor uvisshet rundt hele dette opplegget. Det gjør det vanskelig å planlegge trening, kommenterer NRKs ekspert.

Johaugs manager Jørn Ernst er meget overrasket over at FIS anker straffeutmålingen, mens Johaugs advokat, Christian Hjort sier til NRK at hun har tatt nyheten om anken tungt.

– Johaug er skuffet og lei seg. Vi har ikke snakket så mye sammen, for hun er på reise, men hun er skuffet, forteller han.

– Føler med Johaug

Norges Skiforbund har tirsdag sendt ut en pressemelding der de kommenterer avgjørelsen til FIS. Der skriver forbundet og skipresident Erik Røste at de føler med Johaug, og at de håper på en rask avklaring i saken.

Dette er en svært krevende prosess, først og fremst for Therese, men også for andre som er berørte av denne saken, heter det i pressemeldingen.

– Vi er skuffet og føler med Therese som må leve i fortsatt uvisshet. Samtidig respekterer vi reglene og systemet der FIS og WADA står fritt til å anke, sier Erik Røste.

Les også: IOC dropper Johaug-anke

Siste nytt

 • Priser til Frida Karlsson

  Langrennsyndlingen Frida Karlsson mottok to priser på den svenske idrettsgallaen i Stockholm mandag.

  – Vi sees i sporet framover, sa 20-åringen fra scenen.

  Karlsson var nominert til prisen for årets gjennombrudd og i kategorien årets lag sammen med kollegene på det svenske VM-stafettlaget som tok gull i Seefeld sist vinter.

  20-åringen måtte på scenen for å hente begge prisene. Lagprisen mottok hun sammen med sprintstjernen Stina Nilsson.

  – Denne prisen vil jeg dele med alle dere som hjelper meg og har hjulpet meg på denne reisen. Vi sees i sporet framover, sa Karlsson i takketalen i Globen. (NTB)

  Frida Karlsson
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • United mot Northampton eller Derby

  Manchester United skal ut mot enten Northampton eller Derby i 5. runde av FA-cupen. Regjerende mester Manchester City møter Sheffield Wednesday. Det ble klart da 5. rundekampene ble trukket mandag.

  Slik spilles 5. rundekampene:

  Sheffield Wednesday – Manchester City, Reading/Cardiff – Sheffield United, Chelsea – Shrewsbury/Liverpool, West Bromwich – Newcastle/Oxford, Leicester – Coventry/Birmingham, Northampton/Derby – Manchester United, Southampton/Tottenham – Norwich, Portsmouth – Bournemouth/Arsenal.

  MENTALT SLITNE: Ole Gunnar Solskjær vedgikk i et intervju etter kampen at spillerne virket mentalt slitne.
  Foto: CARL RECINE / REUTERS
 • – Føltes som om verden raste

  Frida Karlsson sier hun er usikker på om hun hadde kommet gjennom den tunge tiden etter startnekten uten familiens støtte.

  I desember i fjor ble 20-åringen ilagt startnekt som følge av at hun ikke hadde oppfylt det svenske skiforbundets helsekrav. Siden har hun ikke konkurrert i verdenscupen.

  Langrennsstjernen har også holdt en svært lav profil i mediene, men i et intervju med Aftonbladet i forbindelse med mandagens svenske idrettsgalla setter hun ord på egen reaksjon etter startnekten.

  – Det var veldig tøft, og jeg ble veldig lei meg. Der og da føltes det som om verden raste sammen. Men det er bare å forsøke å se positivt på det og at man kommer sterkere ut av det, sier Karlsson til avisen.

  VNLNV7faqr8
  Foto: Terje Pedersen / NTB scan

Sendeplan

Kl. Program Kanal