Hopp til innhold

Monsen freser mot NRK-Aukland: – Det henger ikke på greip

Det ble høy temperatur på Gjøvik etter torsdagens NM-sprint. Både langrennssjef Espen Bjervig og sprinttrener Arild Monsen går hardt ut mot NRK-ekspert.

Arild Monsen og Fredrik Aukland

GÅR HARDT UT: Arild Monsen kritiserer Fredrik Aukland etter han kommer med kritikk mot Skiforbundet.

Foto: NTB

Jeg er jo veldig uenig med deler av det Fredrik Aukland, skiekspert, kommer med. Det henger ikke på greip, sier sprinttrener Arild Monsen.

Det store temaet på Gjøvik etter NM-sprinten var kritikken fra Fredrik Aukland mot Norges Skiforbund. NRK-eksperten reagerer sterkt på at herrenes sprintlandslag og flere av kvinnene drar til Livigno for å gå verdenscupsprint i høyden under NM.

– Du kan ikke skjære alle over en kam. To løpere i mitt lag har ikke noe mer edelt metall å hente nå. Du kan ikke klage på at Even Northug og Håvard Taugbøl ikke går mer i NM-uka, hvis du klager på det så er det kunnskapen det er noe feil med oppe i hodet til Aukland, fortsetter Monsen.

Tidligere hadde Aukland og Espen Bjervig, Norges landslagssjef, møttes til debatt direkte på NRK. Da debatten var over sa Bjervig til pressen:

– Det blir litt konstruert, fordi alle som er og har vært en del av det internasjonale skimiljøet vet hvilke forpliktelser vi har. Jeg syns det blir litt tabloid fremstilt. Her har man gjort mye fra arrangørside for å få det til.

NRKs ekspert mener de må tåle den kritikken som kommer:

– Jeg har stor respekt for Bjervig og Monsen som trenere og ledere med gode resultater over tid. Samtidig må de som ledere tåle kritikk sett utenfra eget forbund, sier Aukland, som torsdag morgen stilte følgende spørsmål:

Tour de ski 2022/23

KJEMPER OM VERDENSCUPEN: Pål Golberg (til venstre) måtte gi fra seg ledertrøyen i verdenscupen til Johannes Høsflot Klæbo (til høyre) etter Tour de Ski. Nå har de henholdsvis 1228 og 1282 poeng i sammendraget.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Hvorfor tillater ledelsen i Norges Skiforbund at løperne får gå ett renn for å prioritere verdenscup i Livigno som ikke engang er en VM-øvelse?

Grunnen var at NM på Gjøvik arrangeres fra torsdag til søndag blir et helt sprintlandslag fattigere etter åpningsøvelsen.

– Norgesmesterskapet på ski er det viktigste arrangementet for norsk langrenn. Der bør også landslagsløperne stille. Det at landslagsløperne får gå i verdenscupen mener jeg er respektløst overfor skiklubbene og Ski-Norge, sa Aukland.

Fredrik Aukland
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

– Her forstår jeg det slik at siden Klæbo slipper å gå, så slipper flere andre å gå. De behandler flere likt. Da blir det færre landslagsløpere til start. Det er uheldig for langrennssporten.

Johannes Høsflot Klæbo er ikke syk, men han står over hele mesterskapet for å prioritere verdenscuprennene i Livigno denne helgen.

I landslagsutøvernes kontrakt er det i utgangspunktet kontraktsfestet at de skal stille til start i NM.

Klæbos argeste konkurrent i verdenscupen sammenlagt, Pål Golberg, stiller i motsetning til Klæbo på torsdagens sprint på Gjøvik. Det blir imidlertid den eneste øvelsen han går.

Bjervig: – Det blir feil uansett

Norges langrennssjef forklarte mannefallet slik da han første gang ble konfrontert med Aukland-kritikken:

– Verdenscup er den øverste divisjonen som vi konkurrerer i. Vi er pliktig til å stille. Det er fryktelig synd at det kolliderer med NM, men derfor har vi tilpasset programmet slik at de får gå NM og verdenscup.

Bjervig ville ikke bekrefte uttaket torsdag kveld, men nå er det klart at samtlige seks løpere på det norske sprintlandslaget går i Livigno og får følge av Gjøran Tefre. Fra kvinnelandslaget sendes Ane Appelkvist Stenseth og Julie Myhre.

Tour de ski 2022/23

LANGRENNSSJEF: Espen Bjervig.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det blir feil uansett når det blir kollisjon i kalenderen. NM er kjempeviktig. Det er ingen tvil om det. Vi er så heldig at vi har flere veldig sterke utøvere bak de beste. De det gjelder er seks herrer og Johannes Høsflot Klæbo og seks kvinner, sa Bjervig.

– Hvorfor arrangerte dere ikke NM sist helg da dere kunne unngått kollisjon?

– Det er fordi da hadde vi fått veldig få av de ni jentene og ti guttene som gikk Tour de Ski til å stå. Det blir alt for tett program.

Tosifret antall landslagsløpere går ikke NM-renn i helgen

Han vil imidlertid ikke legge skylden på Det internasjonale ski- og brettsportforbundet (FIS):

– Jeg sitter selv i samme kalendergruppe og planlegger. Det er verdenscuprenn hver helg og hvilehelg etter Tour de Ski. Det er et krav fra alle nasjonene for at utøverne skal få hente seg inn igjen etter et krevende løpsprogram.

I tillegg til at herrenes sprintlandslag kun går én distanse, har Tiril Udnes Weng og Anne Kjersti Kalvå meldt forfall på grunn av sykdom.

Det samme gjelder Didrik Tønseth og Simen Hegstad Krüger på herresiden. Emil Iversen står over alle de individuelle distansene på grunn av en forkjølelse, men håper å rekke søndagens stafett.

Les også Kalvå fekk sjokk då ho kom ut av dusjen og såg dei to raude strekane

Anne Kjersti Kalvå

Påmeldingslistene viser også at Astrid Øyre Slind, som ble nummer syv i Tour de Ski, ikke skal gå noen distanser i NM. Hun prioriterer langløpet La Diagonela.

Bjervig syns likevel det er viktig å ikke snakke ned betydningen av NM, heller ikke i sammenheng med VM-uttaket til Planica i februar:

– Å prestere bra i NM, ta medaljer og vinne NM er en total vil veie tungt. Om man har sykdom og det kolliderer med et verdenscup, så vil det likevel være muligheter til å vise seg frem.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB
  • Glimt møter Lillestrøm i cupens 3. runde

    Onsdag kveld ble oppgjørene i 3. runde i cupen trukket. Tittelforsvarer Molde gjester Hødd.

    Molde er regjerende norgesmestere etter at de slo Bodø/Glimt 1-0 i fjorårets finale. Årets utgave avgjøres 7. desember på Ullevaal stadion.

    Allerede 1. mai skal neste runde spilles. Disse lagene møtes (eliteseriekamper uthevet):

    Sogndal – KFUM Oslo, Lysekloster – Kjelsås, Bodø/Glimt – Lillestrøm, Eik Tønsberg/Fredrikstad – Rosenborg, Råde – Hønefoss/Sarpsborg 08, Strømsgodset – Kristiansund, Hødd – Molde, Tromsdalen – Viking, Egersund – HamKam, Sandnes Ulf – Odd, Alta – Stabæk, Arendal – Bryne, Eidsvold Turn – Åsane, Ranheim – Raufoss, Levanger – Brann, Oppsal/Vålerenga – Tromsø.

    Alle oppgjørene i 2. runde er imidlertid ikke spilt enda. Torsdag spilles Fredrikstad – Eik Tønsberg, Sarpsborg – Hønefoss og Oppsal – Vålerenga.

    Det har vært flere cupbomber allerede i årets turnering. I første runde røk eliteserielagene Haugesund og Sandefjord ut for henholdsvis Torvastad og Fløy. Resten av eliteserielagene berget seg imidlertid videre fra 2. runde. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Lillestrøm - Bodø/Glimt (0-5)
    Foto: Javad Parsa / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal