Hopp til innhold

NRK avslører: NIF-topper fulgte ikke opp vedtak om IOC-problematikk

Dobbeltroller i norsk idrett har skapt overskrifter den siste uken. Nå viser det seg at idrettspresident Berit Kjøll skulle ha tatt tak i problemstillingen for lengst.

Berit Kjøll og Tage Pettersen

LITE IMPONERT: Tage Pettersen (til høyre) mener at NIF, her representert ved idrettspresident Berit Kjøll, taler med to tunger.

Foto: NTB/Kenneth Myhre, Norges Ishockeyforbund

– Ingen av oss er kjent med utviklingen, eller mangelen på sådan.

Det sier ishockeypresident Tage Pettersen til NRK.

Allerede i 2019 fikk nemlig Berit Kjøll oppdraget om å utrede den nåværende samorganiseringen mellom Norges Olympiske Komité (NOK) og Norges idrettsforbund (NIF). Det er ikke blitt gjort.

– I den debatten vi nå står i, hadde det jo vært fint å ha denne avklaringen på plass, fortsetter Pettersen, som til daglig sitter i Stortingets familie- og kultutkomité for Høyre.

Han snakker om det pågående rabalderet i kjølvannet av Astrid Uhrenholdt Jacobsens kontroversielle innlegg under et møte i Den internasjonale olympiske komité (IOC).

Les også: Se ilden slukne

1s39uci2H_8
1s39uci2H_8

Flere har tatt til orde for at det er svært problematisk at styremedlemmer i NIF, også har verv i IOC.

Torsdag morgen rapporterte NRK at gruppen som skulle jobbe med denne problematikken, så sent som onsdag kveld, ikke var nedsatt. Det til tross for at rapporten ifølge styrevedtaket burde være ferdig innen utgangen av fjoråret.

– Som president for en OL-idrett, mener jo jeg at NIF/NOK nå taler med to tunger, er Pettersens oppsummering.

Han håper at det kommer en sak til idrettstinget i mai, men trekker frem at tiden begynner å bli knapp for å få til en grundig prosess.

– Jeg tror ikke norsk idrett er klar over det

Pettersen får støtte av Erik Hansen.

– IOC har en klam hånd over norsk idrett. Jeg tror ikke norsk idrett er klar over det, sier han til NRK.

Han var norsk president i bandyforbundet da han i 2019 tok til orde for en diskusjon om å skille styret i NOK og NIF. Hansen mente at norsk idrett var tjent med å skille seg fra IOC og de forpliktelsene som fulgte med å være en olympisk komité.

Nå er han forundret over at problemstillingen nesten fire år senere ennå ikke er belyst.

– Det er noe som skurrer. Det vitner om den usikkerheten som NIF har i henhold til sitt medlemskap som medlem i IOC, og hvordan de skal takle det, fortsetter Hansen.

Les også: Jacobsen snakker ut om IOC-bråket: – Begynner å stille spørsmål ved alt man har gjort

Astrid Uhrenholdt Jacobsen
Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Den tidligere bandypresidenten sier at han under NIFs ledermøter i Tromsø har minnet idrettstoppene på problemstillingen. Han syns fortsatt det er like problematisk som i 2019 – og det er blitt særlig aktuelt etter debatten rundt russisk og belarusisk deltakelse i internasjonal idrett blusset opp sist uke.

Forvirring rundt gruppen

For saken han tok opp, står protokollført som «trukket» i 2019. Men den ble sendt videre til nytt idrettsstyre. Oppdraget de fikk, var å se nærmere på det, slik at det kunne diskuteres på påfølgende idrettsting. Da kom pandemien.

Arbeidet ble så vedtatt å fortsette under styremøtene til Norges idrettsforbund i midten av mars 2022.

Idrettsstyret delegerte oppgaven til presidentskapet å sette sammen en ressursgruppe bestående av representanter fra Idrettsstyret, to særforbund, NIFs utøverkomité og én idrettskrets. Generelsekretariatet skulle følge opp saken.

Les også: Krisemåling for idrettspresidenten: – En knusende dom over hennes tid

Berit Kjøll med akkrediteringen til NM-Veka i 2020 rundt halsen.
Berit Kjøll med akkrediteringen til NM-Veka i 2020 rundt halsen.

Gruppen skulle starte arbeidet høsten 2022 – og burde ha ferdigstilt en rapport innen utgangen av året, heter det i protokollen fra styremøtet. Den skal etter planen danne grunnlaget for en diskusjon under idrettstinget i mai. Det ble ikke fulgt opp.

Som idrettsstyret så har vi vår fremste oppgave å levere på idrettstingets vedtak. Og der er det en rekke ulike utredninger og saker som vi skal levere på, og det gjelder også denne saken. Denne saken vil også bli levert på til idrettstinget nå i 2023, sier idrettspresident Berit Kjøll til NRK torsdag ettermiddag.

Har dere nå nedsatt en gruppe som skal jobbe med dette inn mot idrettstinget?

Det har vi. Og vi står veldig trygt i fremdriften på dette arbeidet, som vi har gjort på alle de andre oppfølgingssakene inn mot idrettstinget.

Kjøll er klar på at hun er fornøyd med fremdriften og forteller at visepresident Sondre Sandre Gullord skal lede utvalget som ennå ikke har hatt sitt første møte.

Orienterte styret torsdag

Kjøll forteller at det ble informert om den nye ressursgruppen under idrettsstyrets møte torsdag 2. februar. Før det visste styret lite om fremdriften.

Styremedlem og utøverkomité-leder Astrid Uhrenholdt Jacobsen skrev i en SMS til NRK onsdag kveld at hun ikke var kjent med at gruppen er nedsatt.

Flere kilder tett på prosessen sa til NRK at de ikke var kjent med gruppens eksistens. De hadde heller ikke hørt noe mer siden dette var tema under styremøtene i mars, og NRK fant ikke spor etter den i møteprotokoller etter møtet i mars.

Kommunikasjonssjef i Norges idrettsforbund, Finn Aagaard, forklarte det på følgende måte:

– Alle saker som skal behandles på Idrettstinget blir fulgt opp, også denne. Det var flere «bestillinger» fra Idrettstinget i 2019 som ikke ble behandlet på Idrettstinget i 2021 som følge av norsk idretts pandemihåndtering, som var særdeles ressurskrevende for norsk idrett.

Det ble først opplyst at Kjøll ikke hadde anledning å svare før fredag, men hun stilte til intervju etter styremøtet torsdag. Onsdag kveld la Aagaard følgende til i sakens anledning:

Arbeidet med denne saken har blitt satt i gang (og før NRKs redaksjon har tatt kontakt med NIF i sakens anledning), men dog relativt nylig på grunn av et særdeles høyt arbeidspress i NIFs administrasjon og tilgang på knappe ressurser for gjennomføring av flere store utredningsoppdrag som er gjennomført i perioden.

Utredningen knyttet til NIF/NOK-saken vil derfor nå holde god fremdrift og vil ferdigstilles innenfor tidsfristen før tingpapirene går ut til organisasjonen, lyder uttalelsen, som ikke kommenterer kritikken fra Hansen og Pettersen.

Problematiske dobbeltroller

NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt er blant dem som har reist spørsmål ved flere av idrettsstyrets medlemmers dobbeltroller i lys av IOC-uttalelsen om at et stort flertall av utøverne ønsker russiske og belarusiske deltakere tilbake.

Les også: IOC hevder utøverne vil ha Russland tilbake: – Nyttige idioter for Kreml

Bolsjunov
Bolsjunov

Kristin Kloster Aasen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen, leder for den norske utøverkomiteen, er også IOC-medlemmer. Det betyr at de omfattes av IOC-charteret.

Tidligere idrettspresident Hans B. Skaset skriver på Facebook at det er problematisk fordi man dermed er forpliktet til å «sikre at charterets bestemmelser og IOC-ledelsens vilje og vedtak blir respektert og iverksatt i norsk olympisk idrett».

Siste nytt

  • Skiflygingsrennet i Planica utsatt til lørdag

    Dårlig vær og tidsnød tvang Planica-arrangøren til å flytte fredagens verdenscuprenn i skiflyging til lørdag.

    Det ble konklusjonen fra juryen. Opprinnelig hadde den gitt grønt lys til å la rennet gå to timer forsinket, men litt over klokken 17 var fortsatt ikke værforholdene gode nok.

    Siden det ikke er flomlys i den slovenske mammutbakken, kunne man ikke flytte konkurransen utover kvelden. Én omgang måtte ha blitt gjort unna innen klokken 18.10 norsk tid. Etter det ville det naturlige lyset vært borte.

    Alle de norske gikk videre fra torsdagens kvalifisering. Alle stiller dermed til start lørdag.

    Halvor Egner Granerud har vunnet tre skiflygningsrenn denne sesongen.

    Raw Air 2023 - skiflygning
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Hegstad Krüger suveren på Tolga: – Et perfekt punktum på en meget sterk sesong

    Lyn-løperen Simen Hegstad Krüger (30) gikk en strålende og femmil og tok et suverent NM-gull på Tolga fredag.

    Harald Østberg Amundsen tok sølvet foran Håvard Moseby på bronseplass.

    Krüger har dermed vunnet begge femmilene etter at han ble vraket på distansen under ski-VM i Planica. Han var nemlig også sterkest i Holmenkollen 11. mars.

    Under NM-femmila i fjor endte Krüger på 5.-plass.

    – Et perfekt punktum på en meget sterk sesong. Hans beste i karrieren, sa NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn om Krügers prestasjon.

    – Det var en fin måte å krone en god sesong på. Det betyr litt ekstra med NM-femmila. Det er stas, sa en meget fornøyd Krüger til NRK etter seieren.

    – Jeg var nødt til å sette en standard og finne en god fart. Jeg merket på sisterunden at det var et langt løp, fortsatte 30-åringen.

    Femmilsvinneren fra VM i Planica, Pål Golberg, ble nummer fire.

    – Det var litt vondt å gå fem kilometer og innse at det var feil skivalg. Det er en del av gamet, og jeg hadde ikke hatt noe å gjøre med Simen uansett, meddelte Golberg til NRK.

  • Nike kapret Haaland

    Erling Braut Haaland har signert for sportsutstyrsgiganten Nike. Det melder selskapet selv.

    Det har i lang tid versert rykter om hvilket merke som kom til å kapre den ettertraktede nordmannen.

    The Athletic har tidligere meldt at Haalands avtale med Nike kan være verdt 250 millioner i året.

    Fra før er stjernespillere som Cristiano Ronaldo og Kylian Mbappé signert til Nike.

    Fotball, Nations League: Norge - Serbia (0-2)
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste