Hopp til innhold

NRK avslører: NIF-topper fulgte ikke opp vedtak om IOC-problematikk

Dobbeltroller i norsk idrett har skapt overskrifter den siste uken. Nå viser det seg at idrettspresident Berit Kjøll skulle ha tatt tak i problemstillingen for lengst.

– Ingen av oss er kjent med utviklingen, eller mangelen på sådan.

Det sier ishockeypresident Tage Pettersen til NRK.

Allerede i 2019 fikk nemlig Berit Kjøll oppdraget om å utrede den nåværende samorganiseringen mellom Norges Olympiske Komité (NOK) og Norges idrettsforbund (NIF). Det er ikke blitt gjort.

– I den debatten vi nå står i, hadde det jo vært fint å ha denne avklaringen på plass, fortsetter Pettersen, som til daglig sitter i Stortingets familie- og kultutkomité for Høyre.

Han snakker om det pågående rabalderet i kjølvannet av Astrid Uhrenholdt Jacobsens kontroversielle innlegg under et møte i Den internasjonale olympiske komité (IOC).

Les også Se ilden slukne

1s39uci2H_8

Flere har tatt til orde for at det er svært problematisk at styremedlemmer i NIF, også har verv i IOC.

Torsdag morgen rapporterte NRK at gruppen som skulle jobbe med denne problematikken, så sent som onsdag kveld, ikke var nedsatt. Det til tross for at rapporten ifølge styrevedtaket burde være ferdig innen utgangen av fjoråret.

– Som president for en OL-idrett, mener jo jeg at NIF/NOK nå taler med to tunger, er Pettersens oppsummering.

Han håper at det kommer en sak til idrettstinget i mai, men trekker frem at tiden begynner å bli knapp for å få til en grundig prosess.

– Jeg tror ikke norsk idrett er klar over det

Pettersen får støtte av Erik Hansen.

– IOC har en klam hånd over norsk idrett. Jeg tror ikke norsk idrett er klar over det, sier han til NRK.

Han var norsk president i bandyforbundet da han i 2019 tok til orde for en diskusjon om å skille styret i NOK og NIF. Hansen mente at norsk idrett var tjent med å skille seg fra IOC og de forpliktelsene som fulgte med å være en olympisk komité.

Nå er han forundret over at problemstillingen nesten fire år senere ennå ikke er belyst.

– Det er noe som skurrer. Det vitner om den usikkerheten som NIF har i henhold til sitt medlemskap som medlem i IOC, og hvordan de skal takle det, fortsetter Hansen.

Les også Jacobsen snakker ut om IOC-bråket: – Begynner å stille spørsmål ved alt man har gjort

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Den tidligere bandypresidenten sier at han under NIFs ledermøter i Tromsø har minnet idrettstoppene på problemstillingen. Han syns fortsatt det er like problematisk som i 2019 – og det er blitt særlig aktuelt etter debatten rundt russisk og belarusisk deltakelse i internasjonal idrett blusset opp sist uke.

Forvirring rundt gruppen

For saken han tok opp, står protokollført som «trukket» i 2019. Men den ble sendt videre til nytt idrettsstyre. Oppdraget de fikk, var å se nærmere på det, slik at det kunne diskuteres på påfølgende idrettsting. Da kom pandemien.

Arbeidet ble så vedtatt å fortsette under styremøtene til Norges idrettsforbund i midten av mars 2022.

Idrettsstyret delegerte oppgaven til presidentskapet å sette sammen en ressursgruppe bestående av representanter fra Idrettsstyret, to særforbund, NIFs utøverkomité og én idrettskrets. Generelsekretariatet skulle følge opp saken.

Les også Krisemåling for idrettspresidenten: – En knusende dom over hennes tid

Berit Kjøll med akkrediteringen til NM-Veka i 2020 rundt halsen.

Gruppen skulle starte arbeidet høsten 2022 – og burde ha ferdigstilt en rapport innen utgangen av året, heter det i protokollen fra styremøtet. Den skal etter planen danne grunnlaget for en diskusjon under idrettstinget i mai. Det ble ikke fulgt opp.

Som idrettsstyret så har vi vår fremste oppgave å levere på idrettstingets vedtak. Og der er det en rekke ulike utredninger og saker som vi skal levere på, og det gjelder også denne saken. Denne saken vil også bli levert på til idrettstinget nå i 2023, sier idrettspresident Berit Kjøll til NRK torsdag ettermiddag.

Har dere nå nedsatt en gruppe som skal jobbe med dette inn mot idrettstinget?

Det har vi. Og vi står veldig trygt i fremdriften på dette arbeidet, som vi har gjort på alle de andre oppfølgingssakene inn mot idrettstinget.

Kjøll er klar på at hun er fornøyd med fremdriften og forteller at visepresident Sondre Sandre Gullord skal lede utvalget som ennå ikke har hatt sitt første møte.

Orienterte styret torsdag

Kjøll forteller at det ble informert om den nye ressursgruppen under idrettsstyrets møte torsdag 2. februar. Før det visste styret lite om fremdriften.

Styremedlem og utøverkomité-leder Astrid Uhrenholdt Jacobsen skrev i en SMS til NRK onsdag kveld at hun ikke var kjent med at gruppen er nedsatt.

Flere kilder tett på prosessen sa til NRK at de ikke var kjent med gruppens eksistens. De hadde heller ikke hørt noe mer siden dette var tema under styremøtene i mars, og NRK fant ikke spor etter den i møteprotokoller etter møtet i mars.

Kommunikasjonssjef i Norges idrettsforbund, Finn Aagaard, forklarte det på følgende måte:

– Alle saker som skal behandles på Idrettstinget blir fulgt opp, også denne. Det var flere «bestillinger» fra Idrettstinget i 2019 som ikke ble behandlet på Idrettstinget i 2021 som følge av norsk idretts pandemihåndtering, som var særdeles ressurskrevende for norsk idrett.

Det ble først opplyst at Kjøll ikke hadde anledning å svare før fredag, men hun stilte til intervju etter styremøtet torsdag. Onsdag kveld la Aagaard følgende til i sakens anledning:

Arbeidet med denne saken har blitt satt i gang (og før NRKs redaksjon har tatt kontakt med NIF i sakens anledning), men dog relativt nylig på grunn av et særdeles høyt arbeidspress i NIFs administrasjon og tilgang på knappe ressurser for gjennomføring av flere store utredningsoppdrag som er gjennomført i perioden.

Utredningen knyttet til NIF/NOK-saken vil derfor nå holde god fremdrift og vil ferdigstilles innenfor tidsfristen før tingpapirene går ut til organisasjonen, lyder uttalelsen, som ikke kommenterer kritikken fra Hansen og Pettersen.

Problematiske dobbeltroller

NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt er blant dem som har reist spørsmål ved flere av idrettsstyrets medlemmers dobbeltroller i lys av IOC-uttalelsen om at et stort flertall av utøverne ønsker russiske og belarusiske deltakere tilbake.

Les også IOC hevder utøverne vil ha Russland tilbake: – Nyttige idioter for Kreml

Bolsjunov

Kristin Kloster Aasen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen, leder for den norske utøverkomiteen, er også IOC-medlemmer. Det betyr at de omfattes av IOC-charteret.

Tidligere idrettspresident Hans B. Skaset skriver på Facebook at det er problematisk fordi man dermed er forpliktet til å «sikre at charterets bestemmelser og IOC-ledelsens vilje og vedtak blir respektert og iverksatt i norsk olympisk idrett».

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal