Hopp til innhold

Northugs råd til svenskene: – Lat som om ingenting har skjedd

Svenskene er bekymret for langrennsportens fremtid. Men Petter Northug kommer med tips til våre naboer.

Stafett

SVENSK BEKYMRING: Svenskene vrir seg i smerte etter at Norge tok alle pallplassene under stafetten på Lillehammer. Selv måtte de nøye seg med en pinlig ellevteplass.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Det ble en stor norsk dag, men en litt svartere dag for internasjonal skisport, da Norge tok samtlige pallplasseringer under stafetten på Lillehammer.

– Dominansen må avta for sportens skyld

Ikke overraskende har den norske totaldominansen skapt flere reaksjoner, også hos våre naboer i Sverige.

Northug

VINNERE: Petter Northug tas i mot av lagkameratene etter å ha sikret seieren på ankeretappen. Norge 3 tok andreplassen, mens Norges andrelag ble nummer tre.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Svenskene hadde en helsvart dag og endte til slutt på ellevteplass på stafetten. Det gjør nok også ekstra vondt at det norske fjerdelaget havnet to plasseringer foran.

– Den norske dominansen har aldri vært tydeligere med hele pallen og fjerdelaget på niendeplass, foran Sverige, som ble nummer elleve med sitt eneste lag, skriver SVT.

Avisen Expressen har slått opp et bilde av Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby og streket over «VÄRLDSCUPEN», og erstattet det med «Norgescupen».

Artikkelen fortsetter under videoen

Stafett menn. Sundby veksler med Northug.

– Lat som om ingenting har skjedd

SVT-ekspert Mathias Fredriksson er bekymret for fremtiden.

– Med tanke på sportens fremtid så får vi håpe at den norske dominansen avtar. Men det tviler jeg egentlig på, sier han.

Kollega Johanna Ojala er også sjokkert.

– Det er helt utrolig hvor mye folk de har å plukke av. Vi får håpe for skiverdenes skyld at dominansen avtar, sier hun.

Men en som ønsker å hjelpe er Petter Northug. Derfor kom han med et velment tips til svenskene etter målgang i dag.

– Dette behøver dere ikke skrive om. Lat som om ingenting har skjedd. Det er nok best for både sporten, Sverige og Norge, spøker han til Expressens utsendte.

– Kommer ikke til å vare

NRKs langrennseskspert Fredrik Aukland tror imidlertid at svenskene kan slappe av.

– Jeg tror Sverige kommer. Marcus Hellner må vel sakte men sikkert komme i form. Calle Halfvarsson har vært litt syk, men jeg har hørt rykter om at han har vært i trening i det siste. Så jeg tror de kommer, det er viktig, sier han og legger til:

– Den norske dominansen kommer ikke til å vare. Vi kommer til å være i toppen, men ikke som dette. Dette som har vært på Lillehammer er nesten historisk, sier han.

– Ville heller hatt OL-gullet

Og Northug passer på å minne oss på at det ikke er verdenscupstafettene på Lillehammer som blir husket i ettertid.

– Svenskene tenker nok «de vant verdenscupen på Lillehammer, som ikke betyr så mye, mens vi vant sist OL-stafetten». Jeg ville heller ha vunnet den enn her på Lillehammer, sier han.

– Hvordan tror du det var i de svenske stuer?

– De har OL-gullet, det er som å ha et VM-belte i boksing.

– De kan ikke pusse på det gullet i evig tid?

– Jo. Det ser sånn ut. De vant i 2010 og de vant i 2014 og vi blir slått når det gjelder som mest.

Intervju med dagens vinnere etter stafetten på Lillehammer. Programleder Ida Nysæter Rasch.

SYND: Petter Northug innrømmer at han synes det er trist at ikke flere nasjoner melder seg på i toppen av internasjonal langrenn.

Siste nytt

 • PL-håpet sluknet for Berges lag etter straffedrama

  Comebacket til Sander Berge og Sheffield United var ikke nok til å klå Nottingham Forest i opprykksjakten. 29. mai spiller Forest om Premier League-plass.

  Det skjer mot Huddersfield på Wembley i det som ofte kalles «fotballens mest verdifulle kamp». Vinneren er garantert over 1 milliard kroner i inntekter.

  Tirsdag snudde Sheffield United 0-1 til 2-1 i Nottingham. Dermed sto det 3-3 sammenlagt, men i straffesparkkonkurransen feilet gjestene. Der åpnet de med to strake bom før Berge scoret på deres tredje forsøk. Forest vant straffedramaet 3-2.

  Berge markerte seg i begge kampene mot Forest med scoring lørdag og assist tirsdag, men bidraget holdt ikke.

  Brannan Johnson tok vertene effektivt foran etter snaut 20 minutter. Den unge waliseren scoret på Forests første sjanse etter en gnistrende åpning fra gjestene. Johnson gjorde som sin far David for 19 år siden og noterte mål for Nottingham-klubben i begge opprykkskampene i semifinalen. Også den gang var det mot Sheffield United.

  Rett etter hvilen bidro Berge med å tenne «Blades»-håpet. Han slo lavt inn forut for Morgan Gibbs-Whites utligning. Snaut 20 minutter senere fikset John Fleck 2-1 for gjestene, og duellen måtte ut i ekstraomganger. (NTB)

  Britain Soccer England Championship Playoffs
  Foto: Danny Lawson / AP
 • Fiasko for Medvedev i comebacket

  Den russiske verdenstoeren Daniil Medvedev tapte sin første tenniskamp på nesten to måneder. Han røk i strake sett for Richard Gasquet i Genève.

  Nederlaget passer Medvedev svært dårlig foran årets andre Grand Slam-turnering. Gruskonkurransen i Sveits var ment å gi ham kamprytme i oppladningen til Roland-Garros.

  Gasquet vant tirsdagens oppgjør med settsifrene 6-2, 7-6 (7-5). Det var første gang at den franske veteranen slo en topp-to-spiller på verdensrankingen siden triumfen mot Roger Federer i 2005.

  Medvedev hadde ikke spilt siden kvartfinaletapet på hardcourten i Miami Open i slutten av mars. Etterpå var han gjennom en brokkoperasjon. Dermed gikk russeren glipp av de første ukene av grussesongen. (NTB)

  ATP 250 - Geneva Open
  Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters
 • Aftonbladet: Zlatan-forfall til kamper mot Norge

  Zlatan Ibrahimovic (40) står over Sveriges landslagssamling i juni, erfarer Aftonbladet. Veteranspissen blir ikke å se på banen i oppgjør mot Norge.

  Sverige har fire kamper i nasjonsligaen på kort tid neste måned, og to av dem er mot Norge (hjemme 5/6 og borte 12/6). Ibrahimovic blir ikke involvert i noen av dem.

  Milan-spissen har gjort seg uaktuell, melder Aftonbladet. Ifølge avisen kan han ha spilt sin siste landskamp. Forfallet er koblet til Ibrahimovics skadeproblemer den siste tiden. (NTB)

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Christine Olsson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste