Full uenighet om Northug-avtalen

GRANÅSEN/RØROS (NRK): Vidar Løfshus oppfattet Petter Northugs plan som et signal om at Northug droppet VM-sprinten. En uforståelig konklusjon for Northug-manager Are Sørum Langås.

Northug, Langås, Løfshus

PÅ KOLLISJONSKURS: Are Sørum Langås (i midten) og Vidar Løfshus ser veldig ulikt på kommunikasjonen rundt Petter Northugs VM-oppkjøringsplan.

Foto: NTB scanpix

Tirsdag kveld landet Petter Northug på Værnes, tre dager før han skulle være tilbake i Norge etter høydesamling i Seiser Alm.

Onsdag var NRK til stede da Petter og lillebror Tomas gjennomførte ei treningsøkt i Granåsen. Begge forbereder seg nå til å kjempe om en plass i VM-sprinten under fredagens NM-sprint på Røros.

Det hadde Petter Northug altså ingen planer om å gjøre, før han forrige mandag ble oppringt av sprintlandslagstrener Arild Monsen med beskjed om at deltakelse i NM-sprinten var et absolutt krav om Northug ville være en kandidat til VM-sprinten.

Mens Northug er i gang med forberedelsene til NM, går diskusjonen høyt om hva som egentlig er blitt kommunisert mellom partene.

«Glimrende, takk for info»

NRK meldte torsdag at Northug følte han hadde aksept for en VM-plan som innebar at han kun skulle gå lørdagens tremil og søndagens stafett i NM.

Nå bekrefter Northugs manager Are Sørum Langås dette, og forteller i detalj:

– 15. januar meldte vi inn en plan der det sto tydelig at Northug kom til Røros fredag kveld, altså etter NM-sprinten. Planen ble lagt etter samtaler mellom Petters trener Stig Rune Kveen og landslagstrener Trond Nystad. Landslagssjef Vidar Løfshus aksepterte planen per mail, sier Langås til NRK.

Ifølge Langås skal Løfshus ha skrevet «Glimrende, takk for info» i den nevnte mailen.

Overfor NRK bekrefter også Vidar Løfshus nå at han mottok en VM-oppkjøringsplan uten NM-sprintdeltakelse for Northug. Han mener likevel at dette ikke var en aksept for at Northug ville være aktuell for VM-sprinten uten NM-sprintdeltakelse.

Petter Northug, Are Langås, Tomas Northug

PÅ NORSK SNØ: Petter Northug (t.v.) sammen med manager Are Sørum Langås og lillebror Tomas Northug i Granåsen onsdag formiddag.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

– Aksepterte at han nedprioriterte sprinten

– Jeg tror nok vi aksepterte at han skulle nedprioritere sprint, men da aksepterte vi samtidig at han nedprioriterte VM-sprinten. Jeg tror ikke helt han har tatt innover seg alvoret i situasjonen. Så enkelt er det, sier Løfshus.

Og fortsetter:

– Ting har pleid å ordne seg for Petter, vet du. Men denne gangen må han i ilden også, i selveste jernmalmbyen.

– Hva mener du med at ting pleier å ordne seg og at det nå er alvor?

– Petter har alltid hatt et stort skjønn i uttak. Men med den sesongen han hadde i fjor, som var ganske rufsete, kan vi ikke tillegge ham så mye skjønn. Vi har funnet ut at han, i likhet med alle andre, må gå de løpene som trengs for å kvalifisere seg.

Kan tilbakemeldingen på VM-planen ha vært oppfattet som et klarsignal?

– Jeg har sagt til Petter hele tiden at han må gå sprinten i NM om han ønsker å være på start i sprinten i VM. Jeg har aldri godkjent noe, men jeg har akseptert at han nedprioriterer NM-sprinten med de følgene det har for ham, sier Vidar Løfshus.

Dette skjønner Northug-manager Langås lite av.

– Det har aldri vært tvil om at Petter ønsket å gå sprinten i VM. Det har aldri vært noen diskusjon rundt det, understreker Langås overfor NRK.

Sprinttreneren ikke involvert

Sprintlandslagstrener Arild Monsen sier til NRK at han overhodet ikke var involvert da Petter Northugs VM-oppkjøringsplan ble akseptert 15. januar.

– Nei, det var jeg ikke. Jeg aner ingenting om forankringa den planen hadde. Det må du snakke med Vidar Løfshus om, sier han.

Monsen føler dialogen med Northug har vært tydelig gjennom hele sesongen.

– Jeg har en god kommunikasjon med Petter, og jeg refererer til møtet i Livigno i august der vi snakket om Petters muligheter for å gå VM-sprinten. Vi gikk igjennom de fire rennene som ville telle, og hvilke Petter kunne stille opp i – det første og det siste, sier Monsen.

Han forteller at Northug da signaliserte at han håpet at et godt resultat i Kuusamo i verdenscupen før jul ville være nok. Northug ble for øvrig senere nummer to i det aktuelle rennet.

– Jeg sa da til Petter at hvis han gamblet på ett godt resultat i Kuusamo, så kunne han reddes av at andre ikke presterte topp i de andre kvalifiseringsrennene. Men han fikk beskjed om at hvis andre presterte, så måtte han gå på Røros, sier Monsen.

Northug

IKKE NOK: Petter Northug gikk inn til andreplass, bak Eirik Brandsdal, i verdenscupsprinten i Kuusamo før jul. Det holder ikke for å komme med på det norske VM-laget.

Foto: Heikki Saukkomaa / NTB scanpix

– Måtte gå en runde

Eirik Brandsdal, Ola Vigen Hattestad og Tomas Northug har vunnet hvert sitt uttaksrenn. Northugs andreplass holder altså ikke til at han er fjerdemann på VM-laget uten å prestere godt i NM, mener landslagsledelen.

– Hva sa Northug da du ringte i forrige uke?

– Han lyttet til det jeg hadde å si, og ga uttrykk for at han så utfordringen. Da måtte han gå en runde med sine og se hva han skulle gjøre, sier Arild Monsen.

Northug valgte altså å følge kravet. For VM-sprinten vil han gå.

Men manager Are Sørum Langås er alt annet enn fornøyd med dialogen mellom Northug og landslagsledelsen.

– Hvis landslagsledelsen har vært så tydelig som de sier de har vært siden august, så hadde de vel ikke trengt å ringe oss i forrige uke for å gi beskjed om at Petter må gå NM-sprinten. Det kravet var nytt da, det er det ingen tvil om, sier Langås.

– Vanskelig å forholde seg til

– Hvordan opplever du dette?

– Det er uryddig, det er vanskelig å forholde seg til. Det har vi gitt klar tilbakemelding om, sier Langås.

Til det sier Løfshus følgende:

– Jeg har ikke noen kommentar til det, og heller ikke lyst til å innlede en ordkrig i media.

Spørsmålet nå er om endringen i planene får konsekvenser for Northugs øvrige VM-oppladning. Det besvarer Vidar Løfshus slik:

– Dette har ingen konsekvenser for det Petter skal prestere i VM. Det sitter i så fall mellom ørene, sier Løfshus.

Bjørndalen skeptisk

Ikke alle er enig med landslagssjefen. Den gamle skikongen Thomas Alsgaard sa søndag at endringen i høydeplanene ikke er optimal, og kom med følgende oppfordring:

– La Petter få gjennomføre den planen han har lagt. Alle burde jo ønske at han er i best mulig form før VM.

Onsdag går skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen enda lenger overfor Sporten.com.

– På generelt grunnlag kan jeg si at å avbryte et høydeopphold er kritisk i forhold til det mesterskapet du har foran deg, som høydeoppholdet skal bygge opp formen til.

Ifølge Are Sørum Langås har Petter Northug selv lag diskusjonen bak seg og brettet opp ermene.

– Petter er vanvittig tøff i hodet og omstillingsdyktig, så den planen vi har lagt nå, er den beste planen i vårt hode fram mot VM i Falun, sier Langås.

Team Northug opplever langrennsledelsen som uryddig, i spørsmålet om Petter Northug må gå sprinten i NM. Manager Are Sørum Langås sier at de for 14 dager siden fikk beskjed om at Northug IKKE måtte avbryte høydeoppholdet for å kvalifisere seg til VM-sprinten.

Team Northug er ikke fornøyde med landslagsledelsen.

Siste nytt

 • Storhamar videre i EHF-cupen

  Storhamar slo ungarske Érd 32-27 søndag kveld og er dermed klar for videre spill i EHF-cupen.

  Storhamar vant oppgjøret 60-56 sammenlagt.

  Storhamar
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Zverev slo Djokovic i finalen

  21 år gamle Alexander Zverev gikk i strupen på Novak Djokovic og vant på imponerende vis finalekampen i ATPs verdenstourfinale i tennis i London med 2-0 i sett.

  Zverev gikk seirende ut med settseirene 6-4, 6-3.

  Britain Tennis ATP Finals
  Foto: Tim Ireland / AP
 • Poklar med nasebrot

  Elverums Tine Poklar braut nasen i 29-28-sigeren over Dinamo Bucuresti søndag. Det bekreftar trenar Michael Apelgren. – Det var en tøff kamp med mange duellar. Så det var synd for vår del, men slik er sporten, seier han til NRK.

  Tine Poklar med nasebrot
  Foto: Hans Andreas Solbakken / nrk

Sendeplan

Kl. Program Kanal