Konfliktene som ledet til isfronten

Det har stormet mellom langrennsstjernen og Norges Skiforbund siden han slo gjennom.

Petter Northug

KONFLIKT: Petter Northug vil ikke underskrive avtale.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Forholdet mellom Northug og Skiforbundet er på frysepunktet etter at skistjernen har nektet å underskrive en ny avtale med forbundet.

Det er imidlertid ikke første gang det stormer mellom langrennsløperen og Skiforbundet.

2006: De første gnisningene mellom partene oppstod da Northug slo igjennom under NM i Kongsberg dette året, men ikke ble tatt ut til OL.

– Jeg syns han var ei forbannet kjerring som ikke turte gjøre det (ta ut Northug), sa Northug senere om tidligere landslagstrener Krister Sørgård som vraket Northug.

Red Bull-trøbbel

2009: Konfliktnivået ble enda høyere da Northug startet et samarbeid med Red Bull. Skiforbundet prøvde å stoppe Northugs private avtale, selv om Aksel Lund Svindal hadde en avtale med samme firma.

Skipresident Sverre Seeberg truet med å inndra Northugs startlisens, men etter mange runder mellom Team Northug og Skiforbundet fikk Northug til slutt beholde avtalen. Allerede da gikk ryktene om at Petter Northug var på vei til et privatlag.

Poker-krangel

2010: Petter Northugs pokerinteresse har også skapt konflikt.

Northug fikk refs av generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, som langet ut mot skistjernen og ba ham tenke på sitt eget omdømme og påvirkningen han har på barn og voksne.

Norges skiforbund kom ikke med kritikk av Northug i denne saken, men nok en gang var skistjernen i klammeri med en representant fra Idretts-Norge.

Privatlag og fyllekjøring

2013: Northug bryter med landslaget for å starte sitt eget privatlag. Coop blir sponsor for laget. Coops konkurrenter, NorgesGruppen og Spar, er blant Skiforbundets viktigste sponsorer.

2014: Nyheten om den famøse fyllekjøringen i Trondheim slår ned som et lyn. Petter Northug blir siktet for promillekjøring og må blant annet sone 50 dager med fotlenke.

Utestengt

2015: Northug nekter å skrive under den nye landslagsavtalen som binder ham til landslaget fra november til april uten muligheter til å reklamere for Coop.

Dermed er han i øyeblikket utestengt fra verdenscupen kommende sesong.

Northug skildrer konflikten med forbundet på følgende måte i boken «Northug. En familiehistorie», som kom i 2014.

– Du skal nesten ikke gjøre noe som helst utenfor boksen før Norges Skiforbund opplever det som en provoserende handling. Den minste hendelse kan bli oppfattet som kontroversiell, og verst er det i jentemiljøet. Blir du betraktet som kontroversiell, kan du lett føle deg ensom, skrev han.

Les også: Derfor er Northugs nei endelig

Siste nytt

 • VG: Kan trene organisert igjen

  Fra og med 1. april får Eliteserie- og obosligaklubbene trene i små grupper. Norsk Toppfotball (NTF) fattet mandag kveld et vedtak om at klubbene skal følge myndighetenes råd om uteaktivitet. Styreleder i NTF, Cato Haug, bekrefter til VG at de kan trene organisert i små grupper på opp til fem personer så lenge alle holder én meters avstand.

  Eliteserien fotball 2019, Molde - Bodø/Glimt.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Newcastle permitterer

  Newcastle er den første klubben i Premier League sompermitterer tilsette på grunn av korona-viruset. Alle ikkje-aktive i klubben blir permittert, melder BBC.

  Championship-klubbane Birmingham og Millwall har også permittert fleire av sine tilsette.

  All fotball i England er sett på vent til tidlegast 30. april. Komande fredag skal partane i den engelske fotballen møtest for å diskutere ulike scenario for å avslutte sesongen.

  St. James' Park, Newcastle
  Foto: Scott Heppell / Reuters
 • Italiensk fotball utsatte samtaler

  Italias spillerforening for fotball (AIC) og Serie A-klubbene frykter at fotballsesongen kan være over. Et viktig møte ble utsatt mandag. Partene skulle blant annet ha diskutert lønnskutt.

  – Bekymringen for at seriene er ferdigspilt for sesongen eksisterer. Vi er derfor nødt til å diskutere hvordan vi skal eventuelt skal avslutte dette på formelt vis. Samtidig må vi ta i betraktning både sportslige resultater og kontrakter, sa AICs president Damiano Tommasi.

  Uttalelsen til Tommasi må ses i sammenheng med uttalelsen til Italias idrettsminister Vincenco Spadafora søndag. Han sa at han vil forlenge idrettsstansen fra 3. april og ut resten av måneden. (NTB)

  Damiano Tommasi
  Foto: Pier Paolo Cito / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal