NRK Meny
Normal

Northug: – Like usportslig av Pellegrino

CANMORE (NRK): Petter Northug tror folk forstår at å tape etapper med vilje er en del av spillet i tidenes mest taktiske etappeløp i langrenn.

Petter Northug

PERFEKT SISTEPLASS: To minutter og 15 sekunder etter vinneren Federico Pellegrino ruslet Petter Northug i mål i tirsdagens sprintfinale.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg tror det var mange her på stadion som ikke skjønte hva Petter drev med i finalen. Men det han gjør er et taktisk valg fordi det er et nytt viktig renn onsdag, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Taktiske valg har alltid vært en del av langrennssporten. Etter at etappeløpene kom med Tour de Ski for ti år siden, har taktiske valg antatt nye dimensjoner. Når man skal gå åtte etapper, må det være en bevisst tanke bak hvordan hver kalori investeres.

Sjelden har det vært mer synlig enn i tirsdagens sprint i Canmore. Før løperne skulle velge heat, pågikk det hektisk aktivitet både i den russiske og den norske leiren.

– Har kriget hele veien

Russerne la en taktikk som skulle gjøre det vanskelig for Petter Northug. Norge skulle gjøre livet surt for lederen av Ski Tour Canada, Sergej Ustjugov.

Ustjugov røk i semifinalen. Om det var et bevisst valg, vites ikke. For Petter Northug var det et veldig bevisst valg å bare rusle rundt løypa da han først kom til finale. Underveis stoppet han helt opp for å se spurten.

– Frykter du at folk opplever det som på grensa til usportslig, Northug?

– Nei, det er like usportslig av Federico Pellegrino å spare seg til hver sprint, hvis det er usportslig å ta det med ro her. Jeg har ikke sett ham på et distanserenn ennå, mens jeg har kriget hele veien, sier Northug.

Pellegrino vant tirsdagens etappe – men sammenlagt er Pellegrino over fem minutter bak teteten når tre etapper gjenstår.

– Koster mye

Heller ikke Martin Johnsrud Sundby ville vinne tirsdagens sprint. Han siktet seg inn mot en fjerdeplass, for å slippe premieutdeling senere på dagen, og traff blink.

I kvinneklassen er det mindre taktisk spill, men Astrid Uhrenholdt Jacobsen vurderte å gjøre det samme som Sundby.

– Det koster mye. Sprintløypa her er lang og hard, og det er sol som gjør at det er tøft å gå fire runder, påpeker hun.

– Tror du folk kan oppleve Northug som usportslig?

– Jeg skjønner at det kan være forvirrende og drepe litt av spenningen, men det er innenfor reglementet, og da er det en taktisk vurdering, fastslår hun.

Taktisk tour

Petter Northug innrømmer at det taktiske spillet har nådd nye høyder i Ski Tour Canada, på grunn av duellen mellom de to største nasjonene i sirkuset.

– Det blir en taktisk tour når det er så mange sprinter og bonussekunder, konstaterer han.

Onsdag fortsetter krigen på 30 km fellesstart med skibytte for men og 15 km fellesstart med skibytte for kvinner.

Siste nytt

 • Vinduet stengt i Italia

  Etter klokken 20 i kveld kan ikke Serie A-klubbene hente flere spillere denne sommeren. På en rolig siste dag ble det klart at Arsenal-duoen David Ospina og Joel Campbell går til henholdsvis Napoli og Frosinone, Simone Zaza fra Valencia til Torino, mens Diego Laxalt (Genoa) og Samu Castillejo (Villareal) ble presentert som Milan-spillere.

  Klubblegenden Claudio Marchisio er løst fra kontrakten etter 25 år i Juventus.

  Premier League - Arsenal vs Stoke City
  Foto: Hannah Mckay / Reuters
 • Liverpool-stopper klar for Cagliari

  Den tidligere Vålerenga-forsvareren Ragnar Klavan forlater Liverpool til fordel for Serie A-klubben Cagliari. Det bekreftet engelskmennene fredag kveld. Italienerne betaler angivelig drøyt 20 millioner kroner for Klavan.

  Man United Liverpool Soccer
  Foto: Tony Ding / AP
 • Weng slått av 20-åring

  Det ble norsk seier i begge sprintklassene da langrennsløperne fullførte del tre av Toppidrettsveka fredag.

  Vind-løper Mathilde Myhrvold vant A-finalen blant kvinnene foran slovenske Katja Visnar. Heidi Weng knep tredjeplassen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppidrettsveka: Langløp
Toppidrettsveka
NM-veka: NM-kveld