Selvkritisk Northug: – Formen er dårlig

EKEBERGSLETTA (NRK): Petter Northug rapporterer om dårlig form og får medhold av lillebror Even. Hvilke skirenn han trener for, vil han ikke snakke om.

Petter Northug sier nå at formen ikke er så bra som på samme tidspunkt i fjor. Til helgen venter hardøkter under Blinkfestivalen i Sandnes, men etter det er det usikkert hvilke renn han skal gå. For fortsatt er ikke avtalen med skiforbundet klar.

– Jeg vet ikke. Jeg skal vel inn her ...

Slik svarer Petter Northug når NRK spør hvilke skirenn han skal gå til vinteren. Så smetter han inn bak en sperring – og begynner å signere autografer for fansen på Ekebergsletta.

Han har akkurat spilt en veldedighetskamp med og mot en rekke norske kjendiser, og er tilgjengelig for media i noen få sekunder.

Dette er hva han sa til NRK før han hastet videre.

– Hvordan er formen?

– Den har ikke vært altfor bra.

Hvordan var høydesamlinga?

– Det var fint. Jeg har bare trent rolig.

– Hvordan er formen sammenlignet med i fjor på denne tida?

– Den er dårlig.

– Jeg har vel sett Petter i bedre form, bekrefter lillebror Even, som har vært med på høydesamlinga.

Ingen avklaring med forbundet

Korte svar, men i alle fall: svar. Da spørsmålet om vinteren kom, var det altså ikke mer å hente.

For fortsatt vil ikke Northug snakke om den uavklarte situasjonen med Norges skiforbund. Forbundet krever at Northug må undertegne en landslagskontrakt hvis han skal representere Norge i verdenscupen til vinteren.

Før sommeren vedtok forbundet at Northug skulle tilbys en tidsbegrenset avtale. De håpet å få en tilbakemelding før sommeren på om Northug ønsket en tilsvarende avtale, men NRK vet at de ikke har fått noe klart svar.

BAKGRUNN:

Petter Northug og Erik Thorstvedt

LEGENDETREFF: Petter Northug og Erik Thorstvedt stakk seg fram på Ekebergsletta. I 2015 er det liten tvil om at Northug har den største fanskaren.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Manglet overskudd

De siste ukene har prosessen ligget på is på grunn av ferie, men Skiforbundet ønsker en rask avklaring. Noen endelig frist er imidlertid ikke satt.

Imens fortsetter Petter Northug å gjøre jobben sin. Det er å trene for å bli en beste mulig skiløper, og helst verdens beste – som han var da han tok fire VM-gull i Falun sist vinter.

At det i det hele tatt ble et høydeopphold i juli, er positivt. Samlinga hang nemlig i en tynn tråd da Northug slet med manglende overskudd tidligere i sommer.

– Vi hadde 18 døgn i Nord-Italia og treninga gikk veldig bra, sier trener Stig Rune Kveen, som ikke er bekymret for Northugs form.

Skal slå brødrene

Nå reiser de til Sandnes, der Northug skal gå alt i Blinkfestivalen.

– Vi forventer gode hardøkter. Vi kom hjem fra høyden i går og Petter har aldri prestert godt på dag to, men vi er i en fin treningsperiode og håper på gode gjennomkjøringer, sier Kveen.

– Kommer han først opp i Lysebotn Opp torsdag?

– Nei. Men han håper å slå brødrene. Det er viktig, sier Kveen.

– Hva er det Petter trener for å vinne til vinteren? Vasaloppet eller Tour of Canada?

– Skirenn som går fra start til mål! Det viktigste er å legge et grunnlag som gjør at Petter kan gå fort når snøen kommer.

Stig Rune Kveen og John Northug

DRAR I TRÅDENE: Trener Stig Rune Kveen og pappa John Northug er ofte i nærheten der Sirkus Northug har forestilling.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Siste nytt

 • Juventus-kaptein forlenger

  Italias stopperkjempe Giorgio Chiellini (36) forlenger en allerede lang og merittert Juventus-karriere til sommeren 2023.

  Storklubben opplyste om Chiellinis nye avtale mandag kveld. Veteranen har spilt for Juventus siden 2005. Han har spilt 535 kamper og scoret 36 mål.

  På papiret har han vært klubbløs i en måned, men en forlengelse var ventet å komme før den nye sesongen.

  Tidligere i sommer var Chiellini en nøkkelspiller på Italias vei til EM-tittelen.

  Bonucci Chiellini
  Foto: PAUL ELLIS / AFP
 • Jacquelin braut handa i Sirdal

  Den franske dobbel-verdsmeisteren Émilien Jacquelin fall på sykkel under trening i Sirdal, og pådrog seg eit brot i spolebeinet, fremst i armen, melder sportavisa L'Equipe.

  Han blei teken hand om på det lokale sjukehuset, der han blir operert i morgon. Deretter reiser han heim til Frankrike så raskt som råd.

  Han kan ikkje trene på ski på fire til seks veker, skriv avisa.

  Émilien Jacquelin tok gull på jaktstarten i VM både i år og i fjor, og var også på laget som tok gull i stafetten i fjor. Han har også tre VM-bronse frå dei to siste åra.

  Émilien Jacquelin
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Ny remis for Carlsen

  Magnus Carlsen spelte remis med svarte brikker i parti to mot Jan-Krzysztof Duda i verdscupsemifinalen i Sotsji. Det utvidar sjakkoppgjeret med ein dag til.

  Etter snautt fem timar ved sjakkbrettet vart rivalane samde om remis. Partiet hadde då komme opp i 65 trekk, medan det søndag vart poengdeling etter 32 trekk.

  Duellantane står likt med eitt poeng kvar etter to strake remis. Tysdag går dei dermed frå langsjakk til hurtigsjakk for å kåre ein vinnar. Ved framleis poenglikskap held semifinalen fram med lynsjakk og eventuelt armageddon.

  Norway Chess 2020
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal